Ahojte maminky, rada privítam Váš názor.Denne chodievam so synčekom do detského klubu.Chodí tam aj chlapček-2,5 ročný, ktorý sa k niektorým deťom správa agresívne.Hoc kedy ich sotí s veľkou silou, zbije, udrie.Keď sa to dnes stalo po x-týkrát, že sotil môjho malého a ten sa udrel zozadu na hlavičku, tak som veľmi vybuchla.Nakričala som na neho aj na jeho mamu.Ubližuje často, ale jeho mama ho nenapomenie, nehodí po zadku, ale hlavne mu nič nevysvetlí, nechá ho tak.Chlapec nemá mantinely.Mamina sa ani neospravedlní, nepohladí postihnuté dieťa.Teraz ma mrzí, že som na nich vybehla, ale...som citlivá, keď niekto malému ubližuje, svoje miesto na tomto svete si musel ťažko vydrieť ihneď po narodení/bol ťažko chorý/ ta ma zaujíma Váš názor, ako by ste to riešili Vy.Vopred Vám všetkým ďakujem.
ďakujem za názor, veru, vysvetľovania bolo dosť, ale míňa sa účinkom.S tým dozorom je to teda super nápad!
@milankovazuzana tak ani ja by som taketo spravanie nezniesla...a nemam problem kricat aj na svoje vlastne dieta ak vidim ze robi zle!!! nic zle si neurobila 🙂
a ta dotycna matka sa moze hanbit ze si nevie ustrazit decko,,hlavne ak sa to opakuje...vdaka takymto rodicom vyrastaju mali "hajzlici"- s prepacenim! a s vekom sa to stupnuje lebo si myslia ze je to OK!!!
ak sa moje dieta nevie v kolektive spravat tak ho tam predsa nebudem vlacit,,ale nie kazdy rodic ma zdravy usudok hlavne ak sa jedna o jeho dieta...
a to ze jeho mama nijak extra nereagovala tak to svedci o jej inteligencii... 😒
ďakujem za Tvoj názor
Ešte som zabudla dodať, že takto napáda aj iné detičky, ale na malého je extra vysadený-asi preto, že je takmer najmladší.Hnevá ma i to, že ostatné maminky si to nechajú ľúbiť.keď ich dotyčná mamina nepočuje, tak vyjadria svoj názor, ináč nie.Prečo sa boja?Nerozumiem tomu.Niekedy si pripadám divná ja...
@milankovazuzana ja ti verim, ze si na maleho citliva, ved ktora maminka nie je a ak by mojmu niekto pravidelne ublizoval, tiez by som to razne riesila. Ale netreba hned takto reagovat, este tolkokrat ho niekto strci...na to si musis zvyknut, je to chlapec, musi sa naucit branit a davat si na seba pozor, takto bude akurat stale obetou agresivnych deti a bude utekat za tebou a hladat v tebe utechu a ochranu a to nie je velmi vhodne pre chlapcov. Mojho maleho uz tiez niekolkokrat sotili, buchli...ani raz som ho nesla lutovat a na nikoho som nekricala. Prilisna precitlivelost na dieta moze byt na skodu, to pisem vseobecne a najma som dostala taky pocit z tvojho prispevku, kedze bol maly tazko chory, tak ta precitlivelost je sice opodstatnena, chapem ta, ale treba s tym nieco robit, to myslim v dobrom. Vo vasom pripade pohovor s maminkou agresora nema zrejme vyznam, kedze ona to nevidi, preto by som to riesila cez maleho. Musis byt stale pri synovi a agresorovi nedat sancu zautocit. Skaredo nanho pozri, prisnym hlasom povedz, ze toto robit tvojmu synovi nebude. Deti sa zvycajne boja druhych ludi, najma, ak su prisni a razni a casom prestanu mat zaujem ublizovat, najdu si inu obet 😒 . Ale krikom nic nevyriesis, to mi ver, akurat podporujes agresivitu a budes za hysterku. Alebo skus hovorit s nejakym zamestnancom toho klubu, urcite tam niekto musi byt a povedz, aky mas problem, mali by to riesit.
nic si nevycitaj.. stalo sa.. snad si ta mama uvedomi a zacne chlapca aj usmernovat...
reagovala by som podobne.sú niektoré mamy ktoré majú toto na saláme.poznám jednu takú a to majú dievčatko vo veku 3 rokov.našej vytrhávala "naše" hračky z ruky a rodičia sedeli a pozerali sa.a mne sa stalo niečo podobné ešte ked taký chlapec malej vzal jej motorku na ktorej sedela a potom po nej hádzal jablká a to už som vybuchla,že ešte raz a ho tam prefackám.my chodíme s malou na šmyklavku.chodí tam chalan vo veku 10-12 rokov.môj muž tam bol minule s malou a ten chalan začal našej 2ročnejrobiť zle.chcel ju kopnúť do hlavy,zhodiť zo šmyklavky,udrel ju z hojdačkou.no môj mužuž nevydržal a potom mi vravel ako malému nadával,že ked to ešte uvidí ho udrbe jak žito a aj jeho tatka ked príde 😅 malý sa len smial a ešte sa zaháňal po mužovi.no ešteže som prišla ja,lebo muž by ho asi zabil.a nakoniec malý na drzáka oblial húpačky vodou a aj šmykľavku a utekal preč.
@emkab to ja tiež neviem ale tuším som ho videla len s mamou.a neboj takých tam chodí viac.dokoca sa nám stávalo,že sme tam prišli a hrali sa tam chlapci tiež v tom veku a oni na nás,že ale vy sem nechodte my sa tu hráme na strielačky 😕 a ja mu vravím pokial viem húpačky sú pre deti do 12rokov a taký soplák nebude mne rozkazovať.potom dievčatá vo veku 8 rokov.ako náhle nás zbadali,že ideme a malú posadám na húpačku pribehli,že už by stačilo aj oni sa chcú húpať a ja im vravím,že teraz sme prišli oni tam boli celý deň (som ich videla z balkona) nech počkajú a ešte na drzáka sa ma opýta či si môže zobrať malej motorku.pozerám na nu a vravím pekne ju polož to je pre deti do 3 rokov a nie pre školákov.neviem s kým žijú tieto deti,ale cez leto to bol boj.
zachovala si sa úplne normálne 🙂 poznám to z vlastnej skúsenosti, kamarátka ma syna, ktorý taktiež neustále robí zle druhým deťom, doslova len vyhladava chvílku kedy môze druhe dieťa udrieť a sotiť na zem. Bez príčiny príde za mojim synom (ktorý sa tíško hrá v piesku) vezme lopatu z piesku, švacne mu po hlave, po chrbte začne sa smiať a s úsmevom pokračuje. Rodičia si ho absolútne nevšímajú, už ako 1 a 3/4 ročného ho nehávali bezdozoru vonku, nech si behá kade tade. Nechápem takýchto rodičov. Oni sa teda idú rozvádzať a ona všetko zvaluje na otca, že kôly nemu je agresívny, hlavne že otec je stále v práci, je s ním hodinu denne, niekedy ani to nie. Raz ked začal hádzať kamene po deťoch manžel na neho zhúkol, že mu dá on po zadku ked mu nevedia dať jeho rodičia a vtedy ona zadrela, že len čo sa rozvedú povie dosť a malý bude poslúchať 😀 trošku si to predstavuje jednoducho, tak som velmi zvedavá čo z malého vyrastie, bo také praktiky čo u nich pozorujem sú až dych zarážajúce, napr.: v lete sa kúpal v bazéniku, krásne sa hral a otec ho nečakane oblial s ľadovou vodou (plne vedro) a začal na neho vrieskať,že sa má normálne kúpal. Vtedy som mala ozaj dosť, to keby spravil otec môjho syna, tak ho asi zahluším 😠
@aliza Hmm, zaujímavý názor- jasné,že deti by sa mali vedieť brániť, no myslím,že ročné dieťa je príliš malé,resp. hlúpučké, aby sa vedelo vzoprieť 2,5 ročnému, to sa naučí až časom. Myslím,že pád na hlavu vinou iného dieťaťa nie je práve najvhodnejší na to, aby si zvykal. 😖
Ahoj. Moj starsi syn mal zial tiez podobne maniere. Po narodeni brata nastalo dost vyrazne obdobie vzdoru. Chodili sme casto do detskeho centra, kde sa veru dost casto pustal do deti a bral im hracky. Ale- vzdy som nanho davala pozor, sledovala kazdy jeho krok, nikdy neostaval bez dozoru. Vzdy ked cosi vyviedol. uz aj som zasiahla- jemu som vysvetlila ze to nesmie, zobrala som ho od napadnuteho dietata prec- po tom co sa musel ospravedlnit, alebo ak na tom dieta a mamina trvali,vratit hracku. Neobmedzovala som ho v hrani, ale urcite som davala pozor, aby inemu dietatu neublizil. Boli mamini, ktore nechceli ziadne riesenie, ze su to len deti, ale synovi som aj tak dohovarala. Dnes to uz urcite nerobi, vyrastol z toho a na stastie pochopil, ze bit nie je spravne.
Ak ine dieta napadlo jeho, ocakavala som, ze mamina si to poriesi. Ak sa k tomu nemala, upozornila som dieta ja. Alebo som poziadala - s usmevom maminu, nech si to poriesi. Stalo sa aj to, ze dieta capalo vsetkych po okoli, vtedy som ho chytila za rucku, odviedla k mame a povedala mu, ze mamina mu vysvetli, ze bit sa nema :D
to, ze si sa zastala svojho rocneho dietatka je uplne normalne a prirodzene. Sama som chodila so svojou dcerkou cvicit na fit loptach a tiez tam bol chlapcek /poznam teda aj jeho rodicov/, ktory rozdaval buchnaty hlava nehlava. Je taky do dnes, jeho mama s nim potom na to cvicenie kvoli tomu aj prestala chodit, lebo ju to mrzelo. Ale ci s tym nieco robila to neviem. Moja dcerka s nim totiz teraz chodi do skolky a je vraj najhorsi v triede a tlcie kazdeho, vratane mojej dcerky. Minule prisla domov s tym, ze ju kopol do hlavy. Doteraz som sa jej snazila vysvetlit, ze vzdy ked jej urobi zle, nech na neho skrikne, ze sa to nerobi a nech to povie ucitelke, dalsia rada znela, nech mu to vrati - na co moja dcerka povedala, ze by ju udrel este viac. No a najlepsie zareagoval moj muz, ze ak sa to zopakuje, pojde ho vysticovat do satne a bude pokoj 😎 Zasa na druhej strane, donekonecna tie nase deticky za rucicky vodit nebudeme, tak aj toto je skola zivota. Ale teda samozrejme, ze rocne dietatko by som branila, ved ma este aj hlavicku zranitelnejsiu a nevie sa vobec branit. Nevravim, ze je v poriadku, ak moju 4 - rocnu niekto udrie, ale ak je to raz a nie je to vazne, tak to beriem ako plus pre nu, aspon vie, ze aj takto niekto reaguje. Ale ak by sa to opakovalo pravidelne, tak by som zasiahla. Mame takuto "skolu zivota" aj doma. Mladsi syncek si vie svoje presadit aj tym, ze sa na svojej sestre vyvrsi a udrie ju. Donedavna to bolo caste, ale posledne mesiace sa mi siahodlhe vysvetlovanie vyplatilo a zabralo aj capnutie po ruke, ci nohe, ktora udrela, ci kopla. Deti potrebuju hranice, ved co by nam z nich potom vyrastlo ?
@milankovazuzana Absolutne Ta nema co mrziet, ze si na nich vyehla. Ked vravis, ze to nebolo po prvy raz. Tvoje dieta este nema sancu sa branit a ked to druhe s toleranciou svojej matky robi druhym zel, tak akoze nie je to pekne, ale treba im to dat najavo. Preco by slusni ludia mali trpiet len preto ze sa hanbia a nechce skakat do tych co zjavne elementarnu slusnost nemaju?
No nemam ziadne muddre riesenie pre Teba, len mi to zdvihlo adrenalin ked som si to predstavila, tak som musela napisat 🙂
Mne sa raz stalo, ze som bola synovca odprevadit na plavanie a sledovala som z tribuny ako deti plavu (mohol mat vtedy 7 rokov? neviem uz) a bol tam jeden chalan co cely cas podvadzal a podvadzal a podvadzal. Samozrejme bol pre ostatne deti king, lebo vyhral vsetky sutaze, ale z tribuny vsetci videli, ze podvadzal. No ale nikto nic, vsak nebudeme malicherni, ze? Ja som tiez nic nehovorila, ale ten chalan sa dalej predvadzal este aj v satni a uz neviem presne co si vymyslal, tak som sa ho pred vsetkymi opytala, ze preco klame. Take ticho bolo zrazu v satni a vsetci rodicia pohlady zapichli do zeme. Mozno to nebol odo mna prave jemny psychologicky pristup, ale fakt kam to speje ked vsetci tolerujeme klamstva a agresivitu, len preto, ze sa hanbime o tom hovorit?
Ja som ucitelka v skolke uz par rokov a poviem ti ze fakt zabera aj ked len prisny pohlad a razne slovo ked dieta vidi ze nie su ziadne ustupky a ze si nemoze robit co chce. Vo vacsine pripadov su prave agresivne deti najcitlivejsie ale bud si agresivitu a zlost prinesu z domu alebo si tym nieco kompenzuju, mozno samotu a podobne. Problem je ze my ich ucime ako vychadzat s druhymi detmi a ako sa vhodne spravat a kedpridu domov maju volno, niektorym rodicom je to jedno nestaraju sa a strasne ma poburuje ked sa este aj zabavaju na tom ako sa ich syn pobil a podobne, najma oteckovia sa citia akoby pysni ze ich synovia su tzv borci nebojazni apodporuju ich v tom. Zial agresivne dieta je take lebo je mu to tolerovane a doma sa opak nemaod koho naucit. Treba mat s nimi trpezlivost.
Je pravda, že s takým jednanín sa stretne v živote, ale nemôžem ho nechať tak a pozerať sa na to, ako ho sáce a sotí tak, že padne dozadu a na hlavičku.Je ešte malinký.Vôbec nechápe, čo sa okolo neho deje.On si sedká-nevie ešte chodkať a zrazu tresk a letí k zemi.Minule stál pri stolíku, prišiel k nemu spomínaný chlapec a prevrátil malého a potom ne naho aj ten stôl.
@milankovazuzana mala si pravo zakrocit, ja by som sa na tvojom mieste neudrzala a zvozila by som aj matku, ci je uz to dieta vacsie, alebo mensie od tvojho, proste sa mu musi dat dorazne najavo, ze sa to nerobi. Hotovo.
@gubcikova no ja mam prve dieta, ale ked zacneme chodit na piesok my, tak sa asi budem musiet velmi premahat, aby som tam nejakemu takemuto soplosovi neustedrila jednu vychovnu... ine je, ked MALE deti skusaju, pokial mozu zajst a niekde sa musia naucit aj ako sa branit a aj ako byt asertivny. Ale chore je, ked maminy tychto deti nezareaguju, to by akoze nereagovali ani ked by ich detom niekto odplatil ako sa spravaju k ostatnym? Jednu poza usi a nic?
@pinkypinkus ja som to nemyslela tak, ze sa ma rocne dieta branit, ale tak vseobecne, ze netreba hned za kazde sotenie robit dramu a kricat a lutovat dieta....aj to male rocne dieta sa uci z reakcii rodica-matky a zial, este stretne vela deti, ktore ho udru, mozno pohryzu, vytrhnu hracku a ak zakazdym bude matka kricat a robit cirkus, tak to dieta sa na to bude neskor spoliehat, ze mamicka vsetko vyriesi....moze byt ustrachane, precitlivele, zranitelne, nesamostatne...to myslim teraz vseobecne, poznam vela takych pripadov. Jasne, ze to netreba nechat tak, treba to riesit, ale s chladnou hlavou, razne, bez emocii. A mimochodom, rocne dieta je prilis male na to, aby sa hralo samo v kolektive starsich deti a este k tomu aj bezpecne. Tam treba ratat s tym, ze mu budu robit aj zle lebo je este male, neobratne, slabe....ak by som vedela, ze mojmu rocnemu synovi niekto 'x-tykrat' ublizil, tak by som bola nonstop pri nom a riesila to na fleku s dotycnym agresorom a nie cakala, kedy mu ublizi a potom robila krik. Druhych rodicov, zial, nezmenime, musime byt my ti chytrejsi a nedat sa vyprovokovat lebo len na to cakaju a clovek nakoniec vyjde z toho ako d.e.b.i.l, tot moja osobna skusenost. Ved aj na priklade zakladatelky temy to vidno, ona sa trapi, jej dieta trpi, este aj vybuchne a citi sa trapne a matka agresora je v uplnej pohode, nic neriesi. emocie su najhorsim radcom.
Mila Zuzka, vobec sa nad tym netrap. Sme ludia nielen z masa a kosti, ale aj so srdcom, a to Tvoje je podla toho co pises na spravnom mieste. Mas maleho droceka, ktory este nechodi po vlastnych a Tvojou prvoradou povinnostou je ho chranit aj za cenu, ze nastane pretlak emocii. Snad len nabuduce to ries hned a zakazdym, ked sa niektore mamy nemaju k cinu, vychovava prostredie. Deti sa ucia prikladom, takze byt Tebou urobim vsetko preto, aby spominany agresor nemal sancu zautocit na Tvojho drobca. Keby zilo viac empatickych ludi, bolo by viac stastnych ludi. Nebolo by Londynske rabovanie z jula tohto roku, neboli by nasilnosti a rasova neznasanlivost... Tvoj drobcek sa bude ucit branit sam ked nastupi do kolektivu, do skolky, skoly, tam uz my rozhodcov robit nebudeme. Preto robme vsetci tak, ako nam nase srdce kaze, s ohladom na prava nasich deti.
Jaj isteze, jedna "vychovna" urcite 2,5 rocne dieta nauci, ze bit sa nema *krc smiechu*. @emkab - co si myslis, ze si dietatko z takejto situacie vezme? Mama ma udrie a vysvetli mi, ze bit sa nema? Prosim kde je za tym logika? Vychovna, uz ked to pocujem 😠
Moja dcerka bola vyse pol roka "pieskoviskovy agresor" takze viem, co to obnasa, kolko to trva, a ako sa matka takeho dietata citi. Nepomaha vlastne nic, len stat takemu dietatu non-stop za zadkom a predchadzat situaciam v ktorych viem, ze zareaguje zle (ked jej niekto nieco zobral, zbural, predbehol - tak ho dohryzla). Vysvetlovanie bolo prt platne, kedze jej obranna reakcia bola prave agresia. Trebalo sa takym situaciam vyhnut, na cas sme nechodili ani ku kamaratkam, ani na detske cvicenie a na ihrisku sme sedeli na mile od inych deti 😝
A nie nemala som po kazdy raz chut vysvetlovat nejakej urazenej mamicke pohryzeneho dietata, ze moje dieta ma taku fazu! Mrzelo ma to po kazdy raz, polutovala som to druhe dieta, vyhresila svoje. Ale pomahat to nepomohlo, musela s toho vyrast.
Ziadna matka nema pravo zasahovat inej mamine do vychovy, uz vobec nie ho udriet! Ak ignoruje nespravne spravanie - je to jej vec. Obran si svoje dieta, polutuj, zamedz styk s agresivnym dietatom. Viac sa urobit neda.
Ďakujem Vám všetkým maminám za Vaše postrehy, nieje je to jednoduché aj pre mamy, ktoré takéto dieťa majú ale ani pre nás, ktoré musia čeliť takýmto detičkám, to sme sa asi zhodli všetky.Teraz, na konci dňa, keď človek nad tým všetkým premýšľa sa ale stále viac utvrdzujem v tom, že budem svoje dieťatko brániť-nebudem mu stále všetko zametať, ale pred agresiou budem nekompromisná.10x sa stane, že takýto pád na hlavičku dopadne dobre, ale čo keď ten 11. nie?A budem si to vyčítať do konca života.
@anjelicek26 Presne dôležité je pri takých malých deťoch byť im neustále za chrbtom a snažiť sa vyhnúť "bitkárskym situáciám". Dieťa z toho vyrastie, ale treba aby maminka k tomu dopohla. Ale ako píše milankovazuzana, tak dotyčná maminka to ignoruje. Z toho potom dieťa až tak ľahko nevyrastie, lebo nevie, že robí zle. V tom prípade si treba dieťa chrániť, ale nie tak že kričať po druhom, ale byť pri svojom a snažiť sa ho vždy odtiahnuť od "agresora". Viem o čom hovorím, lebo môj syn sa nechal, vždy a bol často terčom týchto detí. Teraz má takmer štyri a úloha sa zmenila, občas ho musím krotiť. Ale beriem to ako ďalšiu fázu jeho vývoja a snažím sa mu vysvetliť, stokrát za deň, že to nesmie a najmä zabrániť konfliktom. či správne to ukáže čas. 😝
@milankovazuzana no poviem ti tak ze ja mam kamaratku co ma takeho syna no ten ma 5r. neštitil sa zautocit zakene aj na 1r dieta (hodi ho o zem do tvare mu spechne piesok,nahlavu vyleje vodu atd)... a mama sedela fajcila a kvakala proste salam parky mna nebavilo sustavne ho napominat a ked sme isli po ulici az som sa hambila tak sme sa prestali stýkat a bolo po probleme nabuduce by som mamicke jasne vysvetlila ze su v centre urcite pravidla a nech ich laskavo respektuje a ked vie ze jej dieta je agresivne nech nanho dohliadne alebo tam nechodi!ja by som reagovala tak isto keby že sa to stale opakuje nepoviem 1,2,3krat ale kazdy den to by bolo asi privela mne malu tiez chlapcek na ihrisku kusol ale mamicka mala zaujem vysvetlila dietatu ze sa to nesmie tak ako ja mojej ze nesmie detom davat prstek pri usta proste snaha je ine ked sa deti natahuju pre hračky alebo oto že chce ist na tu istu preliezku a ine ked dojde staršie dieta a zakerne zautoči na mladšie a rodic ani nezareaguje!
@anjelicek26 Ahoj, paci sa mi ako si popisala situaciu maminy aj z "tej druhej strany" 🙂 Velmi chvalim Tvoj uvedomely pristup k rieseniu!
Nie vzdy, ale casto sa naozaj stane, ze dieta, co potrebuje dokazat svoju dominanciu tak robi z nedostatku niecoho (alebo nadbytku). Preto je mi v podstate luto takych deti, aj ked osobne je mi to strasne nesympaticke ak sa niekto tak sprava. A teraz nehovorim o tom ked ide o docasnu fazu, ale o takych detoch, co tak robia dlhodobo a presne ako sa tu pisalo - maminka sedi, pozera a vnima to ako dost zabavne, ake "vypecene" je to jej dieta. Je to zacarovany kruh - asi ten postoj matky tiez nie je celkom OK a niet sa co divit ak sa jej dieta dlhodobo uci strategii - odrbat a vyhrat.
Ja si dodnes pamatam ked som este chodila do skolky a mali sme jednu spoluziacku - inych spoluziakov si nepamatam, ale ju velmi vyrazne - volala sa Silvika XY (pamatam si dokonca jej priezvisko!!!) A neviem preco, ale Silvika bola oficialne nedotknutelna. Strasne vsetky deti stipala, bola zla, mala de luxe pristup od uciteliek a ked my sme dostali nepokrajany rozok s lekvarom, ona ho mala pokrajany (je to az komicke ake veci mi ostali v pamati 🙂 Nikdy som nevedela preco je to tak, doma mi vysvetlili, ze asi je Silvika chora a ja som to teda povazovala zo slusnosti za uzavrete. Ale vzdy mi to vrtalo v tej malej troj - pat rocnej hlave, ze preco Silvika moze stipat vsetky deti. Takze celkom napinava a zaujimava moze byt tato otazka aj z pohladu deti. Jasne, ze rocne dietatko to este nevidi, ale starsie uz ten rozdiel mnoho krat citia.
@anjelicek26 "jedna vychovna" je termin, kt. som nevymyslela ja, tak neviem, co sa tak cudujes...a nikde som nepisala, ze by som ja dieta naozaj mlatila, tak skus citat pozornejsi, kym sa do niekoho pustis.... 😉 Je to pre teba asi citliva tema, ale za to ja zial nemozem. Len som sa cudovala, ze matka nezareaguje a zaujimalo by ma, ci by ta matka nezareagovala ani ked by jej dietatu niekto ublizoval, resp. len vracal, ako sa sprava k ostatnym...
Asi by som reagovala podobne. Keby sa to stalo len raz a len slabo,tak by som sa ja snažila vysvetliť tomu chlapcovi,že sa to nesmie robiť a podobne (keď na to jeho mama zabúda), no kebyže to má intenzitu a videla by som,že to robí často,tak by som iste aj kričala. Aj keď to dieťa teraz je v období vzdoru,od toho sú rodičia,aby im to vysvetlili, či ich pokarhali, prípadne dali "výchovnú". Ak sa nevedia chovať - dieťa i mama, tak nech nechodia do detského klubu.... U nás v materskom centre je "služba" - "dozor", ktorý rodiča i dieťa napomenie, ak správanie prekročí isté medze...