Ahojte,poraďte ako naučiť dieťa aby bolo samostatné?Aby sa vedelo zahrať aj sám?Od narodenia každý skáče okolo neho a teraz došli na to že to bola chyba.Preto moja otázka ako naučiť dieťa aby bol samostatný aby sám robil isté činnosti,sám sa hral a nie nonstop nalepený na niekom.?
Dieťa má 5 rokov bude predškolák.
Od mala malička, odkedy sa vie hrať
@veklipo Nevie sa hrať sám,potrebuje mať pri sebe niekoho.Nevie sa nudiť a vymyslieť si s čím sa hrať.Tak som myslela aby bol samostatnejsi a aby nemal nonstop niekoho pri sebe.
To akože deti kt. sa samé hrajú sa nudia🙄🫣 a tým si vymýšľajú zábavky? No neviem, môj 3.5r keď povie,že sa nudí, tak sa nudí a nehrá sa😆
@danielahamar Mýlim to tak že on povie nudím sa neviem čo mám robiť s čím sa hrať a čaká od nás riešenie aby sme ho zabavili a vybrali činnosť čo bude robiť.
To je otcova starost, žena ho to väčšinou ani nema ako naučiť.. ( bez akejkolvek uražky, je to vychovou, genetikou a skusenostami) .. samostatnost by sa mal učit od otca.. ked sa pokazi hracka, nema ju nikto opravit, alebo kupit druhu, ma mu ju dat, že ak sa chce nadalej hrat, tak ju opravi ( nieco lakhe samozrejme, napr odpadlo koleso z autička) ... Potom bude mat sebavedomie na to aby veci robil sam..
Ja som raz na toto synovi povedala:"Kludne sa nud, aspon uvidis, co sa stane na konci nudy." Tak sa nudil a nakoniec ho nieco zaujalo a zacal sa tomu venovat. Tak som mu povedala:"Vidis, na konci kazdej nudy je nejaky napad." 🙂 A tak to je, nejaky cas sa bude nudit a potom si nieco najde.
Tam mu napuste zoznam aktivit ktore ma k dispo- kludne aj obrazky. Ak sa nudis mozes - "citat" knihu, stvat lego, puzzle, auticka,.....a tak dalej. Vedla nakreslenej aktivity jednoduchy obrazok aby nevymyslal ze nevie co je puzzle...... My sme tak mali a zoznam koncil triedenim pradla podla farby, hladanim a triedenim ponoziek, ukladania knih v kniznicke podla farieb/ vysky, skladanim taziek z nakupu( vzdy kypy suflik), vysavanim gauca( po pukancoch, tycinkach z medzier na sedacke.....k tymto aktivitam sa moje deti nikdy nedostali- vzdy si radsej nasli svoju zabavku. 🤣🤣🤣 Ak ta trapy cas- dlzka jednoducho nastav budik na 5- 10-15 minut a povedz ze sa bude hrat sam a ty si vybavis telefon, mycku, pracku, pripravu na varenie- a ked zazvoni budik chod sa hrat s nim. Cas postupne predlzuj. No ak nema surodenca moze mu chybat partak na hranie- niektore deti su viac kreativne ak maju spolocnost- ved vtedy je to vacsia zabava🤣
Nechaj ho nudit sa. Je to dolezite aj pre fantaziu.
To je povaha, to nezmenis. Parkrat zabralo, ze som sa vyhrazala, ze idene vsetky heacky vyhadzat, ked sa s nimi nehra, tak sa na hodinu zatvoril do izby a hral sa.
Ked ho necham nudit sa, robi neplechu. Vytahuje veci, kutre, skusa. S nicim sa nehra
Podľa mňa treba rozlišovať samostatnosť od “zahrá sa sám”.
Môj syn je samostatný dosť dlho, ale dodnes sa nevie hrať sám. Je extrovert, potrebuje okolo seba kopec ľudí, ktorí s ním neustále komunikujú.
Dcére naopak pomáhame veľa, no je introvert a hra sa dlhé hodiny sama.