Ako naučiť 14 mesačné dieťa sadnúť si a postaviť sa?

ivetkatka197808
8. mar 2012

Chcem sa poradit, ci ste uz mali podobne dietatko ako ja...Martin ma 14 mesiacov, od minuleho tyzdna zacal chodit sam, teraz uz prejde cely byt🙂, az na to ,ze ked padne na zadok tak vacsinou pada aj na hlavicku a ked padne dopredu tak tiez padne tak ze sa buchne...Ale snazi sa uz teraz po tyzdni tak nepadat je opatrny v tomto, ak aj nahodou padne tak sa nevie posadit ani postavit, a musim vam povedat, ze lozit vobec nelozil, nechcelo sa mu a plazi sa ale len dozadu aj to sa mu nechce..teraz sa mu chce len chodit...Ked ho dam do postielky tak sa len otaca, pretac a posuva...sam sa este vobec neposadi, a ked ho posadim do postielky nech sa skusa vytiahnut a postavit tak to sa mu podarilo len raz ,ale vobec o to teraz nema zaujem, najnovsie narieka a chce a by sme ho postavili v postielke aby mohol chodit...co mam robit ako ho to naucit, ked ho dam na brucho nech sa plazi tak po minute co sa odplaci dozadu, tak zacne nariekat a vrieskat az mu tecu slzy a vydrzi aj polhodinu, uz to am odskusane a ked si ho nevsimam tak stichne a lezi , vobec mu nepomoze ze dam jeho oblubenu hracku pred neho nesnazi, sa len sa nadvihne a pozera na nu a zacne vrieskat lebo sa k nej nevie dostat...ak mate niektora podobne skusenosti poradte co s tym...??

kamilka22
8. mar 2012

on to nevie prave preto, lebo nelozi a v podstate sa neplazi. Skus ho netahat do sedu za obe rucky, ale aby isiel do sedu z lahu, cez bok, aby sa musel jednou ruckou dotknut zeme. S padanim Ti neporadim. Dcerka tiez nelozila a "rozbijala hlavou dlazdice". Chyba u mna vtedy bola, ze som ju vzdy, ked padala chytila, tak sa nikdy nenaucila, ze kolena sa daju ohnut a ruky natrcit pred seba, aby sa neudrela. Co sa tyka otacania, skus ho polohovat na napoly vyfucanej lopte, s tym, ze ho das na brusko a gulat ho budes az po boky bruska, aby si uvedomil, ze sa to da. Loptu mam na mysli taku malu s priemerom mozno 25 cm - aj to by mala byt taka jemne vyfucana, daj ho na brusko, bude musiet mat oporu potom o rucky a o kolena. Snad sa chapeme 😅

simonaroskova
8. mar 2012

ahoj,nic hrozne to nie je,moja saska robila to iste,nelozila po styroch.neplazila sa len rovno zacala chodit,tiez som skusala plazenie,davala som pre dnu chrumky,sladkosti co mala rada,farebne gulicky,hracky a nic,nechcelo sa jej.sama chodila po byte,potom som ju musela dat sadnut,s niecim sa zabavila a zase som ju musela postavit ked uz nechcela sediet a chcela chodit.bolo to unavne a hlavne vzdy som jej musela byt pri ruke.postupom casu som ju nechavala sediet pri posteli,pri linke,pri gauci,vzdy pri niecom kde sa mohla sama o nieco chytit a podvihnut sa.a islo to.pozorovala som ju,sama sa to naucila,a vlastne ani neviem kedy,zo dna na den,len vydrz a trpezlivost,plakat ho nenechavaj,zvytocne sa stresuje a bude trucovat.sam pride na to,neboj sa. kazde dieta je ine,kazde potrebuje svoj cas na vsetko.drzim palce.

ivetkatka197808
autor
8. mar 2012

Dakujem vam za rady, vyskusam aj tu prvu a ta druha ma tiez potesila, aspon v tom nie sme sami🙂dakujem a vyskusam, no a tej trpezlivosti asi musim mat viac...

tinus999
13. jún 2012

ahojky, teraz som si prečítala čo ste tu popísali a mám ten istý problém, ako keby som čítala o nás, Lea bude mať o týždeň rok, nevie si sama sadnúť a ani sa postaviť ale behá ako blázon a páči sa jej to, ale vôbec nevie padať, do zadu spadne ako vrece zemiakov, raz si tak buchla hlavu že sa jej od zemi odrazila a pred dvoma dňami spadla zasa dopredu a takisto si buchla hlavu že má modrinu, bojím sa že dostane otras mozgu alebo čo, vôbec si nedáva pozor, smejem sa že ide ako opitý človek, buch do dverí, buch do radiátora, no proste keď ju zamotká tak jej je jedno kde sa tresne, tak behám za ňou ako blázon a chytám ju, všade máme plávajúcu podlahu tak to nie je príjemné spadnúť, fakt sa bojím že si niečo vážne urobí, čo s tým, ako ste vlastne vy vyriešili tento problém.

motylik136
11. júl 2012

@tinus999 moja má 14 mesiacov a akoby som čítala o nás, presne tak isto, keď spadne, tak rovno na hlavu, vôbec nevie padať na zadok...všetko čo čítam, všade píšu, že sa to samé časom naučia...no tiež ma to nebaví stále chodiť za ňou a vždy ju chytať.

afrederik
11. júl 2012

@ivetkatka197808 Vôbec sa tým netráp on na to príde sám,môj malý má 15mesiacov doteraz vždy ked padol tak tiez na hlavu☹ potom zacal alebo sa naucil padat na zadok,a ked spadol,dalej sa nevedel pohnút,iba ak bol pri nabytku tak sa postavil sám a ani neviem ako z jedneho dna na druhý sa zo stoja dal do drepu,sadol si,potom zasa do drepu a postavil sa 😉 Bolo to naozaj zo dňa na deň...a teraz behá,sadaá si a o chvilu je zasa na nohách,chcelo to iba čas...a pevné nervy🙂

maslenka47
11. júl 2012

mna by strasne zaujimalo ako je mozne, ze dieta vie chodit ale nevie sa postavit. To akoze chodi po leziacky? Asi nie. Ked ste deti naucili na to, ze ich vzdy posadite/postavite vy, tak sa necudujte ze to nevedia. Pomohla by rehabilitacia, aby si dieta osvojilo pohyby, ktore "vdaka" manualnemu usadzaniu/postavovaniu zabudlo pouzivat. Alebo cakat, kedy na to pride samo.

ivetkatka197808
autor
11. júl 2012

@tinus999
@motylik136
@afrederik
@maslenka47 ja si myslim,ze ziadna rehabilitacia nie je potrebna, kazde dieta je vyvojovo ine, aj mna to trapilo, ale vidim,ze sme nic nezmeskali, teraz beha ,sada, dokonca lozi-co do roka vobec nechcel, a dokonca aj skace na trampoline tak smiesne este len jena nozka a druha, ale nakoniec to prislo vsetko samo, aj moja pediatricka sa cudovala, ze taky pripad este nemala, uz nas aj chcela nikde poslat , ale ked nakoniec v 15 mesiacoch zacal chodit sam a potom postupne aj stavat sa a sadat, tak bola prekvapena ako rychlo to dokazal tak sam, ....nas Martinko do 15 mesiacov, len sedel a ked sma ho postavili tak chodil, sam sa nechcel postavit ani ked bol pri nabytku, aj ked sme ho nutili, zacal nariekat a vrieskat tak sme to tak nechali...a na hlavu padal dost, ale to asi po 2 tyzdnoch , co tak padal si to uvedomil, teraz je uplne normalny a vsetko rychlo dobehol, dokonca uz zacina liest aj na gauc , stolicku a tak ....🙂takze ja si myslim, kazde dieta je ine a nauci sa to same, mozno su viac lenive a pohodlne ako ine deti, ja si aspon myslim, ze nas pripad bol tento...

ivetkatka197808
autor
11. júl 2012

@maslenka47 a este chcem napisat, my sme ho nenaucili na to, ze sme ho stale davali sediet alebo stat, jednoducho, ja som nechcela, aby len lezal, tak som ho dala sediet, a potom som uz v roku nechcela , aby len sedel, tak som ho stale postavila, lebo jemu sa pacilo aj len lezat a potom do roka len sediet , nestazoval si , jednoducho bol pohodlny a ked sa chcel dostat za nejakou hrackou tak sa posuval po zadku,a bolo mu dobre..bol pohodlny...

tinus999
12. júl 2012

@ivetkatka197808
@maslenka47
@afrederik
@motylik136
@kamilka22
@simonaroskova píšem vám po troch týždňoch a moja dcéra už chodí sama samučká bez veľkých úrazov, vie pekne spadnúť na zadoček a keď padá dopredu tak si dáva pozor, sem tam si hlavičku ťukne ale nie je to už nič strašné, síce som jej kúpila detskú prilbu NO SHOCK a stále ju nosí ale už len kvôli môjmu dobrému pocitu, keď spadne tak si vie krásne sama sadnúť, otáčať sa na zadku a aj sa poposúvať na zadočku ku hračke, postaviť sa síce vie len pri nábytku alebo posteli, alebo niečomu čoho sa vie chytiť, ale myslím si že je to behom troch týždňov obrovský posun, naučila sa kopec nových vecí, vie že prejsť cez prah je ťažšie a musí sa chytiť zárubne, náš pes má po chlebe, naháňa ho a piští...hehe, je šťastná a ja som šťastná s ňou... 🙂

@maslenka47 a hlavne nám vôbec neni treba žiaden doktor a ani rehabilitácia, bola len lenivá, a už vôbec nechodí po ležiačky, ako si napísala, to si ešte nevidela že dieťa chodilo a keď spadlo tak sa samé nevedelo postaviť? moja dcéra preskočila štádium lezenia, takže vôbec neštvornožkovala, a posledná vec: dieťa nevie zabudnúť to, čo sa ešte nenaučilo, to k tomu manuálnemu usádzaniu a postavovaniu. dosť blbo si to napísala... 🙂

ivetkatka197808
autor
12. júl 2012

@tinus999 gratulujem k vasmu uspechu, sa tesim, s vami,a nas Martin je tiez viac opatrny ako iny jeho rovesnici, ked vidi prah alebo schodik, tak ide na to pekne pomaly, dava si pozor, dokonca sa chyti aj zabradlia ked je pri schodoch, takze vidiet ,ze rozmysla🙂dostane sa vsade kam chce...a to do roka , vobec nechodil, len sedel, tam kde som ho posadila, a po roku s nasou pomosou zacal chodit, a nic nezmeskal🙂...kazde dieta je ine...

motylik136
12. júl 2012

@tinus999 a môžem sa spýtať, či si ju nechávala padať na hlavu aby sa naučila padať na zadok alebo ako?

abika26
12. júl 2012

@maslenka47 asi preto ze kazde dieta je ine 🙂aj nasa mala urobi par krokov ale sama sa nepostavi,stale len o nabytok.ja som ju do ziadnych umelych poloh nenutila tak nehadz vsetkych do jedneho vreca....raz sa to kazde nauci takze myslim ze rehabky nie su potrebne 🙂

mabika
12. júl 2012

@ivetkatka197808 hm, je to zial tym, ze bol posadzany/stavany vtedy, ked si chcela ty a nie vtedy, kedy by k tomu on sam dospel prirodzenym vyvojom 😉 . Takze ti neostava nic ine, len cakat... lebo niektore veci predbehnes, ale ine nie...

tinus999
13. júl 2012

@motylik136 vôbec nie, nenechávala, mala som z toho traumu, behala som za ňou ako blázon len aby nespadla tak aby sa udrela do hlavy, ona si z toho robila srandu a chcela predo mnou utekať, lebo si myslela že ju naháňam, síce sa pár krát stalo že si hlavičku poriadne udrela, keď som nestihla dobehnúť, a vtedy som si dávala ešte väčší pozor a behala som za ňou ešte viac...potom som si povedala že DOSŤ, lebo mi každý rozprával že ju mám nechať tak, "no určite nie", nenechám si dokaličiť dieťa, lebo tie pády boli hrozné... ☹ tak som jej kúpila detskú bezpečnostnú prilbu NO SHOCK a už ju nechávam behať samú aj do druhej miestnosti a neni problém lebo aj keď spadne tak jej tá prilba utlmí úder do hlavy, ona si postupne zvykla padať na zadoček lebo to bolí najmenej, a vôbec to netrvalo dlho, som spokojnejšia lebo viem že je hlávka v bezpečí aj keď spadne ...

tinus999
13. júl 2012

@ivetkatka197808 ďakujem veľmi pekne, som rada že sa mám s kým porozprávať o veciach ktoré ma trápia, a že mi má kto poradiť... 😀

ivetkatka197808
autor
13. júl 2012

@tinus999 nit za co, aj ja som bola na tom podobne, a je dobre, ze je tu tento konik... 🙂 na taketo veci a mamicky , co maju podobne problemy..

nikush
16. júl 2012

dieta ta bez opory samo nepostavi, pokial neudrzi rovnovahu...ze sa vytahuje pomocou nabytku je OK. to ze si same nesadli je sposobnene aj slabymi brusnymi svalmi, nakolko nelozili. a pokial dietatu vyhovuje lezat, tak ho nedam sadnut, elbo mne to nevyhovuje pokial si samo nesada, alebo honepostavim, lebo len sedi...ved ma svoj vlastny vyvoj. jednotlivymi etapami sa uci aj padat. a dieta ma chodit samo, nie s pomocou rodicou.
chce to len spravne motivovat dieta

katuuska
21. júl 2012

ja mam tiez niekedy pocit, ze mamicka sa rozhodne, ze dieta ma vek na to, aby sedelo- tak bude sediet...dieta ma vek aby chodilo- tak bude chodit...lenze to tak predsa nemoze fungovat 😒 ani sa nedivim, ze dieta si nechce samo sadnut alebo sa samo postavit- ani ja by som to nerobila keby ma furt niekto dal do sedu alebo dal do stoja- ani ja by som nemala potrebu to potom robit a ani len skusat sama... len potom nechapem, preco ak to mamicka robi, je nespokojna s tym, ze dieta to nerobi samo- ved to je jasne, ze to samo neurobi ked nemalo cas na to, aby si vobec premyslelo ako na to, nieto aby si to skusilo same...je mu pohodlnejsie zacat plakat a vie, ze mama pride a da ho sadnt, ci ho postavi...nechapem, ani pochopit nechcem preco to len tie mamicky robia, preco chcu uponahlat vyvoj svojho dietatka, preco len nechcu pochopit, ze ono samo sa rozhodne kedy je ten spravny cas...ach jaj...

gesypa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucia4483
12. jún 2013

Čaute baby, hľadala som nejaké články presne o tejto téme...Môj malý má 11 mesiacov, vôbec nelozil, neštvorkoval a od narodenia odmieta byť na bruchu. Vždy keď som ho aj ja otočila na bruško, okamžite sa pretočil na chrbát a robí to dodnes. Posadiť sa vie už dávno v pohode a je mi to čudné, že všetky detičky aj oveľa mladšie v našom okolí sa vedia postaviť v postielke a môj malý vôbec. Chodiť už chodí tak, že niekoľko metrov odíde aj sám bez držania. A tiež už máme za sebou veľa pádov na hlavičku, keď som ho náhodou nestihla zachytiť. Už začínm byť z toho zúfalá. Príde mi to, že je strašne lenivý. Na 11 mesiacov má 12,5 kila. Niekto mi povie, že je to dosť na také dieťa a preto nie je taký obratný. No neviem.....

jumama
14. jún 2013

@ivetkatka197808 necitala som si cele forum, len otazku... My sme chodili na cvicenia babyfit a mali sme dobry cvik na "nacvik padania". Ide o to, ze dietatko sa nauci pred seba davat ruky. Cvik vyzeral takto: mama stoji, dietatko lezi na zemi na chrbatiku, hlavou smeruje k jej noham. Dieta je ako tien pred mamou🙂 Mama sa predkloni a zoberie dietatko pevne za pas, palcami pod telom (trosku su zvrtnute ruky lebo bude robit otocku s dietatom) potom zvrtne dieta smerom k sebe, pretoci ho akoby mu pomohla urobit kotrmelec vzad vo vzduchu smerom k sebe, tak, ze dieta sa postavi nakonci na svoje nozky. No dolezite je to, ze pri tomto pretacani si dieta uvedomuje rovnovahu a nauci sa vystierat rucky smerom pred seba, pod seba, lebo ked na chvilku visi dolu hlavkou, tak je to rpirodzeny pohyb rukami. Vyzera to zlozito, ale skuste si to s plysakom, aby ste pochopili cvik, nie je zlozity, len sa to tazko vysvetluje, potom s malakom to bude uz lahsie 🙂 Dva tri razy denne tento cvik a bude super padac 🙂

ivetkatka197808
autor
15. jún 2013

@jumama dakujeme za radu🙂 uz sme si tym presli no mozno pri dalsom nam to pomoze🙂

ketja
25. feb 2014

SIce neskoro, skor reagujem kvoli mamickam, ktore si budu citat toto forum s podobnym problemom. Moja mala len sedela 11 mesiacov a tak sme sli na rehabilitaciu a po troch dnoch cvicenia nadherne lozila a vyvoj siel rychlo vpred. Dokopy sme cvicili 2 tyzdne. Tiez je z tych pohodlnych deti. Aj ked chapem nazor ze kazde dieta je ine, avsak lozenie je velmi dolezite pre vyvoj chrbtice a spravne pouzivanie bedrovych svalov, lebo pokial nelozila tak vedela chodit ze obe ruky, ale cela jej vaha tela bola na rukach a potom uz chodila nadherne vystreta, bez akychkolvek problemov s padanim a vstavanim, vela sil a trpezlivosti prajem ;) a kazdemu len vrelo odporucam rehabku, nie je to ziaden strasiak... 😎

13091991
30. jún 2015

Vzdajte hold mamickam ktore zozrali vsetku mudrost (cize tabulky) sveta :D..

mouse14
30. jan 2020

@ketja a pamätáte si tie cviky???

ketja
26. máj 2020

@mouse14 pamätám, ale každý problém je individuálny. Stalacaju sa presne reflexné body, takže opísať cviky nijako nepomôže.

mouse14
26. máj 2020

@ketja všetko sme poriesili a behame uz