Ako naučiť 16 mesačné dieťa na záchod?

diana20
12. feb 2017

Ahojte. Môj syn má 16 mesiacov a viem, že je ešte skoro, aby už vedel chodiť na záchod. Ale snažím sa ho dávať na záchod, aby tomu postupne pochopil. Ale vždy kakal ráno hneď ako sa zobudil a tak som ho dala na záchod a krásne sa vykakal.. teraz však akoby nechcel chodiť na záchod, prestal kakat ráno hneď , kaká zakaždým inak a neviem teda ako vychytat ten čas a keď sa mi yo nikdy nepodarí ako sa to naučí? Dajte mi rady a skúsenosti ako ste to učili vaše deti vy a kedy ste začali a kedy sa to naučili prosím... 😊

sibalka21
12. feb 2017

@diana20 Ale on nechape co od neho chces... On je este malinky na to, aby vedel, ze ty chces aby sa rano vykakal na zachode.... Toho sa urcite bat nemusis, ze sa to nikdy nenauci... Nauci, ale az ked tomu bude rozumiet... Nechaj to zatial tak a uz ho az ked bude o par mesiacov starsi....

lucka08099
12. feb 2017

Ja som svoju malu tiez ucila v priblizne rovnakom veku. Uz ako rocnu som ju skusala davat na zachod. S kakanim som ju vzdy odsledovala, kedy zacinala tlacit a rychlo som s nou bezala na zachod. A ked sa nam to podarilo, tak sme sa vzdy velmi tesili a zakyvali sme do zachodu na rozlucku. Nie som si ista ci to hned pochopila, ale casom to prislo a dovtedy som ju sledovala. A s cikanim to islo tiez tak islo, ze sa nam obcas podarilo vychytat. Cikat sa mi najlepsie naucila ked bolo teplo a nechala som ju uz bez nohavic. Jasne ze sa nam casto vycikala na zem. Ale mame vsade podlahy, tak to nevadilo a potom jej aj vadilo ze je mokra, tak sa uz aj zacala pytat. Ale inak som ju davala na zachod aj kazdu hodinu, alebo ked vela pila. Vsetko treba len odsledovat a casom to pride.

petrusa87
12. feb 2017

ja som tiež dcérku dávala ročnú na nočník sem tam sa vycikala s kakaním to bolo pomaly vždy v inom čase,, v lete som ju nechala behať vonku bez gatiek a ani tak sa mi nenaučila cikať a pýtať sa, podarilo sa nám to až keď mala 2,6 roka ( ona je vo všetkom po tatinovi a aj to s tým cikaním bolo presne podľa neho) ale zasa som to nejako silovo ani neriešila

alzbetka1993
12. feb 2017

To mas dobre ze sa ti ho podari posadit na ten nocnik, moja slecna (22.mes) chce vsetko robit sama a boh chran aby som ju chytila a davala sadnut na nocnik..sadne iba vtedy kedy ona chce...ale nepyta sa zatial cikat, ked kaka tak mi to oznami, ale nesadne na nocnik, kaka do plienky...ale uz ked bude mat dva roky tak ju zacnem ucit, od septembra poputuje do skolky

kaktusik
12. feb 2017

@diana20 myslim, ze sa zbytocne ponahlas. Ja som dceru nikdy nenutila, aby si sadla na nocnik ci zachod. Chvilku ju nocnik bavil, potom ho ignorovala a zachodu sa bala. Tak som to nechala tak a ked mala 2 roky a rozumela mi, tak som sa jej opytala, ci chce plienku alebo gatky s macickou a ona si vybrala gatky. Jasne, ze sa sem tam pritrafila nehoda, no rychlo pochopila, ze musi hlasit skor ze sa jej chce cikat.

sense
12. feb 2017

Ked dozreje nauci sa....teraz to nechape preto sa nepyta....bolo /je to len o tom ze ty to vystihnes... moja sa vedela skor pytat kakat ako cikat resp sla sama ale nesmel nikti pri nej byt tak mala nocnik v izbe a vzdy len zakricala al ked ostalo podozrivo ticho tak sme vedeli ze je tam ak sme ju aj nahodou posadili tak nikdy nic aj jed bolo vidiet ze ju tlaci ...vzdy to zadrzala...doteraz v skolke nekaka lebo tam nema sukromie takze drzi domov al povie mi ked po nu pridem ze musi kakat

lucka08099
12. feb 2017

U nas napriklad nocnik vobec nefungoval. Vzdy nam z neho utekala lebo ju zaujimalo nieco ine a nie ze tam ma v klude sediet. Tak sme kupili podsedak na zachod a odtial uz nevedela utiec. Vzdy som jej dala nejaku knizku alebo hracku, ktora uz bola zabudnuta aby to bola prenu akasi novinka a vtedy tam chcela zostat

norulakp
12. feb 2017

nas sa naucil ked mal 2 roky a 3 mesiace. Mal zapareninu na zadku, tak sme mu cez den nedavali plienku a hned sa naucil. Par krat si cvrkol, par krat sa pokakal, a o 2-3 dni vedel. Podla mna nema vyznam to silit a ucit priskoro.

hettinka
12. feb 2017

môžeš sa nervovať, odchytávať, stresovať dieťa s WC, na ktoré chodiť ešte nechce, lebo tomu nerozumie a ak sa aj podarí, nie je to vedomá činnosť, len o šťastí ... za ten čas sa mu to zhnusí tak, že sa nebude pýtať samo od seba ani v 3 rokoch. Alebo si môžete počkať, kym to pochopí sám, spravidla okolo 2 rokov a potom to v klude zvládnuť za 3-7 dní ... tak je to na tebe, ako sa rozhodneš

katy83
12. feb 2017

moj syn bude mat 23mes. a ked ho posadim na zachod tak spusti zachvat revu, takze to ani dalej neskusam, nenutim a netlacim na nho. Skusame zatial nocnik Dcera bola v 2r.uplne odplienkovana. kazde dieta ma ine tempo takze si vobec z toho nerobim vrasky. Spolieham sa aj na leto ako bude behat po zahrade a snad to dame, Vas je este malicky, naco ho do toho tlacit tak skoro? kde sa ponahlate?

alexandraalexandrova
12. feb 2017

@diana20 nijako. Dieta treba ucit na zachod ak je na to zrele a nie preto ze uz dosiahol nejaky vek, ked ty mas pocit ze by mal na nocnik chodit. Takto ho len zbytocne stresujes...on ked pochopi, tak bude sa pytat aj sam, kazde dieta je na tom inak, zakladom su dve veci, dieta sa musi vediet vyzliect samo a podruhe, musi mu vadit ze ma plienku Ak si plienku uz sam dava dole a nema problem si stiahnut gate, potom je cas aby sa ucilo na zachod...

siska53
12. feb 2017

@diana20 nam nepomohlo nic,museli na to dozriet.. A to mala si sama dala dole plienku presne v 2rokoch..aj tak sme sz trapili a pochopila to az dva mesiace pred 3.rokom - teda tie signaly,ze treba mi cikat/kakat. Dovtedy to bolo tak 50:50 a mala obdobie,kedy odmietala uplne.
Malemu zas bolo uplne jedno- pocikany,pokakany,vobec mu to neprekazalo..

Ak chces,vyskusaj metodu odplienkovania za 7 dni, je aj tu na koniku. Nam vsak nepomohla

jlp
12. feb 2017

Starsi je letne dieta a odplienkoval sa uplne v 20mesiacoch. Vonku sme polievali travicku a kakal mi doma. Nocnik akceptoval len v noci inac podsedak. Mladsi sa odplienkoval ako 2r. Na noc az teraz ako 2r10m. Nocnik nepouzivame. Sedi na wc bez podsedaka. Ono deti do toho musia dorast a pochopit

janulik2008
12. feb 2017

mala ma 18 mesiacov a ma plienky a nocnik ani nema kupeny :D
raz sa ma pytala suseda ze ci ma nocnik ci posedi ja ze nie ze v lete skusime a uvidime 😀

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
koriblik
12. feb 2017

Moj ma 16 mesiacov a veru si ho na nocniku neviem predstavit 😉 starsi na nocnik nechodil vobec, rovno do wc. Cikat ako tata ... parkrat tatik ukazal a naucil sa ...

diana20
autor
12. feb 2017

Vôbec ho nestresujem ani nenutim tam byt, na nočník vôbec nejde, tak som kúpila podsedak na wc a krásne sa tam nechá posadit a smeje sa, je rad, keby plakal a stresovalo ho to, tak ho samozrejme nenutim.. určité ho nestresujem ani mu to neznechucujem, hráme sa tam, knižky si čítame..
@siska53 vôbec ho nechcem za sedem dní odplienkovat, len neviem ako odsledovat ten správny čas kedy ho tam mám dať...
@alexandraalexandrova určite ho nestresujem, keby ho to stresovalo, tak ho nedávam na záchod..
@petrusa87 tiež ho plánujem v lete nechať behať holateho, len som tehotná a budem už mať dve deticky, tak sa bojím, aby som to zvládla, preto teraz sa snažím aby aspoň trochu porozumel, že to potom možno bude ľahšie...
@lucka08099 skúsim teda ho dávať častejšie a odsledovat keď začína tlačiť..len dnes začínal tak som bežala a už bol pokakany keď som ho vyzliekla 😄

asocial
12. feb 2017

@diana20 podla mna je to zbytocne..rovnako zbytocne ako nocniky..
skusala som odplienkovat dieta v 2 rokoch, videla som,z e nie je to na zrely, tak som to zrusila
ked mal 2,5 jednoducho som mu povedala, ze si uz velky, cikame do zachoda ..prvy den pocikany, druhy den nehoda, treti den uplne uplne sam bez pocikania..nocna plienka isla o mesiac alebo dva neskor..

hettinka
12. feb 2017

@diana20 nemyslím si, že je dobré dieťa rýchlo vyzliekať a letieť s ním na WC, ked už začína tlačiť
možeš mu s tým spôsobiť stres a začne mať problém s kakaním ... ked bude pripravený, oznámi ti to vopred. Dovtedy toto odchytávanie nemá zmysel, absolútne žiadny ... teda môže mať presne opačný, ako by si chcela.

Len zbežne zrátané ti tu 15 mamičiek písalo zhodne to isté, nemá to zmysel, nie je pripravený a je malý ... nestačí?

alexandraalexandrova
12. feb 2017

@diana20 nemyslela som to osobne, ze ty ho stresujes, myslela som to vseobecne ze ked dieta nie je pripravene moze ho ten nocnik stresovat. Ja so skusala odplienkovat dvakrat, ked mal maly 2,5 roka, to nula bodov, proste nechapal co chcem..a potom ked mal 3,5, to sa odplienkoval za dva dni a od toho dna ani v noci sa nikdy nepocikal. Pre niekoho je 3,5 strasne neskoro, ale ja si myslim ze treba brat ozaj ohlad na to ci je dieta pripravene, je to o zrelosti mozgu...

kamylka
12. feb 2017

Obydve deti sa vo veku odplienkovali.
Ako zacli vediet sediet som ich pravidelne davala na nocnik najprv len rano potom viac krat za den.
Moja skusenost je ze sa dieta musi naucit sediet na nocniku mozno aj bez vysledne vlastne sa s nim skamaratit potom neskor nepride plac a vreskot koli nuteniu aby vobec sadol.
Dolezita je trpezlivost aj matky.
Denne dieta prezliect viac krat lebo sa pocural.
Kamoska...ja ho ani neskusam nechat bez pleny mam plavajucu koberce....
👎
Pohodlnost matky.
Drzim palce mamickam ktore odplienkovanie este caka.

hettinka
12. feb 2017

@kamylka u nás absolútne bez placu sa syn v 23 mesiacoch odplienkoval behom 4 dni aj na noc. Áno som pohodlná matka, ktorá chodila s dieťaťom von a do materských centier a nemala čas x-krát za deň sadat dieťa na nočník.

btus
12. feb 2017

dcera od 7 m na nočník od dvoch rokov bez plienky. Vždy som ju dala na nočník hneď ako vstala a povedala ccccc. potom, keď sa vycikala tak som ju pochválila. Skoro každú 1 - 1,1/2 hod som ju dávala na nočník. od 1 roka sa už do plienky ani nepokakala. Takž podľa mňa, nie je vôbec skoro. Treba byť len trpezlivý a dieťa na nočníku niečim zabaviť.

senta_sofia
12. feb 2017

@diana20 moj mladsi je od 16 mesiacov bez plienky,a to vratane noci,cize nemusi byt skoro. My sme mali vyhodu leta,chodil bez plienky,robil mlacky a on to spracoval tak,ze zacal hlasit. Ak chces odnaucit,odporucam zobrat plienku,ponukat,motivovat,ak nechce nocnik,skusit WC,sprchu,vanu,to zaberalo na starsieho,ked som ho nukala a nechcel,tak moznost vycikat sa vo vani a urobit mlacku vzdy zabrala. Zo zaciatku si musis odsledovat ty intervaly,kedy cika, moze ti cikat aj kazdu polhodinku,hlavne po zobudeni.Tazko radit,pretoze na kazde dieta plati ine a ty ako matka si ho poznas najlepsie. Vela trpezlivosti prajem 🙂

siska53
12. feb 2017

@diana20 tak to dakedy tazko..moj sa odplienkoval ako 2,5rocny v case,kedy mladsie malo pol roka.. Na jesen.. V lete som unho neuspela navyse mladsie bolo kolikove dieta..

Cize len skusat a ak ani po par dnoch ziaden pokrok,tak odlozit a skusit napr.o mesiac.

lucka08099
12. feb 2017

@hettinka ale tu nejde o to ze dieta stresujes. Ja som to tak robila a u nas to fungovalo. A samozrejme bez stresov. Ale nebolo to ze som s nou neviem kolko dlho behavala na zachod. Trvalo to mozno tyzden, kym pochopila ze kakanie moze ist aj do zachoda a nie do plienky a potom sa uz pytala sama.

@diana20 u nas to bolo ucinne. Kazde dieta je vsak ine. Je mozne ze nasa bola na to inak nastavena. Pri druhom to tak mozno nebude. Vsetko chce svoj cas a raz to pride

tete87
12. feb 2017

ahoj, podľa mňa hlavne byť v pohode a netlačiť, každé dieťa je individuálne a je potrebné aby dozrelo a uvedomilo si samé, čo sa od neho očakáva, sú detičky, ktoré učíš postupne, dávaš ich na nočník, sleduješ ich režim, kedy by mohlo a niekedy to jednoducho dlhšie trvá, a potom sú deti, ktoré v priebehu pár dní sa naučia. Ja som mala skúsenosť aj s takými, aj s takými. Dôležité je dieťa podporovať, nenútiť ho chodiť na nočník, ak nebude chcieť, aby sa nezablokovalo. Uvidíš, ako pôjde jar, leto bude to super, hlavne leto je podľa mňa ideálne 🙂

katka253111
12. feb 2017

Ja som s mojim mala uz 2neuspesne pokusy o odpkienkovanie...najprv ako 21mes, to sme skoncili po 2t, led hnackoval zo zubov, to sa edalo...potom v 25mes neuspech opat...po chvilke odmietal uplne chodit na zachod, pisoar ci serblik... teraz skusame opat 2r4m ma... nesilim to ale... nikam to neviedlo... je bud bez plienky a ked sa pocika, prezliecieme...alebo ma plienku a vravi ze ideme cikat - niekedy je uz pocikany v pkienke, niekedy sa vycika... len on ma svoje ritualy...vyliezt na zachod, zapnut svetlo, zist dole, vycilat sa, vyliat pisoar, umyt, zakvacit, splachnut, zhasnut...za odmenu dostava cukrik Lipo alebo Pez.. aspon nejaka motivacia... snad sa to uz nejako naucime

diana20
autor
12. feb 2017

Takže ďakujem za povzbudenie od viacerých a teda k ostatným neviem ako sa vyjadriť... pýtam si rady a aj ich počúvam, ale bohužiaľ rada je to zbytočné, vykasli sa zatiaľ na to pre mňa nie je rada, som tehotná a so synom celé dni doma, mám čas naňho a aj na to, aby som ho dala viackrát na záchod a hrala sa s ním 10 minút na záchode.. keď vidim, že sa to tu viacerým mamičkám vyplatilo, tak určite neprestanem, lebo ako som už písala, bojím sa, že v lete to nezvladnem keď budem mať aj druhé bábo a takto mám aspoň nádej, že to malý pochopí skôr.. a teda áno dúfam, že skôr ako bude mať malý 3 roky to pekne pochopí , lebo je podľa mňa už tri roky dosť na to, aby to vedel.. ja budem musieť pracovať a dať malého do škôlky možno aj skôr do jaslí a bude len výhoda preňho , keď to už bude vedieť..

alenkay7
12. feb 2017

@diana20 chuda dieta, uplne zbytočne to robiš s nim,ešte nie je pripraveny. ked bude tak ti to da najavo.