Syn (3,5roka) si vôbec neváži hračky. Hádže, láme, kazí. Ako ho naučiť aby si veci vážil? Kamarwtkin syn má na poličke pekne poukladané, pekne sa hrá...atď. nie je to moje prvé dieťa ale má velmi veľký temperament....
kazde dieta je ine. Niektore deti su zivsie a prudkejsie, tak znicia veci rychlejsie. Nemyslim si, ze robis nieco zle alebo ze je nieco zle s dietatom - je jednoducho take. Mozes mu dohovorit, ze ma byt opatrnejsie, ale pokial je to taky maly drak, tak to pojde jednym uchom dnu a druhym von 🙂 Radsej kupuj hracky ktore sa tazko rychlo rozbiju.
Hračiek čo najmenej, ak hádže napr. auta, upozorniť, že sa ti nepáči, čo robí, keď pokračuje, upozorniť druhý krát, s tým, aký trest bude nasledovať, keď neprestane. Tretí krok je trest. Hračky, ktoré hádže, zobrať a vyložiť na nedostupné miesto. A toto dodržať vždy a všade. Temperament je jedna vec, pravidlá a ich dodržiavanie vec druha. Naučiť ho, ako sa hračky upratujú, väčšie auta pouukladat na policu, ak je malých veľa, netrvala by som na tom, aby ich ukladal vedla seba, môže ich mať v kontajneri. Spočiatku upratuj hračky s ním, postupne ich bude upratovať sam. Ak hračky lame, tak ho stupni doraznym nie, posad za stôl a bude par minut sedieť za stolom bez hračiek.
Ešte som chcela dodať, že treba rozlišovať pri tom pokazeni hračky, či dieťa schválne trieskalo auto o zem, alebo ho len rozobralo, lebo chcelo vedieť, čo je v kabíne a pod. Nie každu hračku dieťa zničí preto, lebo ho skratka baví robiť niečo neprípustné, niekedy tým na seba upozorňuje, niekedy chce vedieť, ako hračka funguje
A robí to naschvál alebo nedopatrením? Lebo je rozdiel či sa auto zlomí pri hre skokom z postele alebo ním hodí do steny z dlhej chvíle.
@nnnuuunnn ja len že, veľmi správne napísané 🙂
@nnnuuunnn Ja viem, že veci sú len veci, ale... ja za nimi vidím viac. Prácu. Či už toho, kto tú vec vyrobil, alebo moju, keďže som na ňu musela zarobiť. Keď sa niečo opotrebuje, primerane zničí, je to normálne. Keď dieťa rozoberie čosi, lebo chce vidieť, ako funguje, takisto. Ale nechať ho v tom, že sú to "len" veci, je také... naučím ho nevážiť si prácu druhých.
Takže len trpezlivosť, opakovať, vysvetľovať, zobrať, kúpiť nerozbitnejšiu, viesť dieťa.
Je to jeho hracka? Nech si s nou robi co chce. Ked ju znici, nebude mat. Ako inak sa nauci, ze konanie ma dosledky?
Upozornit, zobrať, pokazi nebude mat... Nekupovat veľa. Moja ich tiez nemala poukladane nikdy a nikde, max sa pozbierali do boxov, ale kazenie nebolo, zurila hadzala a pod, od malicka.. Zobrala som jej to. Nerobila som dramu ale. Ked sa pokazilo, to sa stane aj nechtiac ☺️ sle uložiť si, nenicit naschval je podla.mna dobre dieta učiť
@nnnuuunnn podľa mňa, 3 ročne dieťa je dosť staré, aby vedelo ako sa má s hračkou hrať. Ja nevravim, že sa má pri hre triasť. Ale určitá hranica tam musí byť. Je rozumný, veľa chápe. Hračky má aj drahé aj lacné.
odpovedám viacerým.. Praktizujem, že zoberiem na pár dní, vidi ju ale nedostane. Velmi veľa hračiek zničil skúmaním...ale teda, najčastejšie hádže hračky keď sa nahneva. Pravidlá su zavedené ale teda, akosi to je málo naňho.
On, aj keď o tu hračku príde, je mu to viac-menej jedno. Napr.nechcel si zobrať bicykel tak bol odparkovany vonku na ceste asi 4 dní. Som mu povedala, že kto bude chciet, môže si ho iný chlapec zobrať. Ok. Tak tam ten bicykel bol celé ,4 dni. Išli sme aj okolo neho(chodil sa pozerať, či.ho dakto nezobral). Chodil peso. Po 4 dňoch si ho bol.zobrat a upratať.
No aplikujes na neho dost sofistikovane vychovne postupy (bike vonku 4 dni??) vzhladom na vek 3 roky trosku uber... ked potrebujes, aby nieco spravil - chod s nim, a ostat pri nom stat, kym si to neuprace a nie nechat to tam alebo nechat to tak...
Co sa tyka nicenia skumanim, to patri k hre... co sa tyka nicenia hadzanim, to je no go od zaciatku... kedze ho to, ze sa hracka pokazi nezaujima, tak nie je trest ako zobrat mu tu hracku vhodny... treba si rozumne vykomunikovat, ze hadzanie nie je riesenie, ked ma potrebu nieco hodit, udriet, nech si vezme vankuse a hadze ich do dveri alebo mu kup boxovacie vrece (my mame a teda obcas sa chalani potrebuju vytrieskat, aspon moji, zapnu hudbu a idu). Proste ze chapes jeho emocie, ale neakceptujes, ze to riesi takto.
keď hračky zničil skúmaním, to by som vôbec nebrala ako ničenie, ale že mu to myslí a chce vedieť viac, Viem, že to nahnevá, keď dieťa zničí drahú hračku, skúste mu kupovať viac takých, kde môže využiť svoju kreativitu - top je lego, stavebnice, typu Seva, neskôr Merkúr a pod. Ak hádže hračky, keď je nahnevaný, znamená to, že ešte nedokáže zvládať svoje emócie, ukáž mu, že môže hádzať vankúše, tie nezničí. Dôležitý je aj dostatok pohybu vonku.
@anjelicek26 prečo? K tomu bike...on sa tam hodil o zem. Nikdy v živote by som nevyhrala, kebyže tam s ním stojím a dám podmienku ....pokiaľ si ho neupraces,.nejdes domov. Ja som mu povedala, že ja ho niesť nejdem. Ten bicykel tam ostal z určitého dôvodu...nie len tak ako pises...Tak ako som to mala podľa teba urobiť? Upratať ho? Či ako by si to riešila ty? On veľmi dobre chápe. Je šikovný.
@nnnuuunnn neobujem sa do teba, ale dost nesuhlasim. Ano, su to len veci. Raz sa pokazia, dosluzia,..ale dieta ma vediet, ze nemoze hracky hadzat o stenu, na zem. Neviem ci by si bola taka v klude, keby napriklad hodil auto do novej telky a bolo by po telke..by si ho pohladkala, ze vsak to bola len vec, ktora nam sluzila? Deti maju poznat hranice. Pri 3 rocnon je to este tazko, lebo nevie ovladat emocie, ale ak to nezatrhnes u tak maleho, velkeho uz nenaucis.
A keby ten bicykel niekto ozaj vzal. To co by bolo za riesenie? Tvoje dieta by to malo v pazi a ty by si prisla o peniaze. A uz by nikdy v zivote nesadol na bicykel? Ci ako si ten trest myslela?
@beata_k nikto by ho nevzal. U nás sa našťastie nekradne
Nijak. Je proste iný ako kamoškin. Kto vie, či ten kamoškin časom nebude mať nejakú diagnózu, nechcem strašiť samozrejme. Môj veselo ničí, tak proste nekupujem nové, hrá sa s tými dolámanými a vôbec mu to nevadí. Keď som mu to v minulosti vyčítala, povedal mi, že jemu to nevadí. Tak nech sa páči. Nové hračky dostáva buď nie odomňa, alebo na nejaký sviatok (jeden sviatok - jedna hračka). Staršie dve dcéry boli rovnaké. Časom zistili, že keď zničia, bude to škaredé a začali si veci vážiť. Najstaršia má 11 a veľmi dobre vie ako zaobchádzať s vecami, ktoré pre ňu majú cenu.
Nas ucili veci a hracky si treba vazit, nic nieje zadarmo..ucime tak aj nase deti..lenze obcas je to ako hrach na stenu hadzat..z dievcenskeho kocika si spravili baranidlo, s autickami sa najlepsie hra ked do seba narazaju...a pod. Kamaratkin - hmm.a upratuje si ich on? Alebo ich uklada jeho mamina ? Je jedinacik ?
@beata_k myslkm ze autorka ohladom toho bicyklu urobila spravne...resp. ziadne riesenie nieje uplne spravne,,totiz vzdy vyhra to dieta, ja to tiez zazivam dennodenne a najviac ma rozculi ked viem ze to moje decko vyhralo - dam trest,zakaz, podmienku,,po dobrom,po zlom ? Co dostanem - nekonecny rev, brnkanie na moje nervy...takze nakoniec som vytrestana ja tym dietatom 😖😣 a za nic, za nic..v podstate zato ze som rodic ktory miluje a vychovava som potrestana ..je to absurdne
@babydesire Ano niekedy vyhra dieta. A preco aj nie? Kazdy ma pravo aby to obcas vyhral. Nie len rodicia. Ja sa snazim nehrotit situaciu az do extremu kedy uz neviem kudy kam. Co tym ziskala? Nic. Dieta si po 4 dnoch iba nevzalo bicykel z garaze ale z ulice. Jemu je jedno kde je odparkovany. To nebol trest.
A ciste nahodou keby jej ho vzali, tak to by bola este len "sranda"
Veci sú len veci, netreba si ich vážiť. Je to len dieťa, má ide priority ako ofukovať hračky.
A chápem, že sa tu do mňa všetci obujú, ale podľa mňa to záleží od človeka a jeho finančných možností. Ja si veci vážim, som z chudobných pomerov, som minimalista, ale stále vidím reálne, že je to len vec a tá slúži nám, nie my jej.