malo by rozpravat uz plinulo a cisto maly mi rozprava akoze vsetko len takym stylom ze mami pojdemr pupit hacky cem kajik atakto proste je to problem
nemaj strach, deti s rozhovoria keď prídu do kolektívu. Môj prvý syn pri nástupe do škôlky vo veku 3 roky rozprával veľmi málo a potom sa to rozbehlo. Druhý syn sa zase ťahá sa starším bratom a tu vidím rozdiel v reči keď je niekto jedináčik a keď už má "vzor" strašieho súrodenca. Neboj, pôjde to 😉
Na jednej strane suhlasim, ze ked pride do kolektivu, tak sa rec rozbehne.
Na druhej strane si treba uvedomit, ze dieta sa uci rec poriadne iba vtedy, ked ma PRIAMU a OSOBNU komunikaciu v normalnej reci. Teda nie pustit telku, a ziadne tutuli-mutuli, hackat, papkat a pod.
Netrvdim, ze zakladatelka temy sa dietatu nevenuje, ale mame taky pripad v rodine, chlapcekovi sa venovala telka... a este stale nevie poriadne a najma po slovensky rozpravat (miesa cestinu, lebo v telke bezi toho vela po cesky) a to uz chodi do skoly.
Co sa tyka vyslovnosti, uz by mal vediet spravne vyslovit pismenka, tu najlepsie pomoze logoped.
Moj syn nastupoval v necelych dvoch rokoch do jasli a vedel par slov a jenoduchych viet. Ale zase vyrasta dvojjazycne. A zrazu po par mesiacoch v jasliach mu rec priam explodovala. Hned rozvinute vety a gramaticky spravne. Ja som mu rozumela aj bez celych viet, ale v jasliach sa musel artikulovat 😉 Dnes sa nezastavi, niekedy si prajem aspon gombik PAUZA 😉 😀
Takze sa poradit s lekarom, nech odporuci podla potreby logopeda, citat, normalne sa rozpravat, a nevzdavat to 😉
Ako trojrocny este nemusi vediet, ze plynulo sa pise s "y"
@andynika mam tu taky letak od logopedky a pise sa tam.
logopeda navstivte ak: dieta po tretom roku zivota
- nepouziva ziadne predlozky a netvori jednoduche vety
- ak sa objavia neplynulosti, ktore pretrvavaju viac ako 6 mesiacov
- dieta dava pri hlaskach "s,z,c" jazyk medzi zuby a "r" sa snazi vyslovovat v hrdle
normalne je ak: je rec gramaticky nespravna, dieta si vytvara vlastne slova z odvodenin zo znamych slov; moze si zamienat hlasky s-š, c-č, z-ž
Po stvrtom roku zivota by mala byt rec uz gramaticky spravna, zrozumitelna aj pre cudzieho cloveka atd...
Cize, mne z toho vyplyva, ze tvoj maly je zrejme este ok 🙂 Ale presnu odpoved ti da iba odbornik 😉
Rozpravat a citat. Vela vela vela. Po 4tom roku navstivit logopeda. Moja bude mat 4, rozprava uplne cisto. Ale ma v skolke spoluziakov, ktorym len tazko rozumiet. No ked pocujem rodicov, ani sa necudujem...hatlat nunkat tutkat na 4rocne dieta je sial. Ako sa maju potom naucit rozpravat, ked vlastny rodicia sa s nimi bavia ako natvrdli? Cec pickotku? Ideme do tutut a ako si haji? Takze urcite skusat, obcas urobit hlupeho zo seba, ze nerozumiem, nech sa dietko snazi vyslovovat poriadne. Ked komoli opravit. Ale neopakovat, co povedal zle, len to zopakovat spravne. Dieta povie pickotku, mama zopakuje piskotku. Dieta povie kajik, mamka hned povie paci cajik. Vela rozpravat. A davat si pri tom 9ozor na vyslovnost a gramatiku. Plinulo ;)
@hradnapani hej dakujem on je ten druhy pripad vie povedat vsetko len niektore pismenka si zameni ako je c,z,
@andynika:
Tak potom je to druhy pripad, ako pisala @hradnapani a nemusis sa este obavat 🙂
Pokracuj dalej pekne v citani a venovani sa. Podla vsetkeho s nastupom do kolektivu sa upravi aj rec, ako to pozoruju viacere mamy u svojich deti.
Vsetko dobre!
@andynika ahoj, mrkni sem, do tejto témy ...a pozri si hlavne príspevok od syslica😉
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/triky-ako-naucit-rozpravat-skoro-3-rocneho-chlapca/
je tam trosku patlavost, ale nic nezvycajne u 3 rocneho chlapca ... i tak odporucam logopeda, skus Dialog centrum, tam su fajn logopedi
neboj,ak rozprava takto,cochvila zacne aj plynulo,ale mozno by logopedia nezaskodila 🙂
synovec mal 3 roky a nepovedal nic len MAMA,TATA,BABA a vsetko bolo DO,a teraz ma 25 a ziadne
recove problemy 😉 🙂