Ako naučiť 4 ročného syna farby?

majoska
18. feb 2013

mamicky, potrebujem radu....neviem, ci tu uz taka otazka bola, ale ako mam 4rocneho chlapceka naucit farby????skusala som to uz vselijak, kupila som mu lentilky a snazila sa ho naucit, aku lentilku spapka, ma vela farbiciek, omalovaniek, ale nic nepomaha. 😔 ...farbu po mne zopakuje, ale nepameta si ju.. ☹ ..a pritom je velmi sikovny. 🙂 ...na pc si vie natukat prihlasovaci kod, vie si vyhladat vselijake hry, krasne rozprava, len tie farby a basnicky sa naucit nevie, alebo nechce.?!... ☹ budem vdacna za kazdu radu..... 🙂

jaruska8
18. feb 2013

@majoska Triediť napr. do farebných pohárikov farebné guličky, farbičky... Lego Duplo, pri skladaní. Autíčka pri hre. Keď sa ho opýtaš, tak vie???? Napr. akej farby je to auto????
A základné farby nevie, nerozozná??

alena0305
18. feb 2013

@majoska A chodí do škôlky - tam sa učia farby, tvary, básničky a veľmi veľa iných vecí. Skús sa učiteľky popýtať - ako sa javí v porovnaní s inými deťmi. Možno ho to len nebaví a nemá záujem sa to učiť. Ale ja som proti hraniu na PC u takých malých detí . Skús najprv trénovať 2-3 farby na obľúbených hračkách - autách, vlakoch a tak. Keď bude vedieť 2 farby potom skús ďalšie dve.

martina28p
18. feb 2013

@majoska ahoj,u nás je ten istý problém,síce už čo to si zapamätá,ale ešte to nie je 100 %tné najviac ma porážalo,ked som sa pýtala na farbu steny v jeho izbyčke,tak mi povedal,že žltá,potom koberec-modrý....a striedali sme a ked som do toho pridala napríklad zelenú,už vôbec nevedel aká farba je koberca 😠 ale nechala som to tak a trénovali sme,až raz mi sám od seba povedal,čo je akej farby a ja som len tak zírala...obrovský problém nám robila zelená farba,hoci 5 min.do zadu som s ním o nej mohla hovoriť a ked som sa opýtala,akú farbu má koberec v obývačke,tak nevedel si spomenúť...mala som aj nervy,ale siliť sa to nedá...verte príde to aj samé,kým pôjde do školy,tak to vedieť bude....poradte sa aj s učitelkami v škôlke,aj mne povedali,že to tam učia a viac si ho všímali potom.....

jaruska8
18. feb 2013

@martina28p
@majoska Pre odľahčenie, veď sú to chlapi. 😉 Čo ich otravujete s farbami, nie??? 😀

seba1
18. feb 2013

@majoska ja som zistila, keď mi mladší syn začal pekne určovať farby a starší to ešte stále nevie, že je to nepomer a skončili sme tak, že starší je farboslepý, niekedy treba zvážiť aj túto možnosť....

lilke
18. feb 2013

farbosleposti by som sa hned nebala, lebo ide o dvojicu farieb, ktore clovek vidi ako sivu: cervena-zelena, modra-zlta, a tvoj syn nepozna ziadne farby. zacni ho ucit dvojicu farieb, (my sme zacinali zelenou a cervenou, trenovali sme aj na semaforoch) a ked tu zvladne, pridaj tretiu farbu, neskor stvrtu,... nie vsetko naraz. a mozes ucit triedenim do misiek rovnakej farby, stipcami, farebnymi papiermi, na ktore bude davat hracky ci obrazky rovnakych farieb, hladanim veci danej farby v okoli,...

majoska
autor
19. feb 2013

dakujem za rady.....urcite vyskusam kazdu 😉 do skolky chodi, ale len do obeda.....je jedinacik, a ucitelka vravi, ze sa malokedy zapaja do spolocnych hier a ze napriklad kreslenie ho vobec nebavi....chce byt stredobodom pozornosti, hra sa iba s detmi, ktore robia, co on chce.... ☹ a basnicky sa ucit vobec nechce.... ☹

uankab
19. feb 2013

@majoska , vie roztriedit tvary podla farieb? ked mu ukazes zelene do jednej misky, cervene do druhej atd... tak otestujes ci nie je farboslepy... a potom mozno motivaciou.. dostane cukrik ak spravne povie akej je farby... ;)

renab
19. feb 2013

@lilke môj syn má poruchu farbocitu a vôbec nejde o dvojicu farieb. zodpovedne vieme povedať, že "normálne" vidí len žltú.

@majoska štvorročné dieťa ešte nemusí farby pomenovať. stačí, ak ich rozozná. t.j. - dokáže roztriediť napr. lentilky, kocky, farebné pastelky.

dari226
19. feb 2013

moja uz ako dvojrocna vedela krasne vsetky farby.je toho vela co sa da vyskusat ,ale mono mu nehovor vela naraz ,ale na jden den jednu nieco co ma rad napriklad topanky ked su modre tak s modrou ,na dalsi den kabat , potom ciapku veci co ma v kazdodennom zivote.my mame napriklad aj taku knizku kde su po dvoch stranach napriklad zlta a potom veci co su zlte kacica,slnko,kukurica,.zelena zaba,krokodil,uhorka atd. a to je take hrave ucenie sa,drzim palce 😉 nebud zufala 😉

majoska
autor
19. feb 2013

@uankab vyskusam to, dakujem za radu....dam vediet, ako to dopadlo 🙂

kaja73
19. feb 2013

@majoska ako ti tu radia baby-najskor otestuj ci vie sparvne priradit rovnake farby a tak zistis ci nie je farboslepy.
Dieta ma vedet spravne pomenovat zakladne farby v predskolskom veku, aby s tym v skole nemalo uz problem-takze mate este cas.
Moj prvy syn poznal celu abecedu ako 2,5 rocyn,ako 3 rocny vedel vymenvat planety v spravnom poradi,vedel cely krvny obeh-ako funguje ,trviacu sustavu........ale farby vedel spravne az v takmer 4 rokoch. 😉
A aj mladsi vie toho ozaj vela-ma teraz cerstve 3 roky-vie plno pesniciek,bez plienok je od 16m,hovori plynule vo vetach od 17m,ma plno vedomosti-ale farby dodnes nepomenuje spravne-ale vie ich priradit.
Ja ho to teraz ucim tak,ze pomenuvame podla prvych pisemn-teda zlta je ako zltko,cervena je ako ceresna,cierna je ako cernosko,modra je ako more...proste nech sedia tie prve pismena.
Ale zameriavam sa za den len na jednu farbu-dnes to bola u nas zlta.
Tak uvidime ako to pojde.
Inak stasi syn sa naucil naraz hovorit farby aj v anglictine aj v slovencine aj v madarcine- a dovtedy ani v jedenej reci za nic na svete,vsetkto sa doslova zlomilo v takmer 4 rokoch. 😝

josenka
19. feb 2013

@majoska Švagrinej pomohli pri synovi farebné lentilky. 🙂

kajusa83
19. feb 2013

necitala som vyssie ale skus ho ucit postupne napr tyzden sa bude ucit len vylucne 2 zakladne farby to je napr. modra a cervena dalsi tyzden ak mu to pojde zarad zlta zelena a ten zvysok uz pojde pekne postupne samo 🙂

rebroza
19. feb 2013

@majoska moj syn je "osobnost" 🙂 , t.j. co ho nebavi, to robit nebude. napr. na besiedke vsetky deti v polkruhu spievali, moj syn bokom listoval knizku... pomenovanie farieb zacal pouzivat mozno ako 3,5 rocny cca. vedel mena farieb, ale ked som sa ho na nieco spytala, aku to ma farbu, proste z brucha strelil prve, co ho napadlo a ignoroval moje snahy. ale tiez som sa snazila skusat - testovat, ci vidi nieco zelene na cervenom podklade a naopak (mam kamarata, ktory ma taku poruchu, ze nevidi cervenu vec v zelenej trave) a ci rozoznava rozdiely medzi farbami, t.j. zlte na jednu koopu, cervene na druhu a podobne (lebo som cez dalsiu kocku pocula o chlapcovi, ktory nevidi farebne odtiene, vidi len cierno sivo bielo, ak to dobre chapem). a tak som sa ubezpecila, ze vidi normalne, akurat nema zaujem sa ucit nazvy (inak tiez neoblubuje kreslenie).
a ako baby pisali, co chces od chlapa? farby?! 🙂 moj brat ma 27 a doteraz si myli pomenovanie oranzovej a ruzovej.

jana121212
19. feb 2013

@majoska ja poznam par deti, co sa naucili farby vdaka plastovym poharom z ikea. kazdemu clenovi rodiny priradili jeden farebny poharik a potom dokolecka opakovali, ze mama ma ruzovy poharik, daj mame jej ruzovy poharik, ty mas modry poharik, daj mi tvoj modry poharik, nalejem ti vod do tvojho modreho pohara. pripadne sa da dat ten jeho pohar medzi ostatne a poprosit ho, nech poda svoj modry pohar. lentilky nie su asi tiez zle, ale niektore deti sa skor tesia a sustredia na to, ako ich zjedia a neriesia aku farbu prave jedia

lulka12
19. feb 2013

@majoska Asi je to tým ,že ho to nezaujalo tak ako niečo iné. Ja mám malú dcérku ktorá už 2,5ročná farby vedela. Začali sme základnými vonku keď sme chodili okolo áut. Vždy len vtedy. Keď ju to neotravovalo začali sme sa o farby zaujímať aj doma pri hračkách a postupne sme pridávali aj ružovú a fialovú a podobne.

Starší synovia farby moc nemuseli a básničky vôbec. Zato však rozprávanie bolo rýchlejšie. Je to asi individuálne ,ale aj povaha malého môže s tým súvisieť.
Ak už vidí ,že tebe na tom záleží a jeho to nezaujíma nie je motivovaný spolupracovať.

Na určitý čas sa farbami prestaň zaoberať a o mesiac nenásilne príď s niečím novým, kde si to môžte pripomenúť.

Starší syn tak povedal básničku , ktorú som ho učila sám od seba asi po pol roku a dovtedy nič. Niekedy tie detváky štrajkujú, ale hlavne aby to bolo zábavné a nie silené....

snopkulka
19. feb 2013

@majoska presne ako ti už opísali - skús ich priradiť. U nás je biela ako snežik, modrá ako obloha, zelená ako trávička, oranžová ako pomaranč, žltá ako slniečko, červená ako McQueen 😝 a podobne. Občas sa spýtam: "Ktorá farba je slniečková? Žltá ako slniečko?". Skúšaj skúšaj skúšaj, neboj, ono sa mi to v tej malej hlavičke pekne ukladá a raz to aj vyjde von 😵

melkina
19. feb 2013

@majoska nam pomohlo to,že sme si každý deň dali jednu farbu a celý deň sme ju všade hľadali 🙂

dandulina
19. feb 2013

Ahoj, moj syn vedel pomenovat farby uz ako 2,5 rocny..nam pomohli drevene farebne kocky s pismenkami a zaroven sa ucil aj pismena 🙂..neskor potom uz aj dvojicu farieb vedel..

slava76
22. feb 2013

Nám veľa pomohlo ak som mu dávala hneď k tomu protiklady.. Žltá ako slnko, Zelená ako tráva, biela ako sneh.. a tak mi rýchlo pochopila ... a hrali sme sa aj hru dones mi napr. kocku a hned som priradila aku.. modru ako obloha.. a tak sa rýchlo a presne naučila.. 🙂

kuka221
22. feb 2013

Môj syn vedel základné farby /zelená, červnená, modrá a žltá/ ako 2 ročný , keď mal 2,5 roka nastúpil do škôlky a tam ich pani učiteľky učili - slniečková, trávičková, nebíčková... A konec....Teraz má 4 roky a žiadnu farbu nepomenuje, povie mi že ako stáť /červená/, ako trávička, ako nebíčko, pomarančová , ako sniežik, ako slniečko...
A neviem čo už mám robiť, skladáme kocky, veľmi rád kreslí, maľuje. Aj takú básničku sme sa naučili /čo som na farby vymyslela/ ale nič nepomáha. A keď som sa už nahnevala, že nepozná žiadu farbu tak povedal, že ja poznám predsa - zelená, červená, žltá, červená, pomarančová 😖

katka1981
22. feb 2013

@kaja73, hehe si ma pobavila, takze kaslem na farby, ideme sa ucit medicinu 😀 😀 😀

jumama
13. apr 2013

Aj nasa sa naucila farby na autach , ked sme sli okolo pomenovavala som ich. No a potom este vsetky skolky u nas maju ploty pofarbene zlta, modra, zelena, cervena, tak to tiez na prechadzkach sme dokola menovali, pytala som sa jej, nech chyti ruckou tu ci onu farbu. Tieto styri zakladne... Skus si aj na pintereste pozriet nieco na temu "color sorting for toddlers" mozno najdes par inspirujucich hier...

patkaza
30. okt 2015
Používateľ patkaza je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od patkaza.

rozprávať a rozprávať stále dookola a pýtať sa ... chce to čas a trpezlivosť http://akoapreco.com/ako-naucit-dieta-hovorit/