Ahojte, maly ma 19m, vie par slov: niektore pekne, niektore povie iba prve pismeno alebo slabiku ("ma" = maco, macka, "k" =konik, "ke" =keks), niektore hovori strasne skomolene ("ati" = auto) alebo ma svoje vyrazy ("atita" = zalud, "gaga" = banan, "kaka" = smetny kos), niektore vie zopakovat, ale nevie, co znamenaju ("aky - taky"), vie "nie", nevie "ano", vie sa funkcne opytat "kde je ...?". Podla mna je na tom recovo tak primerane, ale mam len jedno dieta a nie som odbornicka, tak nie som si ista. Nevie vsak vyslovit O ani U. Podla mna by mu to celkom pomohlo, aby rozpraval zrozumitelnejsie 🙂 (Obcas fakt neviem, co po mne chce :D)
Chcem sa opytat, ci niekto neriesil nieco podobne so svojim dietatom alebo ci nepoznate nejake tipy, ako ho tieto dve pismenka naucit. Samozrejme, nevie este mnozstvo spoluhlasok (S, L, R a vela dalsich), ale to neriesim, hadam to pride casom. Len tieto samohlasky by som ho chcela nejako "naucit", teda ak sa to da.
Skusam to tak, ze mu hovorim slova, v ktorych sa nachadzaju, napr. "dom", "no toto!", pripadne "kukuk", fakt sa snazim vyberat jednoduche. On sa zas snazi opakovat, lenze je z toho "da", "tata", "kaka" a tak🙂
P.S. Ak mate skusenost, ze to prislo samo, pokojne napiste aj to, ja sa rada necham poucit, aj keby to malo znamenat, ze mu mam dat pokoj🙂 Dakujem!
Daj mu pokoj 🙂 ma len 19m, nemozes v tomto veku ocakavat zazraky. Je super, ze sa vobec snazi nejako rozpravat a ze si navzajom rozumiete.
Moj syn do 2 rokov nepovedal ani slovo. Ani neslabikoval, vobec ziadna snaha o nejaku komunikaciu - len krik a vresk. Uz som rozmyslala nad nejakym vysetrenim a zrazu takmer zo dna na den zacal hovorit vo vetach. A odvtedy sa mu huba nezavrie 🙂
Tiez ma problem s vyslovovanim niektorych hlasok. Ale nejako postupne na to prichadza sam, ako si naskladat jazyk a pery, aby vyslovil nejaku hlasku. Netrenujeme cielene nic. Vyslovovať "o" sa naucil, ked sa naucil fukat. Snazil sa fuknut do bublifuku a povedal oooo. Takze mozno toto skuste. Inak na to vsetko urcite pride sam, neboj sa ;)
@diewcatqoo Hehe, moj do bublifuku (do tej diery) zatial len pcha prst a oznamuje mi "p" a "die", co je ze "prst v diere" 🙂 V kazdom pripade dakujem za odpoved, nebudem teda tlacit na pilu a uvidime 🙂 A inak kriky a vresky ma aj on, to tusim s recou nesuvisi :D Sice mi takmer vsetko rozumie, ale vysvetlit si neda🙂
Keď každé dieťa je iné. Mne to nepríde zase až tak skoro, lebo napr. moje dve deti najstarší syn a malá dcérka sú recovo veľmi zdatni. Sme sa smiali, že malá bude rozprávať skôr ako jej o dva roky starší brat. Malá bude mať tri roky, ale veľmi sa snaží aby rozprávala pekne. Zatiaľ čo jej brat sa vôbec nechce opraviť keď niečo zle vysloví. Jeho to vôbec nestve a väčšinou nás ignoruje, alebo zmení tému 😆. Takže pokiaľ vidíš, že dieťa má záujem rozprávať, že sa z toho teší a snaží sa to povedať správne je to fajn. Možno ho teraz ešte netreba moc opravovať. Ja som napríklad keď dcéra niečo povedala nezrozumiteľne, ale ja som rozumela, že čo chce povedať po nej zopakovala správne a potom som jej to slovo vyslabikovala a ona pekne opakovala po mne a bola rada keď sa jej to podarilo, ale jej brat sa veľmi hnevá keď ho opravíme, takže je to individuálne.
@martinajurkechova hej, my so sestrou sme boli take "skoro rozpravajuce". ja ho aj "opravim", resp. "ponuknem spravny recovy vzor", ako sa hovori, ale on to proste zopakuje zas zle :D v kazdom pripade dakujem za prispevok.
@deedol tak ešte potrebuje čas, naozaj tie deti sú veľmi rozdielne. Každé má talent na niečo iné 🙂. Keď mal najstarší syn dva roky všetci sme žasli aké ťažké slová vie povedať a prostredný syn sa nechce ani opraviť. Dokonca zvažujem, že asi s ním budem musieť ísť na logopediu.
Moja do troch rokov rozpravala svojou recou, kocka =tapka, toto nikdy nezabudnem. 😉 v skolke sa rozhovorila.
Mozno pomoze take "nadsenie" napr....oooo, voda, juuuujuuuuj...alebo mu daj pokoj a bav sa s nim ako doteraz, citajte, pozerajte rozpravky, spievajte, pletkujte. Dolezite, ze on ti rozumie 😉