Ženy, som už naozaj zúfalá. Mám 2 deti, takmer 5 rocnu dceru a 3 rocneho syna. Stále im s mužom dokola vysvetlujeme, ze si maju upratovat hracky, skusali sme rozne formy hry a zabavne a ja neviem co este, ale vzdy to dopadne rovnako. Mala obcas dostane upratovaci zachvat, ale inak je to o nicom. Ked ich necham chvilku samych, hraju sa pekne, clovek o nich ani nevie, ale ked potom pridem do izby, je to ako po atomovke. Vsetky hracky len vyhadzane, lego rozsypane, puzzle rozsypane, vankuse po zemi nahadzane, hracky po celom byte roztahane, no horor. Denno denne upratujeme izbu, stoji ma to strasne vela casu a energie. Maly navyse vsetko nici. Nepomahaju vyhrazky, prosby nic... poradte, ako ich naucit udrziavat poriadok 🙏🏼
Menej hraciek, na zaciatok pomahat, ak neupracu, vyvodit dosledok. U nas chodil v noci skriatok Poriadok a rozhadzane hracky zobral. Ako si ich naucis teraz, tak budes mat aj neskor.
Podľa mna od malinka. Naša má 17 mesiacov a už mesiac pekne upratujeme hračky. Vždy keď sa začne hrať s niečim novým tak jej poviem že najprv musíme upratať napr kocky. Najprv som väčšinu upratala ja kým mala tak 2 kocky. A teraz už len asistujem 🤷♀️
Zakladom je fakt naucit - jedno vyberies az potom, co si to druhe odpratal. A toto dosledne dodrziavat. S dvoma hrackami sa naraz nehras. A celkovo co sa tyka upratovania tak fakt od zaciatku robit to spolu, mama ti poda, povie, kam to mas dat a ty to odlozis (v tomto veku)...upratat si izbu bude absurdny nepochopitelny nespravitelny pojem hadam do puberty... musis doslova aj u vacsich deti - ustel si postel, teraz pozdvihaj veci zo zeme, sprac si stol, nepchaj veci pod postel a upozornenia tomu podobne...
A keď je niečo čo ničí tak jej poviem že ak ti bude robiť, tu vec zoberiem, ak pokračuje tak poviem že ešte raz a beriem a potom už fakt beriem. Potom samozrejme nervaci. Keď má vníma už tak jej to vysvetlím, aj poviem že jej to vrátim ale ak bude robiť to a to, beriem. Ak to robí, beriem a až omnoho neskôr znovu vrátim. Funguje to celkom. Stále sa bavíme o čerstvo 17 mesačnom dieťati.
@simsalabim škriatok Poriadok 🤣🤣🤣🤣to je uplne super
No tak su este dost mali.... na tebe je aby si to zariadila tak, ze to upracu rychlo. Mne mala cca 3-4r robila veci, ze som nechapala.. chytila vsetky hracky a vysypala v strede izby, pomiesala.. pol dna triedenia. Myslela som si , ze je to ojdinely jav. Ale presne sa to stalo susede, ze mali dievcatko na navstevee a ta dostala takyto skvely napad :D Ak nechcela upratat nabehla som s vrecom v tom veku, zobrala a vyhodila (do pivnice). Druhy raz, stacilo doniest rolku vriec do smeti a hned, aj ked s placom, sa upratovalo. Ono uz v skolke ich ucia zahrat sa - upratat - potom brat nove. A tam to funguje, doma nie vzdy a aj ked deti k tomu vedieme, nie vzdy sa podari 🙂 klud... preried hracky, zaved boxy-krabice a rychlejsie to tam upracu... rychlejsie najdu. Mame taky dreveny regalik s drevenymi kosikmi (byvaju aj latkove), v jednom ma krpatych plysakov, v dalsom kinderkove a podobne krpate hracky, v dalsom lolky.. a tak. Naucila sa na to rychlo ako to dostala (cca 4roky mohla mat) a do dnes to funguje.
A papagajovat... ako anjelicek26 pise...
A teraz jej cca 2-3 roky uz len vysavam a utieram izbu a kontrolujem. Staci zakricat, ze idem s vysavacom a vlezie aj pod postel.. lebo hracka nehracka, lego - nelego... vsetko ta bestia zhltne.. plac som mala raz kovli panakovi z lega, nie raz sme strihali vysavacove vrecko (patricne som pri tom nadavala) a vytahovali poklady :D to ju naucilo :D hlavne teraz, ked povysavame pavuky, uz by to vrecko strihat nechcela :D
Mala ma tiez s upratovanim problem ale u nas fungujr mech a nahadzat doň ...
Každé dieťa je iné, takže mamička s dcérkou typu "kam má položis tam som spokojná" - poslušne dievčatko sa bude správať inak, ako chalanisko čo má v krvi roztopasnost. 🙂
Moj ked si nechcel uprata hracky povedala som ze donesiem cierne vrece a hracky idu prec. Pred par dnami mu manzel vzal spolocensku hru lebo ju nevhcel upratat. Treba deti ucit poriadku nielen upratovanim si hraciek ale aj zapajanim ich do chodu domacnosti. Odlozit po sebe tanier, vyhodit po sebe smetie atd. Ale ty ked stale po nich upraces tak sa divis ze oni to nerobia? A na co aj ked maju teba😉
Upratovať. Ja automaticky upratujem hneď po deťoch, tak ma opakujú a upratujú tiež.
Ja som vymyslela, ze ked si neuprace, hracky dam do skatule pre deticky ktore hracky nemaju. Ale je pravda ze s tym bojujeme, asi preto ze sama nie som tak poriadna, muz uz vobec nie 😂
U nas ako tak tiez funguje skriatok poriadok,ktory pride v noci, tiez jej obcas pomaham....
Skus dako cez pesnicku ako to byva v mš ucitelka automaticky zacne spievat o upratovaní a deti upratujú skúste 🙂 na YouTube bude takych pesničiek 🙂
Nijako,,ale nepolavuj, vyslefok uvidis az ked budu starsi..teda ja vto dufam, presviedcam sa otom kedczas a znovu riesim nepiriadok ktory vinnici nieva nie upratst,,dcerka este ano,ale ten nas chalan no hrozne,,a berieme ho zo skolky,p.ucitelja si ho nevie vynachvalit vo vsetkom aj v upratovani,,
My sme napriklad traja,rodicia nas tiez viedli ktomu aby sme si upratali,,raz to slo inokedy nie..a aky sme?uz od detstva som ja pedant na poriadok a ty dvaja total opak...moj muz tiez,jeho sestry slovo poriadok nepoznaju (take su aj ich deti) a on je zas ten poriadkumilovny
Ja som dcéru naučila tak že mala ultimátum buď upraces alebo hračky čo nie sú na svojom mieste do vreca. Tie čo mala v poličkách som jej nechala a keď si tie pekné upratovala postupne som jej dávala naspäť tie z vreca teraz si uprace sama má 5 rokov. Niekedy chce do mňa pomôcť tak.jej pomôžem a uprace si aj sama od seba. Mala vtedy 3 roky a naučila sa.
Nas syn ma 3r.manzel mu povedal ze ma upratat. On ze nie, tak muz zobral vrece na smeti a zacal klast hracky do vreca, ze ich odnesie do pivnice. Maly nariekal, protestoval. Muz sa nedal. Ked uz bolo vrece skoro plne, syn vypol a zvysne hracky si sam zacal upratovat, nech neskoncia vo vreci. Potom vytiahol aj tie z vreca a upratal ich. Odvtedy si na konci dna uprace a nezabuda spomenut ze preto, aby ocko nedal do vreca do pivnice.
Ja mam take tie krabice na hracky...raz za cas som deti vyzvala ze hracky s ktorymi sa hraju menej tak musia ist do krabice..museli naplnit kravicu,niekedy aj 2..zalezalo od toho kolko mali hraciek..tie vytriedene hracky sli v kraviciach na skrinu...za mozno 3 mesiace sme to spravili znova...vybrali sme odlozene krabice...oni si vytiahli z nich hracky ktore chceli..ale museli tam vlozit na vymenu ine...takto sa im aspon menia hracky a nemaju ich tak okukane vsetky naraz a je vacsi poriadok.cim menej hraciek v izbe tym menej neporiadku...ano su ti deti,hrat sa treba.ale ked si nechcu upratovat treba nahadzat do krabice..vylozit na skribu a takto ich potrestat..oni rychlo pochopia o co ide.ze ked sa chcu hrat a mat viac hraciek tak si musia upratovat.
@nikastancelova takto sme fungovali dlho, ale sme momentalne v mensom byte a nrmam kam odlozit krabice
@tulipanicek tak v tomto veku si upratovali aj oni 😂 to sa neda porovnavat 17 mesacne drobca s takymi uraganmi a este ked su dvaja 🤷♀️
@simsalabim nemyslim, ze mame vela, v porovnani s ostatnymi domacnostami mi pride, ze maju malo hraciek, kazdu chvilu vytriwdujem a posuvam dalej. Ja som deti nikdy neucila lipnut na hrackach a vobec na materialnom a mozno to uz je trosku aj problem, ze oni k nim nemaju vztah, je im jedno, ci im ich vezmem, takze ziadne plasenie a vrecom na nich nezaberie, naopak vtedy mi sami zacnu hracky zbierat a este povedia, ze aj to mam niekomu darovat 🤷♀️
@babydesire no toto je aj u nas, ze so starsou sa da, ale maly absolutne a ju to potom prestane bavit, ked vidi, ze vserko je len na nej. Ked som tam fyzicky s nimi a pomaham im, tak ju to bavi, ale ja potrebujem, aby to uz robili sami, kedze pracujem z domu a nestiham kazdy den venovat hodinu detskej izbe. U nich je hlavny problem to, ze ked sa s jednym dohraju, hned vytahuju dalsie a prve si neodlozia, takze za pol hodinu je vytiahnute vsetko
@ninusa221 pesnicky na youtube ich iba zbrzdia, lebo zacnu kukat videoklipy a je po upratovani 🤷♀️
@asia83 no len ja pri nich nemozem sediet pol dna a upratovat, co im odpadne od ruky, musim pracovat
@sapetka do chodu domacnosti su zapajani od mala, bavi ich to, ale len ked to robime s nimi, akonahle su na to sami, tak nulovy zaujem
To je taka vec, co sa detom vstepuje od 3 mesiacov... Teraz to mas tazsie.vzdy sa hra len s jednou hrackou, povodna sa musi upratat. A robim to ja, dieta odlozi 2-3 kocky zo sto a ja podakujem jak pekne upratalo 😂Dostupne maju deti tak 6 "hraciek/aktivit", cize aj ked neustriehnem a vyberu vsetko, zas tak vela toho nie je porozhadzane. No a zbytocne je kricat. Musite spolu.
No ved hej ale tak im to pusti na mobile alebo len stiahni pesnicku na usb alebo proste im ju ty zaspievaj
Vy ste išli hneď do práce? OD MALA TO UČIŤ. Syn má teraz takmer rok a pol a už upratujem po ňom, pridáva sa ku mne. Dcéra bola rovnako, tá si pekne poupratuje. To je tá výhoda, keď im idete vzorom, že tie deti to berú ako samozrejmosť, nie akože niečo musia. Mne keď je niekto na návšteve, stále hovorí, aby som to neupratovala, nech to nechám tak, veď to je normálne pri deťoch. No nie. Tým, že hneď upratujem, ich aj učím upratovať, no a zároveň sa ukľudní moja "maniacka" túžba po úhľadnosti a poriadku.
No ono je to treba učiť poriadku milovnosti a váženie si hračiek od začiatku. Malé deti ešte nebaví upratovať ale ak si hračky neváži nechá ich pohodene. Povedať raz buď ich po dohraní vrátiš na miesto alebo poletia von. Ak si neváži hračky sú dakde hodené tak poviem dám ich tam kde si ich vážia ale treba všetko pekne vysvetliť hlavne ale tak aby chápali že to. Myslíš vážne