Ako naučiť 3 ročnú dcérku obliekať sa?

natalinka77
15. jan 2013

Moja trojročná dcérka sa odmieta obliekat ☹ Každý den je to rovnaké jednoducho sa zatne alebo sa začne hadzat o zem a vrieskat.Skušala som ju všeliako prehovarat,najprv to pomáhalo ale teraz už ani to.Bit ju nechcem ale fakt ma niekedy už tak vytočí že po tom zadku dostane a mna to potom mrzí že som to znovu nezvládla.Najhoršie to je ked sa niekam naozaj ponahlam ale ona ma čas a obliekat sa nebude.Vtedy som naozaj zufala ☹

stanislavao
15. jan 2013

na toto bola raz dobra rada v telke a pomohla. ked sa neoblecies, pojdes von, do skolky, alebo niekam tak, ako si v pyzamku. a uvidis, ako sa na teba budu cudne pozerat, ze si v pyzame. dieta potom naozaj zobrali von v pyzame, ale bolo zrejme leto a dieta sa hambilo a od vtedy ziadny cirkus za obliekanie.
alebo skuste : kto si skorej oblecie tricko? potom pancusky, nohavice a pod? nech ma pocit, ze vyhrava.

brnka
15. jan 2013

neboj, v skolke ju "vycvicia", tam sa bude musiet obliekat, tak ako ostatne deti.... Inak, moj 4-rocny ked nechce, tak sa proste neoblieka alebo mu to neskutocne dlho trva a vtedy ho obliekam ja. Zbytocne by som sa rozculovala......

zajaciq
15. jan 2013

-zariadit sa tak, aby bol dostatok casu na tuto aktivitu, vyhnes sa stresu a neudrzaniu emocii a rodic. zlyhaniu ->bitka.
- ak netuzi po tebe opakovat, oblec ju ty. obdobia medzi " ja sama" a "maminka oblec ma" sa striedaju.
- ak prejavi zaujem si nieco obliect sama, obrnit sa trpezlivostou, lebo to moze hrozne dlho trvat a moze k tomu pridat este nejake svoje male ritualiky, napr. ze si bude chciet sama pozapinat vsetky gombicky, alebo rozopnut a zapnut cvocky na oteplovackach, aj ked sa daju obliect traky aj bez tohto ukonu. nechat dieta robit vsetko to, co chce, pomoct mu len s tym, co mu nejde, o co ta poziada.
- ak sa nechce vobec obliekat,ani s tvojou pomocou, oblec sa ty, otvor dvere a povedz, tak ja uz teda idem, ja uz som hotova...a co ty? a pod. ale pozor na formulaciu, aby to nebolo citove vydieranie typu : " ti, co nie su obleceni, zostanu sami doma " = trest.
-ak mas casovy priestor, si v pohode, da sa pri obliekani zartovat, spievat, posteklit, dieta sa uvolni a lepsie a rychlejsie sa s nim manipuluje.
- to, ze ti protestuje pri obliekani, znamena, ze sa citi byt komandovana cely den a toto je sposob pre nu ako si vytvorit ake take hranice vlastneho ega, mozno treba ustupit od rozkazovacej metody vychovy " chod, urob, lahni si, sup sup, ako to jes,atd..." a zvolit opisnu formu komunikacie, respektovat viac dieta, atd.
- dieta citi, ze mas vycitky svedomia, ze sa citis vinna za to, ze si ju udrela, vie, ze si nervozna..

sviezost
15. jan 2013

Moj 4 syn sa tiez dakedy nechce samobliect ked ideme von ale poviem mu ze ostava doma a ja idem zaten cas obliekam moje mensie deticky a uz ked si davame bundy tak sa tak rychlo oblecie ze uz mu pomozem len zbundou. 😉

snopkulka
15. jan 2013

skúšala si básničku? 😉 Básnička pri OBLIEKANÍ:

Začíname s obliekaním: jeden, dva, tri štyri, päť,
jedna nôžka, druhá nôžka, do gatiek sa šuchne hneď.
Pančuchové nohavičky, ponožky tiež dať si viem,
cez ručičky, cez hlavičku biele tielko natiahnem.
A na tielko patrí pekná košieľka či blúzočka,
gombíky si pozapínam, bude to len chvíľočka.
Chlapček si dá nohavice a dievčatko sukničku,
obliekanie nie je ťažké, už mám všetko v malíčku.
Topánky si zašnurujem, zaviažem aj mašličky.
V zime zasa veľmi rýchlo zazipsujem čižmičky.
Ešte sveter, teplú bundu a na hlavu čiapku dať.
Mami, mami, len sa pozri, ako sa viem obliekať!

lea641981
15. jan 2013

aj som syna naucila tak ze si vyberal zo zaciatku co sa jemu paci ake oblecko a samozrejme na jar a v lete ked toho netreba tolko na seba obliekat 😉
najhorsia je zima a ucit dieta obliekat ☹ ja sama zimu neznasam asi najviac kvoli obliekaniu 😀 inak akoze stavanie snehuliaka to je v pohodke 😀
syn sa tak postupne naucil aj vecer na jar alebo v lete von obliect nejake trciko s dlhym rukavom alebo tenku bundicku na zips 🙂
co moj syn nenavidel su pancusky v zime 😔 nenutila som ho v zime aby si to obliekal,to som vzdy ja mu navliekla 😕
postupne sa naucil a dostal chut a hlavne zacinali sme dost volnymi vecami a niekedy aj v 7 rokoch rano do skoly mu pomaham s oblecenim 🙂

sssimi
15. jan 2013

U nás to isté a to má moja skoro 4 roky. Od kedy sa mi narodila menšia, tak ju musím obliekať a aj kŕmiť. Sama sa oblečie iba ak sa niekam strašne teší. Síce aj to jej trvá, ale oblečie sa. Najviac ma hnevá, keď vymýšľa ešte aj pri tom ako ju obliekam ja, vtedy odchádzam z miestnosti. Naozaj sa už opäť teším na obdobie " ja sama" 😀

kris557
15. jan 2013

Naša sa tiež naučila v škôlke, ale vtedy som sa musela poriadne smiať. Ja som ju chcela obliecť a ona s plačom, že ona sa chce sama a sama a sama (ja že, len Ti pomôžem) ona že: NIE, lebo pani učiteľka povedala, že sa potom nevydám 😀

zuzkat1
15. jan 2013

JJa dam mojej vzdy na vyber z 2 triciek a gati a pulovrov ze ktore chce. A ked neposlucha ide do kuta. Nie som za trestanie ale niekedy sa inak neda.a hadzat sa o zem to kde sme. Ak nechame 3rocne robit si co chcu tak v 13tich ta posle dakam...