My nášmu 3-týždňovému synovi čistíme nos väčšinou po každom kúpaní - teda každý deň, ak má dobrú náladu a neplače už od hladu. Robíme to vatovou tyčinkou a veľmi sa mu to nepáči. Ale keď dojčím, tak počuť ako chrčí, tak mám pocit, že mu to treba čistiť, nech sa mu dobre dýcha. Okrem toho mám pocit, že týmto spôsobom mu soplík môžem zatlačiť hlbšie. Ale pokaždé niečo vytiahneme. Rozmýšlam či je odsávačka na vysávač vhodná aj na soplíky, keď dieťa nemá tekutú nádchu, teda na každodenné tuhé soplíky. Keď sme skúšali hadičkovú odsávačku (ťahá sa ústami) , tak to nefungovalo, nikdy sme nič nevytiahli. Ďakujem za odpovede.
Čistíme iba keď má soplíky odsávačkou na soplíky. Inak nie.
Ani by ma nenapadlo, len tak denno denne čistiť, keby mal noštek čistý. Veď načo pre boha 😕
ja cistim len vtedy ked vidim , ze ma sopliky ,,,inak nie ,,lekarka mi povedala,,respektive krcny , ze to vysusuje sliznicu babetka ,,takze len vtedy cistim ked vidim , ze ma vela soplikov a ja cistim s odsavackou na vysavac ,,vytiahne sa mi zda dost ked ma v nosteku sopliky 🙂
nikdy som malemu necistila noc len tak denne,vzdy az ked mal sopliky odsavackou na vysavac
My pouzivame tiez hadickovu odsavacku (cez ktoru sa taha ustami), no pred pouzitim este malej kvapnem do nosteka tak 1-2 kvapky fyziologickeho roztoku Libenar - ten tie sopliky (suche susniky) zvlhci a vychadzaju potom jedna radost 🙂 Zo zaciatku som jej ich odsavala kazdy vecer po kupani, no potom uz len podla potreby (ked pocut pri dychani, ze jej tam nieco vadi alebo ked vedim, ze tam nieco je) 😉
Kupila som si aj odsavacku na vysavac, no z praktickeho hladiska (vytahovat vysavac zakyzdym zo skrine) ju nepouzivam... 😀
čistim nos iba vtedy ked vidím alebo počujem,že tam niečo zavadzia.Kvapnem na tyčinku trochu roztoku a vyčistim.
netreba denno denne, ked je viditelny fufnik može sa aj tyčinkou ale zbytočne sa netreba vrtat v nošteku. A ani odsavačkou sa nedoporučuje každy den, je to zbytočne,stači len ked očut že je naozaj soplik. A velmi dobra je z lekarne morska voda,to sa može kedykolvek použit napr. pred spanim,lepšie sa potom dycha 😉
ja som nos nikdy necistila pokial z neho nieco netrcalo.Pri nadche kvapky + odsavacka ale inak nic
Ja cistim vatovou tycinku, len ked vidim susnik, ani nas maly to nema rad, ale potom ho to tam stekli a sucha si nostek... a ked ma nadchu, co mal uz za 3/4 roka 3x, tak najskor som nechcela o vysavaci ani pocut, ale ked som videla, ako sa trapi a nemoze ani poriadne spat, pristala som a teraz tahame pocas prvych 2 dni len s nou, vytiahne vela, aj ked sa mu hned vytvoria dalsie tekute... predtym vsak mu kvapnem libenar. takze denne sa cistit nemusi nostek, len ked su susniky alebo nadcha a sople.
cistim navlhcenou vatovou tycinkou, ked vidim, ze ma nieco v nose. Odsavacku mame, ale doktorka mi poradila, ze kym nebude naozaj mat nadchu, nemam ju pouzit, lebo podrazdi sliznicu a potom sa tvori ovela viac hlienu. Ak mas pocit, ze pri kojeni nemoze dychat, kvapni mu tam sterilny fyziologicky roztok, 2 kvapky do kazdej dierky pred kojenim, mne po tom skoro vzdy kychol a vybehli mu susniky a potom lahsie dychal.
ked ti dieta pri kojeni chrci,nemusi to byt len soplikmi,moze mat reflux
ráno a večer iba tyčinkou do uší. kým bol menší, ušuľala som taký valček z vaty a to mu vtočila do nošteka. keď bola nádcha, upchatý noštek, odsať, s tyčinkou vyčistiť a roztok z morskej soli, pri prechladnutí dávam olinth pre deti, slabučký roztok, nasivin nás dráždil
nikdy nicim - pokial tam nemala soplik. ani by mi nenapadlo cistit kazdy den, preventivne... 😅 pri nadche libenar + odsavacka na vysavac
tiež ničím..pokiaľ nemá vyslovene nádchu, nemá sa to násilne stále čistíť a hlavne nie odsávať, lebo sa vysušuje sliznica...
buď vykýchol keď mal potrebu, alebo ked sa zjavil pri kraji šušník, tak sme vybrali tyčinkou.. on si ho pravidelne čistil plačom sám 😀
a keď mal nádchu tak nasivin a hadičková odsávačka klasická ručná
ked vidim soplik, tak vatovou tycinkou, zo zaciatku len zosulanou vatou alebo koncekom latkovej plienky. odsavacku nemam a nemala som ani pri prvom. v pripade nadchy sme pouzivali kvapky zo solneho roztoku, v pripade silnejsieho prechladnutia normalne kvapky do nosa pre babatka od lekara.
ja vatovou tyčinkou kadž dý deň, vlastne ked vidím že tak má niečo 🙂
aj my cistime tiez ked pocujem ze nieco tam mame (: inac nie, lebo ani my si tam nic nepchame pokial je tam nic nevidime, nepocujeme (: a az jej nedoblizime... 😝
my cistime raz denne vzdy odsavanin cez vysavac, aj ked je zdravy...bala som sa, ze to moze uskodit, ale nakoniec, ze to doporucuju aj ORL, lebo sa predchadza zapalom usiek a hromadenie hlienu, ze je to ako si dospely clovek raz cez den vysmrka nos, a ked ze to babo nevie, tak treba pomoct...ale inak nerobila som to len, ako zvyk, ale vzdy som pocula, ze tam nieco ma..tak aj preto...
Noštek nečistíme ničím.....Čím viac sa "hrabeme" deťom v nošteku, tým je sliznica nošteka zdurenejšia resp. akoby opuchnutá, čo opäť navodzuje pocit, že je noštek plný.....
@lensam ahoj, moja mala je od narodenia zahuhnana. Akonahle jej vidim v nose "fesakov", pouzijem vacsinou odsavacku na vysavac, vrele doporucujem, vytiahne nos aj z päty 🙂
Kvapkam libenar ci ako sa to vola, je to nieco ako morska sol - neublizi sliznici, ale tiez to kvapkam len ked pocujem, ze sa jej velmi zle dycha.
Asi 5x od narodenia som jej uz v kritickych pripadoch (ked nic ine nezaberalo) kvapla nasivin pre babatka, zabral, avsak poskodzuje sliznicu, tak tomu sa vyhybaj.
No a maju pravdu tuto baby, ked nevidis soplik, alebo ho nepocujes (huhnavy hlas, ci hlieny, ktore sposobuju kasel, lebo drazdia v krku), tak ani necisti, je to zbytocne.
Ja necistim ani nevysavam sopliky, ked ich mala nema. Som rada, ze nie su a neriesim 🙂
Vatovou tycinkou vycistim raz za den-dva viditelne "kusy", inak nic...
tiez cistim vatovou tycinkou a vtedy ken mu tam vydim soplik
@lensam my sme mali presne podobny problem ako ty, maly stale chrcal, a poculi sme, ze tie sopliky ma, len ich ani nebolo vidiet... tak sme zacali odsavat odsavackou na vysavac, a poviem ti, ze super..... zo zaciatku som ju musela pouzivat aj viackrat do dna, soplik vidno nebolo, avsak pocut ano..... a by si neverila, kolko tych soplikov mu az kdesi neviem odkial islo 😖
teraz je to uz v pohodicke, odsavame tak raz za 4 dni jeden krat..... no co uz, narodili sme sa s huhnavym nostekom 😒
inak... nie vzdy to chrcanie je soplik.... ale vsak ty ako mamina urcite vies, ktore chrcanie co znamena a vidis, ci sa mu este aj horsie dycha... 😉
koľko stojí ten Libenar?
o cisteni nosteka pekne pise @strapco13
my sme davali sem tam libenar ked bol malinky a vatovou tycinkou /je tam myslim 15 ampuliek po 5ml/ a stoji do 5 eur
a teraz ked je vacsi tak sa uz brani tak pravidelne davame malemu physiomer a ked ma nejake "susniky" tak mu potom vylezu same alebo ich vykychne /ved ja si tiez rano vyfukam nos ked sa umyvam a on ked este nevie sam, tak tak sa mu snazim pomoct takto a takisto aj vecer/ to je moja teoria 🙂 dokonca pride sam a pyta si "cs cs" a ukazuje na nostek 🙂
kazdy den po kupani odsavackou na vysavac,potom striekame morsku vodu na zvlhcenie-mavame dost holubkov,ale uz asi polavime,a budeme podla potreby,aby sme neznicili cievky v nose....