Ako naučiť dieťa samé piť a jesť?

lulubuterfly
5. máj 2010

maly ma pomaly rok a nechce si drzat pohar ani sa ucit krmit s lyzickou...!!! ☹ ked mu pohar drzim vie sa napit aj pekne vsetko zje,ale sam ---nehrozí!...skusam kazdy den hocico mozne a nic....ked bol maly flasu si drzal sa a teraz jednoducho nic....poradte mi maminky...co mam ece skusit 😨

lalus
5. máj 2010

lulu, to nemôžeš myslieť vážne 😕 😕 😕 my s lyžičkou trénujeme tak mesiac, z čoho posledný týždeň-dva sa už relatívne pekne napapá...s vidličkou je to horšie. Pohárik by si aj sám držal, ale všetko by mu skončilo na tričku, tak mu ho stále pridržam.

a čo máš ešte skúsiť??? no predsa počkať! veď ten Tvoj malý princ je ešte bábätko 😵

vodnarky
5. máj 2010

lulu-presne tak jak vravi lalus..este je moc malunky.. 😵 ..nasa mala zacala sama papat,ked uz mala skoro 2 roky..ale nezabudaj,ze kazde dieta je ine..este troska pockaj.. 😉

vodnarky
5. máj 2010

a to som este zaudla dodat,ze s poharika nam este nepije,lebo vobec sa jej do toho nechce..ked jej ho aj nahodou dame,tak robi cirkus,ze ona taketo a hentake nechce..takze nam nic ine neostava,len pockat,kedy ju tieto spekulacie prejdu..a nutit ju tiez urcite nebudeme.. 😉

latvia
5. máj 2010

luluuu, nevaaa, my sme o mesiac mladsi od vas a tiez nedrzime flasu, ani nejeme s lyzickou a ani to neskusam, lebo by dostali jednu aj steny 😀

jankapiknova
5. máj 2010

no tak to je ozaj skoro na samotne papanie a pitie. Naš maly sa trochu napije sam z pohara ale musi tam mat minimum vody inak je polka na zemi. A čo sa tyka jedenia tak lyžičku musi mat vždy v ruke ale skor mieša a ja druhou lyžičkou krmim,sem tam si da sam do ust ale vždy padne alebo kvapne niečo na zem 😉

zuza.m
5. máj 2010

vyskušaj najskor pitko alebo ako sa to vola taky pohar kde je taky so sačik a ma dve uška po bokoch..niekedy je aj taky čo sam neteče.my sme začinali stym čo tiekol neskor sme prešli na taky čo neteče a potom na pohar,.s lyžičkou sme začinali tak že mal on svoju lyžičku a ja dalši a kym si on nabral ja osm mu dala do pusky.neskor si papal sam a ja som len dokončila.teras odmieta ked ho krmim sama ale aby som pravdu povedala viacej si da s rukami ...ale mate času habadej teras ide o to aby si ho stym oboznamila.a naučila ho držat to..

latvia
5. máj 2010

sranda je, jak sa snazime co najskor deti vsetko naucit, jest ,pit, cikat 🙂 a zrazu maju 15 rokov a chceme aby boli doma, aby nas potrebovali 😉 najprv nam vadi, ze dieta sa samo nevie presunut, pohrat sa a furt ho musime nosit, a potom ked zacne lozit a demolovat cely barak, tak si spominame na zlate casy ked len lezali a mrzuto kricali 😀 aj tak sme naj matky, nie? 😉

vejinka
5. máj 2010

lulu tak ako pisu kocky...proste ides na to moc rychlo my sa teraz pomalinky ucime papat s lyzickou a veru nam to ide pomalinky pije uz pekne z pohara ale sam si ho drzat nechce...rocne dieta terorizovat aby samo jedlo je dost krute...daj mu cas vela casu 😉

atrami
5. máj 2010

lulu, ono stačí, aby dieťa vedelo na čo je lyžička a postupne sa to zlepší. Náš sa naučil piť za 10 minút, bola to len náhoda, že som vystihla ten správny čas.
Starší synovia sa úplne sami najedli až okolo 2,5 roka.

lalus
5. máj 2010

no ale sme ju pribrzdili 😀 😀 😀 dúfam, že sa nehneváš lulu....ale fakt máš doma ešte bábätko, tak si to užívaj a nikam sa s podobným učením neponáhľaj....ale učíme sa celý život. 😅

môj mm sa tiež už pri 7 mesačnom bábu pýtal, že kedy už bude chodiť a hovoriť a pod. 😀 a keď som ho schladila, že hovoriť môže začať až okolo druhého roku, tak mi neveril...ale postupne pochopil ako sa tie bábätká vyvíjajú, že všetko chce svoj čas 😎 užívajme si to, čo doma máme, veď sú také zlaté a krásne...aj keď ich treba krmiť, napájať, prebaľovať 😵 😵 😵

miluska.h
5. máj 2010

ahojte, prosim o radu. neviem ako naucit maleho pit z avent pohariku so sosacikom. skusam to uz dlhsie, ale chce len flasu. mate nejake finty, ako na to?

lalus
5. máj 2010

ani náš nechce žiaden sosáčik 😝 ...skúšala som ozaj všetky typy, tečúce, netečúce, slamky, fľašky od Lucky (tie s tým vysúvacím vrchnáčikom)....všetko, doslova všetko odmieta...stále pijeme z cumľovej fľaše a kašlem na všetky sosáky..hlavne, že pije 😅 okrem toho relatívne skoro sa naučil pekne piť z pohára, tak občas mu už dám z toho - so sebou vždy však nosíme fľašu....myslím si, že sú detičky, ktoré to jednoducho odmietnu - skús pohár, ak sa napije z toho, tak sosáky vynechaj. aj tak je to len medzikrok medzi fľaškou a pohárom 😅

lalus
5. máj 2010

jaj a zabudla som...on sa zo všetkých tých sosáčikových pohárov a fliaš napiť vie....ale vyslovene nechce. Po pár glgoch mi to podá, že "nie" 🙄 a vypýta si fľašu, alebo jednoducho pohárik odloží a sám si pre tú fľašku ide 😎

miluska.h
5. máj 2010

z pohara som mu skusala dat a pekne pil. chcela som ho naucit pit z netecuceho poharika kvoli tomu, aby sa napil sam, kedykolvek si zmysli a pritom nebude vsetko naokolo od vody. nas Tomasko pije dost vela 🙂

latvia
5. máj 2010

my sme pred mesiacom rozvarili klasicky flaskovy dudlik, ktory teraz uz nepredavaju a iny nechcel....tak sa po 2 dnoch pitia zo striekacky chtiac nechtiac naucil pit zo sosaka 😅 nevypije sice ani 100ml naraz, len cuca par ml, ale aspon ze cuca 😝

jankapiknova
6. máj 2010

Naš maly sa naučil z netečuceho pohara so sosačikom až pred nedavnom, vačšinou pil z flašky,alebo z pohara(s mojou pomocou , striedala som mu flasku s tym netečucim poharikom a pomaly si to vymenil a teraz použiva len ten so sosačikom 😉 Neponahlala som stym a sam si to v podstate uplne vymenil.

bublinkajasminka
6. máj 2010

moja mala nechce lyzickou sama jest - neviem ako nato 😒 😒 chce aby som ju krmila

janka_pn
6. máj 2010

moja nechce ano len flasku sama drzat 😀 a nieto este lyzickovat 🙄 , vyuziva ma kotuha mala 😵

kingstonka
6. máj 2010

ahojte- uz dlhsie som chcela poradit s pitim z pohara.... Mala v pohode pije z tych flias s pitkom/sosacikom ( dokonca z neho piala skor ako z klasickej flase- prve mesiace nevedela co je flasa) v poslednej dobe sa jej viac zapacili ale klasicke flase s cumlom- tak ak si ma vybrat vyberie si taku... ale vsimla som si, ze jej rovesnici uz dlhsi cas pekne piju z klasickeho pohara. My sme jej ho ponukali uz davnejsie a ked bola malinka aj tak nejak prirodzene sa napila ked som jej ho podrzala, ale teraz nevie vobec- do pohara dava jazycek - neviem ako jej to vysvetlit- ci ako ju to naucit- ci len pockat ze sa nauci sama....

vodnarky
6. máj 2010

ahojte-len chcem este povedat,ze tiez pouzivame taky ten poharik kde je ten sosacik,ci ako sa to vola..z ineho nam pit ani nechce..a takto toho vypije dost a som tomu rada..tak jak pise lalus....hlavne ze pije.. 😉 😉

atrami
6. máj 2010

Aj my sme používali sosáčikový pohárik, ale on sa vpodstate napije zo všetkého.

kingstonka,
flašu používaj doma a von zober niečo iné a skús jej vysvetliť, že už je veľká alebo, že flašku odložíte pre bábo a spolu ju uložte. My sme to riešili, tak s cupmlíkom.

kingstonka
6. máj 2010

atrami-no flasu uz jej davam len pred spanim a v noci ked pije mlieko- inac sa snazim vsade brat aj cez den len ten pohar so sosacikom... len sa mi uz zda ze by mohla pit aj z normalneho pohara-minimalne ked jej ho podrzim ale nepije

atrami
6. máj 2010

kingstonka,
len skúšaj ďalej. Inak určite sa to zlepší po nástupe do školky. Kolektív urobí svoje.

tigri
7. máj 2010

Lulubuterfly, to si robis srandu? to si v nejakej tabulke citala, ze rocne dieta ma samo jest a pit? v tomto veku moze dieta tak akurat hadzat prve pokusy trafit si lyzickou do pusy 😉

urcite je tvoj Marko sikovny v inych oblastiach, tak na toto sa vykasli a jedneho dna to samo pride, prejavi zaujem sa sam krmit a ty budes velebit dni, ked si ho mohla krmit sama...lebo pravdupovediac, roboty ti to neubere, iba prida, lebo upratat ten neporiadok bude narocne a aj to jedene bude trvat extremne dlho 😀

moja starsia dcerka sa zacala sama krmit v 2 rokoch, aj to iba niektore veci, napriek tomu je to nadpriemerne sikovna "opica" v inych oblastiach 🙂

quika
8. máj 2010

moj maly zacal v 9 mesiacoch uplne odmietat mixovane jedla a jedine co zjedol boli kusky, ktore si sam daval do ust, nesmeli sme my, lebo to vyplul. takze sam jedol skoro, ale len rukami, to ho bavilo, ale lyzicou a vidlickou neje ani teraz, ked uz ma 2 roky 😀 stale sa mu paci jest rukami, lyzicu a vidlicku sice skusa, ale da si tak 3-4 kusky a ostatne zje pekne osvedcene rukami. o pohar zacal mat zaujem ako 18 mesacny, ale este to vobec nevedel skoordinovat, tak sme mu nedavali, o mesiac neskor mi odrazu uchmatol pohar a napil sa z neho bez vyliatia. odvtedy to vie, vobec sme ho nic neucili. proste dieta ked zacne mat zaujem, tak sa nauci same a rychlo, ked nechce, tak ho nenaucis nijako. a v roku je este fakt prilis skoro. flasu by uz mal vediet sam drzat, ale to aj pises ze vedel, takze este aj vie len stratil o to zaujem - asi tam nema dostatocne atraktivnu tekutinu 🙂 mozno ked mu nachystas flasku niekde kde vie sam priliezt a ulovit ju, tak ho to zlaka aby sa aj sam napil.

atrami
8. máj 2010

quika,
máš šikovného drobca 🙂
Ja som rada, že si ešte nevynucuje samostatné jedenie, ten neporiadok nemusím.
Ja mu dovolím len niečo husté- pribináčik, termix, kašu.

atrami
8. máj 2010

bublinka,
nenúť ju. len ju podporuj. Skúša, čo si može dovoliť.
V školke sa veľa detí dokáže samé najesť, obliecť......... príde mama a zrazu všetko zabudne. Vyskúšaj, či to urobí pri niekom inom. Nechaj ju u kamarátky, babky..... ak sa naje u nich sama, treba v tom pokračovať.

lulubuterfly
autor
10. máj 2010

baby dakujem ...ste ma troska ukludnili...vidim ze nie som sama co sa mordujeme a trapime....dakujem vam....skusame a makame dalej....

rimmel
10. máj 2010

😀 ani moj sa sam krmit nevie a ani to nejdem skusat len co by to celebolo hned na zemi 😝 ale flasku si sam podrzi aj pohar ale vacsinou aj tak chyti pohar a poda mi ho ze daj mi napit 😀 😀

rimmel
10. máj 2010

myslim teda lyzickou a vidlickou..inak sa sam velmi rad krmi 😉