Ako docieliť, aby dvojročná dcérka už rozprávala?

jarka0812
19. máj 2014

dcéra má 2 roky, 2 mesiace a vôbec nerozpráva. pár krát povedala mama, raz tato, havo, ale už sú to celé mesiace, čo zasa nič... lekárka nám povedala, že máme čakať do 3 rokov a dávať do kolektívu. Ak sa ani potom nerozhovorí, tak pôjdeme na neurológiu. Je to ale dlhé doba.... Máte podobné skúsenosti?

mamcucha
19. máj 2014

Moja takto nerozprávala do 3 rokov, potom som odišla od manžela tyrana a do týždňa sa naučila prvú básničku. Možno to je len nejaký blok, ktorý treba odstrániť.

mata223
19. máj 2014

ahoj treba sa s nou veeeelmi veľa rozprávať a brat ju medzi deti to by malo pomôcť 🙂 🙂 🙂 a brávať ju medzi deti

monika15
19. máj 2014

nas sa akurat rozkecal ma 3.5 , lekar nam povedal ze je to ok, treba ho dat do skolky a ze bude dobre, musim uznat mal pravdu , ale u nas tiez bol problem ze vela jazykov naraz , ako sme tie jazyky upravili na 2 tak krasne sa rozkecal 🙂

jaja1979
19. máj 2014

Mam skusenost, moji chalani nerozpravali takmer do troch rokov. Mladsi sice zacal skoro okolo roku a stvrt, ale len asi 5-6 slov a to mu trvalo tak cca do dva a pol roka, az potom zacal rozpravat normalne. Starsi bol oneskoreny vo vsetkom - aj v chodeni, aj v rozpravani, aj v pytani sa na zachod. No a teraz maju 4 a 6 rokov a usta sa im nezavru. Starsi mal trochu problem s vyslovnostou r, l a sykavkami, chodili sme pol roka na logopediu, ale uz je to v pohode, rec sa mu do pol roka krasne upravila. Takze ja by som asi pockala do cca 3 rokov a potom to riesila, ak sa to nezlepsi. Najstarsia dcera krasne rozpravala v dvoch rokoch a keby som riesila, ze chalani su oproti nej hodne pozadu, tak ma asi porazi. No teraz, ked na mna spustia vsetci traja naraz, ide mi hlava prasknut. 😀

emma_932
19. máj 2014

nijako. ked bude chciet, zacne rozpravat aj sama

ladydasha
19. máj 2014

Neporadím z vlastej skúsenosti, ale poznám chlapca, ktorý tiež veľmi dlho nerozprával. Všetci sme vedeli, že všetko vníma, rozumie, ale on nechcel (ja osobne si myslím, že to u nich doma nebolo ružové a možno nechcel rozprávať, lebo akoby sám nechcel povedať, čo sa u nich bežne deje). Behom chvíle začal rozprávať s takou slovnou zásobou, že sme nechápali 🙂 Proste zbieral slovíčka a až keď ich mal v hlave dosť, začal rozprávať vo veľkom štýle 🙂

anjelik2509
19. máj 2014

ako sa už písalo vyššie, treba zistiť prečo nechce rozprávať, či sa niečoho nebojí, a odstrániť to, brávať medzi deti a stále sa s ňou rozprávať, vonku jej vysvetľovať čo vidí, doma s hračkami sa hrať, že sa akože rozprávajú a tak....Ale nie nasilu, hravou formou. Niektorým detičkám to dlhšie trvá, treba byť trpezlivý a do ničoho ju nenútiť a nehrešiť ju. 😉 Príde doba, keď sa jej pusa nezatvorí 🙂

marionmarion
19. máj 2014

Vela deti v jej veku este nerozprava...otazka je skor ci ti dcera rozumie. Ak reaguje na to, co jej hovoris, dokaze plnit pokyny ktore jej davas a komunikuje aspon neverbalne, tak by sa to este mohlo rozbehnut samo...ak ti ani nerozumie, alebo nereaguje, tak by som zvazila ci neist na vysetrenia skor nez v troch rokoch...pricin, preco dcera nerozprava moze byt niekolko: slaby sluch, vyvinova dysfazia alebo ina porucha, neurologicky problem...asi by som isla na uplnom zaciatku za detskym sychologom, nech sa vyjadri o co moze ist a potom k logopedovi. Neurologa by som nechala asi na koniec, ak sa nic ine nezisti...
a je docela mozne ze tvoja dcera je v uplnom poriadku, iba trochu pomalsia...ale pre pokoj duse, asi to chod zistit k odbornikom skor, nez v troch rokoch. Moj syn napriklad je v tom istom veku ako tvoja dcera, rozprava vela, ale nerozumie. To je tiez isty typ vyvinovej dysfazie, ked dieta si pamata slova, ale nerozumie ich vyznamu, cize sa u neho nedokaze rozvinut rozumna rec...a dalsi typ vyvinovej dysfazie je prave to, ked dieta rozumie, ale nerozprava, alebo ani nerozumie, ani nerozprava...ale toto dokaze diagnostikovat iba psycholog a s urcitostou sa to potvrdi az po 3. roku zivota...

miku1
19. máj 2014

Nie všetky deti rozprávajú ako 2 ročné. Keď bude mať čo povedať, tak to povie 🙂 Moja má 3 roky a až teraz sa začína konečne rozkecávať. Daj jej čas.

lulu369
19. máj 2014

Ahoj, určite z každej strany počúvaš, ako sa jej máš venovať (respektíve sa jej venuješ málo) aby začala rozprávať 😒 no moja dcérka do 2,5 roka používala len pár slovíčok, mohla som sa jej venovať od ráno do večera, učiť to či ono, no do 2,5 roka nechcela rozprávať, no potom sa jej jazýček tak rozviazal, že ma niekedy bolia uši 😉 teraz mám takmer 2 ročného synčeka a tiež je lenivý na rozprávanie, povie len pár slov a dosť (no každý deň od mojej mamy počúvam aká som neschopná, že sa mu málo venujem a pod., včera som jej už preto povedala svoje čo ma už tak nasrdila)...
Neboj, malá začne rozprávať keď bude chcieť a potom občas budeš chcieť aby bolo ticho aspoň pár minút 😉

luckadominika
19. máj 2014

je to len a len na nej 🙂 takže len vydržať a až potom ak tak riešiť u doktora.... užívaj si ked je ticho... o chvíľu ti bude papulovať :D :D :D

siska53
19. máj 2014

Maly zacal kecat,az ked mal takmer 2,5 roka. Dovtedy len,tie babatkovske blaboty. Dcerka ma 25m. a to iste,aj ked sa viac snazi viac slov napodobnit,ale na debatu to este nie je.

treba len,vydrzat,nesil. Skus na,nu len kratkymi vetami. Tak radila logopedicka nam,chodime,tam so synom,tak som sa jej len tak opytala. Ona nam,povedala len toto. Rozravat,ale kratke vety,nic zlozite,lebo sa v tom strati.

barbara088
19. máj 2014

No nijako moja dcerka ma teraz 26 maja 3roky.a moc nerozprava.do vianoc povedala dokopy tak10 slov ale odkedy sa narodila najmladsia dcerka tak zacala rozpravat.ale iba kedy chce a s kym chce.nutit ju nemozes..ja aj manzel sme ukecany

milota164
19. máj 2014

dolezite je aby rozumela , ak rozumie tak by som pockala

sasrnka
20. máj 2014

Ak ti rozumie, nic si z toho nerob.Moj syn nerozpraval do 2,5roka skoro nic. A potom sa za mesiac tak rozhovoril, ze teraz si ho zo srandy pytam, kto ho to len naucil 😉 😀 Ak bavi malu citanie, tak citajte knizky, pozerajte nejaku oblubenu rozpravku a hovor jej potom o tom...a nam najviac pomohlo, ze ma starsiu sestricku, ktora stale na neho hovorila a on chcel po nej opakovat, alebo sa s nou hrat, tak sa rozrozpraval. Takze kolektiv treba.

22beba
20. máj 2014

moj rozpráva hatlaninou vobec nevie vety spájať brble si to svoje .... 🙂 a vobec to neriešim aj ked sa mu venujem stale rozprávam riekanky .... a poviem mu zopakuj mišo a on povie miko .... ale všímam si že ked je mezdi detmi tak im dáva kartáče ... možnože primne naschval nechce 😀 rozumie mi všetko aj spraví to čo mu prikážem ale tiež ta reč nič moc 😀

itmama15
31. dec 2018

@jarka0812 ahoj ako ste dopadli? Mam podobný problem s malou. Dakujem za odpoved