Ako naučiť 7-mesačné dieťa na druhých ľudí?

7. dec 2022

Ženy, mamičky potrebujem poradiť 🙏
Dcéra má 7 mesiacov a nechce absolútne nikoho iného ako mňa. Občas na chvíľku svojho otca.
K nikomu nechce ísť na ruky. Pravidelne za mnou chodieva moja mama, chodievame k starkej, k môjmu otcovi, mám pár kamarátok s ktorými sa stretávame pravidelne.
Malá keď vidí týchto ľudí, usmieva sa na nich.
Ale keď chcem niekomu dať malú na ruky, okamžite začne plakať.
To isté keď poprosím niekoho z týchto ľudí aby ju len na chvíľku postražil že potrebujem ísť na WC, spustí strašný plač 🙈
Akonáhle si zoberiem malú nazad k sebe , hneď prestane plakať a ďalej sa usmieva na danú osobu.
Je to veľmi vyčerpávajúce, nemôžem ísť k doktorovi, na úrad proste nikam lebo Malá s nikým nechce byť.
Čo mám urobiť? Ako ju naučiť že sú aj iný ľudia a neublizia jej?
Ďakujem za každú radu 🙏

katkine_terapie
7. dec 2022

Autorka: Je to uplne normalna prirodzena reakcia 7 mesacneho dietata. Je naviazane na maminku, ktora mu poskytuje bezpecie a istotu. Vytvára sa medzi vami vztahova väzba a podla popísaného mozes byt zatial rada, vyzera to na bezpecnu vztahovu väzbu 🙂 Samozrejme, je normalne ju postupne zvykat na ludi, ale skus postupne najskor jedna osoboa - otec, potom druha osoba - babka atd. Zacni chvilku, par minut a potom, pridavaj. Btw v 7 mesiacoch nevies dieta naucit, ze ini ludia jej neublizia,pre nu je bezpecne iba v maminom naruci 🙂

jana_eyre_2
7. dec 2022

Jediné čo sa dá urobiť je počkať kým ju to prejde 😉 zatiaľ je jej dobre proste len pri tebe, časom sa to zmení.. je to prirodzena reakcia malých detí, každé je síce iné, niektoré viac spoločenské, niektoré menej, ale každé sa bude vekom meniť.. tu sa ešte nedá nič z tohoto učit..

autor
7. dec 2022

@katkine_terapie keď u nás je to trošku ťažšie.
Moja mama býva cca 15km odomna , podarí sa jej prísť raz do týždňa väčšinou.
K starkej sa snažím ja chodiť aspoň raz do týždňa, vzdialenosť je cca 5km ale keďže malá takmer nespí, často som unavená a naozaj sa mi vôbec nechce chodiť na návštevu.
S ocinom je to najhoršie, pracuje ďaleko a vidíme sa cca raz za 3-4 týždne. Takže ju neviem stretávať s niekym tak aby danú osobu videla viac krát po sebe 😔
Potrebujem ísť k doktorovi už naozaj urgentne, keďže po 600 nedeli sa mu tam niečo nezdalo, ale bojím sa uspať malú v kočíku a nechať ju niekomu, u môjho doktora sa často čaká aj 2h, to ona spať nevydrží a bojím sa že by sa bála ešte viac keby sa zobudí pri niekom inom.
Nechať ju napr. Starkej a ísť si tiež nemôžem dovoliť, lebo keď som u nej a idem len na WC , že ma stratí z dohľadu, pustí taky plač že sa až zachádza 😔
Mňa teší ze ma malinká ľúbi a cíti pri mne bezpečie, ale potrebujem aj ja niekedy vybaviť niečo co sa s malým bábätkom nedá, preto by som ju chcela naučiť na ľudí 😔

katkine_terapie
7. dec 2022

Autorka: Na to, aby si zvykala, nemusí byt denne s niekym v kontakte. Môžeš začať starkou, keď ste tam najčastejšie a potom mamou. To, ze spusti plač, je úplne v poriadku, pre ňu je podstatné, že sa vždy vrátiš. Môžeš to napríklad spraviť tak, že mamu alebo starkú zoberieš so sebou ku gynekológovi, môže sedieť v čakárni a ty byť s malou vonku a prechádzať sa. Keď sa budeš blížiť na rad, mama ti zavolá a na tú chvíľu čo budeš u gynekológa, bude kočíkovať mama/starká. Ak si aj dieťatko poplače, nevadí, pre neho je podstatné, že si zafixuje, že aj keď odídeš z dohľadu, že sa vrátiš. Chce to naozaj iba čas na to, aby sa na to dieťatko naučilo, aby pochopilo, že neodchádzaš a už sa k nemu nevrátiš.

autor
7. dec 2022

@katkine_terapie veľmi pekne ďakujem za tip, priznám sa v tej nevyspatej hlave ma toto vôbec nenapadlo 🙈🤣 vyskúšam to tak ako si napísala ❤

maryetta
7. dec 2022

Vsetko chce cas. A mozno je to aj povahova crta babatka.
Uvidis casom. My sme od rodicov byvali 50 km. Teraz byvame 300km. A deti si aj tak zvykli na najblizsich. A uplne su zvyknuti aj na cudzich bez problemov 😉
Vsetko chce cas 😉

bolarazjedna
7. dec 2022

Okolo 8ho mesiaca sa objaví separačná úzkosť. To prežíva teraz aj tvoje bábätko. Trvá to rôzne dlho, niekoľko mesiacov. Súvisí to s vývojom mozgu, a je to dôležité štádium vo vývoji. Dieťatko v tomto veku si začne uvedomovať, že predmety môžu zmiznúť. Tak aj maminka. Preto plače, akonáhle ta nevidí. Doteraz fungoval v režime, že keď niečo nevidí, tak neexistuje. Napr hracku ak si schovala, preňho prestala existovať, preto nejaví ďalej záujem, nehľadal ju. Teraz si uvedomuje, že tá hračka (aj maminka) stále je niekde, iba zmizla, začína hľadať, napr ak schovať hračku pod deku pred jeho očami, začne hľadať pod dekou. Ak to robíš pravidelne, stále to bude hľadať pod dekou, aj keď to na xtý krát schováš inde. Neskôr už bude hľadať už na rôznych miestach - zase ten vývoj mozgu sa posunie. Čiže on keď ta teraz nevidí, zmiznes pred očami, tak ma neuveriteľný strach, že sa nevratiš.

Čiže ma to svoju psychológiu, význam, dôvod. Aj keď je to evidentne vyčerpávajúce. Píšem to preto, lebo mne pomáha zvládnuť horšie obdobia, keď viem, čo je za tým, prečo sa to deje, a ze je to normálne. .Napr rastový spurt, keby o tom neviem, tak ani neviem, čo môjmu bábätku bolo, bola by som zúfalá, že odrazu celý deň plače, hladný je, stále je na cicku, nervózny..... Takto som vedela, že je to normálne. Takto mam omnoho väčšiu trpezlivosť, porozumenie.

marzuz89
7. dec 2022

V prvom rade by som sa zamerala na budovanie vztahu s vlastnym otcom a babicky az potom, kamaratky uz vobec.. Naozaj potrebujes aby 7m dieta nosili na rukach tvoje kamaratky? Ved pokecat, vypit kavu sa da aj bez toho. Nic z toho by som neriesila. Naozaj budujte vztah s jej otcom, nie je normalne, ze ho odmieta.

Na urad prace aj na velmi vela inych miest sa da ist aj s kocikom, su bezbarierove, vsade kam idem a mozem tam mat kocik, mam. A ako @bolarazjedna pise, moze to byt separacna uzkost, velmi pekne ti to vysvetlila. No aj tam by dieta malo citit sa v bezpeci nielen s mamou, ale aj otcom. Tym by som zacala 🤗

ivangeline
7. dec 2022

Ma 7 m. Od takeho dietata by som nic ine necakala. Moj ma 15m a robi obdobne. Uz si vdak viac zvyka na starkych,kedze sme tam casto.

zuzikxx
11. dec 2022

@bolarazjedna prosim odkial cerpas info... tiez mi velmi pomaha chapat "co je za tym.." dakujem

bolarazjedna
11. dec 2022

@zuzikxx tak rôzne, čítam na internete (aj tu na MK je napr pekne rozpísaný psychomotoricky vyvoj), na fórach, od sestry, ktorá už má 2 deti, potom som čítala knižky o detskej psychológii (tie sú ale od maďarského autora, takže nemôžem ti odporučiť)