Dcérka má o pár dní jeden rok. Kedy ste začali dávať deti na nočník? A ako ste ich presvedčili, aby tam aj ostali sedieť? Ja malú obložím hračkami, pozerá pritom rozprávky, ale nič sa nedeje. Malá neustále dvíha zadoček a chce zísť z nočníka. Nútiť ju však nechcem. Prosím poraďte mi. Ďakujem.
Ja som začala dávať asi okolo roka, ked sa naučil sedieť a chodiť, ale zas snažila som sa vysvetliť, čo sa tam robí. nikdy somnenechávala dieťa na nočníku hrať sa, alebo pozerať rozprávky. Dám sadnúť, poviem: "cikaaaaaaaaj" a on ciká. Ked nechce, tak pokýve hlavou nie nie, a ide preč. Teraz má 17 mesiacov, na nočník dávam každé dve hodinky, resp. ked ho idem prebaliť, alebo dať spať, tak ho dám vycikať. On sa teší, lebo vždy mu zatlieskame, pochválime. Dokonca ked ho nechám s holou riťkou, tak sa nepociká, a pýta....
@mariakajelova moja dcerka nikdy nevydrzala sediet na nocniku, nanajvys tak par sekund a hned usla..najskor som sa ju snazila namotivovat, aby na nom sedela, ale ked som videla, ze nic nezabera, nechala som to tak....a asi pred 2 tyzdnami to jednoducho prislo samo, zacala sa sama od seba pytat . podla mna dieta zacne samo od seba pouzivat nocnik vtedy, ked je na to pripravene, osobne nevidim ziaden zmysel v tom, ze dieta sice na matkin popud spravi potrebu do nocnika, ale aj tak ma cely den nonstop plienky.
my sme nocnik vytiahli az v 18 mesiacoch a naucili sme sa nan v 22, takze mate este cas 🙂
Pri synovi sme dostali nocnik na rok, tak sme skusali davat, ale bolo to uplne zbytocne. Tak sme ho odlozili do dvoch rokov, aj to bolo este skoro. Ked mal 2 a 4 mesiace, prislo to akosi samo, ale v noci mal plienku skoro do 3,5roka. Dceru som preto ani velmi skoro nenutila. Ked mala skoro dva roky vydrzala uz skoro kazdu noc bez cikania, tak sme zacali davat cez den na nocnik a zo dna na den v dvoch rokoch uplne bez plienok. Ale svagrinina mala minuly rok v lete 1,5 roka a cele leto behala bez plienok z holou ritkou a naucila sa. Ono kazde dieta je ine. Chlapci vacsinou neskor, dievcata byvaju sikovnejsie. A urcite by som nedavala dieta na nocik sediet a zabavala ho. Je to zbytocne. Bud chce, alebo nechce cikat. Pokial nechape co od neho chces, a to rocne dieta podla mna len vynimocne vie je to zbytocne. Pri synovi sme to tak robili, aj pol hodiny sedel na nocniku, zabavala som ho, potom ho to nudilo, tak vstal a do piatich minut sa pocikal. Zbytocne som sa nad tym rozculovala, ked on tomu nerozumel. Mozes nocnik dat na wc a ked ides na wc ty tak jej len vzdy pripomen na co to je, ze aj mama cika na zachode a nie do plienocky, ale urcite by som dieta v jej veku este nenutila. Najprv nech pochopi co od nej chces.
s dievcatami som zacala v 8 mesiacoch, vzdy sme si pozerali spolu knizku, nie vzdy sa aj vycikali, ale kakanie nam islo na jednotku 🙂 v 17 mesiacoch sa zacali same pytat na nocnik a teraz v 26 mesiacoch sme bez plienky aj cez noc 🙂 syn do dvoch rokov nocnik uplne odmietal a az v 2 rokoch pochopil, naco vlastne je 😀 takze z vlasnej skusenosti mozem povedat, ze baby su sikovnejsie 😀
@mariakajelova nechapem, preco ju chces tak skoro "trapit" ale tak je to tvoje dieta......ja mam tiez rocneho syna a este ma to ani nenapadlo, davat ho na nocnik.... 🙄
a tu su aktivne diskusie, stacil mi vyhladavac 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ako-malu-naucit-chodit-na-nocnik/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ako-naucit-14-mesacne-dieta-na-nocnik-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ako-naucit-dieta-na-nocnik/
nas syn do 2 rokoch nechcel nocnik vidiet ani z dialky,robil nam velky bordel,ked ho len videl....tak sme skusili na Vianoce kupit hrajuci,ten mal uspech,ale je pravda,ze on si vybral sam obdobie,kedy chce chodit na nocnik a ked mal 2 roky a 4 mes. boli sme uplne bez plienky aj pocas spanku a to si tiez sam uvedomil,ze uz ju nechce a najma,ze mu vadi...a to sme sledovani na nefrologii s oblickami a s moc.cestami...cize zaver je,ze ich vobec do toho netreba NUTIT...a to sme prisli vo viacerych veciach na to,ze on vie kedy,co chce...
@jankavrutky a to z akeho dovodu ti to kazala pediatricka? 😕
@mariakajelova ja syna nenutim, ma takmer dva roky a na nocnik ho takmer nedavam, obcas na WC-ko ... od septembra pojde do skolky, tam uvidi ine deti ako chodia na WC-ko a odplienkuje sa sam, ked pride jeho cas 🙂
@mariakajelova jeej to si vôbec nerob starosti, ak neberem do úvahy tie super matky, ktorých je plný MK, tak niektoré deti ešte ani v 2 rokoch nechodia pravidelne na nočník.... dokonca môj synovec tam nechce ani sadnúť a to mal 2 roky.... dcérku som začala ako tak pravidelne dávať na nočník od 1 roka a na začiatku tiež z neho vstávala a plakala... vždy nechaj den, dva odstup, a skúšaj pomaličky znova.... a ak sa náhodou podarí 1. cikanie, tak tlieskať a tlieskať o dušu... pravidelne by som dávala na nočník, až ked ti dieťa prestane nočník odmietať a vydrží na nom sedieť... hlavne treba zvyknút ráno po prebudení a v nejakých intervaloch... určite si nájdete systém 😉 veľa šťastia..
@zuzanockamt neviem preco. asi si mysli, ze je uz velky,tak mi to kazala, ked sme boli na prehliadke v siedmich mesiacoch. ale nedavam ho.este je fakt maly
@jankavrutky zvlastna pediatricka 😀 ... moj syn, ked mal 8 mesiacov este nevedel sam ani sediet, takze jasne, ze by som ho tam ani nedavala 😀
@jankavrutky
@zuzanockamt kocky, nasa Dominika sa odplienkovala zo dna na den a to rovno aj na noc /trvalo to 2 tyzdne, ale pre mna to bola aj tak bleskova rychlost 😅 / .....proste dosiel jej cas a pochopila, co sme od nej chceli...... 😉
v noci som ju davala cikat ja, ale potom ma raz zobudila a odvtedy fungujeme tak 😉
@jankavrutky
@jankavrutky a teda, Michala neriesim vobec....naco aj 😅 o rok v lete sa to hadam podari 😉
@katren nieco podobne si predstavujem aj ja 🙂
@zuzanockamt ja nechapem, na co by mal sediet na nocniku, ked nevie, co od neho chcem.....spoznavat sa s nim uz spoznava, ved Dominicka si kedykolvek donesie nocnik do obyvky, ze chce byt pri nas, vycika sa a hotovo 😉
ja som malú začala dáva okolo roka, vždy ráno, aj po poobedňajšom šlofíku, aj sa nejaký čas vždy vycikala na nočníku, ale potom sa s ním znepriatelila...Vzoprela sa, keď som ju naň išla posadiť, tak som ju nechala tak, aby som jej to nesprotivila...Kúpili sme aj ja sedátko na velkácke wc, tak sme ju ukecali na veľký záchod, že predsa všetci chodíme, aj mama, aj tata 😀 ale tam sa tiež nie vždy vyciká...Zistila som, že sa naň posadí dobrovoľne len vtedy, keď sa jej cikať chce...Neviem, naša má asi "dlhé vedenie", ešte jej asi nedoplo, čo od nej chcem..ale ja dúfam, že sa to príde 😀 Začína sa pomaly aj sama pýtať, že chce robiť "a", síce málokedy, ale možno tie základy tam už máme 🙂 A hlavne dieťa nenúť, treba ísť na to pomaly a postupne, a keď sa podarí, tak pochváliť, zatlieskať, deti sú radi odmeňované...A nedávaj jej tam hračky, na nočníku sa robí len jedna vec, zbytočne ju nerozptyľuj, nech sa sústredí len na to jedno a to cikanie 😉
mne osobne sa nazory, ze davat na nocnik az v dvoch rokoch vobec nepaci...to su uz zvyknute na peluchu a nechcu, hoci uz vedia co robia...starala som sa o takeho mudreho drobca 🙂
Nas mama davala ked sme vedeli chodit a fungovalo to a tiez funguje BKM od narodenia, tak nechapem preco cakat do 2r. My uz tiez nocnikujeme, zacala som sporadicky ked mal 9m ked vedel sam dpbre sediet a teraz pravidelne davam ked sa zobudi po spani (rano sa mi nechce ked vstava o 6.00, ale cez den ano), ale velakrat uz aj tak ma morku plienku, ale niekedy aj tak nacura do nocnika. No a po obede, lebo vtedy zvykne aj kakat. Uspech je tak 1x denne, teraz niekedy tusim aj 2x bolo (ale nepocitam, takze neviem presne), co je dost, kedze ho davam sadat tak cca 3-4x denne. Tiez mi utekal, ale vie aj pekne posediet a veru ide prec ked uz nacural. Davala som a davam, co ho zaujima a co je po ruke....kremy, vatove tycinky, teraz mame knihu.
Ked nechce, tak par krat este vyskusam, ale ked nie, tak ho necham tak ,lebo ma silnu volu 🙂. Treba cas nech si zvykne na pravidelnost (uz mi tak totiz neuteka ako na zaciatku), skusit jej rozpravat a mat len 1 hracku, pripadne ukazat kde chodime na WC my rodicia a kde bude chodit ona. Skusat rozne veci. A tiez hovorim: ideme na nocnik, pišať, ee...rozumie tomu, lebo otoci hlavu k nocniku a aj sa tesi mam niekedy pocit.
Este mozno mame vyhodu, ze pouzivame latkove plienky, teda vie kedy ma mokro.
Myslim si, ze zaklad je mat viac-menej jasno v tom, kedy dieta cika / kaka. Ked sa pouzivaju jednorazove plienky, je to dost problem. Ovela lepsie su v tomto latkovky, tam je aspon hned jasne, ci je mokra alebo nie (babatku aj mame) a kedze sa take deti castejsie prebaluju, mama je viac v obraze, kedy dieta cika.
Starsiu som davala cca. od pol roka, ujst este nevedela 😀 , a davala som ju vtedy, ked som si myslela, ze bude cikat/kakat. Cize klasika, pre zaciatok: hned po zobudeni. Odplienkovala sa sice az v 2 rokoch, ale do plienky nekakala od pol roka, co bolo super.
Mladsiu som davala cikat / kakat do wc ci umyvadla od utleho babatkovskeho veku, kedze mala problem so zapchou a tak sa jej lepsie tlacilo, chudatku, takze tam to bolo este viditelnejsie. Priamo na nocnik som ju davala az ked sa sama vedela posadit, nejak okolo 9 mes., ale aj po odplienkovani v roku a pol dlho kakala postojacky do nohaviciek 😅 .
Takýto problém mám aj ja. Pediatrička mi kázala dávať malého na nočník pred i po jedle, po spaní. Ale má len 8 mesiacov a keď ho nna ten nočník posadím, hneď z neho vstáva. Ani hračky, ani telka ani nič iné nepomáha 😖