zaujimalo by ma, ako je mozne, ze u dietata je vyssia pravdepodobnost vzniku alergie, ak povedzme bude jest "zakazane" potraviny ako citrusy, orechy atd. v prvom roku zivota. ako to spolu suvisi? je to viacmenej taka medicinska otazka... ak mi niekto bude vediet toto vysvetlit, budem vdacna.
Pretoze su to najbeznejsie alergeny a pre detsky nevyzrety organizmus mozu byt natolko drazdive, ze spustia alergicku reakciu ako odpoved organizmu na neznamy, drazdivy a nepracovatelny podnet.
Oveľa väčší alergén ako neprávom obviňované citrusy je bielkovina kravského mlieka, vajce, morské ryby. Ak je alergická záťaž v rodine, treba dávať pozor na jedlo.
ahoj, no mozem ti povedat co si pamatam zo skoly 😅 sklon reagovat alergicky sa oznacuje ako atopia - je to nieco s cim sa clovek uz narodi. Alergia je vlastne konkretny prejav vrodenej vlohy - atopie. Alergicka reakcia sa pri opakovanom podavani danej latky stupnuje.
Teda ak ma dieta rodica/ rodicov alergikov sa da odovodnene predpokladat ze aj dieta je potencialny atopik. V prvom roku zivota sa imunita prudko vyvija a preto ak vieme/ predpokladame ze u dietata je sklon k atopii, je lepsie imunitny system prilis nedrazdit. To znamena nepodavat potraviny o ktorych vieme ze su drazdive, ktore obsahuju vela histaminu, alebo latky ktore podporuju uvolnovanie histaminu (to su ako si napisala citrusy, orechy, cervene ovocie, cokolada atd); dalej rozkladat ockovanie na viac casti a zacat ockovanie neskor (co teda takmer vsetci pediatri ignoruju a potom sa len cudujeme odkial je tolko alergikov), taktiez sa vyhybat antibiotikam co v najvacsej moznej miere. Teda nechat tu imunitu, nech sa ukaze akym smerom sa vyvija - mnoho atopikov/alergikov mava sucasne aj odchylky v inej "casti" imunity, a potom sa podla toho zariadit.
Dobra sprava je, ze ak sa tieto zasady dodrziavaju,vela alergii detskeho veku sa postupne vytrati s tym ako vyzrieva imunitny system.
Este snad tolko ze u deti prevladaju potravinove alergeny ktore sa s vekom casto menia na inhalacne. Su na to aj presne udaje ze co sa zmeni na co, ale to uz neovladam.😅