Ak dieťa do 1 roku papá citrusy a orechy, bude alergik?

sabiatko
18. mar 2011

zaujimalo by ma, ako je mozne, ze u dietata je vyssia pravdepodobnost vzniku alergie, ak povedzme bude jest "zakazane" potraviny ako citrusy, orechy atd. v prvom roku zivota. ako to spolu suvisi? je to viacmenej taka medicinska otazka... ak mi niekto bude vediet toto vysvetlit, budem vdacna.

denduska
18. mar 2011

ahoj, no mozem ti povedat co si pamatam zo skoly 😅 sklon reagovat alergicky sa oznacuje ako atopia - je to nieco s cim sa clovek uz narodi. Alergia je vlastne konkretny prejav vrodenej vlohy - atopie. Alergicka reakcia sa pri opakovanom podavani danej latky stupnuje.
Teda ak ma dieta rodica/ rodicov alergikov sa da odovodnene predpokladat ze aj dieta je potencialny atopik. V prvom roku zivota sa imunita prudko vyvija a preto ak vieme/ predpokladame ze u dietata je sklon k atopii, je lepsie imunitny system prilis nedrazdit. To znamena nepodavat potraviny o ktorych vieme ze su drazdive, ktore obsahuju vela histaminu, alebo latky ktore podporuju uvolnovanie histaminu (to su ako si napisala citrusy, orechy, cervene ovocie, cokolada atd); dalej rozkladat ockovanie na viac casti a zacat ockovanie neskor (co teda takmer vsetci pediatri ignoruju a potom sa len cudujeme odkial je tolko alergikov), taktiez sa vyhybat antibiotikam co v najvacsej moznej miere. Teda nechat tu imunitu, nech sa ukaze akym smerom sa vyvija - mnoho atopikov/alergikov mava sucasne aj odchylky v inej "casti" imunity, a potom sa podla toho zariadit.
Dobra sprava je, ze ak sa tieto zasady dodrziavaju,vela alergii detskeho veku sa postupne vytrati s tym ako vyzrieva imunitny system.

Este snad tolko ze u deti prevladaju potravinove alergeny ktore sa s vekom casto menia na inhalacne. Su na to aj presne udaje ze co sa zmeni na co, ale to uz neovladam.😅

pia22
18. mar 2011

Pretoze su to najbeznejsie alergeny a pre detsky nevyzrety organizmus mozu byt natolko drazdive, ze spustia alergicku reakciu ako odpoved organizmu na neznamy, drazdivy a nepracovatelny podnet.

modra1
20. mar 2011

Oveľa väčší alergén ako neprávom obviňované citrusy je bielkovina kravského mlieka, vajce, morské ryby. Ak je alergická záťaž v rodine, treba dávať pozor na jedlo.