Ako a kedy povedať pravdu dieťati o jeho nebohom otcovi?

martabubu
31. okt 2022

Môjho 5 ročného syna otec ,môj prvý manžel zomrel tragicky keď som bola práve v pôrodnici. Starí rodičia sa nekontaktuju. Keď mal rok a pol znova som sa vydala a mám ďalšie dve deti. Môjho manžela volá ocko a má už aj jeho priezvisko. Viem názor psychológa kedy a ako povedať pravdu , ale zaujíma ma názor aj bežnej matky, prípadne možno ste niekedy niečo podobné riešili. Keď bol menší ukazovala som fotky ale teraz už začínajú otázky a odporuje mi že to nieje jeho ocko na fotkách

tosomja
31. okt 2022

@martabubu asi by som mu to povedala tak, že keď bol ešte v brušku, tak odišiel do neba, ale tento ocko sa o neho stará 🤗 a ľúbi ho. A koniec. Keď bude starší, aspoň ti nebude môcť vyčítať že si mu niečo tajila.

syslik81
31. okt 2022

ano povedala by som pravdu-zasluzi si ju a dieta to skor vezme ako keby si mu to povedala ako dospelemu .

madamcoco
31. okt 2022

@martabubu ahoj, ty si tá žena, ktorá pri pôrode horela a jej manžel tragicky zomrel?

Synovi by som postupne dávkovala pravdu.
Musí vedieť o svojich predkoch a kto je jeho otec.
Inak, je mi ľúto, že si pri pôrode prišla o muža. 😢

drzaopica
31. okt 2022

@martabubu aky je nazor psychologa?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martabubu
autor
31. okt 2022

@drzaopica kým pôjde do školy všetko povedať. Zatiaľ tie fotky a tak ukazovať že je výnimočný a má dvoch ockov a jeden ocko je v nebi. Lenže on mi to začal vyvracať

martabubu
autor
31. okt 2022

@madamcoco áno bola som v nemocnici na rizikovom a áno horela som vtedy žiaľ

basska_b
31. okt 2022

Ja by som mu dala este cas. Bude este milion prilezitosti sa o tom porozpravat. Pride cas, kedy aj sam za tebou pride s otazkami. Ved ty mu nic nezamlcujes, to on to popiera, lebo jednoducho nepamata si ho. Za svojho otecka prijal toho, co sa stara o neho... zatial by som ho nemotala. Ja mam skoro 5rocnu a keby som jej nieco take vykladala, tak by na mna kukala, ze co za chaos...

martinkatinka
31. okt 2022

@martabubu podla mna sa porad so psychologom, ze ako postupovat dalej.

miadi
31. okt 2022

@martabubu tak sa snim nebav o tom nechaj ho tak neukazuj nasilu fotky Asi mà z toho chaos. Pockaj rok a Skus zas nahodit temu, ze jeho bio otec zomrel nez sa narodil a ze ocko s ktorym zijete a mà surodencov vzdy bude ten co ho tiez lubi a vychovava. Ze mà dvoch otcov. Jedneho doma a druheho v nebi alebo vo vesmiri alebo comu veris ty.

madamcoco
31. okt 2022

@martabubu presne si na tento prípad spomínam.
Ale deti máš krásne.
Minule som si na teba spomenula. Že ako sa asi darí Števkovi, ktorý prišiel na svet za takých tragických okolností.
A hľa, ty už máš deti tri. 🙂
Veľmi ti držím palce.
Števkovi treba ocka stále pripomínať, keď bude starší, pochopí to..
Len ma mrzí, že starí rodičia nejavia záujem...😕
Veď je to krv ich syna!

ninusa221
31. okt 2022

A prečo si mu to tak od mala nekuskovala a neucila ho že tvoj terajší muž nieje jeho bio otec? Ja čo mám kamošku aj si našla tiež potom chlapa od mala chodili s malou na hrob rozprávala jej o ňom..

miadi
31. okt 2022

Mala som kamosku co do 15r netusila ze coko nie je jej bio otec hoci mala ine priezvysko ako zvysok rodiny a zistila to az ked bio otec zrazu prejavil zaujem. Tak mala trochu šok. Asi to maly teraz nechce pocut nechce to prijat mà dvoch mensich surodencov nemusi sa mu pacit pocuvat ze ocko nie je jeho ocko. Najprv si potrebuje zvyknut na surodencov . Este je dost maly. Ale vie ze je to tak ako mu hovoris len to nevie prijat potrebuje cas.

drzaopica
31. okt 2022

@miadi tiez by som fotky dala prec aj, ked je to take...alebo pravdu ako si povedala mas 2 ockov.Co Ti vyvracia, ze to nie je jeho otec?asi ma este chaos v hlavicke.

tosomja
31. okt 2022

A ja si aj myslím, že do 5 rokov keď starí rodičia nejavili záujem, už ani nebudú. A malému je jedno, kto je jeho otec, potrebuje lásku, ktorú má, vzor, ktorý má a viac mu netreba. Má ocka, pravdu si mu povedala, už by som ho netrápila, "aspoň nebude sám" čo má iného ocka v nebi a ostatní súrodenci majú toho. 😉

cairka
31. okt 2022

Mám prijaté deti, takže podobná situácia, treba oboznámiť o bio-rodičoch. Podľa mňa je naozaj už čas, nie násilnou formou. Najprv si ty premysli, aby si bola pripravená, čo si schopná povedať, nebolo by najlepšie, aby si sa pri tom rozplakala, hoci chápem, že ľahké to nebude. Ale celý ten príbeh, ako sa ocko na neho tešil, ako ste pripravovali byt na jeho príchod, ako si šla do pôrodnice.... o nešťastí... ako ti chýbal a tým aj jemu, hoci bol bábätko a nevnímal to, ako ho tento ocko miluje , ako ti pomohol, keď ste sa spoznali a aký je malý dôležitý aj pre súrodencov. Je to jeho minulosť a aj keď si ju nepamätá, má na ňu právo a potrebuje ju poznať. Ak to bude negovať, neprehováraj ho, ani ho nenúť o tom hovoriť, informáciu dostal, on keď bude pripravený, bude sa pýtať ďalej.

miadi
31. okt 2022

@drzaopica tak urcite nema po dome fotky vsade nedavala by som prec ale ani nestrkala mu pred oci ze aha tu je tvoj ozajstny otec. .. Mozno by som ho zobrala s celou rodinou k hrobu zapalit sviecku pre jeho otca bez vela reci okolo toho.. a o rok zas.. a pockala ked Sam pride stym ze sa chce o tom rozpravat. Jemu teraz staci otec ktoreho mà doma. Mà aj rovnake priezvysko ako ne bio otec Takze koli škole to vobec netreba nasilu tlacit teraz do hlavy. On to vie a netreba sa snim dohadovat ked to teraz nechce pocut . Maju doma nove babo on to ozaj teraz nepotrebuje pocuvat ze tie druhe dve deti maju bio otca a on nie. Ze je specialny a iny. On len chce byt taky isty clen rodiny ako ostatne deti. Ta info tam je on to vie ale netreba sa snim dohadovat. Casom to spracuje a prijme.

martabubu
autor
31. okt 2022

@cairka ale povedať mu naozaj pravdu? Že ho jeho otec nechcel,posielal ma na potrat,vyhodil ma tehotnú a nakoniec kvôli alkoholu zomrel ? Lebo to je žiaľ pravda 😞
Práve to povedať radšej nechcem

zuzpap
31. okt 2022

@martabubu to nemyslíš vážne, že mu niečo také chceš povedať??? na čo by to bolo dobré?? čo ho chceš totálne odrovnať??
k tomu začiatku...nesiľ to, ešte je malý na také veci, ty ho poznáš lepšie ako akýkoľvek psychológ, daj mu čas.. neviem akú reakciu od neho očakávaš, už si mu povedala, niekde sa mu to "zapísalo", raz príde sám a bude sa pýtať

heleninamama
31. okt 2022

@martabubu O pár rokov si to všetko bez problémov prečíta na internete - ako ja teraz A aj jeho kamaráti. Radšej ho na to priprav s pomocou psychológa. Lebo nie je problém len to, že otec zomrel. Ale hlavne, že to bol psychiatrický pacient s poruchou osobnosti a zadĺžený notorický alkoholik, ktorý sa upil na smrť. A to je riadna genetická a sociálna záťaž pre dieťa. Syn môže mať z toho poriadne problémy, najmä, ak sa to dozvie náhodou a z nesprávneho zdroja

jenn7
31. okt 2022

@martabubu preboha, snad by si mu toto nechcela povedat. To dieta nemusi vediet, ze jeho otec bol kreten. Toto by uz nikomu nepomohlo. Zajdi sa poradit za psychologickou, ako mu to vysvetlit co najsetrnejsie.

tosomja
31. okt 2022

@martabubu nehovor mu nič. Povedala si mu čo si mala, zvyšok nechaj na jeho zvedavosti. 🙂 Načo ho zaťažovať a raniť? Má všetko čo potrebuje. ☝️

cairka
31. okt 2022

@martabubu , tak to som netušila , podľa toho príspevku o požiari som videla iný príbeh , pod fotkami predstavila usmievavý pár s prekvapením v brušku.... (viem, moja chyba) . Ale tak aspoň občas spomenúť, že teda tvorca je niekto iný (hoci nás na príprave učili nekritizovať rodičov, takže nie, že pil a vyhodil ťa z domu.... ale nebol pripravený na to, mať bábätko (ono to tým deťom časom docvakne). Lebo raz sa môžu objaviť starí rodičia, môže sa mu ozvať sesternica/bratranec, ak mal otec súrodencov....proste nikdy nevieš.
Kto je v rodnom liste dieťaťa? Je tam súčasný partner? Pretože za chvíľu bude vedieť chlapec čítať a nikdy nevieš, kedy sa náhodou k čomu dostane...

marsmykkok
31. okt 2022

@martabubu čím skôr tým lepšie, možno by som aj skúsila načať tému že ako sa hovorí "otec nie je vždy istý" Napríklad v rodine ak máte nejaký taký prípad, že žena sa znova vydala a deti vychováva druhý otec a samozrejme že tie deti o tom vedia (teda nie že nevedia a malý im to povie) tak povedať že napríklad vieš že Janka má dvoch ockov? Jeden ktorý sa o ňu stará od napríklad 2 rokov a chodí aj sem a druhý s ktorým maminka bola ked bola Janka malá. Nech vie, že také existuje. Ak to nechá tak, nechaj ho to spracovať, ak sa bude pýtať že koľko má on ockov, povedz že dvoch, že jeden odišiel do nebíčka ked si bola v pôrodnici a druhý čo žijete sa stará o neho od malička. Váš zlý vzťah, jeho alkoholizmus a tak by som s ním riešila až v dospelosti ak bude sa pýtať a bude chcieť vedieť, teraz hovor o ňom skôr pekne alebo neutrálne. Ale celkovo myslím, že do pár mesiacov by si mu to mala jemne vysvetliť, nech vie aspoň ten základ, že jeden otec nežije, druhý sa stará o neho odmalička.

martabubu
autor
31. okt 2022

@zuzpap nie jasné že nie
Nič také negatívne mu nepoviem

mogaa
31. okt 2022

ono ak mu to povieš teraz - vhodne jeho veku, tak to bude brať ako prirodzenú vec a nebude sa tak pýtať ako keby si mu to povedala neskôr....+ stále je tam riziko že niekto z rodiny jeho biologického otca mu povie pravdu....alebo sa to dozvie sprostredkovane od detí keď sa o tom budú rodičia detí náhodou baviť, čo sa stalo dieťaťu s ktorým chodí ich syn/dcéra do školy....ak ste bývali v rovnakom meste tak je to veľmi pravdepodobné že sa to dieťa dozvie a určite to lepšie vezme od matky ako od cudzieho

kittykat22
31. okt 2022

kamratka povedala dcere, ze jej sucasny otec nie je biologicky otec - ten bio nemal zaujem tak od narodenia si ju osvojil jej novy partner. Mala 8 rokov ked jej povedala pravdu a tiez to odmietla prijat. Povedala jej to vtedy ked sa zacala pytat ako je mozne, ze ma svetle vlasy ked vsetci maju tmave a ako je mozne, ze ma modre oci, ked vsetci maju hnede a tak kamaratka povedala pravdu. Ale mala odmieta prijat akukolvek debatu, povie, ze sa o tom nechce bavit a je ticho. Ignoruje diskusiu a vobec ale vobec sa s nou o tom neda rozpravat. Ma odmietavy postoj v sekunde ako sa zacne debata. Tak to kamaratka nechala teraz tak. To co pises ty, je obdobne spravanie dietata - len v inom kabate. Mozno to pre tie deti je proces kym to spracuju.

nepic
31. okt 2022

@martabubu
Kriste pane to sa zle aj číta toto a to som chlap a otec troch detí..
Ja si myslím, že svoju povinnosť si si splnila,povedala si chlapcovi pravdu a ostatné už keď bude chcieť sa dozvie. Veľa šťastia a lásky vám prajem a už len to dobré.

cairka
31. okt 2022

@martabubu , vieš, že na Novom čase máte komplet mená aj dátumy narodenia detí? Novinári fakt nemajú ani šajnu o súkromí....

syslik81
31. okt 2022

@martabubu ty si mu to podstate povedala-vie ze ma aj ineho otca a tym by som sa v tom uz nerypala.. casom sa sam spyta-ked bude starsi ... nechaj jednu fotku niekde aby videl ... ale celu pravdu nie len ze zomrel .. a az ked bude rozumny velky a bude sam chciet vediet podrobnosti potom povedat preco umrel-nie ze ho nechcel