Ako naučiť dieťa čítať?

sandra49
11. apr 2023

Ahojte baby. Mala bude mat v auguste 4 roky a už dosť dlho mi vraví, že chce vediet čítať. Vytáča ju, že si nevie prečítať knižku, že si nevie prečítať napríklad zadanie v pracovnom zošite, alebo keď pečieme, že mi nevie prečítať co je v recepte. Stále hej hovorím ze ma na to čas ale ona trvá na svojom ze chce a chce. Začala som sa snou učiť pismenka, zopár už vie pomenovať, vie ich vyhľadať v texte ci už malé alebo veľké, alebo vie ktoré meno sa začína na aké písmenko. Ja si myslím ze ma ešte čas, ale zase keď sa jej to žiada a chcela by to vedieť tak za vyskúšanie nič nedám, bud sa chytí alebo usudi sama, že musí ešte dozrieť lebo to zatiaľ nejde. No a dôležitá otázka, ako začať? Sú nejaké pravidlá, pripadne postup a podobne? Viem ze v prvom ročníku je postup, ale neviem ci chcem suplovat učiteľku keď nemá ešte ani 5 rokov. Pripadne ako sa vaše deti naučili čítať také malé? Za každú odpoveď dakujem.

deti95060810
11. apr 2023

moje deti vedeli čítať v mš... syn tak dokonale, že deťom čítaval rozprávky...
čo pomohlo...si myslím že tie pracovné zošity ktoré kúpiš v kníhkupectve.
podľa nich sa naučili deti písmenká a potom už len pomaly spájali.... ja som sa im nevenovala, ale aj napriek tomu sa to naučili rýchlo...
vyskúšaj, uvidíš...

dzina007
11. apr 2023

Nas mal v piatich slabikar a ucil sa z neho. Pismenka poznal a sam sa ucil postupne spajat pismena do slabik a slabiky do slov. Za 2-3 meaiace presiel oba slabikare a uz cital co chcel.

kiwi3
11. apr 2023

nesil to zbytocne. su deti, co sa naucia same, ine nema velmi zmysel drezirovat. v dnesnej dobe je velmi vela mamiciek premotivovanych... mozes ju naucit pisat jej meno, meno rodinnych prislusnikov. ak bude dostatocne zvedava, bude sa pytat/ ucit sama.

thoughtfulweirdo
11. apr 2023

Čítanie je, narozdiel od písania, úplne v pohode naučiť v tomto veku. Deti sa učia čítať v 6 rokoch nie preto, že by to skôr nebolo vhodné, ale proste preto, že v tom veku sa nastupuje do školy. Aj v 4 rokoch je to super vedieť. Je pri tom treba dať pozor vlastne len na jeden zlozvyk 🙂 moja má 5, želanie učiť sa čítať mala tiež, začali sme slabikami, písmenká pozná všetky. Ukázala som jej na pár príkladoch, že M a A je slabika "ma", P a A slabika "pa" a po troch príkladoch to pochopila a ďalej už čítala sama všetky slabiky s A. A potom sama pochopila, že ME je "me", SO je "so" atď. Proste pochopila systém a už číta slabiky, trvalo nám to asi 10 minút a fakt ju to bavilo 🙂 jediný zlozvyk, na ktorý treba dať pozor, je pri spájaní slabik do slov, aby sa dieťa nenaučilo najskôr pošepky slabikovat a potom až nahlas povedať celé slovo, nech slabikuje nahlas a slabiky naťahuje, MAMA prečíta "maaaaaa-ma". Postupne sa mu to zautomatizuje a bude ich vedieť spojiť aj bez toho naťahovania.

cookie29
11. apr 2023

Ja som vedela citat velmi zavcasu. Moj syn poznal pismenka v 3 rokoch. Nesilila som, ale on sa furt vypytoval, tak som odpovedala. Hrali sme sa hry na spoznavanie pismeniek. Ale on je teda "dopyt" teraz bude mat 6 a ovladala vacsiu cast malej nasobilky. Na jednej strane je to dobre, ze je zvedavy a myslim si, ze treba odpovedat, na druhej strane sa bojim, ze sa v skole bude nudit, ja som si tym presla tiez.

Co sa tyka pismeniek, mali sme magneticke s bielou tabulkou. Skladali sme, ale teda ak ze on chcel. Naucil sa poznat a "pisat" svoje meno. A potom sa pytal ako sa pise mama. Ako sa pise toto ci tamto. Ja som v podstate len odpovedala na jeho otazky. Pytal sa co je napisane tam ci hentam ked sme boli vonku.

mpg
11. apr 2023

@sandra49 Aj syn mal záujem o čítanie, páčili sa mu magnetické písmenka, skladal si ich na podložku, mená, aj v TV pozoroval názvy relácii a tiež si skladal, sám sa naučil čítať aj poznať čísla, na autobuse MHD si vždy pozeral čísla. V piatich rokoch už vedel čítať.

zuzanka.zuzu
11. apr 2023

mňa by zaujímalo, čo tieto deti vyštudujú, kde sa zamestnajú.... 🙂 o 10-15 rokov napíšte 😉

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
11. apr 2023

@elizabet173 však práve preto by ma to celkom zaujímalo (ale nejaký vplyv to iste má)

marca12
11. apr 2023

@sandra49 Deti sa v skole ucia citat po slabikach. Najskor jednoduche slova a slabiky.

@zuzanka.zuzu to,ci dieta cita v 5 rokoch neznamena nic. Znamena to len,ze je zvedave. Moj bratranec vedel v 5 rokoch pisat,citat,pocitat a dokoncil iba strednu. Prisli ine zaujmy ako skola. Ale sikovny a zrucny je,nestrati sa v zivote

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
11. apr 2023

@zuzanka.zuzu V Kanade sa deti ucia pisat a citat od 4 rokov. Nic to neznamena pre ich buducnost. Proste zacinaju skor.

elmivelmi
11. apr 2023

ved skus kupit slabikar,najskor ju uz M A =ma ked to pochopi tak potom pridaj mama ,M E =me a pod.Moja 4 uz vyslabikuje slovo ale citat sa nejako nepyta ,toez ale sama sa naucila pismenka aj pocitat.V anglicku uz ucia v ms deti abecedu a v 5 r citat.A druha dvonicka nema zaujem,pismeno ak jej poviem si zapamata na par minut a zabudne ho,snad nebude mat dyslexie v skole:(

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slavomira236
11. apr 2023

@sandra49 moj vedel v 5tich citat cital v skolke detom knihy pred spanim naucil sa zo stareho slabikara...dcerka teraz predakolacka uz tiez cita slabsie ako syn ale uz precitala svoje 2 prve knihy...pise slova velkym tlacenym tie poznala uz po 2rokoch...

sandra49
autor
11. apr 2023

@sandra49 ďakujem vas všetkým za cenné rady❤️ a nieje to o tom ze by som ju nútila ale chcem ju podporiť vo veciach ktoré ju práve zaujímajú, počítať sa tiež naučila sama, anglicky sme naučili my lebo mala záujem.
Skúsim tie kartičky s písmenami pripadne aj so slabikami. Mame magnetickú tabuľu s písmenami ale absolútne ju to nezaujíma, taktiež také fajn kartičky kde je písmeno a nejaký obrázok tie ma rada. Ale najradšej má ukazovanie v knihách.. skúsim pripadne kúpiť šlabikár, keď ju nezaujme bude mat o pár rokov. Dakujem veľmi pekne 🙏😊

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz