Ako naučiť dieťa hovoriť “č”?

renatka100
4. jan 2023

Prosim, dievčatá máte nejaké osvedčené typy ako si s týmto pismenkom poradiť. Už sme skúšali všeličo a dosť dlho sa trápime, aj logopediu. Mamička je mamiška a pod. Ďakujem pekne.

hanka_b_151
4. jan 2023

@renatka100 chodite logopedovi? Su na to presne postupy... vyspulit pusu, zuby spojit, jazyk nad horne predne zuby, vyfuknut vzduch a zaroven vyslovit č. Kazdy jeden krok postupne sa nastelovat a cvicit.

majusikk
4. jan 2023

@renatka100 ani mýto nevieme r nám ide krásne

lubka668
4. jan 2023

@renatka100 Tiez sme sa trapili s mnohymi pismenkami, pri 'č' si akurat pamatam na pracovny list, kde boli ohniky a on mal ako hasič na každý jeden ukázať akože hasí vodou a povedať tš- tš- tš - ťš a zase dalsi ohnik.. Vysvetlila som mu to, pozrel na mňa a hasí, že št- št- št- št. 😆 Ale nakoniec sa naucil.

danulicek
4. jan 2023

Doma sme skúšali vselico, trápili sme sa celkom dosť a stále hovoril Š. Prisli sme na logopediu, po ukázani správnej techniky a dvoch troch opakovaniach papiera, ktorý sme dostali na logopedii hovori vo väčšine slov č. Takze odporucam ozaj len tu návštevu logopedicky

renatka100
autor
4. jan 2023

@lubka668 ano toto uz mame za nami ale nepomaha

@hanka_b_151 Ano chodime ale nič, vie ze je tam rozdiel aj slova hadze do spravnych nadobiek podla š a č ale nevie tak naspulit usta

slavomira236
4. jan 2023

@renatka100 moja chodí k logopedicke už rok a stále nevie L.. .R vedela hneď v ten deň ako nám dáva cvičil ..L ani za sveteho

lubka668
4. jan 2023

@renatka100 Verim, ze je to frustrujuce, ked clovek stale cvici, skusa a vysvetluje a nic z toho. Tiez boli u nas pismenka, s ktorymi sme sa trapili dlho, predlho, napriklad ď, ť, ň, ľ. Niekedy som mala pocit, ze v case, ked sme sa zasekli na niektorom pismenku, cvicili a stale zle, prospelo nam spravit tyzden, dva prestavku a skusit nanovo. Akoby v tom case zabudol na ten svoj nespravny sposob, akym to skusal povedat a ked to vyskusal nanovo, pouzil zrazu iny, novy a niekedy aj spravny sposob, ako sa s tym popasovat.. A to logopedujeme uz 5 rokov a stale to este nie je uplne dobre..