Milé mamičky, mám jeden problém, dcérka má 16 mesiacov a stravu musí mať stále rozmixovanú. Mám len 8 zubov - jednotky a dvojky. Tuhú stravu nakrájanú na malé kúsky odmieta, radšej nechce jesť alebo chytí záchvat hnevu a plaču a jedlo si z úst vyberie. Neviem ako ju to mám naučiť. Od októbra pôjde do škôlky a tam na ňu určite nebudú mať nervy. Lekárka mi kázala pri zavádzaní príkrmov stravu mixovať a tak som aj urobila, ale viem že som urobila chyba a mala som jej dávať na drobno nakrájanú stravu a teraz by sme to mali jednoduché. Ona celkovo málo papá.Prosím o vašu radu ako ste to zvládli vy. ďakujem.
misicka my sme prechadzali na kusky postupne: najprv sme mixovali na jemen kasicky, potom hustejsie, potom som rozvarene jedlo len pucila vidlickou, potom som to uz nerozvarala, ale len normalne uvarila a odoberam omacku. Tie mame len 8 zubov, ale celkom to zvlada, hlavne, ked jej chuti 😉 . Dobre jej idu cestoviny, ryza, kuskus, ovsenne vlocky v jogurte. Banan si uz odhryzuje sama, aj rozok. CHlebik papa nakrajany na kocky a nie vacsej radosti, ked si ho moze davat sama 😅 . Neboj, nauci sa, len musi trenovat a v skolke urcite pocitaju s tym, ze jej bude treba pomoct, ked je taka mala. A ostatne deti ju budu urcite motivovat 😉 Drzim palce
no zlato tak to ti nezavidim ja sice neviem ako ju naucis papat normalne ale z urcitostou viem ze jej to uz nemixuj ale jej to roztlacaj vidlickou najskor najemno a potom nechavaj aj take nepatrne kusky ona tym mixovanim ma aj inu chut toho jedla ale ktory ti to poradil bol hlupak ved aj lekari zdoraznuju stravu nemixovat moja mala tiez strasne slabo papala az jej zistili ze ma malo zeleza a ako zacala uzivat kvapky na posilnenie tak uz papa celkom ok. aj ked iba to co ona chce tak vam drzim palceky aby ste sa rozpapali 😉
teraz je už neskoro radiť,že nebolo treba mixovať....ja som od začiatku príkrmov iba roztláčala vidličkou 😉
...musíš jej to postupne mixovať na "pevnejšie" tak ako ti radia kočky a vyskúšala by som ako ti radí Terez34
ja som tiez mala ten isty problem so stravou,ale mne syncek nechcel vôbec jest ani mixovanu, ani roztlacenu stravu vidlickou. chcel len polievky a to ma 19 mesiacov. a asi pred dvoma tyzdnami sam zacal papat tuhu stranu, netreba dieta do nicoho nutit, najprv si "kradol " jedla z môjho taniera, ako masko, zemiaciky...atd 🙂 a teraz nema problem hoci co spapat. takze si myslim,ze netreba dieta do nicoho nutit, ono pride na to samo 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
trpezlivost a klud 😉 pokial jej nevyrastu stvorky, tak sa jej musi tuha strava tazko papat. takze podla mna preto place a vybera si to z ust.
nam by sa asi tiez tazko jedlo prednymi styrmi zubami. no nie?
urcite si mixovanim nic nepokazila. ja som tiez mixovala a mala presla na tuhu stravu bez problemov.
ahoj, tak my mame taky isty problem,ze musi mat vsetko pomixovane. ale keksiky, piskotku / to si pekne odhryzne/ a chlebik/male kusticky davam do pusinky/ spapa. ale zeleninu alebo ovocie musi mat rozmixovane. tiez ma len 8 zubkov tak ako tvoja dcerka. ale ja som stastna,ze spapa aspon takto lebo bol slaby papkac. tiez som bola z toho nestastna, ale teraz sa snazim si z toho nerobit hlavu, ze casom to pride. tak sebe aj tebe prajem vela trpezlivosti a nech nam deticky dobre papkaju . 🙂 a to mi je novinka, ze sa detom nemaju mixovat prikrmy, podla mna malo ktore dieta spapa nemixovane zo zaciatku ...ale tak najdu sa urcite aj vynimky
😉
nasa mala tiez dlho vyzadovala mixovanu stravu, dokonca este po prvom roku inu nechcela, ale je zaujimave, ze z mojho taniera v pohode zvladla aj kusky. takze som postupne prestavala mixovat, masko na uplne jemnunke kusky som rozkrajala, aelbo som ho varila tak dlho, ze sa same rozpadavalo a dnes mixovanu ani vidiet. a to ma tiez len 8 zubov, ale velmi divoko rozlozene - vsetky jednotky, vsetky stvorky. medzitym velke nic 😀 a zvlada to... skus jej dat jej jedlo na svoj tanier a nech si odtial zobka
nam pomohli jasle....chodi2 dni do tyzdna a vzdy som vsetko mixovala ak videl druhe deti do mesiaca jedol vsetko a plus ak mi toto v jasliach povedali ze tam vsetko pekne papa uplne som stopla mixovat a koniec....
No my davame kusky od 5 mesiacov, ale ked by som mala poradit
Normalne chody davaj mixovane, pokial to mala tak bude vyzadovat (nebude to tak vecne), nech sa poriadne napapa a pomedzi to jej davaj kusky - ci uz z banana, kus jablcka do ruky, kuz rozku, keksik. Postupne si na to zvykne. Nic nerob nasilu, dolezite je u dietata nevyvolat odpor k jedlu... to by si tomu viac uskodila ako pomohla.
jaj,my mame ten isty problem,maly ma 15mes a stale mixujem. jedak je vyborny,ale musi byt pomixovane - inac ani usta neotvorí,vypluje alebo sa zgrca. ale piškoty,perničky domace,rožok vie sam kuskat,aj jablko ohryzuje,ale banana a nemixovane nie . akurat tak cestoviny v polievke zje
ja som to robila tak, ze som malej dala na tanierik vzdy nieco nakrajane na kusky, bud uvarene zemiaciky, alebo jablcko - nieco cim sa mohla krmit rucickami - to, ze papa sama ju tesilo a naucila sa prezuvat - pritom mame stale len 4 zuby a uz nemixujem vobec 😉