Mamičky poradte mi ako odnaucit mojho synčeka od plienok,uz to skušam od roka a stale nic,teraz sa naucil ze ked mu nedam plienku tak to zadržiava aj cely den,ale uz boli dni ked sa aj pocikal a pokakal.Uz sme to skusali aj s oblubenou hrackou plysovou,ktoru sme vzdy dali na nočnik a ked bol maly niecim zaujaty tak sme tam liali vodu akoze sa vycikala tahracka a nic.Poradte maminky
Mam dve deticky a moja skusenost je, ze dietatko to musi naozaj pochopit v hlavicke, dcera sa rozhodla zo dna na den, ze ona chce nosit "gatky" a bolo po plienkach, maly mal mesiac pred 2 rokom, ked to nejak pochopil, stare mamy mali nazor, ze dietatko treba ucit na nocnik odkedy sedi, ale to u nas nepomahalo, dcera si tam sadla len s velkym placom, nezufaj ono to pride a potom sa na tomto "trapeni" len zasmejes 😉 IK
Nas Samko sa vlastne odnaucil od plienok sam 🙂 Bol raz s ocinom na wecku a ked videl ocina curat, skusal to aj on 😀 az sa mu to tak zapacilo, ze uz nechcel cikat nikde inde, len do zachoda 🙂 bavi ho, ked moze aj splachnut. 🙂 odvtedy mi nedovolil ani dat mu plienku, ze ide vraj cikat sam 🙂🙂 tak odvtedy necika do plienok, aj ked na noc sme mu este par dni davali plienku, niekedy sa pocikal, niekedy vstal uplne suchy. ked niekolko dni po sebe vstal suchy, prestali sme mu davat plienky aj na noc, a odvtedy plienky uz vobec nepotrebujeme 🙂 hlavne netreba dieta do nicoho nutit 🙂
Nejako specialne som sa tomu nevenovala, hoci mi moja mama tvrdila ze ja uz som 8 mesacne nemala plienky 😀 Cize skusili sme, neslo, tak sme to odlozili a znova a znova a vo veku okolo 2 rokov to pochopil sam a veru behom par dni bol cisty aj v noci. Ja som za to zbytocne nepredbiehat cas, nestresovat dieta, ved ono to pochopi aj same ked pride jeho cas, obcas skusit dat mu moznost a ked nie, tak skusit zas o par mesiacov neskor
tak tento problém tiež poznáme...starší nechce nočník ani vidieť a to,že tatina videl cikať na WC tiež absolútne nezabralo ☹ skúšala som ho na wcko aj posadiť aby sme počuli ako ciká 🙂 ale on mal strach... ☹ takže sa už netrápim a ani jeho lebo len mi stále plakal..asi to naozaj bude tak,že ten deň jednoducho príde 😅 som šťastná,že sme zdravý ...nič iné neni premňa tak dôležité ako naše zdravie a plienky raz odhodíme...
Tak ja som to už skúšala veľmi veľa krát, jedného dňa sa mi zaťal a už len keď ho dám na wc a sedí je to pre mňa úspech :D nechávam ho cez deň bez plienky keď sme doma má strašne velikánsku výdrž čaká kým mu dám plienku a vtedy to pustí. na noc som to ešte neskúšala. 😒 On chápe úplne všetko vie čo je záchod a toaletný ale žeby to tam mal dať to ee má na to plienku. tak len čakám a čakám možno sa to raz podarí. 😎 Viem že som ti neporadila ale aspoň vieš že nemáš takýto každodenný problém len sama 😉
a čo tak skusiť nedať plienku vobec???v lete ak je teplučko..mne sa synček takto naučil..na rok a pol nemal plienku cez deň a do 2r nemal už ani na noc..sice som sa naprala a naumyvala pohlahy ale hlavne nevzdať to..nam to pomohlo...
pomohlo aj opiškať travičku,kvietok,chrobačika vonku 😉
moja dcera teoriu ovlada, prax nie.. Na nocniku dokaze sediet aj 15 minut, ale ako keby nechapala ako ma svoju potrebu na poziadanie urobit. Je schopna sa po 10 minutach z nocnika postavit a do pol minuty sa pocika vedla na zem, alebo do nohavic.. Proste na nocniku ani za svet.. O kakani ani nehovorim...To sa ide vzdy skryt za gauč a v zasade postojacky... Asi sa budem musiet obrnit vacsou trpezlivostou. Myslela som, ze to pojde jednoduchsie, tak ako pri prvej dcere.
Ahojte, ja som zacala s treningom v piatok. Teda, trenovali sme uz dlho, stale len teoria, ale s holou dupkou si tam nechcel sadnut. A v piatok som mu dala plienku dole a povedala som mu a pekne sed 😠 a nejak to zabralo, v sobotu to iste a dnes ked sme sa po celom dni vonku vratili domov a zbadal nocnik, sam sa pytal 🙂 velmi ma tym potesil.
AHOJ super tema pre mna akurat aktualna nasa Sinduska akurat prechadza tymto obdobim akurat vo stvrtok sme zvladli po 3 tyzdnoch spravit malu potrebu do nocnika a robi to teraz stale aj vonku sa nam dari pises ze tvoj maly vydrzi necikat dlhsiu dobu alebo sa pocika no moja bola v tomto uzasna tiez ked som jej rano nedala plienku tak si pockala na plienku ked isla na obed spinkat a vycikala sa az do nej ale raz sme isli na vysetrenie do nemocnice bez plienky a co cert nechcel za 2 hodiny som ju prezliekala 3 krat co sa pocikala mala fiskuska kakame este do plienky vecernej este predtym ako zaspi to este musime sa naucit plienku ma vecer a cez obed ked spinka ale tu obednu uz nebudeme odzajtra potrebovat bola uz par dni sucha chce to len trpezlivost dcerka ma 2 roky a 8 mesiacov mam starsich synov a ty to vedeli o nieco skor ale mali tiez skoro 2 a pol roka niekto povie ze to vie skor iny neskor vidis aj my to uz vieme skoro dokonale a nocnik bol nas velky nepriatel panika krik rev teraz nas super kamarat
na nocnik davam dieta odkedy vie sediet. kedze pouzivame latkovky, tak vychytavam stolicu, pozorujem dieta. postupne sa pridalo cikanie po zobudeni, na nocnik je teda moje dieta nanajvys zvyknute a teraz, ked uz vie chodit, tak mi odtial neuteka, aj ked sme chvilku toto obdobie mali. Pred par tyzdnami sa naucila vyslovovat pismenko K, tak vie uz povedat ka-ka. Mala neznakuje, radsej "povie" alebo zaujuka. Posledne dni zacala chytat nocnik a hovori ka-ka. Najprv sme to nebrali vazne, kym do gati nepustila. Takze takto nejako postupne sa dostavame z plienok my. Netreba si mylit dva pojmy. Rodicia si myslia, ze dieta je pripravene na nocnik az vtedy, ked si dokaze UVEDOMIT, ze chce ist na zachod, co nie je to iste ako ZADRZAT stolicu ci moc. To, ze dieta ide vykonat potrebu, si uvedomuje odmalicka a dava nam to najavo. Zadrzat a volou ovladat vypustenie je vyvojove obdobie, ktore spada okolo 2. roku zivota (plus minus kazde dieta je ine), nazyva sa to analne stadium a nejde len o zadrziavanie stolice a mocu ale sa to premieta aj do reprezentacnych moznosti maleho cloveka a do celej psychiky (veeelmi laicky povedane).
Takze, necakajme na posadzanie na nocnik az do momentu, kedy bude dieta o tom samo rozhodovat, kedy chce pisat a kakat, lebo vtedy je uz take " mudre" ,ze vam okasle cely nocnik a bude si svojrazne stat za pohodlnymi plienkami. Naucme deti, ze potreba sa vykonava mimo plienok a tie su tu len ako docasne riesenie. 🙂 Ano, posadit dieta 10x za den je pracnejsie ako vyhodit jednorazovku do kosa, ktora vydrzi 3x dlhsie nez latkova plienka. Je na kazdom aku cestu si zvoli.
@zajaciq - preco by kazde dieta, ktore zacne neskor malo byt automaticky tvrdohlave a vybrat si "pohodlnu plienku"?
Mne sa da strelene davat dieta, co neovlada svoj mechur, odkedy sedi (!!) na nocnik len kvoli tomu, ze si to viem odsledovat. Co tym dosiahnem? Dieta vie, ze sa tam cika, kaka a casto dokaze pockat, kym ho vyzlecies a na ten nocnik das. Ale ako maminu ta to stoji neuveritelne vela energie, pozorovania a rychleho jednania po tom, co dieta svoj "signal" vyda.
Dcerka v 20 mesiacoch - bolo to zaciatkom marca - mala zaparenu ritusu, nechcela plienku za nic na svete, tak sme povedali, ze tak nedame - alternativa bol nocnik, ktory sme - doma nemali, tak sme najprv sli kupit 😅 Vysvetlili, o co ide... no poviem prve tri dni to bolo vsade, len nie v nocniku. Len odsledovala som si jedno - cikala len kazde dve hodiny. Takze vydrzala fakt dost dlho necikat. Na treti den sa vycikala do nocnika. Po tyzdni sme boli bez plienok, bez nehod. Ja som jej tu plienku uz potom nikdy neobliekla. Na noc sa totiz tiez prestala pocikavat, od prveho dna, co plienky nemala cez den. Takze nocnu plienku sme vzali asi po 10 dnoch. Nehody sme nemali, nemavame... bola zrela na to... jeden tyzden "treningu"... oproti mesiacom "treningu" a pozorovaniu dietata... a mozno rovnakemu vysledku vzhladom na vek...
Pri syncekovi to budeme robit rovnako. Pockam na signal od neho a potom mu uz plienku nevratim, nejako sa s tym popasujeme.
ja som použivala latkovky,tak mi vyhovovalo,ked nekakal do nich,okrem toho mal zacpu a lahsie sa mu kakalo do vecka v klbku,ako tlacit poležiacky do plienky 😉 .Takže cca od 4 a pol m sa mi nepokakal-davala som ho kakat 3 krat za den a vždy sa aspon raz vykakal.Bolo to jednoduchsie ako prat plienky,umyvat ,kupat cez den okakanu ritku.Od 10-11m sa začal sam pytat kakat.Vtedy pochopil a cielene zacal aj cikat do vecka,ale cikal aj do plienky.Davala som ho cikat pri každom prebalovani-vobec to nebolo komplikovane,prave naopak-mala som menej plienok na pranie.Od 16m a 3T odmietol plienku a po 4 dnoch bez nej s par nehodami sa začal pekne pytat slovkom pisi.Ja nelutujem tych par chvil nad veckom -oplatilo sa a maly bez stresu ,už ako 17m cika len do vecka,alebo nočnika.Plienky mame zaial na noc-vela pije mliečka pred spanim a tak sa cca raz v noci pocika,ale nadranom už zadrži a vycika kvantum do nočnika.Ja odporučam začat kakanim už fakt skoro,stači držat v klbku,netreba stresovat sedenim na nočniku a pod-a dieta to dokaže už pred 1 rokom pochopit.Zbavite sa okakanych smradlavych plienok,prekakaneho babatka a kupania cez den .Ciže cas setrite,nie stracate.Aj starši syn už od 18m nemal plienky,keby som ich odučala v obdobi silneho vzdoru vo veku cca 2-2 a pol roka,tak by to asi tak lahko neslo.
aj my mame tento problem..na nocnik ju skusam uz 3 mesiace a nic..akurat sa odvazila sadnut oblecena ale akonahle ju vyzleciem tak ma zachvat paniky...a pritom ju nechavam pozerat sa ked my chodime na wc aby pochopila.....chape to ale boji sa....nebudem ju nutit..akurat sem tam ju necham vyzlecenu na chvilu a dohovaram jej ze ked bude chcet cikat treba na nocnicek...no nic z toho..pocika sa a potom ma zachvat placu ze je mokra a musi do sprchy....takze neviem uz ako..teraz 20teho mala dva rocky....a doteraz sa nechcela prebalovat ale tak sa boji bez plienok chodit ze sama mi nosi plienku na prebalenie:((..ja nevim co robit uz
ahojte,
my sme toto riešili minulý rok na jar. malý teóriu ovládal, ale na nočník, či záchod chodiť nechcel. vždy mi odtiaľ utiekol. ja som ho ako malé bábo na nočník nedávala, lebo on vedel skôr liezť ako sedieť. takže keď už vedel sedieť a skúsila som ho dať párkrát na nočník, tak mi odtiaľ utiekol. 🙂
tiež sme sa pár dní trápili s tým, že sa pocikal vždy, keď som ho z nočníka už pustila. plienky cez deň sme odbúrali naraz a tak sa nemohol spolahnúť, že by dostal nejakú na denný spánok. asi po týždni "boja" kto s koho, kedy pračka išla vkuse a mop bol tiež stále v pozore, sme v rámci prechádzky išli do drogérie, kde malý zbadal krásny autíčkový nočník. a tak som ho kúpila. odvtedy problém nebol. začal sa pýtať každú chvíľku, aj keď nič nespravil, rád si na nočníku posedel. za dva týždne sa nehody skoro úplne odbúrali. veľmi ho bavilo ocikávať vonku stromčeky, kvetinky. cca. koncom leta, objavil čaro záchodu (kde som mu dokúpila polstrovanú redukčnú dosku) a zistil, že kakanie v klbku na záchode je jednoduchšie ako na nočníku. odvtedy nočník využijeme raz za týždeň-dva. jasné, že nehoda sa udeje ešte aj teraz, ale je to už veľmi zriedkavé a skôr mi to signalizuje, že na neho lezie choroba.
prajem veľa trpezlivosti a rýchle odučenie. 🙂
ahojte, moj maly je augustovy, a teraz bude mat dva...od roka kaka do nocnika...ddavala som ho na nocnik, vzdy ked sa isiel prebalit, a tak si zvykol, naucil sa ovladat zvierac, a pekne kaka...ale teraz treba odnaucit cikanie...a neviem, ako na to....mam kamaratky, a kazda ma inu teorii...nechce sa mi ho nechat doma bez plienky, lebo sa bojim, ze obcika gauc, postele...a bojim sa, ze to bude zapachat...ale asi to tak budem musiet spravit...lebo kamosky napr. nechavaju doma bez plienky a vonku s plienkou...to podla mna nema vyznam...dieta ma potom chaos...i ked zase na spanie mu musi clovek dat...neviem...poradte.
Moje bambulky zacali chodit na nocnik v 2 rokoch.Skusali sme kadeco ale asi najviac zabralo ze ked sa pekne vycikali tak si to potom aj same odniesli vyliat a mohli si splachnut.Vtedy bol najvacsi zlom. No a odkedy nenosime plienky ani von tak by stale chceli cikat na travicku 🙂 Jednoducho treba tomu nechat volny priebeh. 🙂
ahojte tak mi uz 2mesiace doma cikame a kakame do nocnika,hned po zobudeni rano 🙂 nemali sme najmensi problem s posadzanim na nocnik uz asi mesiac cez den doma plienku mame krasne suchu 🙂 neberiem to ze ju chcem za kazdu cenu odnaucit predca ma len 10m.ale kedze jej sa to ocividne paci a neroby jej to problem taj ju tam krasne davam cikat ked sa vycika urobi e a zdviha sa 🙂 nemusim zbytocne doma minat plienky 😉 1 vydrzi takto sucha cele doobedie samozrejme ak ideme von bez plienky by som odvahu nemala,ale ak ideme na zahradu tam je bez nej tiez aj cely den na spanok jej ju ale davam vzdy,po zobudeni dam na nocnicek a vzdy sa vycika 🙂
@prechtlova ahoj...na MK je uz par tem, ktore sa touto temou zaoberaju ...🙂...napr.
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/kedy-a-ako-odnaucit-dietatko-od-plienok/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ako-dlho-ste-oducali-od-plienky-18-mesacneho-chlapca/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ako-malu-naucit-chodit-na-nocnik/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/odvykanie-od-plienky-v-2-rokoch-ako-naucit-na-nocnik/
ak budes mat cas pozri aj do nich 😉
ahojte neviem kam mam napisat takpisem sem...oducame sa od plienociek ide nam to super sama povie cikaaaam a bezi v nocniku ale akonahle je trosku chladnejsie dam jej gatky a ona sa pocika mozem vysvetlovat kolko chcem...na obedny spanok jej plienku nedavam ...baby poradte prosim co mam spravit aby necikala ked ma nohavicky..dakujem
ja som maleho tiez skusala davat na nocnik, vzdy si posedel ale drzal to. Ked som mu dala iba slipy tak sa pocikal do nich. Az jeden krat sam od seba sa poobede zobudil a povedal, ze chce cikat. Vycikal sa pekne do nocnicka a v pribehu troch tyzdnov sme uplne bez plienky aj cez den aj v noci. Takze nijak to nesilit, dieta tym iba stresujes.
môj názor pre prechtlovú-zadavateľku otázky: môj názor je nechať dieťa tak. Každý to má geneticky dané v hlave kedy si sadne na toaletu, kedy prestane chcieť sa spoliehať na plienky. My sme dali dieťa do takého zariadenia ako 2,5 ročného s plienkami a dovtedy sme ho skúsili posadiť len 2-3 x a dosť. Nechali sme mu plienky. Vzali nám ho aj s plienkami, su to jasleškôlka jednotriedka s 22 deťmi, 4 vychovávateľky. Nikdy nemal zaparené plienkové prostredie ani ochorenie spojené s močovým ústrojenstvom. Keď mal 3 roky, posielali ho umyť si ruky s takými, ktorí už plienky nenosili -videl, ako cikajú, že sú bez plienok. A rozhodol sa, že ani on nechce. Potom si pár mesiacov sám chodil po plienku do poličky v škôlke alebo aj doma pre potrebu "veľkej". A potom sa raz sám posadil na toaletu a od vtedy chodí sám kedy potrebuje. Do 5ho roku života dieťaťa to nie je urologická vada. Je pravda, vraj do štátnej škôlky je povinnosť vedieť sa pýtať. Ja to neviem posúdiť, my sme sa týmto nezaoberali, nemuseli sme. Bolo možné, nechať to na dieťa.
chcem sa spýtať,ked sa dieťatko naučí cez deň pýtať ako sa vám odnaúča v noci,dávate dieťa aj v noci cikať,budite ho,alebo len ppred spaním.)Dakujem zua rady
ahojte skúste nočníkový treéning 🙂 napríklad www.nocnikovytrening.sk je to metóda, ktorá sa už roky používa a je úspešná. Je však potrebná aj trpezlivosť a vytrvalosť zo strany rodiča pretože inač to neide. Využíva sa i pri detičkách s postihnutím preto že je to taká hravá a jednoduchá forma. Mám kamarátky, ktorým to naozaj pomohlo. Ďalšie tréningy nájdete na zahraničných stránkach je ich veľa všetky fungujú na rovnakom princípe 🙂.
mame uplne rovnaky problem.Nasa dokaze zadrziavat hodiny i ked vidim ze ju brusko uz nekutocne boli proste nepusti ☹