Prosim poraďte ako mám naučiť rozprávať svoje dieťa povie dokopy 10slov užívame aj rybi olej už druhé balenie mame dva roky a dva mesiace je hyperaktívny nič ho dlho nebaví s ničím sa dlho nepohra som zúfalá býva nervózny už sama som z toho nešťastná len by behal vonku nesústredeny no neviem ako ďalej dakujem
Môj prvý začal rozprávať ako 2 r , druhý ako 2,5. No rozumel všetko do tej doby. Tvoj rozumie?
PResne to iste sme mali... s nastupom do školky sa to postupne zlepšilo. Ale stále má NKS, aj keď už rozumie skoro všetko, my jemu často nie, komoli slová, snaží sa rozprávať R aj L, ale gramatika celé zle
Chcem ta upokojit. Mozno potrebujete len cas. Moj syn momentalne 2,5r este pred 3 mesiacmi pouzival tiez mizno 5 slov + rozne zvuky- pazvuky. Teraz sa to konecne spustilo. A ide to raketovou rychlostou. Zacal sa zdravit- spravne- a to cumim lebo aj deti v skolke pletu rano - den. V piatok manzel umyval auto a som mu povedala. Aha tatik umyva auto. Vcera sme sli do obchodu a syn mi vravi- Mami ujo umyva auto. Juj aku radost mam🥰🤗. Takze ta chcem povzbudit, mozno to chce len cas a trpezlivost. Samozrejme ak to tak citis- vyhladaj odbornikov. Je lepsie sa teraz objednat na logo a potom termin zrusit ako to riesit " neskoro". Drzim palceky.
Súhlasím s @zuzinka888, vyhľadaj odborníka, radšej začať riešiť a ukáže sa, ze to nič nie je ako potom bedakat, ze je neskoro. Nás tiež každý ukludnoval 🤦
ako mu rybi olej pomoze? moja zacala az ked sla do skolky a rozhovorila sa v skole.. a teraz spomynam na tie krasne casy ticha kt sa uz nevratia ...
Môj syn sa rozrozprával až v škôlke 🙂
a preco by si ho nechcela naucit napriklad chodit? To nikoho nenapadne co? Ide o akviziciu. To sa naucit neda. Mozes podporit. A moje starsie dieta zacalo rozpravat v 3 rokoch. Mimochodom je v skole pre nadane deti a preskocilo rocnik... takze ako vidis stat sa moze.
V prvom rade by som to riesila s pediatrom na poradni, nie ne MK
Ak mas pocit, ze nieco nie je v poriadku, tak poziadat o logopediu, su dlhsie cakacie lehoty.
Dieta mozes podporovat, rozpravat sa s nim, komentovat, citat rozpravky atd. Ale pokial rozumie, co mu povies, tak to je vacsinou normalne. V kazdom pripade sa to naucit neda.
@chrumka333 ano rozumie vieš čo chcem od neho ukáže
@cookie29 chcela som poznať vedieť názory skúsenosti iných rodičov my sme už objednaní do poradne mame za sebou vyšetrenia
lenze to sa neda. Deti mam dve. Kazde uplne ine. Moje starsie ako pisem zacalo rozpravat po 3r. Mladsie rozprava cca od roka a v 3r ma taku slovnu zasobu a vyjadrovanie ze zasnem. Mladsie zacalo rozpravat najprv slova, potom trosku spajat atd. Starsie ked sa pustilo tak suvetiami. U nas to bolo v poriadku, u vas moze a nemusi. Povedala by som, ze urcite nie je dovod na paniku ale ani tvarit sa, ze sa nic nedeje. Robis co treba. Moje starsie podozrievali ze je hyperaktivne, pri nicom nevydrzalo. Zmenilo sa to okolo 3-3.5 roka, ked vedelo presediet pri puzzle ci lego...
Mali sme to podobne, ale keď mi ale ako dvojročný nič nepovedal, tak sme sa začali riešiť odborníkov... Tvoriť vety začal až ako trojrocny
neviem prečo chces niečo uponáhľať a potom si len v strese.Su chlapci čo začali rozprávať, až v škôlke v 3 r ...moja začala rozprávať plynule v máji a v októbri mala mať 3 r poznám dievčatka, ktoré v 2 r melu jedna radosť je to veľmi individualne
Dieťa sa naučí samo rozprávať počúvaním. Tak ako sa samo naučí stvornozkovat, sedieť, stáť, chodiť, jesť, piť, tak sa naučí aj rozprávať - vníma okolie, počúva. Stačí na neho veľa hovoriť, čítať knihy a pod. Nedá sa to cielene učiť
moj zle rozpraval a ma NKS ( narusenu komunikacnu schopnost), skus vyhladat logopeda