Ahojte chcem sa opytat ako je to s kojenim na verejnosti na sk. Momentalne zijem v uk ale 1. januara sa stahujeme nastalo spat na sk, mam 8 tyzdnovu dcerku a plne ju kojim, tu v uk som kojila vsade ked som musela, v kaviarni, restike alebo nakupnom centre a nikto mi nikdy nic nepovedal. V Skotsku je dokonca zakon pre kojace matky, ze im nikto nemoze nic povedat ak koja na verejnosti a v uk sice taky nie je ale spravaju sa ohladuplne aj bez zakona. Ako je to na sk?? Ma pravo prevadzkovatel restiky alebo ineho zariadenia mi zakazat kojit na verejnosti?? Existuju tu kutiky pre kojace matky? Predpokladam ze my to zakonom podlozene nemame co je velka skoda.
normalne vytiahnes a nakojis, hotovo. 😉 😉
Kojila som skoro 2 roky a nikdy mi nikto nic nepovedal.
Ahoj. Ja som už dojčila v cukrárni, v reštaurácii, v Ikei, u lekárky v čakárni a pod. Nikto mi nič nepovedala, niektorí sa iba usmiali, lebo je to nádherný pohľad a som na to hrdá. Takže v pohode a nech si každý myslí, čo chce.
Ahoj, ja tiez kojim kdekolvek..a skusil by mi niekto nieco povedat!!!! by som ho poslala kade lahsie 😀 😀 😀
ja som kojila kdekolvek som si zmyslela, a nikdy som nemala problem, ak neratam par zhrozenych pohladov okoloiducich ale to na nedokaze rozhodit 🙂
Nepocula som o tom, ze by niekto mohol zakazat zene kojit v restauracii 😕 😅 nastastie. A ani sa mi nikdy nestalo, ze by niekto mal co len poznamku. Ved je to jedina strava babatka, ked je hladne, tak mu dam, nie? Mozno som mala stastie, a to som kojila obe deti dlho.
Pokojne sa vrat na SR a nakrm svoje babatko kde chces a kedy chces 😎 - ja som bezne kojila aj v restike, aj na lavicke v parku, v muzeu, na ihrisku, vo vlaku (plne kupe), proste kde to bolo potrebne.
Ja tiez kojim tak kde to na malu "pride"...kojila som iv Orange pocas podpisovania novej zmluvy i dokonca na lavicke pred kostolom pocas omse...jednoducho to neriesim, komu sa to nemapci tak nech sa nepozera...a je to...
Ahoj, mas pravdu, zakonom podlozene to nemame, jedine co upravuje zakon je ze zamestnavatel musi zriadit priestor pre kojace zamestnankyne... ale to je uz o inom.
Na Slovensku ti myslim nikto nic nepovie tiez, iba ak nejake zakomplexovane babky... ale ak sa chystas kojit v restauracii alebo v nakupnom centre ci na lavicke frekventovanej ulice, priprav sa na pohlady okoloiducich - ci uz zvedave alebo odsudzujuce (podla toho, co sa chystas okoloiducim ukazat 😉 ).
Ja osobne - cim bol moj syn vacsi a cim zufalejsia bola situacia, som sa stale viac a viac osmelovala. Bezne som vbehla do lekarne, spytala sa ci by im nevadilo nakojit, vacsinou mi dali stolicku. Dokonca aj v Mcdonalde sa mi raz snazili vyjst v ustrety. Myslim ze ta z restiky alebo kaviarne nikto nevykaze, zas az tak skostnatela krajina nie sme myslim, ale priprav sa na to, ze by si sa asi mala predsalen vzdy snazit vyhladat sukromie (ci uz utiahnutim sa do kuta alebo pouzitim satky). Ak budete mat auto, tak mas po starostiach - ja som zvykla "odkojit" na parkoviskach 🙂
vies co? ja som si s tym nikdy nerobila tazku hlavu.podla toho v akom meste byvas na slovensku (teda budes byvat ked sa vratis)mozno tam mas nakupne centra a vnich mas na kazdom poschodi prebalovaci kutik,to je miestnost s 3 a viacerymi prebalovacimi pultmi a su tam vzdy zo 2 stolicky pripravene pre maminky,co potrebuju babo odkojit.je to uzavreta miestnost bez okien,no s ventilaciou a vzdy je tam primerane teplo,niekedy az moc teplo 😝 .ja ked som nebola blizko shopping centra,tak som vzdy so sebou nosila pashminu.ak mas vacsi bavlneny sal,iste postaci.proste som to okolo seba a maleho prehodila,nic nebolo vidno a maly sa najedol.nikoho do toho nic nie je.ja som velkym zastancom dojcenia a matka ma pravo nakrmit svoje dieta kde chce.ked moze dat maminka flasku umeleho mlieka dietatu kdekolvek,tak musi mat aj dojciaca matka pravo svoje dieta makrmit kdekolvek chce.to je predsa to iste-stale ide o nakrmenie dietata 😉 mozno sa stretnes s par divnymi pohladmi,no to ti moze byt uplne jedno.to su divni, pokrytecki ludia.ja som sa stretavala s milymi pohladmi,ved to je krasne ked maminka krmi svoje male babatko 🙂 nic sa neboj,zakazovat ti to nikto nebude 😉
dospeli ludia jedia kdekolvek, ked su hladni.... a babatku nemas ako vysvetlit ze to prave nie je ok... ja kojim vsade ked si mala vypyta a nikdy som nemala problemy
ahojte, pripájam sa, mám podobné skúsenosti. Matejko má 5 mesiacov, je plne dojčený, žijem v BA, kojíme všade, kde ,,to ,, na neho príde🙂), aj v reštike v Eurovei, a čo..presne ako píše happy 8051, dospelý človek je kdekoľvek, tak prečo by nemalo to malé nemluvňa? a tí, ktorým sa to z nejakého dôvodu nepáči, nech mi vylezú ...... vôbec si nerob kvôli tomu vrásky...
Držím palce, keďže som 4 roky žila v Londýne, ale už dva roky som tu na SK...celkom dobre poznám obavy z tam automatických vecí....u nás je systém predsa len trošku ,,iný,, ale zvykneš si🙂)
ja som v podstate tiez kojila kde som mohla, lenze nie tak ze vytrcim prso a na papaj malicky ale mala som taku satku ktorou som nas prikryla ... vacsinou to bolo niekde v uzadi lebo maleho vyrusovali ruchy a hlasy ked papal
ja som kojila vsade, kde si mala vypytala... ;)
ja s tym nemam problem, ale ked sa da, uprednostnim intimnu atmosferu.. problem je, ze nie vzdy to ide...inak dcera absolutne odmieta i vzdy odmietala vsetko "zakrytie" ci uz plienkou, satkou hocicim, k tomu sa este pocas kojenia odpaja...pusinkuje ma, hra sa s bradavkou..no strasny exhibicionista, tak preto som radsej, ked sme pri tom iba 2 😀 😀 😀
ahoj.ja som bola vo februári na UPSVAR aj s malou a bola hladná,tak som sa schovala za kvetináč a začala som kojiť,ale nejaké ženská ma zbadala a dostala som pokutu 200 eur za pohoršovanie,ktorú som dodnes nezaplatila..aj úradníčky mi nadávali,že mám sedieť doma,keď mám malu hladnú!prečo potom nedajú pokutu aj človeku,ktorý na námestí "žuje" hamburger?!
Evinkal.. no tak ja asi odpadnem.
Samozrejme, suhlasim, ze babatko ma zena pravo nakrmit kdekolvek.. ale zas niektore komentare sa mi zdaju trosku povysenecke.. tu
Ja som tehotna zena a teda este som vonku ziadnu zenu kojit nevidela, takze neviem nakollko to bolo odhalujuce..ale napr. ja sama by som bola trosku v rozpakoch a to ma to uz cochvila caka.. mozno sa potom vratim, ale vlastne uz tu nebudem moct pridat odpoved.
Ale aj ked verim, ze vsetky kocky, tu boli decentne a neotrcali prsniky viac ako treba tak sa priklanam za to, ze clovek by si predsa len mal zachovat trochu, no teda snazit sa byt decentny. Zas ja neviem, ja napr. sa velmi neplanujem otrcat ani pred svokrovcami, normalne by som pred nimi nechodila hore bez tak neviem preco by toto malo byt ine. Ja som asi hanbliva. Ale mozno zmenim nazor. Samozrejme chapem aj dadis, ze ked sa neda prikryt tak sa neda.
Zas som pocula aj o kockach co prejdu ludom po nohach s kocikom, alebo nim vrazaju do ludi, lebo novopecene mamicky, maju niekedy fakt pocit, ze teraz su vsetkemu nadradene..a tento pristup sa da aplikovat na vselijake situacie.
ja som s tým problém nemala, mala som vyhliadnutých pár miest, kde sa dalo nerušene kojiť, a nikto s tým nemal problém- na pohotovosti-bol tam aj prebalovací pult, v reštauráciiach, ale podarilo sa mi už aj v kabínke v Tescu, alebo v šatni. Naučila som sa kojiť v babyvaku, alebo pod velikánskou šatkou, prípadne som mala pončo.
Nejako som sa nevystavovala pohladom, každému to nemusí byť príjemné. Ale pokuta, to by ma vytočilo.
To, že ľudia fajčia na verejnosti, alebo pijú je podla iných úplne bežné. Raz sa na mňa jedna pani ocapila, že kojím v ZOO a to som sa skovala pod strom a ona si ku mne prisadla, len som jej vysvetlila, že je to jeho prirodzená potreba.
ja som zatial kojila na verejnosti len raz, bolo to v cakarni,maju tam taku vedlajsiu miestnost kde sa da aj prebalit babatko....dali sa tam zatvorit dvere a bol tam som mnou len manzel....ianksie ak si vyrazime do mesta riesime to tak,ze nakojim maleho furt u svokry na poste,kde pracuje.....inak manzel je na to haklivy a nedovolil by mi kojit na verejnych miestach....vasi s tym nemaju problem??
ako by to bolo? to co je za otazku???
nijaka mamina nevytasi prso tak aby ho vsetci videli, a vacsinou sa vyhladava tichsie a utiahnutejsie miesto.
a babatko ked papa, nic vidiet nieje.
ja kojim vsade, i v buse... oliv sa nosi v manduce a rada tam cucka... sal, ci nakrcnik vsetko schova, Oliv zvysok 😵
bežne svojho drobčeka nadojčím, kde je to potrebné. Nemám žiadne negatívne skúsenosti, iba same pozitívne.
evinkal to myslis vazne tu pokutu??? To akoze za to, ze si kojila dieta? A to kde zijeme? To sa mi az verit nechce...
norikk, moj manzel s tym problem urcite nema 🙂)
Evikal, tiez sa mi to zda riadne pritiahnute za vlasy, to by som tam ale narobila riadne coro-moro 😀
Ja som dojcila vzdy a vsade, ked si maly zapytal, cestou do hotela v Turecku aj vedla cudzieho chlapa v autobuse (martin stiahol plienku, pod ktorou bol trosku schovany, tak aj mne to bolo trosku neprijemne - nemam male prsia) ale ten chlapik sa len otocil a cely cas pozeral vonku, akurat povedal, ze "pohodicka, ked treba" 😀
Teraz, ked je Martin vacsi a pyta, ked sme vonku, v nakupnom centre to riesim v miestnosti na to urcenej, v meste na lavicke, v cukrarni...ale to uz je tak ako dadis pise, aj by jedol (pil), ale zaujima ho kopec veci okolo, tak teraz uz radsej v sukromi, ak sa da.
S dojcenim na verejnosti ale nemam ziadnu negativnu skusenost.
možno budem vyzerať divne, ale ja som si vždy snažila veci zariadiť tak, aby sme sa napapali doma, nikdy na verejnosti, pre mňa je to (bola) veeeeeeľmi intímna záležitosť 😵
ja podobne ako @jarunka111 a ak bolo treba tak som nakojila v aute a aj tam som sa schovávala aby ma nikto nevidel 😅 (ja nemusím, keď ma niekto očumuje). Ale inak mi vôbec nevadí ak vidím kojiť nejakú mamičku na verejnosti, veľmi sa mi to páči. Teda až pokiaľ nejaká špinavá a prerastená rómka s piatimi deťmi naokolo, nevytiahne prso v autobuse 😝 ..tak to už niééé 😝
Ja som kojila na verejnosti celkom pravidelne,prehodila si cez maleho plienku a bolo...aj polady som si uzila,ale nevadili mi...nevsimaj si ludi,ale drobceka 🙂) clovek ked musi,tak musi 🙂
my sme sa najedli vsade kde si maly zapytal a bolo to ako tak mozne. samozrejme ak sa dalo tak na nejakej odlahlejsej lavicke v nakupnom centre ci v klude v restike na obede. jedavame tak pravidelne obaja naraz.
vsak pri kojení toho vela vidiet nie je. je to otazka sekundy kym sa babo pricucne. a zvrchu to kryje tricko zospodu babo. a zatial som sa nestretla s nejakou zlou poznamkou ci pohladom. ak by s tým niekto problem mal dostal by slusne vysvetlene ze ci mu to vadi. a co mu vadí viac ci vreskot hladneho dietata alebo to ze sa koji na verejnosti.
@penn no nemozem hovorit asi za vsetky mamicky ale nemyslim ze by niekto naschval presiel kocikom po nohe ci do niekoho vrazil. netvrdim stane sa to ale nie naschval. mne sa podarilo uz oboje.
a mozno na kojenie zmenis nazor po porode. hlad dietata je dost velky a silny takze kaslat na hanblivost. a ja kojim kludne aj pred svokrom. uz si zvykol
akoze sorry ale mne pride tato otazka cudna...a co my na Slovensku zijeme na stromoch 😕 😕 😕 kojit na verejnosti je uplne normalne a nikto sa nad tym nepozastavuje 😖
My kojime vsade, kde to na nas pride🙂 Ale preferujem odlahlejsie a tichsie miesta, pretoze moj papkos potrebuje klud, inak sa stale obracia a pozera za zdrojom ruchu 🙂
Je mi neprijemne, ked som v kaviarni s nemamickami, ktore na mna civia, ale stava sa to len sem tam. Snazim sa nad to povzniest.
Ale nikdy sa mi nestalo, ze by mi niekto za kojenie na verejnosti povedal pol slova... Takze ked prides na SK, hor sa do papkania kdekolvek🙂
neviem, ci je u nas nejaky zakon o kojeni, ale ja som tiez kojila vsade kde bolo treba a nikto mi na to nic nepovedal. a aj keby povedal, tak by som ho "poslala", pretoze to je len tvoja vec kde budes svoje dieta kojit.