Žienky potrebujem poradiť kedy a hlavne ako ste odnaučili svoje detičky od cumlíkov .... ďakujem za každú radu a príspevok 🙂
Odúčať čo najskôr, tak v roku, v roku a pol. Aspoň mne sa to osvedčilo. Dievčatá mali vždy len jeden cumlík a to len na spanie, keď som chcela odučiť, vybrala som si dobu keď aj ja som mala na to čas a hlavne kľud, čiže žiadne zmeny, napr. cestovanie...Odstrihla som z cumlíka tak do polovice dala som im ho cez deň na spánok a keď skúsili že je zlý samé ho hodili do koša, síce trvalo kým zaspali nejaký ten čas ale neplakali, keď ho pýtali tak som povedala, že si ho samé zahodili, že bol pokazený, tak cca po dvoch týždňoch si naň ani nespomenuli. Hlavná zásada, keď sa raz zoberie, nedať ho späť dieťaťu - najlepšie nemať žiadny doma aby nás to nelákalo 🙂 Držím palce 🙂
@ivka5386 Ahoj,,neviem ti povedat kedy..ho mama zobrala mne.. ale viem že ho prehodila cudziemu psovi cez plot :D .. kedže som zbožnovala psy havo mohol všetko..dopriala som mu vraj aj moj dudlik :D ..no a u nás to nebolo až take komplikované mala ho mala len na spanie...potom ho aj sama vyplula..ale tka som jej vysvetlila že to je už hanba..že je už velká slečna..a že v školke tiež nebudu detičky mat cumliky(to som jej vysvetlila nedávno ,,pretože mi jeden našla ešte zabalený)..
Ahoj, my sme malého odučili nedávno, keď mal 14 mesiacov...nechcela som to nechať na neskôr, kedy by to bolo stále ťažšie. Cez deň ho nosil občas, zvyknutý bol na naň najmä pri zaspávaní. Začala som 1 večera, keď som mu povypití mlieka nedala dudlík, ale snažila som sa ho uspať bez neho...samozrejme sa to neobišlo bez plaču...nevedel sa uspať, bol nervózny...trvalo to cca 2 hodiny...boli trochu nervy, ale povedala som si, že keď už som toľko vydržala, tak nepopustím. Po 2 hodinách zaspal. Hneď na druhý deň večer zaspal bez problémov do 5 minút a takto to pokračuje až dodnes. Trochu mám problém ho ale uspať cez deň bez neho, ale už si pomaly zvyká. Ja si myslím, že čím skôr, tým lepšie je odučiť 🙂
Odučala som velmi dlho . Nezabralo nič. Az nechat vyplakat. Prvu noc plakal asi 3hod, na druhu noc len chvilua potom si na dudel ani nespomenul
Zacali sme s oducanim, ked mal maly dva roky. Cumlik som mu od narodenia davala iba na spanie, cumel musel ostat v posteli. Nechcel sa ho ale ani tak vzdat a nechcela som mu ho proste zobrat. Tak som ho po obvode nastrihala. Ked ho dal do ust, tak sa mu to velmi nepacilo, ale stale som mu opakovala, ze sa pokazil a iny nebude, a ked ho nechce nech ho vyhodi. Po tyzdni ho hodil do kosa a bolo...
@ivka5386 - U nas to slo pomerne hladko. Dcerka mala 2 roky, mala ho len na zaspanie, potom ho vyplula, ked zaspala. Zobrala jej ho Cumlikova vila a vymenila za babiku 😉 Cca 2 tyzdne pred planovanym "aktom vymeny" sme jej povedali, ze je uz velka a ze take deticky cumlik nepotrebuju. Ze k nim chodi cumlikova vila a berie cumliky od velkych deticiek, ktore ich uz nepotrebuju, pre male babatka a za ne im nieco daruje. Ked sa pytala, ze kedy pride, tak sme len povedali, ze nevieme presne, ze niekedy uz pride. A stale sme ju pripravovali na to, ze co jej asi tak donesie a pod. Proste sa zacala za tie 2 tyzdne na tu vilu tesit (resp. na to, co jej asi tak donesie, ake to asi bude prekvapenie). Povedali sme jej aj vzdy, ze ten cumlik zoberie navzdy a ze uz ho nevrati, ale ze to nevadi, lebo my ho uz predsa nepotrebujeme.
Cca po 2 tyzdnoch, ked uz bolo dieta dostatocne namotane na Cumlikovu vilu, sa vecer dcerka sla kupat, a kym bola s mm v kupelni, ja som zobrala cumle a do postielky som jej dala velku krabicu s babikou - http://www.maxus.sk/detsky-sen/hracky-pre-deti/... Zamerne sme vybrali latkovu babiku, s ktorou sa da spinkat a tulit - ona bola este vtedy taka, ze nemala nic take, po com by konkretne tuzila nejak velmi, ak nieco take dieta ma, mozno by stalo za zvazenie dat prave tu vec.
Ked dcerka uz bola okupana, tak som, na nu zakricala, nech sa ponahla, lebo sa mi zda, ze bola v jej postielke Cumlikova vila, pretoze tam vidim daku veliku krabicu. Dotrielila vari este rychlejsie ako na Vianoce pod vianocny stromcek 😀 Taku radost mala, ze aj zabudla na nejaky cumel a uz nikdy si nanho nespomenula inak len tak, ze kazdemu rozpravala, ze uz je velka a bola u nej Cumlikova vila vymenit cumliky pre male deticky za babiku 😉
Treba sice pocitat s nejakou dobou dlhsieho zaspavania - ale u nas to bolo bez placu a naozaj tie cumle nikdy nespominala ani nepytala. Co je horsie, teraz sa narodil bracek a maju obaja take krabice kde im ukladam veci na pamiatku (prve papucky, oblecenie na krst, oblecenie, v ktorom isli z porodnice a pod. ) a tam som ukryla tie cumliky. No a dcerka ma sice uz 4 roky, ale chce si tie krabice obzerat, zatial som sa vzdy nejak vykrutila z toho, lebo neviem, ako vysvetlim, ze su tam tie cumle.... 🤐 Musim ich asi predbezne niekde inde uchovat, ked bude v skolke, len zatial vzdy zabudnem na to pocas dna...
@ivka5386 teraz som sa aj zasmiala-ach ten cumlik jaaaj-syn mal 2 roky a 9 mesiacov cemel mal od mala len na spanie-boli vianoce a ja som chystala veceru ked bolo vsetko hotove zobudila som ho -doniesla som ho k stolu este s cumlikom-on rozospaty,ze jeej ake velke ranajky-chcel zo vsetkeho ochutnat a prepapal sa a dal cumlik do pusy-odgrcol ci a trosku zvrackal-zlakol sa,ze co mu je-to je ti zle z cumlika-hodil ho do kosa poplakal si asi dva dni a bolo...
ale zaujimavejsiu prihodu sme mali s kamoskinou malou-vzali sme deti na pieskovisko a ona odlozila malej cumel do kociara a Laura si ho vzala na lavicku vedla pieskoviska-na cumel jej vysiel mravec -to si nik nevsimol-ked si mala suchla cumlik do pusy mravec ju stipol pod nos-hodila cumel-duda ma kusla-od tej doby nikdy cumel nemala... 🙂
Žienky dakujem za odpovede ...... Moja mala to zvladla za tyzden a do konca vyhodila aj dudlik co mala babika povedala , ze je to fuj a hodila jej ho do kosa 🙂
Ja som sa radila s nasou stomatologickou,krpec ma rok a pol,uz mi vadili tie blbe reci typu :a ty preco mas cumlicek,fuj,taky velky chlapec...blaa bla🙂
A ona mi povedala,ze sa mam na to uplne vykaslat,ze ona je do dvoch rokov zastanca dudlov.za prve povery typu predkus', nepravdive,dnesne dudle su tvarovane na ustnu dutinu a predkus z dudla nevidela.
Za druhe,deti s dudlami dychaju krasne nosom,co ma ona teraz problemy v amb. Ze deti nevedia spravne dychat.
Takze som sa na reci a nejake expresne oducanie vyprdla🙂
@ivka5386 Ahoj moja má skoro 7mes a od 3mes nemáme dudku len kvoli totmu že mala svoju oblubenu a stratily sme ju tak som kúpila druhu tvarovo podobnú a predsa bola iná niečim (velkost) a po 2-3dnoch sa jej zvdala sama od seba lebo to nebola jej dudka 😀 takže my sme sa samy oddudkovaly tak ti držím palce pri oddudkovaní 🙂