Ahojte,
aké povinnosti majú, alebo mali, vaše deti vo veku ca. 6 rokov? Nemyslím občasnú pomoc rodičom, ale niečo čo musia robiť viac-menej sami a pravidelne.
Domáce úlohy, učenie sa.
Príprava vecí do školy, pratanie hračiek v izbe, svoje špinavé veci odnášajú automaticky do koša na prádlo. Cca 2x do mesiaca si utierajú prach v izbe a vysávajú si izbu. Vek 7r a 4r. Chlapci.
Na margo vyššie spomenutého odkazu, tiež u nás deti automaticky triedia odpad, takže plasty do plastov, papier do papiera apd. a na záhrade mi pomáhajú plieť, polievať, sadiť, avšak to je činnosť ktorá ich baví, že sa ponúknu pomôcť, nie niečo čo by som od nich vyžadovala.
Upratať v izbe hračky, stôl, posteľ, utrieť prach.. občas keď si spomeniem, tak umyje umývadlo, povysávať, ale to sú také činnosti čo zvládne aj najmladší ale nerobí ich pravidelne a nariadim ich skôr vtedy, keď deti chcem nejako zamestnať.. spolu so súrodencami napecu koláč, alebo uvaria polievku, ten 6r supe zemiaky, mrkvu, atd..
Okrem samozrejmosti ako upratať svoju izbu, odniesť svoje prádlo ..atď... Jej pomoc v domácnosti je vylozenie umývačky.
Moja dcerka ma na starosti vykladanie umyvacky, vecer si vzdy odklada vsetky hracky, oblecenie a obcas mi pomaha umyvat podlahu- to ju velmi bavi :D
Vyniesť odpadkové vrece do nádoby na odpad pred dom podľa rozpisu - to je výslovne jeho úloha + pomôcť vyložiť umývačku
Samozrejmosťou je dať po sebe riady do umývadla, upratať si izbu, odniesť špinave oblečenie do koša na prádlo, na požiadanie zapnúť robotický vysávač,...
Ustlať si každé ráno posteľ, takisto si vymieňa obliečky, už v podstate sama 🙂 po jedle si odpratáva po sebe zo stola a polieva kvety
Ďakujem vám ženy za nápady. Mám doma dieťa takého veku a zatiaľ len pomáha s bežnými činnosťami, ale rada by som mu už zverila niečo, čo bude plne v jeho kompetencii.
@annm81 občas keď sa mi fakt nechce, tak si sám robí jesť (7r.), teda sám-vybrať maslo, šunku, chlebík (máme už narezaný) a sám si natrie -pripraví. Nedávno ho manžel učil čistiť koreňovú zeleninu a čoskoro dostane svoj prvý nožík (detský opinel) pretože chcem aby v prírode si sám narezal - pripravil špekáčku, slaninku pod dozorom - sú to ostré nože. Môžete napr. kúpiť mu nejakú kvetinu a podľa rozpisu si ju môže zalievať - aj to je také, že to dieťa cíti zodpovednosť a dôležitosť za niečo o čo sa musí starať. Ak nechcete zvieratko nejaké, tak my sme mali doma žiabronôžky, ktoré deti kŕmili pravidelne a okysličovali im vodičku. Vydržia len pár týždňov (cca 3) ale dieťa pozoruje ich životný cyklus a musí sa postarať.
@zuzanapjat Pomoc v kuchyni a príprava jednoduchého jedla, to zvláda. Skôr mi šlo o niečo, čo by mal ako zodpovednosť, na ktorú by musel myslieť a pravidelne sa jej venovať - a presne tomu zodpovedá ten kvietok. Ozaj super nápad, vďaka, myslím, že presne toto použijeme.
okrem samoobsluznych cinnosti, nic