Ako naučiť dieťa, aby sa bránilo?

misiel
30. nov 2016

Chcem sa opytat ako to riesite s detickami ked ich ine dieta udrie. Moj syn je velmi dobre dieta, poslusne, ale obcas sa nastve a vtedy ma zacne bit, dost razne ho zato okriknem, niekedy to pomoze hned, niekedy musim viackrat, pripadne mu dam po ruke, v najhorsich pripadoch po zadku. Som na neho sama, nakolko ocko pracuje v zahranici a viem ze cela vychova je na mne, Chcem s neho vychovat dieta ktore nebude bit ine deti bezdovodne, a neskor aby nesikanovalo ine deti, ale zacinam mat pocit ci to ja neprehanam. Chodime do klubu kam chodia aj ine deti. nikto mu nerobil nic zle az na jedneho chlapca v rovnakom veku na ktorom bolo vidiet ze jeho mama ho nevychovava dobre, ze ho nevykarha a dieta ju totalne ignoruje. Chcela by som aby moj syn vedel ze ine deti sa sice bit nesmu ale ze sa nema nechat ak mu niekto nieco spravi. Moj sym ma len 1,5r tak neviem ci je to este skoro riesit, alebo mam ja polavit, alebo to mam nechat na otca ze ho to nauci, alebo to pride vekom.....neviem co z tohto zvolit. Nechcem z neho spravit obet ktora sa vzdy necha bit a nic proti tomu nespravi. Radsej by som to riesila cim skor, aby casom z toho nebol vacsi problem. Na druhej strane sa obavam ze ak povolim tak mi prerastie cez hlavu a otrokom sa stanem ja. Vopred dakujem za radu.

meusicka
30. nov 2016

@misiel este je maly, ked ta udrie, musis mu samozrejme vysvetlit, ze sa to nesmie. ked bude trsoak vacsi, vtedy pride narad dalsie vysvetlovanie.
ja mojim detom tiez hovorim, ze nikomu nesmu ublizovta, ale na druhej strane, ak je im ublizovane, tak neh sa nedaju, musia sa vedeit branit.
na to bude cas, ked pride tvoj syn do skolky. tam uz mozno bude nutne aby sa vedel branit. ale zase je to aj o veku. moje baby chodia do skolky s jednym chlapcom, ktory bol pred rokom velmi agresivny, bil sa, kopal. a bil sa tak, ze udieral pastou.
jedno rano som cez okno videla, ze ucitelka ho nechava v telocvicni boxovat. spytala som sa dievcat co robia, naco mi moje ani nie 4 rocne baby povedali, ze ked sa tak unavi, potom uz nema energiu bit ostatne deti.
ale presiel rok a teraz je ten maly ako keby vymeneny. neviem dokedy to bude trvat a ci sa potom nevrati znova k horsiemu. uvidi sa.
povedat STOP ak mi niekto ublizuje , je zaklad a potom sa zariadit podla toho, ci to zaberie alebo nie. je to tazke.

ewisam
30. nov 2016

@misiel moje deti vzdy upozornujem, ked sa mi ich spravanie nepaci... takze podla mna je dobre aj 18m dietatu povedat, ze sa nebijeme, ze to nieje pekne... Ja vyzadujem od deti, aby sa druhym ospravedlnili, ak nieco vyvedu, samozrejme ked uz vedeli rozpravat. Pri takom malom dietati by som vypustila capanie po rukach ci zadku, zoberiem z ihriska, pozornost prevediem na nieco ine. Co sa tyka otazok, aby mu neublizovali ini, nuz neviem. Ja mam starsieho podobne "dobreho" pri konflikte s inymi radsej ustupi...druha vec potom to skusa na bratovi a caka ako zareagujem, ale to je uz ina tema.
Ak sa stane, ze moje dieta niekto udrie, slusne ho napomeniem a ostatne riesim s rodicom, ak je treba... Horsie je ked si s vlastnym dietatom nevie poradit rodic

elenka.k
30. nov 2016

podľa mňa je ešte malý, môjmu sme to podotýkali až v škôlke, ja som chcela dôstojne, radšej nech veci rieši s pani učiteľkou a tak ..... a mn. na rovinu polopatický : dá Ti boxu daj aj Ty jemu!!! Ja len počúvam, - nechala som to a odvtedy sa synček nesťažoval 🙂

misiel
autor
30. nov 2016

dakujem, inak mam pocit ze je uplne normalne dieta, ale obcas ako keby mi iny naznacili ze zato ze moj syn neotlka ine deti tak je nesmely/utiahnuty. Su to uz mesiace co chodime do toho isteho klubu a nebol problem, az posledny mesiac, vzdy ked prideme tak zacne plakat, menila sa aj opatrovatelka co tam dohliada, tak mozno to bolo tym, ale nechcem aby to bolo casom za to ze ho tam nejaky chlapec hryzie, a ze bude mat strach z inych deti. Ine deti tiez neublizuju inym detom a ani mojmu, takze si myslim ze nie kazde dieta musi bit tie druhe. Urcite mu budem casom vysvetlovat co sa smie a co nie, len mi to prislo luto ked vidim ze on je dobre dieta co si necha povedat a tie druhe nie. Dnes som uz na toho druheho chlapca zvysila hlas, a bolo mi jedno ze hned vedla stoji jeho mama, Bolo ocividne ze z jej strany nema ziadne dobre slovo zmysel.