Ako je to s písmenkom R?

zuzka82
29. jún 2012

Prosim vas ako je to s hlaskou R?? kedy je cas navstivit logopeda?
vopred dakujem

lili_mia
29. jún 2012

@zuzka82 ja si myslím, že sa to nedá určiť ..proste tam prídeš, logopéd si s dieťaťom pokecá a on uzná, či je to v norme, alebo treba jazýček rozcvičovať .. t d paslík 🙂

zuzka82
autor
29. jún 2012

@lili_mia Hm, dakujem, to skusame ale nejako bez uspechu

lili_mia
29. jún 2012

@zuzka82 to nepôjde hned, aj polrok kým to písmenko padne na úrodnú pôdu .. a nie iba tdpaslík, aj iné slovíčka poradí logopéd, môže byť, že pri inom slove to pôjde rýchlejšie

alena16
29. jún 2012

Ja som pocula, ze asi tak 5 rokov je ta hranica. Ked ide dieta do skoly, uz by malo ovladat vsetky pismena spravne vyslovovat. My sme isli v marci a do toho septembra, kym isiel do skoly sa to naucil...

hajanka
29. jún 2012

ja by som nebrala do uvahy ziadne hranice, to je moj nazor, syn do 7 rokov nevyslovoval R, nebol nikdy u logopeda, zacal ho v 7 r. rozpravat sam od seba, ak by aj nezacal, svet by sa isto nezrutil 😉 nemam rada taketo silenie a nutenie, niekedy sa z toho deti tak zaseknu, ze nepovedia uz ani to makke F 😀

mijunik
29. jún 2012

Nám logopédka povedala, že nikdy nie je priskoro, čím je dieťa so zlou výslovnosťou ukecanejšie, tým viac si tú nesprávnu výslovnosť fixuje. My sme síce riešili (a stále riešime) "s, c, z, dz", Ľubka vystrkuje jazýček pred zúbky, ale bavili sme sa aj o "r". Logopédka povedala, že "r" je úplný vrchol, že to väčšinou samé nabieha, keď sa jazýček cvičí. A veru aj nabehlo, samé od seba. 🙂 Ešte mi povedala, že vtedy treba situáciu riešiť, keď sa výslovnosť dieťatka líši od výslovnosti väčšiny jeho rovesníkov. Určite nič nepokazíš, keď si logopéda vyhľadáš a poradíš sa. Lepšie zbytočne ako neskoro. Potom dá veľa práce to naprávať. 🙂

slivka3
29. jún 2012

@zuzka82 Náš ide v septembri tiež do školy a ešte nevie R,ale už chodíme k logopedičke a cvičíme,aj ostatne hlásky,chodíme od septembra k logopedičke,ale nejak nasilu ho nenútim,len tak pár minút denne,skôr ho opravujem keď niečo povie zle,až to zopakuje,ale správne.
U nás je skôr problém,že rýchlo hovorí a nestíha vyslovovať slova správne.
Keď sme boli na teste zrelosti,psychologička povedala,že nie je podmienkou,aby dieťa vedelo úplne perfektne všetky hlásky nástupom do školy,ale aby malo snahu sa to učiť,preto nám aj nedal odklad,že kvôli reči nebudeme zbytočne o rok dlkšie v škôlke.

alena16
29. jún 2012

@hajanka svet sa nezruti, ale ked bude starsi, tak z toho moze mat kludne mindraky. A pocuva sa to hrozne, ked dospely nevie vyslovit R.

nela82
29. jún 2012

@zuzka82 so starsim som zacala chodit k logopedicke asi ked mal 4 roky...uz presne nepamätam 😅
No uz bolo neskoro 😒 Chodili sme do jeho 7-rokoch a vysledok?Je to trosku lepsie,ale aj tak je to zle...Myli si L s R a naopak...hlavne pri pisani-tym,ze si diktuje tak namiesto R pise L 😖
Mladsi ma 2 rocky,nechce rozpravat-teraz stredu som s nim bola u logopedicky-tiez povedala-radsdej skoro ako neskoro...Dostali sme svicenia-ktore budeme cvicit dlhodobo..kedze mu to neide 😒 No verim,ze to maly zvladne 🙂
No urcite necakaj kym pojde dieta do skoly...

dioliana1
29. jún 2012

ja s detmi chodim/chodievala k logopedovi od 3-4 rokov, je na uvážení logopéda, kedy je treba a kedy ešte má čas...

yukki
30. jún 2012

Musí k logopédovi vypísať sprievodný lístok detská lekárka?

hajanka
30. jún 2012

@alena16 komu ako, mne ani mojm znamym to nevadi a poznam ludi, kt. nevyslovuju R, ziadne mindraky 🙂 na intelekte to neubera

xenicka13
30. jún 2012

moj syn na zapise do skoly nevedel povedat r, poslali nas logopedicke a moj chalanisko nespolupracoval, suskal tam, robil si srandicky, tak som tam prestala chodit, potom bol dlhsie na prazdninach a dosiel domov s krasnym R 🙂 takze sa naucil sam skoro ako 7 rocny 🙂

astonka
30. jún 2012

@yukki u nas bola logopedička v školke rozpravala s detmi vo veku mojho syna vtedy mal nejak 4-5 rokov a potom na zaklade toho poudila či je potrebne ju navštevovat...

janusa_
30. jún 2012

Ja som r/l nevedela povedať od malička, bola som v školke ucitelka donutila ist moju mamu so mnou k logopedicke(chodila som asi k 4ci piatim, az takmer do 12rokov.. a nic.. dnes mam 20rokov, a ked mam povedat slovo kde aj r aj l tak je aspon sranda 😉 nikeedy sa to clovek nenauci vobec 🙂 a i som skoncila skolu i pracujem fungujem normalne len obcas to zaskripe ale zivot ide dalej z toho sa nestriela 🙂

yukki
30. jún 2012

@astonka díki!

Ináč mne sa páči na dospelých to...nedokonalé R 😉

slivka3
30. jún 2012

@yukki Nie netreba,sama sa rozhodneš či pôjdeš k logopedičke,či nie....

@xenicka13 Aj môj bol taký,že sa je škeril do ksichtu a tak,ale potom si zvykol a je kľudnejší a už spolupracuje,ale minule sme sa dohodli,že bude u nej sám a ja počkám na chodbe,je úplne iný,keď je sám,sa lepšie správa,aj sústredi,som to zistila na testoch zrelosti.

spachtos
30. jún 2012

@zuzka82 ak sa jedna len o R, do 5rokov to nie je chyba, ale ak dieta zle vyslovuje aj ine hlasky, je lepsie cim skor navstivit logopedicku, aby sa vyslovnost napravila, kym dieta nastupi do skoly. V skole totiz moze nastat problem, pretoze moze robit chyby pri pisani. Ked prvak pise, hovori si slabiky a ako vyslovuje, tak napise.

vulka
30. jún 2012

My sme začali chodiť k logopedičke od 4 rokov. Nešlo nám R a Č, Š,Ž. Pokladám za lepšie chodiť tam so školkarom ako so školákom.

zuzka82
autor
30. jún 2012

No super, strasne vam dakujem za rady.. 🙂 🙂 🙂 asi nejaku vyhladame a nech si pokecaju

syslica
30. jún 2012

@zuzka82 Skús pozrieť aj tuto, na tipy, ako cvičiť doma. Ja by som sa aj tak skôr prikláňala ku zhodnoteniu výslovnosti logopédom a - ak treba - postupovať podľa jeho rád. R je ozaj "čerešnička na torte", deti ho nemusia nevyhnutne vedieť pred nástupom do školy, ale ak už hovoria čisto, je to len ich plus.
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/logopedia-nemate-obrazky-na-precvicovanie-pismena-r/

alena16
2. júl 2012

@hajanka Moze to napriklad vadit neskor, ked bude chcet robit nejake zamestnanie, kde sa vyzaduje dobra vyslovnost. Alebo co tak cudzie jazyky, neviem, ako by sa ucili napr. francuzstinu bez R. Mozno to vidim zle a da sa to, ale nechapem preco sa to R nenaucit, ved to nieje nic hrozostrasne... A urcite sa to lepsie pocuva.
A keby sa ze to uz aj beres iba ako "kozmeticku zalezitost", z ktorej " sa nestriela", tak na druhu stranu, robime vela veci, ktore by sme nemuseli a svet by sa nezrutil... 😉

hajanka
2. júl 2012

@alena16 beriem to presne tak ako som to napisala 🙂

sakura77
2. júl 2012

no my mame prave opacny problem,syn vie "r" od 1,5 roka ale za to nevie pekne "l",ma 5,5 roka a povie to tak napol l napol v..tak asi by sme mali ist tiez k logopedovi,co myslite?

alena16
2. júl 2012

@sakura77 Ak ti zalezi na tom, aby vedel spravne vyslovovat, tak urcite chod. Cim skor, tym lepsie. Moze sa to naucit aj sam, ale nemusi a navsteva logopedicky zas nieje taka traumatizujuca, mojho to tam dokonca bavilo, hrali sa rozne slovne hry a Dr. bola fakt mila...

sakura77
2. júl 2012

@alena16 urcite chcem aby spravne vyslovoval,ako makke í ked sa posnazi pvie,ale to L mu troska robi problem,po prazdninach veru asi nabehneme,nech to vie kym pojde do skoly...

alexandrakiara
3. júl 2012

Ahoj moja 6 rocna dcera nevedela povedat R po dvoch rokoch v Anglicku vie perfektne po anglicky a to jej aj dopomohlo ze dnes vie krasne povedat aj Ruzomberok 🙂 ci jej pomohla prave anglictina to netusime,alebo to chcelo len cas.Mam aj mladsiu 5 rocnu dceru a ta s tym nemala nikdy problem 🙂

zuzkasonicka
8. júl 2012

ja som "R" nevedela do 3-4 triedy, bola som francuzska...
aj dnes mi este obcas to nase "R" preskoci na francuzske "R"
:D

anjelicek26
8. júl 2012

@zuzka82 - toto velmi zavisi od reci, ktorou dieta hovori, na slovensku je to pred nastupom do prvej triedy - najneskor - odporuca sa zacat medzi 4-5.rokom s dietatom cvicit. V nemecku sa odporuca logoped medzi 3-4 rokom veku dietata, ked dieta r nevie - v nemcine sa bez toho dieta nepohne, dcerka ho vedela v 2,5 roku, syncek ho uz vie tiez par tyzdnov, ma dva roky, doma hovoria prevazne nemecky.

wera.g
8. júl 2012

ja neviem, ale nemôže byť dôvodom aj zrastená uzdička (či ako sa to volá) pod jazykom? Napr jeden známy ju má, jeho mame odporúčali mu ju prestrihnúť kvôli tomu ale ona ho nedala a tak nevie povedať R.. nemôže byť v niektorých prípadoch dôvod aj tam? 😉