Koľko trvalo vám? Moje dieťa má 3 roky a dokáže mi na verejnosti spraviť takú scénu že aj 2 hodiny vkuse vrieska, ešte aj doma keď prídeme. Väčšinou to je tak, že má napríklad nádchu a sa to naakumuluje. Už som zúfalá. Ľudia na mňa gánia že či mu ubližujem ;(.
uprimne na ziadne obdobie vzdoru neverim -ale mozno tym,ze u nas ziadne obdobia neboli .. proste som vychovavala a nikdy si vzdor nedovolila .. vsetko sme vedeli vysvetlit v klude ..
Treba vydržať, ono to prejdete. Aj moje deti robili toto isté a teraz patria k tým bezproblémovejším v triede. Dodnes im pripomínam koľko hanby som si kvôli nim užila 😂.
@syslik81 ty verit nemusis, je to normalny psychologicky pojem,je to prirodzeny vyvoj. Ze tvoje deti jeden jedinykrat nezavzdorovali a ti nerobili sceny vonku tak si proste mala stastie to nema s tvojou vychovou nič. (hovorim o malych detoch ktorym sa nastavuju hranice a este nedokazu emocie ovladat sami). Ale nepis ludom ktori sa tym trapia ze nic take ako “obdobie vzdoru” neexistuje,je to prinajmensom neempaticke a rada od teba aj tak žiadna.
Do 18.
@syslik81 tak sa ti prejavia neskor a to uz nebude take prijemne. Osobnost sa musi dostat na povrch..jedine ze by si ich tak dusila ze ani to si nedovolia.
@syslik81 je to obdobie definovane pediatrami/pedopsychologmi a ci ty na neho veris je uplne fuk.
Autorka, je to prudko individualne. Moja starsia dcera sa asi 3x hodila o zem a 3x vyhadzala v obchode z regalu keksy a bolo po obdobi vzdoru. Teda, bolo to sice intenzivne, ale velmi kratke. Za to mam pocit, ze teraz to v puberte mam aj s tymi urokmi z obdobia vzdoru.
Mladsia dcera je zivel a extremne tvrdohlava uz teraz, u nej to obdobie vzdoru bude podla mna masaker.
U niekoho par mesiacov a u niekoho roky 😂 záleží aj od povahy dieťaťa. Na mňa sa ľudia väčšinou zhovievavo usmievajú, asi sa radujú, že to už majú za sebou 😂
@gabika128 😂😂😂
Je to rôzne. A rôzne zo deti prežívajú. Moje sú ešte malé (aj keď u syna to už začína, ale zatiaľ nič hrozné, akurát rev ak niečo nedovolím, nemeta sa o zem, ani nehadze vecami) ale u sestry to bolo tak, že jej staršia dcéra cca od 3 do 5 rokov revala v kuse, keď nebolo hocičo podla nej. Ale fakt ze hocičo, trebárs sestra dala jej vetruvku na iný vešiak, alebo jej obula najprv pravu, a nie ľavú nohu. A potom to proste prešlo.
No a mladšia zase začala v 2,5 rokoch, ale ona mala síce búrlivé, (hádzanie sa o zem, kopanie do steny a hraciek) ale veľmi krátke obdobie. Ako 3 ročná už bola úplne v pohode.
Autorka, nam to zacalo v 3 rokoch, momentalne ma 5 a stale to trva. Niekedy je to naozaj extrem a nepomaha naozaj NIC.
Do 3 rokov najlepsie a najposlusnejsie dieta pod slnkom, tiez som si myslela, ze mojou zasluhou (ako tu uz niekto vtipne napisal) ale od skolky sa vsetko zmenilo 🙂
Verim ze to prejde coskoro 🤭
@syslik81 asi záleží od povahy (temperamentu) a diagnóz dieťaťa. Nedá sa zovšeobecňovať. Raz je dieťa zaťažené napr. alergiami a zažív. problémami a je jednoducho zraniteľnejšie. Viem, že to má len zlomok detí. Napríklad sestra má dve deti a syn bol vzdorovitý mal ABK a dcéra úplný opak všetko šlo ľahko.
@sterea ďakujem no aj som si poplakala ;(.
Nedostal mlieko na sekundu ráno a iž sa zo asi s ním ťahalo až vybuchol. Je mi to tak ľúto, normálne zaspal od únavy.
Myslím, že čím mám staršie deti, tým viac si uvedomujem, že obdobie vzdoru neprejde nikdy. Možno keď sa odsťahujú. Vždy majú vzdor len zakaždým je to iný prejav. Teraz vrieska, potom papuľuje, potom trieska dverami, neskôr ignoruje.
My tiez nemame 2h teatre. A hadzania sa o zem...a to mam 4 deti po sebe. Jasne,ze su place ale rychlo sa dohodneme na nejakom kompromise,ak sa da a ak nie,sme autorita a akceptuju to.
@syslik81 uplne suhlasim. Nič take som s mojimi detmi nezažila.
@syslik81 ked mas deti typu kam ma das,tam budem,tak jasne,ze nepoznas obdobie vzdoru. No temperamentne deti vzdoruju a nie je to ziadny vymysel a ani tvoja vychova nie je o nic lepsia ako vychova rodica,ktoremu dieta vzdoruje. Poviem priklad kamoska ma dvojicky. Jedno kludne,poslusne a druhe ako sto certov,keby sa nim prehnalo a maju taku istu vychovu.
Obdobie vzdoru konci okolo 6-10 roku kedy plynule prechadza do puberty.
@marca12 mam temperamentné deti. Nemame obdobia vzdoru. Je to o vychove ;)
@mamamasama ako to mozes vediet, ked nemas vzdorovite deti? Nechcem ti kazit radost, ale s vychovou to nic nema.
Ale pozyvam ta k nam, aby si mi ukazala ako mam vychovavat mojho syna 😁
@mamamasama prosim ta toto je fakt uplne mimo, snad sama neveris tomu ze to je o vychove. 🤷🏽♀️ My sa nebavime o 10 rocnych skolakoch ale o 2-3-4 rocnych detoch. Keby to bolo o vychove tak sa tomu nevenuje pedopychologia. Opakujem sa ale je v poriadku ze ty to nezazivas ale prispievat do diskusie kde je autor zufaly a hlada pochopenie a rady tvoje smajliky a vyroky ze je to o vychove a ty si teda matka roka proste a jednoducho nikoho nezauijmaju.
deti este nemaju dozrete urcite oblasti mozgu a proste im vychovou nevysvetlis ked sa potrebuju ventilovat lebo to emocne centrum este nemaju proste dozrete. Tak tvoje deti to nerobili,je to sice dost divne ale dobre no 😂
@syslik81 @mamamasama Nevzdoruju vsetky deti. Ja som tiez nemala obdobie vzdoru. A teda za cias mojho detstva nebolo nic take, ze by sa s detmi uzavtarali dohody a davalo sa im nejako extra na vyber. Ale ani ziadna despoticka vychova u nas nebola. Ja som bola proste take prirodzene poslusne dieta. Aj v skole, rodicia ma nemuseli ani jediny raz kontrolovat, pripravovala som sa sama, vsetko som mala vzdy na jednotku Nikto po mne same jednotky nepytal, rodicia nikdy jednotkari neboli, mama bola kralovna tahakov a aj ma podpichovala, ze patrilo by sa aspon jednu patku za zivot 🙂 Ale ja som proste nedokazala nieco odflaknut.
Moj maly je uplne iny, vzdoruje dost vyrazne. Ze mu dam na vyber z pre mna prijatelnych moznosti, to unho ktovieako nefunguje. Ani ako 1.5 rocny sa nedal tymto oblbnut a trval na svojej predstave. Ked chce skakat po gauci a ponuknem mu miesto toho trampolinu, tak tiez nic. Chce skakat specificky po gauci a nahradu maximalne skusi, ale vacsinou ho to rychlo prestane bavit. Jedine, co ako-tak zabera, je zdovodnit mu vec tak, ze ten dovod uzna. Tiez uz od 1.5 roka. Ak toto nezaberie, tak uz len uplatky a sankcie. Manzel je takyto podobny typ doteraz. Bud sa vnutorne stotoznuje s dovodom, preco nieco robi, alebo mu musi horiet za zadkom. Take, ze chciet od prirody robit veci "spravne" ako ja, to vobec nepozna.
Nehovorim, ze vychova nema ziadny vplyv, ale vela veci je naozaj o vrodenej povahe dietata. Ja by som si nikdy netrufla neverit skusenosti inej mamy s jej konkretnym dietatom, a to ani keby som mala odchovanych 10 deti. Mozno keby boli adoptovane a kazde malo uplne ine geny.
presne nechapem ludi, co neveria inym ludom, proste niekto je povaha velmi dobra, kludna, iny je vzdorovity strasne. Ved aj keby sme nevedeli, ze existuje Matovic, tak povieme ze neverime ze existuje Matovic 😂
@syslik81 to mas velke stastie, to je to iste ako keby niekto povedal ze neverim ze existuje rakovina, lebo nikto v mojej rodine rakovinu nemal, lebo sme brali poslusne vitaminove doplnky
@katulienkax ty na com ficis ze dokazes porovnat neporovnatelne?? napisala som svoj nazor a ty tu pleties totalnu sprostost
U nás trvalo cca rok aj kúsok. Potom bolo všetko v poriadku a u oboch detí sa to vrátilo ešte okolo piateho roka. Bolo to náročné, a to si stojím za tým, že deti sú vychované dobre, resp. “normálne” sa správajú “normálne” 😅 ale v týchto obdobiach to bolo celé o inom, hoci ani mne sa nehádzali o zem a nerobili takmer žiadne scény. Ale osobnosť sa prejavila u oboch, základ bolo okrem nepopustenia našich bežných hraníc byť tu pre nich a chápať ich, aj keď nie vždy som to pochopila 😂 takže s výchovou to má len málo spoločného. každopádne to povestné “vydrž, prejde to” platí. Potom síce prídu iné veci, ale stojí to za to 😀
je to individuálne 🙂 každý si tým prejde, len treba nastaviť hranice dieťaťu...akonáhle začne von vyvádzať, vziať ho domov...aj 3krát za deň...pokiaľ na nenaučí, že revom a krikom nedosiahne to, čo chce...a doma tak isto...na to treba pevné nervy...nám také obdobie trvalo vyše roka...pokiaľ som si našla systém, myslela som, že skončím na psychiatrii...ale zabralo vziať dieťa za ruku, aj keď ťahaním, alebo pod pazuchu, ak sa hádzalo a smer domov...vždy vždy keď vyvádzala...či na ihrisku, či v obchode, či na oslave, na návšteve...to je jedno...