Ako naučiť 13 mesačnú dcérku chodiť?

klaudialip
18. dec 2011

Stvornozkovat mi zacala az v 11.mesiacoch,ale priliezla iba k nabytku a hned sa postavila. Dost slape na spicky,ked ju drzim za rucicky. Aj sa pusti nabytku a chce ist ale hned uteka a nechcem aby padla (mame plavajucu podlahu) a nechcem aby si nahodou neprehryzla jazyk alebo sa velmi nebuchla.
Uz som kupila aj tie remene na chodenie ale aj tam mi uteka,teraz zvazujem ze jej kupim tu prilbu na chodenie a skusim ju nechat nech ide sama. Prosim poradte,co robit

murinka
18. dec 2011

neboj sa,nauci sa sama.poznam deti ktore maju viac nez rok a pol a vobec nechodia iba svornozkuju 🙂 a male pady patria k uceniu 😉

lubina
18. dec 2011

Tak toto pozname, ale v trochu inej verzii.Starsia zacala chodit v 13 mesiacoch, ale nikdy predtym neliezla, prosto rovno isla ne vec 😀 . Zato s mladsou sme sa natrapili, teda hlavne ja. Tiez neliezla a Dr. mi povedala, ze niektore deti prosto nelezu a mame cakat kym zacne chodit ako ta starsia. Aj teda zacala chodit, ale iba za ruky alebo neskor za jednu ruku. Sama sa pustila, az ked mala 20 !!! mesiacov. Vtedy uz super vsetko hovorila, ale nechodila.......isla som prist o chrbat lebo chcela behat po zahrade,ale stale pod so mnou, takze za ruky. A ked som ju pustila, tak padala a dost nebezpecne. Mala som aj remence, aby ma tak nebolel chrbat lebo to bolo hrozne na moju chrbticu, ved doteraz mam problemy...takze naucit dieta chodit...to sa povie lahko tym co maju deti, co sa pustia chodit skoro, ale ja som to stastie s mladsou nemala a ani som to nedokazala urychlit. A rteraz za nou zasa iba lietam, lebo vsade vylezie a uteka v jednom kuse cely den 😲 .Preto prajem pevne nervy, uplne chapem tvoju situaciu

pettrunka
18. dec 2011

Ahoj nerob nic ona najlepsie vie kedy ma zacat,moja dcera ma 17 mesiacov a sama chodi zhruba 2 mesiace.A neboj sa ze sa spadne,deticky vedia ako maju padnut,taktiez mame podlahy,mala pada veselo,no vzdy jej poviem ze sa nic nestalo,ze to sa zahoji a niekedy ani neviem ze spadne,postavi sa a bezka dalej.Neuc ju spoliehat sa na tvoju pomoc,pretoze aj ty keby si padala niekomu do narucia tak mu veris ze ta chyti a nenecha spadnut,ona bude tak verit tebe a niekedy staci okamih aby spadla nestastnejsie.Neboj sa oni naozaj vedia padnut tak aby si neublizili,pokial samozrejme nepadnu na nieco ostre a pod.my sme dali prec len stol nakolko je skleneny. 🙂 🙂 🙂

cora73
18. dec 2011

Nechat to na nu a prirodu,hlavne nic nasilu..

kvietocek7
18. dec 2011

klaudialip SI PAMATAJ ONA SA NAUCI SAMA!!! CIM VIAC JU BUDES STAVAT NA NOZKY TYM TO MOZE BYT PRE NU TAZSIE. Stavanie na spicky teda, ze nedoslapuje na paticky je len dosledok toho, ze deticky sa nestavaju same pripadne, ze pouzivaju tie pavuky. To ze ju nechas samu ked aj padne tak sa nauci aj bezpecne padat. To mi povedala neurologicka.
Kazde dieta ma individualny vyvoj,maju to naprogramovane v hlavicke takze potrebuju len cas. Moj maly zacal tiez stvornozkovat az v 10-11mes neskor sa postavil ale samostatne zacal chodit az v 18mes. Vobec sa nemusis obavat ze dcerka ti este nechodi, pride jej cas tak sa postavi a bude behat ze nebudes za nou stihat 😀 😀 takze good luck nechaj jej cas....

lucinka4
18. dec 2011

a preco ju chces ucit? nauci sa sama ked bude mat svalstvo a kostru dostatocne silne aby to zvladla,takto je to nasilu...detom sa to sice paci ale viac sa tym pokazi : / nasa chodila okolo nabytku v 9 mesiacoch a sama sa pustila az takmer v 14...

jankaxxx
18. dec 2011

ta ty nijako nechaj to na nu🙂)))mojej sesternici dcerka 11 mesacna este ani sama nesedela a z jedneho dna na druhy zacala a hned na to aj chodit....to netreba silit kazde dieta je ine a niektore potrebuje viac casu pokym nema nejaky problem ty s tim toho vela nenarobis...

bambi2
18. dec 2011

@klaudialip nechapem kam sa vsetky mamicky ponahlaju???!!!!!! dieta nenaucis ty chodit, dieta sa to musi naucit same. a nauci sa to az ked bude dieta same na to pripravene.. nie ked mamicka chce!
bud trpezliva, ani sa nenazdas a pride to same! 😉

lenka_da
18. dec 2011

absolutny suhlas s @kvietocek7. Este chcem dodat, ze zrejme este nie je zrela na chodenie, ked chodi po spickach, navyse, ak jej budes aktivne pomahat vodenim za ruky, toto spickovanie uz nemusite odstranit, resp. velmi, velmi tazko. Viem, co hovorim, som s detmi na rehabilitaciach uz ako doma a to som ich nikdy nedavala dopavuka ani som ich nevodila za ruky... 😒

traktor
18. dec 2011

ako?no nijak..nechat to na nu..ked to pride, tak to pride..netreba sa ponahlat, porovnavat, kazde dieta ma svoje tempo..raz sa vsetky naucia sediet, chodit ,hovorit 😉 ..ja nie som ani za remene na chodenie a ani za prilbu..dieta sa same nauci padat..viem, kazdy rodic sa o svoje dieta boji..len skusme niektore veci nechat aj na ne, ..neboj, nic sa mu nestane..zabezpec doma ostre hrany..a bude dobre 😉

tinkads
18. dec 2011

Hlavne ju nenut do nicoho. Nas syn vsetko robil neskoro, pretacal sa nabok hadam ako polrocny, sediet nevedel sam dlho. Chodenie ho vobec nezaujimalo, stvornozkoval malo, len sa plazil. Tiez som mala trochu obavy, nasa pediatricka ma vzdy uistovala, ze je zdravy, ze jednoducho bude robit veci, ked bude sam chciet a ze deti mozu same chodit kludne az v 18tich mesiacoch a je to v pohode, Tiez sa pustal nabytku,padal ale po par padoch zistil, ze ho to boli a uz sa nepustal tak bezhlavo ale cupkal vedla nabytku velmi opatrne. A potom zrazu, ked mal 13 a pol mesiaca, tak sa raz rano pustil gauca a chodil. Teraz ma 16 mesiacov a beha ako strela.

lenocka84
18. dec 2011

vobec to neries, pride jej cas a pusti sa sama. moj syn zacal chodit v 14m, a poznam aj deti kedy az v 17m. a vsetko je v pohode. nenut ju, nechaj prirodu nech robi co ma. ked bude mat 18m a nebude chodit tak vtedy zacni riesit.

lucik85
18. dec 2011

najlepsie urobis ked neurobis nic 🙂 ziadne remene ani prilbu,musi sa naucit aj padat a parkrat sa aj udriet ..a nemysli si ze ked sa nauci chodit ze nebude padat a hadam nechces aby chodila vsade s prilbou a hlave ..

andrejka1983
18. dec 2011

naša dcerka zacala uplne že sama chodiť v 17 mesiacoch...samozrejme že aj ja som bola netrpezliva a bala sa či je všetko ok...ale už som sa dočkala...🙂 prišiel jej čas a teraz sa nezastavi, takže aj ty sa dočkaš...len čakaj...do 18 mesiacoch by sa malo každe dieťa pustiť samo behat 🙂

salma22
18. dec 2011

neboj sa to pride samo..... prilbu na chodenie??? 😕

katka3012
18. dec 2011

neboj nauci sa sama,ale hlavne ju do nicoho nenut 😉

sabiatko
18. dec 2011

zavolaj na navstevu kamosku alebo kamosa v rovnakom veku, co uz vie chodit. nas sa tak v ten den naucil chodit a to uz bolo nacase, lebo mal vyse 14 mesiacov.

sisaha
18. dec 2011

tvoja dcerka ma iba rok...nikde nie je napisane, ze dieta v 1.roku musi chodit...Moja sa pustila v 13 mesiacoch. Kazde dieta je indi vindi.. nechaj to na nu..

lenka268
18. dec 2011

Ahoj, tiez ti rozumiem, maminy dobre pisu, ma cas. Danko ma 18 mesiacov. Pred 5 mesiacim som tu zalozila podobnu otazku, vtedy mal 13 mesiacov. Bola som nedockava a cakala som kedy to pride. A prislo to. Maminky mi odpovedali rozne, lebo kazde dietatko je ine. Prislo to v 14 mesiacoch uplne samo. 😉 Neboj, za chvilku beha a budes mat co robit 😉

denisekkk
18. dec 2011

Mali sme remene aj prilbu, prilbu som nevyuzila-bolo leto ale je to fajn vec remene su super ale az ked zacne babo samo chodit a je neiste tak vdaka nim zabranis tomu aby sa vaznejsie zranilo. ja som ich kupila po tom ako dcerka spadla na beton hlavou a zacala mat taky tik ze mykala hlavickou- nastastie je to uz ok. Neboj sa nic vyckaj kym babo zacne samo a potom len davaj pozor na vaznejsie urazy.. ale nenutit - je to len stres pre babo...kazde raz zacne

diid
19. dec 2011

Nenut dieta chodit skor zato ze ostatne deti uz v tom veku chodia. Moje deti zacali v 15 a 16 mesiaci, do 2 dni zacali same chodit, stacilo im nabrat odvahu a uz skusali. Tiez nezachytavaj ju stale potom sa nenauci padat bezpecne, (ked nejako nebezpecne tak ju zachyt) a ked spane zlahka hned nepriskakuj, nechaj nech sa zdevihne, potom neskor by stale plakala aj ked sa neudrie. Zatial vsetky hracky pozdvyhaj zo zeme do vysky oci aby ked nieco chcela tak bola nutena byt na nohach a isla si to vziat.

monika15
19. dec 2011

@klaudialip

maximalna hlupost.... sorry ale chces mat zdrave dieta alebo len sa chvalit na MK ze tvoje 13 rocne uz chodi??

luy
19. dec 2011

Neboj začne,netreba sa nikam ponáhľať,moja bola taká furt mala čas a ja som sa len nerváčila ,potomsom to nechala tak a hups prišlo to,no a pád?tu máš niečo k pádom https://www.modrykonik.sk/fotoblog/luy/clanok/d...

dariakeriova
19. dec 2011

Moja dcéra začala chodiť, ked mala 15 mesiacov...veru nič nezmeškala...takže trpezlivosť a ona sa ti jedného dňa pekne pustí chodiť 🙂

briketa
19. dec 2011

Naucis ju tak, ze ju budes stale davat na zem a nechavat ju robit co ona sama dokaze. Sama svojim vlastnym tempom sa bude ucit. Najprv sa podporovat rukami, dvihat ritku. Cvicit si svaly na nohach a rovnovahu. Potom sa pridrziavanim dvihat. Potom pridrziavanim robit par krockov a znova s ist naspat na zem.
Ked budu vsetky svaly dostatocne silne a rovnovaha sa jej bude drzat lahsie, krocky zacnu byt istejsie a vtedy sa zacne pustat. Jeden-dva krocky a naspat na zem.
Hlavne jej nepomahat!
Deti sa naucia chodit v priemere v 15 mesiacoch.

stanislavao
19. dec 2011

nehnevajte sa na mna, ale totalnu blbost riesite. ked bude dieta pripravene chodit, tak zacne chodit. nemozete ho nutit. akoze co vam vadi? to sa fakt chcete len chvalit, ze dieta vam uz chodi? to je hlupost. nemozete nijako prinutit dieta, aby sa nebalo, aby malo propravene telo a aj mysel na to, ze bude samo chodit.

edita84
19. dec 2011

nerieš to a hlavne ako píšu kočky nenúť ju, napríklad moja malá začala chodiť ked mala presne rok a známej dcérka začala chodiť až okolo 15-16 mesiacov to by bolo aj OK ale ona ju nútila chodiť neraz bolo že ju zdrbala za to že spadla a vždy jej vyčítala prečo už nechodí :/ zdá sa mi to zlé to sa nemá :(

diabliq6666
19. dec 2011

moja dcerka ma 8,5 mesiaca a este sa nevie ani na styri dvihnut,ani stvornozkovat a len nedavno zacala sama sadat...a je mi to jedno..ked sa sama rozhodne,bude robit vsetko a casom aj chodit...kazde dietatko je ine...a ci bude chodit na rok alebo na dva,nic to nemeni na tom,ze ju milujem

irsina83
19. dec 2011

moja mala samostatne chodi od 17. mesiacov.... to svoju dcerku nenaucis ona na to pride sama 😉 praveze cim dlhsie stvornozkuje ty je to lepsie pre jej klby 😉 ani ja som sa nevedela dockat kedy mi zacne behat ale zas na druhej strane ked sa rozbehla sama od seba jeden krasny vecer tak uz vsetko ostatne islo velmi rychlo 😉 ak sa ti zda, ze v niecom zaostava tak nevahaj a navstiv neurologa a fyzioterapeuta 😉 Na spicky sa ti dava preto lebo ona este nevie, ze treba doslapovat na celu nozicku 😉 V jej pripade sa neda este dovorit o spickovani.... Ver mi, ja to mam odzite, mam predcasne narodenu dceru, ktoru len kazdy sledoval a ja som len trpla kedy bude toto, kedy tamto 😉 myslim, ze nemas dovod na stres.... len malu pekne nechaj nech si objavuje svet 😉 a stavia sa ti k nabytku???

irriss
19. dec 2011

Neucit, priroda to sama zaridi.. 😉