Ako naučiť deti rozoznávať farby?

alex31
6. feb 2012

Ahojte, začínam svojho 26 mesačného syna učiť farby. Poradíte nejaké šikovné nápady tak, aby to bolo zábavné, hravé a hlavne nenútené?

zuzkatko
6. feb 2012

my sme sa učili na lentilkách 😀

sante81
6. feb 2012

my sa ucíme tiez formou hry, autíciek je asi 10, 2x rovnakej farby a rozprávam mu ako zlté auticko ide do obchodu kupit koláčik, cervené auticko ide odviezt maroska do skôlky, biele auticko ide bla- bla a takto dokolečka a potom sa len spytam ktoré je zlté? a ukáze, tiez ma 26mes, len zatial nerozpráva celé vety, ale farby uz pozná - ukáze prstom

xlucia
6. feb 2012

zacinas ucit??? ved deti sa ucia stale. isli sme po ulici a hovorila som mu toto je modra skodovka. do mesiaca vedel farby aj znacky...

alex31
autor
6. feb 2012

@zuzkatko ... super to ma nenapadlo a pri tom lentilky u nas mame vzdy 😀 😀 😀 dakujem urcite budeme skusat a ... papat 😀 😀 😀

renab
6. feb 2012

@alex31 Ja by som radila najskôr farby nepomenovávať, ale zobrať napr. kocky rôznych farieb, jednu ukázať a nechať dieťa vyberať kocky rovnakej farby. A potom klasicky - prirovnávaním. Modrá ako nebíčko, žltá ako slniečko.... atď.

zuzkatko
6. feb 2012

@renab my sme tiež porovnávali ale potom si to mýlil nepovedal že je žltá ale že slniečková ale potom ho to časom prešlo 🙂

alex31
autor
6. feb 2012

@sante81 ... no na autickach sme to uz zacali praktizovat ale on je taky betar ze sa neuci farby ale auticka si pameta akymsi inym sposobom ... ked mu poviem ktore auticko je zlte alebo akej farby mam auticko tak povie spravne ale ked ukazem na nieco ine co je tej istej farby tak uz len hada 😀 ale urcite budeme skusat dalej a kupovat nove auta 😀 dakujem za radu

renab
6. feb 2012

@alex31 keď mu to nepôjde, tak sa netráp. Kým pôjde do školy, určite sa to naučí.

exupery
6. feb 2012

ucime sa odkedy rozprava-podaj mi cervenu pastelku,modru hviezdu,stromcek je zeleny,na semafore je zeleny panacik.....a podobne,vsetko treba komentovat 😉

sante81
6. feb 2012

@alex31 zabudla som napísat ze takto sme sa učili dlho, ja mu v kuse niečo rozprávam a zapájam farby, jazyk sa mu rozvazuje pomaly, tak ma az niekedy huba bolí ale rozumie všetko a farby ukáze,

alex31
autor
6. feb 2012

@exupery .. no ved to ze komentujem ... len on si z toho vyberie len to co chce 😀 😀 😀 na svoj vek rozprava az velmi pekne hovori suvisle vety pri ktorych normalne vidno ze premysla .. nepovie to len tak aby nieco zamrmlal .. len tie farby sa akosi nechce ucit ... ale komentar ma ku vsetkemu xixixixi ... ale budeme nadalej "trenovat" a hadam prve uspechy dorazia ... a ked nie tak bude u nas vsetko zlte kedze tato farba u nas momentalne "leti" 😀

renab
6. feb 2012

@alex31 a možno ho práve v tomto období zaujíma niečo iné a nie farby. a keď sa naučí najskôr rozoznať jednu, potom pôjdu aj ostatné. náš matej mal zas všetko zelené, ale z inej príčiny: je farboslepý. 😉

jankapiknova
6. feb 2012

@alex31 ja som to tiež niejak neriešila, on sa učil automaticky z počuvania a vie tiež aj farby aj značky niektore aut, ale to prišlo tak samo ani som sa nenazdala...
ale niejak riešit že 2 ročne dieta musim naučit farby,alebo pod... je podla mna zbytočne,lebo ono si to osvoji same....
teda aspon moj nazor 😉

sisaka
6. feb 2012

svoje deti som farby nikdy "neucila" tak ako tu uz baby spominali, vsetko pochytili pri obycajnom komentovani - aha pozri ake pekne cervene auto, dame si modre nohavice, pozri na tom obrazku je zlta lopta. farby som im nikdy neprirovnavala - zlta ako slnko, uz som tiez vela krat pocula, ze deti sa to potom naucia a volaju farby slnieckova, travickova atd. a treba ich nanovo ucit farby, takze radsej som povedala pozri sa na tom obrazku je zlte slnko , zelena trava.... farby patrili medzi ich prvu pasivnu aj aktivnu slovnu zasobu, bez toho aby sme si sadali k lentilkam, pastelkam a pod.

alex31
autor
7. feb 2012

dakujem za vsetky rady aj napady ... asi to nakoniec necham aj ja len na take to prirodzene ucenie deti s tym ze si to budeme pravidelne len tak pri vsetko hovorit lebo vcera som cely vecer opakovala ze bundicka je modra a nohavice cervene no a rano bolo opet vsetko zlte 😀 😀 😀

ivuska6
7. feb 2012

mi sme sa ucili aj na legu alebo na farebnych kockach drevennych ked sme nieco stavali sice tam je par farieb ale aj tam sa da naucit a na pastelkach ked sme kreslili . 🙂

m.i.r.i
7. feb 2012

tiez sa ucime prirodzene..kreslime aj farbickami a vzdy pri tom hovorim, ze drzi zltu farbicku, cervenu, ze zltou kreslime slniecko, lebo slniecko je zlte..tiez kreslime zlte kuriatko, mesiacik..a krasne velke cervene jablcko alebo srdiecko a tak...tiez potom rad odkladal tie farbicky spat do krabicky, tak vzdy ked ukladal som mu hovorila, ze teraz vlozime modru, teraz zelenu...a mame aj stan s loptickami a tam je tiez niekolko farieb, tak som mu vzdy hadzala lopticky a hovorila, ze hodim Erikovi modru lopticku, potom prirodzene som od neho chcela, nech mi hodi modru a nech najde dalsiu modru a tak..a tiez auta ako to uz spominali..a teraz sa uz sam pyta, ze "ake to je auticko" ked nevie farbu..tak auta pomenuvava potom, ze ma modre terenne auto, alebo zlte osobne a tak...ale este nepozna vsetky farby, ale som prekvapena, ze pozna take ako oranzova, hneda napriklad..to sam si sadne k stolu a ze Erik ma oranzovy podbradnik..alebo ze macko je hnedy a take..ale mnohe stale popletie..

sympa1
7. feb 2012

a u nas aj napriek vysvetlovaniu ze slniecko je zlte a travicka zelena..ostavu farby ..slnieckova, trvavickova ,srdieckova/ alebo krvičkova/ oblohova...atd 😀

miskax2
21. feb 2012

ja som malej tiez zacala prirovnavat farby a zatial jej to ide sama povie zlta ako slniecko biela ako sniezik zatial nemame problem niekedy si ich sice pomyli ale nauci sa 😉

nycanka
21. feb 2012

Ja som zacala ucit maleho ucit farby od 20 mesiaca, v 22 mesiacoch vie ako tak rozoznat zakladne farby, ale bez prirovnania, uplne prirodzene som mu hovorila, volaco pochytil, a sem tam sa este pomyli... Do skolky, ked nastupi bude to mat uz hadam zmaknute 😎

murcos
21. feb 2012

...skus aj triedenie. mozs si vyrobit aj pomocku. zobr papierovy obal na vajicka, vzdy dve casti jednou farbou- pozor, uc len zakladne farby, - modra, cervena, zlta, zelena. zober napr. lego kocky, vzdy povedz farbu...dieta sa ma najskor ustali v jednej, potom pokracujes druhou... napr. zacni cervenou...dieta uklada kocky do cerveneho vajickoveho otvoru.ku tomu si pridaj: cerveny semafor, cervenu jahodu...obrazkov je v knizkach dost🙂D

rainee
10. aug 2012

moja mala sa stale akosi nevie naucit farby. stale jej to opakujem, prirovnavam, ale zatial identifikuje len ruzovu, na ostatne farby povie ze sa to nevie naucit a ani ju to nezaujima 😕

dupinka
10. aug 2012

nam pomohlo lego - duplo kocky. Proste sme si ich skladali do vezicky a dookola som opakovala farby. Najprv sme prikladali dokopy kocky rovnakej farby, az zacal sam od seba pekne hovorit. Neustale chodil za mnou, ze mi chce povedat farby kociek. Este si myli ciernu a bielu niekedy. Hneda je pre neho cierna.
A mozno treba zacat prirovnavanim "slnieckova, travickova, jahodkova, ..."

rainee
10. aug 2012

@renab ako ste na to prisli ze je farboslepy, robili mu testy? da sa to nejak zistit aj u malych deti? lebo tie testy vyzeraju byt dost komplikovane....

bibio
10. aug 2012

@alex31 moja sa naučila farby veľmi rýchlo s touto knihou http://www.martinus.sk/?uItem=84641, najprv prirovnávaním (červená ako čerešne atď..), krátko na to ako vedela rozprávať. Hrali sme sa s kartičkami - nájdi farbu, vkladala do knižky podľa vzoru, veľmi ju to bavilo...

nili
11. aug 2012

Dcéra sa naucila farby na geometrickych tvarov ked mala rok. Uz ich ovlada trojjazycne.
Skus pri kresleni ... Pod, nakreslime zlte slniecko, zelenu travu, cerveny tulipan, atd. Alebo ked idete na prechadzku, povedzte si co vsetko vidite aj s farbami. Vela stastia!

renab
13. aug 2012

@rainee prvé podozrenie som mala cca okolo 2 rokov, lebo nikdy nevedel nájsť zrelé jahody. hoci ich bolo perfektne vidno, boli veľké, tak sa tam prehrabával a vždy sa mu podarilo odtrhnúť zelenú. okolo troch rokov začal rozprávať: zelený pes, zelená ťava.... už som si bola istá. totiž už v dvoch rokoch poznal písmená a čísla a nešlo mi do hlavy, že farby sa jednoducho nevie naučiť. spoľahlivo vedel identifikovať len žltú. a navyše môj otec bol farboslepý. doktorka nám to potvrdila v štyroch rokoch na testoch, aj to ho testovala len preto, že si bola istá, že dokonale pozná čísla a písmená. vlastne ich hľadal v spleti farebných krúžkov. ale tento test máloktoré dieťa do 6-7 rokov zvládne. u menších detí to treba vyskúšať asi tak, že rozsypeš napr. lentilky, kocky, ceruzky a ty vyberieš jednu a poprosíš dieťa, aby ti podalo takú istú. ak vie podať tie isté farby, tak farboslepé nie je, len má problém s priradením názvu farby k nej.

malinkaaninka
13. aug 2012

kúpila som balík cukríkov v lidl,sú ako lentilky farebné a dnu bol tuším oriešok.to ho bavilo.potom na pc som otvorila program malovanie a to ho bavilo meniť si farby výplne.bolo to pre neho zábavnejšie ako kresliť pastelkou.a potom samozrejme v meste....akej farby je auto,mám modré nohavice,zmrzlina je biela a takto.

lusinka_1
15. nov 2015

My sme to vyriešili s manželom tatko:

https://www.youtube.com/watch?v=_RNtswerxao

🙂

michaelamedova
2. apr 2020

@sympa1 my to "riešime"teraz nás malý tiež vraví citrónová ,hraskova, čučoriedkova, čokoládová, jahodová,mandarinkova,..takto farby pozná ale keď mu poviem žltá tak nevie 🤦pritom ja ani manžel e ho farby takto neučili,neviem či sa v škôlke takto učili ale veľmi sa mi to nepaci no aspoň viem že nie je farboslepy