Ako motivovať pohodlné dieťa?

26. jan 2024

Prosim o radu,kto by vedel pomoct.7 rocny syn je velmi pohodlny.odmieta si robit domace ulohy,lebo vravi,ze sa mu nechce.sedi nad tym aj 2 hodiny,nic neurobene.potom zacne a zase prestane,hra sa s perom.nechce sa ani ucit.ze sa mu nechce.nemam ho cim motivovat,telefon nema,ked mu poviem,ze sa potom moze hrat,ze sa zahram s nim,nepomaha,je mu to jedno.bude tam sediet do vecera.nepomoze ani,ze pojdeme von,lebo sa mu nechce chodit von.kym nezvysim hlas,ulohy neurobi.ale nechcem ho zvysovat zakazdym,ani sa vyhrazat.sporty ho nebavia,von chodi nerad,na kruzky nechodi,lebo ho nic nebavi,zvyknem zakazat tv,sladkosti,ale ani to uz nepomaha.so skolou problem nema,ma 1tky,je druhak,len sa mu nechce.problem je,ze sa mu nechce nic.takto spatne neviem o nicom,ze by prejavil nadsenie,ze hura,idem to robit.muz chodi na tyzdnovky,je doma malo, s tymto mi nedokaze pomoct.

anjelicek26
26. jan 2024

Asi ho tie ulohy nudia, ked to vie aj tak, opakovat na 150x to iste je pre vela deti frustrujuce...skus dohodu s ucitelkou, ci to fakt musi... skuste citat, venovat sa projektom, temam, ktore ho zaujimaju a budu aj tak rozvijat... cez prikazy a zakazy to nejde, treba najst nieco, co vzbudi zaujem... a teda kruzky tiez - ked nebavi sport, je este milion inych moznosti... syna sme teraz prihlasili na kruzok mladych chemikov na vysokej skole tu lokalne..ale to je az od 10 rokov...

autor
26. jan 2024

@anjelicek26 ulohy ho nenudia,nechce sa mu ich robit preto,lebo nad nimi musi porozmyslat,nie je to,ze by vsetko automaticky vedel.citat odmieta,ze ho to nebavi.kruzok zatial nenasiel jediny,co by ho bavil.spolocenske hry ho nebavia,ani stavat lego.ako maleho ho ani nebavilo,ked som mu citala.v podstate vsetko,co vyzaduje minimalnu namahu,napr.porozmyslat,ho nebavi.som zufala.

dadka1997
26. jan 2024

A neskusali ste zjast do cppap, aby poradili co a ako? Tak ked ho nic nebaví, ale nad knihami by bol az do vecera nech je teda.. treba ho motivovať k tomu aby sa učil, aby nasiel k tomu vztah, nech si to skusi nakreslit napísať, vravis ze ma same jednotky dvojky, tak potom nieco robi preto, aby take znamky mal

autor
26. jan 2024

@dadka1997 nerobi nic,neuci sa,ide mu to samo ako tak,je len druhak,nemaju toho vela.ale ked uz ma nieco urobit- ulohy,naucit sa basnicku,strasny problem.na pisomke v skole porozmysla,aby nemal zlu znamku.ale doma vobec.nemozem to nechat tak,lebo ked maju pisomku,vsetko zanedbal,potom je toho nanho vela a zacne mat nervy,plakat a kricat,ze on to nevie,co je to za ucitelku,nadava na skolu.

autor
26. jan 2024

@dadka1997 u psychologa sme neboli,ale asi budem musiet,neviem si dat rady vobec

lenicka999
26. jan 2024

Nebolo mi jasné z tvojho príspevku či sa učí sám, alebo sa učíš s ním. 7 ročné dieťa je ešte malé na to aby sa učilo samé.

autor
26. jan 2024

@dadka1997 doteraz robil ulohy jedine tak,ze som nakricala,zakazala.ale to mam takto robit stale?skusala som motivovat,rozpravat,nic,pokyve hlavou,ze dobre a sedi a nic nerobi.pomohlo,ked mu raz ucitelka dala 5,ze nemal ulohu potom si chvilu robil.potom zase nie.myslela som,ze nechat ho tak,nech si je zodpovedny sam.nepomohlo.dostal tu 5,ucitelka sa mi zacala stazovat,ze chodi nepripraveny,nevie odpovedat.

autor
26. jan 2024

@lenicka999 ucim sa s nim.ale sedim pri nom a nerobi nic.treba vypocitat priklady a len nad tym sedi.meni temu,rozprava o hocicom,aby nemusel pisat,citat,pocitat.skusala som aj,ze to urobi sam,tiez nie dobre.neurobil jednoducho.

pribinak
26. jan 2024

Tak mu vyber krúžok ty.

reanda
26. jan 2024

prestahujte sa do polska

autor
26. jan 2024

@pribinak v 1vom rocniku som mu takto vybrala vseobecnu sportovu pripravu,mali v skole.nikdy ho tak casto 'nebolelo' brucho ako vtedy.aj som raz videla trening,drepy robil len do polky,kolecka na behu skratil o polovicu,trenerke casto vravel,ze ho boli noha,chodidlo,chrbat.stale mi vravel,ako ho to nebavi,ale nechcel ani iny kruzok.po pol roku skoncil nemalo to vyznam.

pribinak
26. jan 2024

Tak to fakt nemalo zmysel

ibatanecnica
26. jan 2024

@reanda no to už len je rada.

lenkahvh
26. jan 2024

a cez vikend ma s muzom aspon nejake aktivity, co ho bavia? bicykel, plavanie, prechadzky, futbal - hocico - ci ani tak nie?
ano, su aj take deti, co ich nic nebavi, nic nerobia, nie je ich malo

babulkomale
26. jan 2024

Ja ti neporadim, lebo ja mam pravy opak doma a teraz vidim, ze si to musim viac vazit, aj ked je to niekedy narocne.
My musime skor brzdit este nasho syna, ked si chcel ku vsetkemu co ma, pridat tanec, ked nas oslovila mama jeho kamosky ze potrebuje tanecneho partnera 😃
Oslovila by som to CPPPaP, nic ine mi nenapada. Otestovat ho, na co ma vlohy.

klip0
26. jan 2024

A bol taký odvzdy ? Ja by som skúsila psychológa, podľa mňa nieje bežné že dieťa nechce nič. Čo by vlastne chcel robiť ? Len sedieť a pozerať na stenu ?
O čom sa rád rozpráva ? Má kamarátov ? Netrápi ho niečo ? Naozaj by som sa poradila s psychológom a hľadala príčinu. Nemusíš tam vráť jeho, stačí že sa poradia ty. Dá sa aj formou videohovoru napríklad

autor
26. jan 2024

@lenkahvh aktivity nema,lebo ked ho muz chce zobrat na bicykel alebo futbal hrat,jemu sa nechce,ze bude radsej doma.doma netvori,necita,len tak chodi,posedava,rozprava,obcas sa hra s autickami

ibatanecnica
26. jan 2024

no ja by som skúsila psychologa. Nie je OK aby 7 ročné dieťa len posedávalo, pozeralo len tak bez záujmu prežívalo.

autor
26. jan 2024

@klip0 ano,bol taky vzdy.len sme cakali,ze z toho vyrastie,ze je este maly,ze kruzky,ked bude starsi.skola nebola,tak sme to neriesili.len uz ma dost rokov a nic sa nezmenilo.kamaratov ma v skole,rozprava stale o mobiloch,roznych znackach,co mu povedia spoluziaci.este rozprava take vseobecne veci,ale nie o nejakych zaujmoch.co by chcel robit?hrat sa na mobile.ked bol chory,dovolila som mu.odvtedy to chce stale.vtedy mohol 1 hod denne,ale nerespektoval,same hadky,ze chce dlhsie,tak som mobil zakazala uplne.keby mohol,nechodil by do skoly,sedel na mobile a jedol sladkosti.vsetko ostatne je boj.

lenkahvh
26. jan 2024

a ked mu nedate na vyber, ze skratka ides na bike, na plavaren, na turu a hotovo, bez debaty. co by urobil, musel by ist - treba mu budovat tie dobre navyky
on je este maly na to, aby sa rozhodoval, ze sa mu nechce ist na bicykel ale na vylet - to je na vas
poznam take deti, rodicia povedia, pod s nami napriklad na korcule, on povie, ze nejde, lebo sa mu nechce, rodicia ho nenutia a dieta sedi doma a pribera

klip0
26. jan 2024

A sedel posedával aj predtým ? Tiež ho nebavilo hrať sa ? Ani vonku chodiť ? Na ihriskách ako funguje ?

autor
26. jan 2024

@lenkahvh ano,tak to robime,ved nemozme len doma sediet a navyse,nie je to spravne.len to nie je bohvieaky zazitok,lebo kazdu chvilu pocuvame,ze podme uz domov.a cely proces,aby sa obliekol,lebo ma nervy,ze sa mu nechce obliekat,ani nikam ist,ze bude sam doma.Ja ked vidim,ako deti chcu nieco robit,az mi slzy idu obcas.

ibatanecnica
26. jan 2024

autorka treba s tým niečo spraviť. Keď nebude mať žiadne návyky, prenesie si to aj do dospelosti. Treba zobrať bicykel a ísť von, nemá nejakého kamarátka ktorého by zobral so sebou, príp. na plaváreň, alebo na ihrisko, na výlet, turistiku?

autor
26. jan 2024

@klip0 no nijako,na ihriska nechodi,lebo vravi,ze co tam?ze tam nic nie je,podme domov.to je ten problem,keby aspon von chcel ist a nieco robit.ale primarne ma najviac trapia tie ulohy a skola.

autor
26. jan 2024

@ibatanecnica vravi,ze deti sa hraju tak,ze ho to nebavi,ze behaju,hraju futbal a jeho to nebavi.on im chce nieco rozpravat,ale ostatni chalani su aktivni,nechcu sediet a potom on sa od nich odcleni.

autor
26. jan 2024

Neviem,co dalej,mam pocit,ze okrem psychologa sme uz skusali vsetko mozne.takze asi to najskor.

vreckovka2
26. jan 2024

Aky mate zivotny styl? Strava? Zje vela sladkosti? Ma dostatok mineralov a vitaminov ( Dcko, magnezium, zelezo, vapnik)? Spava dostatok? Kolko denne sleduje obrazovky (aj kym si mu to nezatrhla)? Travite vy svoj volny cas aktivne? Zapajas ho do diania doma odmalicka? Najskor by som riesila toto, ak je tuto vsetko ok, potom psychologa...

monitachiara
26. jan 2024

@vreckovka2 k tomuto by som ešte doplnila či nemá intoleranciu na lepok, ja som z toho bola velmi unavená keď som bola malá, plus nízky tlak do toho stále ospalá nič sa mi nechcelo

klip0
26. jan 2024

Súhlasím s
@vreckovka2 a
@monitachiara
Určite to treba riešiť a všetko, vôbec nie že úlohy a škola, tam ide o všetko ostatné. Treba nájsť dôvod

autor
26. jan 2024

@vreckovka2 strava ako v skole,doma nic specialne,sladkosti nie kazdy den,na veceru sa sladke neje.jeme rozne,maso,aj pohanku,kuskus,mucneho menej.zeleninu ovocie ano.chodi spat 7.30 vecer,chory velmi nebyva,krvny obraz mu nerobili,tv sledoval len vecernik,asi hodinu,posledny mesiac ani to nie,vsak casto nema ani ulohy hotove dovtedy.ma za ulohu polievat kvety,odlozit pribory,prestriet stol,vsetko za nutenia,urobi to nedokladne,len aby mal pokoj.