Syncek ma 13mes. , chodi len s oporou, ale chodi ako baletka, cize stupa na spicky, nie celu nohu 🙄
urcite ho nevod za ruky ak naslapuje na spicky,lebo sa mu mozu zacat skracovat slachy (a ak ho uz chces vodit,alebo pouzivat pavuka tak nech ma pevnu kvalitnu obuv)... a urcite by som navstivila rehabku nech ti ukazu nejake cviky ako predchadzat spickovaniu,
osobnu skusenost nemam,chodili sme ale kvoli slabemu svalovemu tonusu na neurologiu,nastastie len na kontroly,takze sme ok,ale chodievali tam takeho deticky,ktore chodili po spickach a neviem,ci nahodou mamicky s nimi necvicili,nejake masaze...uvidis,co ti odpisu este ine maminy,ale mozno by som sa pytala detskej doktorky,ci netreba pre istotu zajst za doktorkou...len ziadne choditka...tie prave taky problem vyrobia...
Tiez som sa toho velmi bala, mne bolo poradene stale nosit papucky alebo topanocky, kde nuti nozicku mat rovno a aj ja som si vsimla pri synovi ako mi stahuje prstiky. Tiez som co najviac obmedzovala pavuka a ked sa naucil stvornozkovat, tak sme ho nechali sameho nech sa uci postavit, chodit popri nabytku a az nakoniec chodit. Samozrejme nechat ho aj padnut a aj ked padol sme sa este schvalne smiali, aby neplakal. Pozajtra mame 13mesiacov a bezka sam, ked sa zatoci pekne dopadne na rucicky
v prvom rade nevodiť za ruky, nedávať do chodítka a popr. by som sa spýtala Dr. My máme nábeh na špičkovanie a cvičíme vojtovku.
maly zacal chodit s oporou ked mal 7 mesiacov a tiez sa mi zdalo ze spickuje..isla som k dr ten povedal ze je vsetko ok ale nemam ho vodit za ruky a mam mu kupit take vyvysene papucky aby boli po clenok...tak som kupila prestala vodit za rucky a od 9 mes chodi sam a pekne na celu nozicku...
no, este raz: videli ste uz nejake mlada zvierata, aby ho matka vodila za predne laby a tak ucila chodit? nie, lebo je to chore, vadne, tak preco toludia robia detom? dieta sa nauci SAME chodit, ak na to bude mat vyvinute vsetky potrebne zalezitosti v mozgu, a nie vtedy ak si to matka zela.....nikdy, opakujem, nikdy by som si nedovolila ublizovat dietatu tym, ze ho dam do pavuka, respektive ze snim budem "chodit' tak, ze ho budem drzat za ruky ako opica.....chodi s oporou? to je co za termin? dieta ma chodit SAME.....nie s oporou nejakou.......
Chcem k tým niektorým komentárom dodať len toľko, že niektoré deťi ako napriklad aj moja dcera sa vyslovene pýtala na chodenie. Pavuk sme nemali, myslim ze je to hluposť no za ruky sme chdili asi mesiac v 8 mesiaci a ako 9 ročna začala sama chodiť no nie preto lebo ja som chcela postavila v šade kde sa len dalo a už si pýtala ruky takze nie je to take jednoduche ako si niektoré mamičky predstavuju. To špičkovanie možno prejde no je podla potrebné to pripomenuť na poradni. Aj moja to robila poslali nas ku ortopedovi a neurologovi, no kým sme sa tam dostali už nerobila 🙂
ja mam ten isty problem ja malu ale moc za ruky nevodim lebo mne este aj lavu nozicku vytaca do vnutra urcite pojdem ortopedoi ten hadam poradi nejake rehabilitacne cviky
mne sa maly napr staval sam na spicky, (nechodila som s nim ked nechcel chodit) bolo to ked sa vytahoval pri stoliku resp. vzdy ked sa staval tak stale stal na spickach...aj ked stol bol v takej vyske ked nemusel stat na spickach (aby videl alebo dociahol na vrch) a teraz uz v pohode na celej nozicke....a este k tomu aj prsteky skrucal pod nozku a vsetko sa vyriesilo samo....teraz ked sa snazi chodit sam tak pekne na celu nohu....takze moj nazor ze to samo prejde ked sa bude citit istejsi a zisti sam ze dobre sa stoji aj na celej nozke
Moja dcera ma 5rokov a tento problem jej zial ostal...chodila tak odmalicka, chodili sme cvicit k ortopedicke ktora sa venovala specialne detom ako jedina v meste ale vysledok bohvie aky to nedalo, akurat to ze mala vie ze po spickach sa chodit nema, ked ju upozornim spravi zopar normalnych krokov a potom zas sklzne do toho zlozvyku. Mozna by som mala viac na tom pracovat ale kedze ma taktiez problemy s recou zaoberam sa skor tym. pocula som uz aj ze ma rovnaku chodzu ako jej otec, no u neho to nie je az tak viditelne, ale ked sa na to clovek zameria nieco na tom bude. ja som sa tym zacala zaoberat dost neskoro, okolo 2,5 roka, chodila inak od 1ho roka.
kúpiť správnu ortopedicú členkovú obuv...........žiadne chodítko a za ruku čo najmenej...........veľa detí si od tejto detskej chôdzi odvyklo
mali sme ten isty problem. bola som s tym u ortopeda na vlastnu ziadost, ked mala mala asi rok a pol, ona okrem spickovania aj tocila chodidla pri chodzi dovnutra, odporucil nam vymenit doma papucky namiesto capaciek za ortopedicke s pevnou patou a kupila som jej aj jedny ortopedicke na vonku. povedal mi, ze sa jej to upravi a tak aj bolo, ma dva roky a po problemoch so spickovanim alebo zatacanim chodidiel dovnutra nie je ani chyru ani slychu 😉
dieta sa ma ucit sediet, chodit same, ziadne pomocky ako choditka, tie len skodia. dieta sa ama trenovat cvicit a ked padne tak padne treba sa tesit aj z malickosti a ono to pojde pekne samo 🙂
ak máš pavúky nedávaj ho do nich. Vačšinou to deti majú z neho.... no poradím ti. Kúp mu ortopedickú obuv po doma. A nech nikdy nie je bosý môžeš mu dať aj sandálky. Tieto topánočky sú dosť finančne náročné no pre detičky len to naj 🙂 . Ešte,ak máš nejakú známu kúp mu chodítko, nie čo také čo bude tlačiť pred sebou, dajú sa kúpiť lacnejšie aj na bazáry tu. Mi tieto rady máme od rehabilitačných lekorov. Fakt vyskúšaj a za to nič nedáš... Mi sme si tým prešli. Môj má diagnostikovanú DMO povedali,že v živote nebude sedieť, chodiť...atď. Prvý raz sa postavil v 11 mesiacoch a od vtdedy chodil popri nábytku...No vďaka jednej osobe sa začal staviať na špičky lebo s ním chodíli za ručičky a tie držali vyššie. No od 20 mesiaca už chodí. Na špičky sa postaví málo kedy ale už nie..... 🙂 .
presne kôli tomuto problému sme boli u ortopéda. malá mala vtedy 18 mesiacov. doktor mi povedal, že to robí väčšina detí, pretože asi do veku dvoch rokov sa im vyvíja klenba na nožičke a preto aj stáčajú nožičky dovnútra. vyrovnávajú si tým balans. takže to ani netreba riešiť žiadnym cvičením, neodporučil ani žiadnu špeciálnu obuv, kde je noha napevno a tak. vraj má chodiť vela na boso, po roznych povrchoch. teraz má 26 mesiacov a chodí úplne normálne. takže žiadny strach. 🙂
mi sme tiez chodili po spickach,ale ako mala zacala od 7 mesiaca stvornozkovat tak som choditko odlozila a nechala ju len tak lozit ked sa zacala stavat a chodit popri nabytku vdedy som si to najviac vsimla dala som jej papucky s vysokou klenbou a ma ich doma stale od vtedy uz krasne doslapuje ajked je bosa a za rucicky sa vodime aj mi ona si to sama dozaduje takze mne je suma fuk ci to je vodenia ako opice alebo nie ja ju budem ajtak takze mi to jedno :D
deti špičkujú z dvoch dôvodov
1. chodítko
2. rodičia vodia deti za ruky, keď ešte deti nie sú na chôdzu dostatočne pripravené,
jednoznačne ako poradila molly, kúpiť ortopedické papučky a nechať malého robiť všetko samého, on si sám určí tempo ako a kedy on sám bude robiť niektoré veci
a teda dovolím si odporovať elke, môj ortopéd mi povedal, že deti by nemali vôbec chodiť naboso a vraj to nie vôbec nie je zdravé, iba po tráve a po piesku, po tvrdej dlážke určite nie naboso
a tiež je hlúposť, že väčšina detí špičkuje, ja vo svojom okolí poznám mnoho detí a len jedno jediné špičkuje a to presne z týchto dvoch dôvodov
no ja som so svojimi detmi chodila aj za ruky obaja chodili aj v choditku a ani jeden nespickoval ani nic podobne takze asi tak
Moja najstaršia,keď bola malá,tiež špičkovala,do chodáka som ju vôbec nedávala,mali sme vysoké prahy na dverách,to by sa len vyvalila z neho,lebo ona bola ako motor rýchla! 😀 Kúpila som jej ortopedické topánočky kvalitné a akosi to samé prestalo,pekna chodila a aj chodí... 😀 😀 😀 A nebola som s ňou ani u doktora,no tiež som počula že detičky čo sú v chodákoch,tak sa naučia špičkovať...
obuj mu papučky
moj Bruno tiez spickoval ziadne choditko ziadne za rucicku ale pekne okolo nabytku a sam postupne ako sa pustal do celeho chodenia pochopil ze lepsiu stabilitu ma na celom chodidle a postupne prestal
nemate ho ako naucit nestupat na spicky. prejde to casom samo.
okrem rad vyssie,co uz maminy spominali,nam este doktorka neurologicka vravela,ze dieta sa nesmie vodit za ruky a takto chodit za ruky,pokym nevie chodit same, treba ho chytat za trup,popod pazuchy a nizsie,tam kde ma tazisko... tazko to opisat,kde to presne je,ale je to tak,ze ked tam dieta drzite,tak stoji same....
moj maly bol aj v choditku a aj som ho drzala za ruky a chodi krasne a aj spisckuje🙂 Dr. mi povedal ze to je dobre vytvori si spravne klenbu, a veruze ju ma peknu🙂 Zvacsa chodi po spickach ked sa jasi,alebo ked sa na nieco sustredi napr. v telke, inak chodi uplne normalne a ked mu poviem aby chodil po celej nozicke,tak si pekne podupka a chodi po celom chodidle. Batola ked chce ist po spickach dokaze to aj v topankach s hrubou podrazkou🙂 Moj maly ma na doma papucky, ale makucke nie s hrubou podrazkou. Moja kamoska zas musela maleho nutit chodit po spickach, nedarilo sa jej a aj nema skoro ziadnu klenbu. Tak asi tolko, nemaj vobec strach, dieta je tvor mudry a nic nerobi len tak, vsetko ma svoj zmysel🙂))
Ak "chodi len s oporou" znamena ze ho vodis za rucicky tak s tym prestan 😉 .Chodit sa musi naucit sam,bez pomoci,choditka a pod.Lebo si vypestuje nespravny navyk a problem bude na svete,