Ako naučiť dvojročné dieťa žuť?

katka123456
25. okt 2011

Ahojte mamičky. Poraďte mi prosím ako mám naučiť moju babuľku žuť. Predvčerom sa mi povrala a ostala som nemilo prekvapená. Vyvracala totiž kompletne celé kúsky jedla, ktoré zjedla počas dňa. Kocky mrkvi, mäsa, dokonca aj hrozno bolo v celku! Ja som myslela, že normálne žuje, lebo to tak vypadá, keď papá, no ona zrejme vobec nepoužíva zúbky, len jedlo vaľka na jazyku a potom prehltne. Teraz som jej dávala mandarinku a pozorne som ju sledovala, tak ona ju cmuľala a keď sa jej to na jazyku nerozpustilo, tak po proste prehltla. Vôbec to nežula! Potom sa nečudujem, že jej je zle. Chlieb a pečivo mi spapá, lebo to sa jej na jazyku slinami rozpusti a už to len prehltne. No taketo tuhé veci ako ovocie, surová zelenina, mäsko nakrájané na kocky, mi nepapá. Obed jej robím tak, ze zemiaky popučím (alebo nakrájam cestoviny), mäsko nakrájam na malilinké kúsky a zalejem to zeleninovou omáčkou. S týmto problém nemá, no napríklad jedlá ako parené buchty, placky, slivkové knedle, rezence s makom, mi nespapá, lebo treba žuť. Ak to aj skúšam, tak proste radšej nezje nič, akoby sa mala namáhať. Ináč som jej to skúšala aj ukazovať, že je žujem, nech ma napodobňuje, no neúspešne. Tak mi prosím poraďte ako na ňu. Ďakujem.

lucia81
25. okt 2011

ahoj, no my už toto obdobie máme našťastie za sebou, nezávidim ti. Ale na moju dcéru fungovalo, keď som ju kŕmila, že som jej toľko napratala do pusy, postupne po lyžičke, že keď už nemala miesto v ústach jednoducho to musela požuť a zhltnúť. Vypluť som jej to zakázala. Pri každom jedle vyzerala ako škrečok, dokonca aj polievku držala v ústach. Ale asi po 2 týždňoch ju to prestalo baviť a začala jesť normálne. Proste som to jedlo do nej napchávala, nebol to pekný pohľad a možno by so mnou veľa mamičiek nesúhlasilo, lenže keby som to do nej nenapchala, tak by nejedla celý deň nič. Tak ak sa ti to pozdáva, tak skús. Prajem veľa šťastia 🙂

fliperka
25. okt 2011

ahoj, ja mam podobny problem s dcerkou, tiez chlebik, rohlik, kukuricne chrumky, banan, to si sama odkusuje a pekne spapa, ale akonahle jej dam kusok zemiaku, mrkvy, jablka tak to proste vypluje, zatne sa a neje, u nas hlavne jedlo az do piatku muselo byt omackoveho charakteru , ale v piatok ma videla jest spagety a sama prisla za mnou s miskou a lyzickou ze chce ham, tak som jej nabrala a krasne tie spagety papala , a vcera na veceru dokonca prvy krat jedla pekne paradajku s paprikou, som jej ich nakrajala na kocky a sama si ich napichavala na vidlicku, som cumela jak puk a zaroven sa nesmierne tesila ze moje dieta normalne papa.... mam pocit, ze asi dosiel ten spravny cas a hlavne zacala napodobnovat mna a chce presne to iste co mam ja na tanieri ..... ja som tiez skusala vsetko mozne aj nemozne, ale proste ona je taka, ze pokial sama na to nedozreje, tak to razne odmieta .... a take jedla ze parene buchty, halusky, placky, to ani ona este nejedla lebo odmietala, tak som zvedava najblizsie ako zareaguje, chystam sa jej spravit halusky ..... drzim palce, ale treba ozaj len trpezlivost a este skus si dcerku posadit na svoje kolena ked ty jes a daj jej do ruky vidlicku alebo lyzicku a nech sa to v tom tvojom jedle pohrabe a mozno ako uvidi teba ze si z neho nakladas do ust tak bude chciet aj ona .... u nas to teraz tak funguje, ze papame z jedneho taniera 😵

zuzu101
25. okt 2011

@katka123456 my riešime to isté, môj donedávna nezobral kúsok hocičoho ani do úst.Zlom nastal nástupom do škôlky.Vidí deti papať kúsky masa, ovocia, chlebík,...a chytá sa.Dokonca posledné dni už nechce nič s omáčkou, len "suché" jedlo.A veľa.Doteraz sme boli na mixovanej strave a teraz 😀 😀 😀
ja určite odporúčam, pokiaľ máš v rodine, medzi kámoškami,...deti, vyskúšaj aby videla ako oni papajú.alebo formou hry.nech vycerí zubadlá a ukáže ti ako sa hryzie 🙂

severankasr
25. okt 2011

ahoj, mame dva roky, a tiez sa ucime zut. ja nemozem robit to co pise prva mamicka, pretoze akonahle ma viac v pusinke, zacina ju dusit a vracia..takze mi fungujeme po malych kuskoch, ona si uz je sama lyzickou, da si do pusy, poviem ze "zuvat" aj ukazem a ona opakuje, robim to stale takto...viem, ze nieco aj pozuje a nieco nie, ale vidim, ze opakuje a ono to pride casom uvidis...

janulka182
25. okt 2011

tiez sme boli na tom podobne. teraz je to uz lepsie. stale jej to vysvetluj a ukazuj. casom to sama pochopi. a ked ti spapa chlebik, tak to je super. hadam za chvilku zacne zut vsetko.

miti
25. okt 2011

Ja som detom nemixovala, myslim prave preto nemame tento problem....

kralicica
25. okt 2011

náš malý má skoro 19 mes. a tiež mal ten problém. ja som mu dlho mixovala, musím sa priznať. nechcel mi zjesť nič iné tak som si to uľahčovala ale doplatila som na to, jedol kaše ako bábätko hoci užý iné deti kúsali mäso, jedli špagety a pod. rozhodla som sa zo dňa na deň. nič mnu už mixovat nebudem. buď to zje alebo nie. prestala som mu nahrádzať nezjedený obed jogurtom a poodbne (čo som robila v dobrej snahe aby zjedol aspoň niečo) ale nechala som ho hladného. ďalšia vec ktorá nám pomohla bolo že jedol s NAMI. vždy keď som ho kŕmila osobite, samého v stoličke, vymýšľal. ale keď videl, že my jeme rovnakú potravu ako on, v rovnakom skupenstve 🙂 tak si chcel dať aj on - také isté ako máme my. takže sme ho začali brávať vždy s nami ku stolu, či boli raňajky obed večera či bol najedený či nie, on si vždy dal aj tak 🙂 a tretia vec čo nám pomohla súvisí s tou druhoui, išli sme na dva týždne na dovolenku do tuniska a nebrala som mu tam nič osobitné na jedenie. povedala som si, že bude jesť to čo my. takže tiež nemal na výber, mal režim ako my, 3x denne, jedol to čo videl že jeme my, či to bola ryža (s tou sme mali problém predtým veľký!!!), mäso, zelenina, začal žuť ako my. trval ten celý procec možno mesiac dva, ale už je to ok a dnes zje všetko čo uvarím :D

tinki
25. okt 2011

Kašli na to, ona sa naučí. A práve tie sladké jedlá, ktoré odmieta, jej ani nechýbajú... 😉 Ber to z lepšej stránky. Ale fakt. Ona sa naučí...A také že jabĺčko kúsať jej dávaš? Banán..