mam 10,2 mesacnu dcerku ako ju mam naucit behat uz som vysla z cviku neviem ci nebude mat problemy s nozickami no bola som snou na nozickach v 3mesiaci a doktor ze je v poriadku len muz mal ako maly ploche nohy aj nohy mu idu do o a mla beha v pavuku len sa dava na spicky lozit ani jedno moje dieta nevedelo tak neviem co mam skusat
no najlepsie by bolo keby sa ti postavila a aj pustila chodit sama. Vsetky pokusy o chodenie skor ako ich zacne podnikat male same su skor skodlive ako prinosne. Nepochopila som o tom pavuku - ona v nom beha o 106? Lebo pavuk je jednou z veci, ktore prave samostatnemu chodeniu dost brania.
@michaela025 ked ju davas do pavuka, tak nema motivaciu skusit sa presuvat inak...ja by som ju nechala na zemi, nech skusa lozit, plazit sa alebo sa presuvat na zadocku (jedna z mojcih dcer nelozila, ale presuvala sa sediac na zadocku). Ortopedi hovoria, ze stadium lozenia je velmi dolezite pre rozvoj svalstva a kooordinacie dietata. Pavuk - alebo choditko - moze prispiet k spickovaniu deti.... Podla mna je podstatne, aby mala moznost sama si natrenovat presun podla svojich momentalnych schopnosti....a choditko jej v tom vobec nepomaha.
A inak, 10 mesacne dieta este same chodit nemusi....kludne aj o 5 mesiacov keby zacala, nic sa nedeje.
10 mesacne ucit chodit?! Ved je to este drobcek, casu ma este dooooost.. vyber dietko z pavuka, ked spevneje dostatocne, tak sa postavi samo ;) Naco to silit?
staci si veci nastudovat, aj ked na nete, aby ste uz konecne pochopili, ze pavuk, vodenie za ruky, a nutenie chodit predtym ako je na to mozog sam pripraveny je velmi skodlive.....to fakt musite tym detom takto ublizovat? aby sa naucili chodit o 2 mesiace skor? to je chore...a potoom sa stazujete, ze vam chodia po spickach, dovnutra, maju ploche nohy a podobne.....
@gretocka ona sa sama postavy v posteli chyti sa steny nohy sa jej trasu no len stoji na spickach v pavuku nam lieta po byte ani po stvornosky nevie da sa na brucho a nohy zdvihne hore a place
@kukujka no chcela by som uz strasne aby bezkala deti mi zacali uz 11mesiacou behat po stvornosky nevedela ani jedna 🙂 🙂
ja som deti neucila. dala som ich na zem s hrackami ,ked celi sa postavili, prekrackovali okolo nabytku a v 11 mesiacoch behali same. ked je dieta pripravene spravi to co ma.
nechapem.... Ja teda ani neviem, co je ten "pavuk", ale ja suhlasim s nazormi ortopedov na to, ze choditka a podobne "pomocky" na chodzu nie su pre deti zdrave. Tvoja mala ma este len 10mesiacov, naco ju chces nieco ucit? Ved sa, anjelik maly, nauci sama.. Osmeli sa a bude to 🙂 Netreba deti porovnavat, niektore beha uz v 10 mesiacoch, niektore az v 2 rokoch 😉 Moj syn zacal chodit pred par dnami sam.., doteraz sa musel niecoho pridrziavat.. Vobec som sa nad tym netrapila.
moj maly bol sice trochu pomalsi, ale v desiatich mesiacoch este len zacinal lozit a stavat sa v postielke. O samostatnom chodeni sme mohli hovorit az v cca 15 mesiacoch.
Cvicili sme do 10. mesiacov Vojtovku a tam mi velmi prizvukovali, aby som ho ja ani neposadzala, ani nestavala, ze to musi postupovat krokmi ako to dietatko silnie....
najlepsia pomoc dietatu co sa motoriky tyka je nepomahat mu!
@usiko kazda jedna dava decko do pavuka to nech mi nehovori ani jedna ked potrebujem nieco doma porobit tak ju tam dam sem tam nejaku chrunku jej dam aby som si navarila co ju mam ucit na rukach alebo ju dam na zem a nieco zje
@michaela025 prepac, ale ty zijes v tom, ze dieta treba nieco neprirodzene ucit? aj ked na to nie je samo este dozerete a pripravene???
paaaaani, ved ma este tolko casu sa sama pustit do chodenia, nemyslis si azda, ze vsetky deti su rovnake?!
@michaela025 ahoj, skus aj tu 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ako-naucit-dieta-chodit/
a netreba to silit, do bahaka by som nedavala, ked ti len spickuje, potom sa nenauci poriadne stupit na nozku.....
nas ma tiez 11 mesiacov a az teraz zacina lozit, hupe sa spredu dozadu....Dominika v jeho veku uz chodila okolo nabytku....ale jemu sa nechce....tak to nesil a nedavaj ani do behaku 😉
@gretocka vravi sa ze dievcata su sikovnejsie mi ju k nicomu nenutime ani som nevedela ze 5mesiaci uz sama sedi naucila sa to sama len ked muz snou bol doma ja som zasla do obchodu a kukam na nich s vyyvalenimi ocami
@michaela025 nechapem preco ju chces na silu ucit chodit,ved dieta zacne samo bezkat az je na to pripravene a nadobudne istotu,ze to zvladne 😨 Mozno ak ju to budes na silu ucit sekne sa a bude jej to trvat dlhsie 😒
@michaela025, no tak ja asi budem vynimka, ja som maleho naozaj v pavuku nemala ani sekundu, ziadneho sme nemali a pri druhom dietati ho ani neplanujem zaobstarat. Kym sa nepohyboval vobec, tak som ho mala v tom hojdacom kresielku, ked uz lozil, tak deka v kuchyni a tam sa pri mne tmolil, No a ked zacal chodit, tak sa tapkal pri mne sam 🙂
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 tutoo temu som nepochopila, 10 mesacne dieta ucit behat, ked este nevie ani chodit?, kedye nevie este ani chodit, tak behat ju teda nenaucis, kazde dieta ma iny vyvin a zatial co ostatne detickz ti chodili akoo 11 mesacne to neznamena, ye bude taka ista aj najmensia, jednoducho este neprisiel jej cas, estenie je taka pevna a silna, aby sama chodila, ale toto som fakt nepochopila a stale nechapem,preco chces malu ucit behat, ona sa to sama nauci 🙂
@michaela025 moj malý do 10,5 mesiaca neštvornožkoval ani sam nesedel doktori nam zakazali davať do chodítka (my sme ho ani nemali) a už vobec nie vodenie za ručičky
chodili sme na rehabilitacie po dvoch týždnoch začal štvornožkovať o tyžden na to sa posadil to bolo radosti 😉
v 12 mesiacoch a 3 dnoch sa prvýkrat postavil
v 15 mesiacoch spravil prvé kroky
sice ešte nemá istotu v nohach ale zlepšuje sa z každým dnom
takže nemáš sa kam ponahlať 😉 😉 😉
@michaela025 pavuka nepouzivala ani nasa mama pre nas s bratom, ani my pre malu, nebudeme ani pre syna... a zijeme, dcera chodila az si sama trufla a ked som potrebovala navarit alebo nieco urobit malu som dala do velikej ohradky s kopou hraciek.
kazde dieta zacne chodit vtedy ked je na to pripravene, a este k tomu stvornozkovaniu - to je velmi dvolezite pre vyvoj mozgu, tam dochadza ku krizovemu pohybu, teda prava ruka - lava noha a opacne, a tento pohyb je velmi dvolezity apreto deti ktore nestvornozkovali sa musia tomu dodatocne venovat a ucit sa, inac by mali v dospelosti problem s lavou a pravou stranou, su na to studie, mozes si to najst na nete
ja by som neučila nič, ona na to príde sama , vtedy je to najlepšie...ešte má času a času nato aby behala...
@hajanka ja sa jej vela casu venujem hovorim snou stale ona az tomu rozumie co jej vypravam no bojim sa ze bude mat problemi snozickami ked tak spickuje to som asi este nevidela ☹
@michaela025 preco by si chcela dcerku ucit bezkat? ved ona sa to nauci sama..zacne chodit, ked bude pripravena 😉
@michaela025 no sranda, dieta sa nauci sediet z minuty na minutu? to som nevedela...
he he, len ci ju nahodou kym si prisla z obchodu muz neposadil 🙂 lebo dieta sa sediet nenauci z nicoho nic 🙂 ako matka by si si to urcite vsimla, co si si ani vlastne nevsimla... takze je to viac nez cudne
@vierkasteffi tak to gratulujem 🙂
@michaela025 spickuje, lebo ju davas do pavuka 😉 uz to tu bolo napisane, nie je to spravne
@michaela025 ale spickuje prave kvoli tomu pavuku. vytiahni ju a poloz na koberec, deku, nech si sama najde sposob na lozenie, vstavanie a casom aj chodenie 😉
@michaela025 dakujem tiež sme sa bali ale všetko dobre dopadlo nechaj malu nech na to pride sama motivuj hračkami ale chodiť jej nepomahaj 🙂
prepac,ale naco ju to mas ucit?ked pride cas a bude na to pripravena zacne sama behat.netreba nic surit