Ahojte maminky, ako ste dohovorili svojim deťom aby v škôlke neplakali? Naš drobček má 2,5 roka, chodíme do škôlky na 4 hodinky a stále ešte plačeme... čo mu povedať? Ako ste to riešili??? Dajte nejaké inšpirácie.... 😉
no ja to poznam..treba maleho motivovat, kopcom hraciek..a novych kamaratov.. 🙂
No 2.5 rocne dieta je este male, naviazane na mamu. Porad sa s ucitelkou, oni maju s tym skusenosti. Hlavne zisti, ci place cely cas alebo len pri prichode. Ak len pri prichode place za mamou, moze pomoct, ak ho bude vodit otec alebo niekto iny z rodiny. Rano zbytocne nenatahovat lucenie, dat pusu a pa. A povedat, ze o chvilu prides. 4 hodiny detom ubehnu ako nic. Ak place cely cas, treba sa s nim rozpravat preco. A poprosit o pomoc ucitelku. A hlavne ty to skus neprezivat, lebo dieta to vyciti. Skus aspon navonok sa pred nim tvarit, ze skolka je super, najde si kamaratov, budu sa hrat a vela sa nauci. Proste ho povzbudzovat. Pripadne motivovat, slubit nejaku odmenu, ak vydrzi chvilu bez maminky.
@mirkava chodite do skolky spolu? Teda ked to mnozne cislo 😉 😉 A ked placete tiez spolu, tak sa nedivym...Ale teraz vazne, asi nie je este zrely na skolku, ak "preplacete" cely den, ak len pri odchode a luceni, tak to treba vsetko urychlit, ale za mna, pokial nemusis byt v praci, tak doma by mu bolo este lepsie.
Môj mal 3 roky, keď nastúpil v septembri, a plakal až do apríla 🙂 Potom sme vymysleli, že bude mi kývať z okna, potom už bolo dobre.
Nasa nastupila do skolky ked mala 13 mesiacov a neplakala skoro vobec. Ak ano, tak iba par minut, potom ju ucitelky utesili a vsetko bolo v poriadku.
@mirkava môj syn plakal pol roka, sedel, pozeral na hodiny a fňukal do vreckovky, učiteľky ho tak nechali, ešte mu začali hovoriť " hodinár "....prestal, keď som si prácu skrátila na pol úväzku, o dvanástej ho zo škôlky zobrala, aby tam nemusel spávať...keď už bol vo " veľkáčoch " už neplakal ....
@mirkava U nás tiež pomohlo, ked s ním išiel niekto iný ako ja, či už dedko alebo babka, potom prestal plakať. 😉
@mirkava a musi tam chodit? nemoze ostat doma?
ja som vzdy pri odchode vysvetlila, ze maminka musi do prace, ale hned ako skonci, tak sa po neho vratim a cestou mu kupim lizatko 😀 a vzdy som ho aj doniesla... /asi tyzden/ hned som sa rozlucila, ziadne natahovacky, hned do triedy.... ucitelky vraveli, ze potom hned prestal plakat.... podla mna to netreba velmi prezivat.... porozpravaj sa s ucitelkami, kedy prestane plakat, uvidis, co Ti povedia... niektore deti si zvyknu rychlo, niektorym to trva dlhsie.... ved chodi iba na 4 hodiny, a keby tam aj spaval a Ty
musela do prace? ja osobne si myslim, ze detom skolka prospieva, vela sa tam naucia a su v kolektive....
Chýba tu viac informácií, kedy plače a ako dlho. Synček nastúpil v septembri, 3 roky bude mať koncom novembra. Prvý deň bol nadšený, druhý deň už plakal, tretí bola veľká kríza, plač už doma. Ale štvrtý deň sa to znovu zlepšilo, potom ďalší týždeň už super, a vôbec neplače, škôlku má rád, páči sa mu. Ale má kamarátku, tiež novembrové dievčatko, je to jeho kamarátka z ihriska - a ona plakáva stále. Ale len ráno, keď príde, potom počas dňa vraj tiež niekedy plače, ale nie v kuse, aj sa pohrá, aj papať ide - len občas jej príde proste asi ľúto, tak si sem-tam poplače. Ale posledné dni, keď chodím po malého (chodí na obed domov), tak už malinká neplače, normálne leží v postieľke a vyzerá v pohode (nie smutno, ani nešťastne) - takže asi sa to lepší.
Ešte možno pomôže inšpirácia od kamarátky mojej dcérky - teraz sú baby prváčky v škole. Jej mladšia sestrička je teraz už v škôlke druháčka, ale tiež veľmi dlho minulý rok plakávala, dokonca jej pani učiteľky nechávali staršiu sestru ráno v triede až kým sa nešlo na raňajky. Potom jej mama sľúbila, že keď jej príde do okna zakývať, nakreslia jej niečo aj s najstaršou sestrou (vtedy prváčkou) na okno prstom. Tak im malá prestala skoro zo dňa na deň plakať - nemala čas - šla k oknu zakývať, a ony kreslia na okno obrázok. Robia tak aj teraz, keď už je najmladšia v škôlke sama a obe staršie sestry sú školáčky. A už neplače 🙂
Ešte mi napadlo, že ja som v tie prvé dni nášmu povedala, že v škôlke majú vláčiky, autíčka (má ich veľmi rád, najmä vláčiky) a že by mu ich pani učiteľka mohla ukázať. U nás sa doporučilo doniesť si nejakú hračku z domu, ale to on vtedy vôbec nechcel. On sa na to už doma trochu namotal, na tie hračky - opisovali sme mu, akože sme hádali, aké asi sú tie hračky (škôlku sme tam moc nespomínali, len že sú v škôlke sme povedali), a keď už bol namotaný, tak sme povedali, že zajtra sa na to opýtame pani učiteľky, aby mu ukázala, čo to tam majú. Takže keď už ráno šiel do triedy, povedala som pred pani učiteľkou nahlas, že Tomáško je zvedavý, aké vláčiky (autíčka...) máte. Pani učiteľka tak vlastne vedela, čím ho zaujať, a on sa aspoň trochu v tej chvíli odreagoval od toho, že idem preč. Samozrejme, rýchlo sme sa rozlúčili, pusa a povedala som, že prídem na obed.
Neskôr zaberá aj to, že on ide pani učiteľke ukázať, aké má on hračky - druhý týždeň si nosil knižky (pani učiteľky čítali), teraz autíčka.
Inak, neviem ešte, či to môže pomôcť, mne malý povedal (keď tie prvé dni plakal), že on plače preto, lebo mu je smutno za maminkou a že mu je dlho v škôlke. Medzitým ale povedal, keď som sa opýtala, že v škôlke sa mu páči, aj hračky sa mu páčia, ale mu je dlho a je mu smutno, "keď si neprišla" (sa mu zdalo, že dlho neprichádzam).
@maminkasisa dieta presnane plakat ked rezignuje a citi sa v ohrozeni. je t bezna reakcia zivocisneho druhu v momente ked je mlada opustene matkou...evolucia a psychologia nepusti
@laurika1517 alebo ked sa uz nema coho bat....
@maminkasisa a coho sa dieta boji ked ide do skolky? asi toho ze ostane bez matky...a to sa nepominie do momentu kym matka nepride...tak ja to chapem ze to matky robia lebo musia ist do prace...nechapem to v momente ked tam matka dieta necha a ona je pritom doma
@laurika1517 ale dieta nemoze ostat doma stale, potrebuje sa zaradit do kolektivu, napr. aj ziskat imunitu a podobne a podla mna je vek okolo 3 rokov idealny.... matka moze mat doma napriklad novorodenca, o ktoreho sa treba starat... ale to je na inu temu....
@maminkasisa dieta sa predsa moze ist pohrat s inymi detmi aj inde nemusi nutne na 8h od matky vo veku troch rokov...kedysi skolky neboli a predsa nevyrastali asocialne deti. su aj matky co nemaju novorodenca, su doma nezamestane a dieta do skolky strcia aby mali pokoj a dieta im tam place...to mi pride teda dost mimo. najviac sa predsa dieta nauci od matky a nie ked v kolektive 20 deti sutazi o priazen pani ucitelky... imunita sa snad ziskava priebezne. napr tym ze matka nedrhne vsetko nonstop savom :D ale dieta primerane konzumuje hlinu a šutre
@mirkava Mozete skusit aj homeopatika. Ak je to strach a obavy z tej skolky, nezname prostredie, co sa tam bude diat, teraz je 1x sam (asi to nie je vas pripad), tak je dobry homeopaticky liek Calc. phosporicum. Mozes kupit v lekarni potenciu 30CH a dat mu vecer pred spanim 4 gulicky. Aj par dni po sebe a uvidis. Ak sa zlakol niekedy, mal sok z tej zmeny, tak je dobry Aconit. Davkovat tak isto. Ak je na mamu velmi citovo naviazany, viac ako ine deti, trosku ma aj separacnu uzkost, tak potom kup Pulsatilu a vyskusaj (myslim, ze bude skor tento pripad). Drzim palce!
@mirkava a musis ho tam davat?
@mirkava moji synovia si na skolku zvykli bez problemov.starsi mal 3 roky aj mesiac ked nastupil a za cely prvy rok plakal iba dvakrat vzdy vtedy ked som sa kvoli niecomu musela vratit a on ma uvidel... mladsi nastupil teraz v septembri.ma 2,5 roka.prvy tyzden prve dva dni v pohode, treti den bol hromadny plac v satni tak sa pridal aj on,stvrtok a piatok plakal ked sa zavreli dvere cca pol minuty cakala som za dverami...dalsie tyzdne uz s usmevom a bez placu a to chodi na cely den. a rady? skolku som doma extra neriesila.oznamila som im ze pojdu do skolky ze tam budu s pani ucitelkami a inymi detickami ze sa budu hrat a tak ako rodicia chodia do roboty tak deticky chodia do skolky.opakovala som im ze ich lubim a tesim sa ked po nich pridem. v den odchodu do skolky som uz nic neriesila klasicky obliekla povedala nech si vezmu so sebou nejaku hracku co ukazu detickam a s usmevom a nadsenim sme isli do skolky prezliekli prezuli bez slova dala do ruky hracku flasku s cajom a ucitelka si ich prevzala pri dverach.ziadne extra dlhe rozlucky ci diskusie.pusa zazelala krasny den a papa.
dakujem všetkým za rady a skusenosti 🙂 verím ze casom sa to urovná...
Ahoj, aj u nás pomohlo, keď chodieval manžel, plakali menej. Niekedy to chce len čas. Môj prvý syn plakal každé ráno, ale to bol cirkus už doma, vydržal hádam dva mesiace. Len netreba poľaviť, oni skúšajú, stačí, že prejavíš ľútosť a spustí ešte viac. Treba sa pozitívne naladiť, škôlku a pani učiteľky chváliť, spomínať aj doma...dieťa si zvykne. Potom už chodil rád, ale vždy po chorobe pár dní zase plakal. Bol to mamičkár. Druhý syn bol v pohode, ten plakal asi len prvý týždeň. Nás to čaká ešte s tretím, ten mal len rôčik.
Baby neblaznite. Ze homeopatika. 😕 😕 😕 Nic takemu dietatu netreba.
To byva pri takychto velkych detoch. Ano 2,5 rocny je uz velky a velmi dobre chape. TReba mu to vysvetlit. Cim su deti dlhsie doma s matkou (cest vynimkam) tym je to horsie, ked zrazu musia vydrzat par hodin same s inymi tetami v inom kolektive.
A zabudnite na skratenie uväzku ci zobratie dietata spät domov ak matka este nemusi robit. Tym sa toto len predlzuje a v este vyssom veku budu este väcsie sceny ako to plakanie.
Mame 4 deti ani jeden nemal problem. Chalani isli v 1,5-2 do skolky na par hodin, boli zvyknuti ale od narodenia na cudzie prostredie, cudzich ludi atd. Aj ked vzdy sme boli pri nich.
Najmladsia ma 14 mesiacov, je na svoj vek dost "mudra", neboji sa nicoho (asi odkukala od velkych bratov), je teraz mesiac na 4 hodiny v jasliach a ziadne revy. Plakala druhy tyzden pri odovzdani dva dni, ale tetuse to utriasli a este som spehovala a uz bola vyrehotana. Nakoniec sme zistili, ze to nebolo ani tak z mamou ale o dva dni na to zacala chorlaviet, tak bola skor z toho mimo. Inak vobec enma problem, vzdy jej posepkam do uska, ze mama o chvilu pride a ked po nu pridem vzdy vysmiata ako leco, obcas mi vleti do narocia, obcas je taka zaujata hrou, ze ani nevnima.
Fakt to tu robia super. Maju tu aj starsie deti v skupine okolo dvoch rokov aj mladsie do roka. Tri ucky sa o ne staraju a este som nevidela ani ejdno revat. Ani rano ani na obed. Vzdy ich zabavia vymyslaju hry primerane veku kazdeho, nasa a este jeden chlapcek co este nema dva roky, kludne drzia krok s tymi dvojrocnymi. Deti si vela odkukaju a tie sutazivejsie typy, pre nich je to motivacie sa im vyrovnat.
@yanni neskor to bude horsie? :D to akoze v 18tich rokoch ho nevykopem z domu a so ziadnou cudzou babou nepojde ani na hodinu von...myslis? :D
@mirkava Nám začal chodiť syn do škôlky až od 4 rokov, lebo mali nadstavy, tak ho na 3 roky nevzali. A plakal 2 mesiace. Bolo to veľmi ťažké obdobie. Ale on dovtedy bol na mňa naviazaný. Keď som povedala, že v škôlke bude mať veľa hračiek, povedal, že to má aj doma. Keď som skúsila, že bude mať spolužiakov, kámošov, povedal, že doma má mňa aj sestričku a tatka, tak jemu nik viac nechýba. On mal na všetko odpoveď, prečo tam nechodiť. Prvé 2 týždne ani jesť dokonca nechcel, ani nespal, čo mi doma spinká doteraz na obed. Postupne prestal plakať ráno, tak po ceste do škôlky, začal až v šatni v škôlke. Potom som mu dlho kývala cez okno a posielala pusinky a tento rituál máme doteraz. On je veľmi citlivá povaha, hoc huncút neskutočný. 😅 😉 Nevravím o tom, že už nám chceli navrhnúť aj poldennú dochádzku, čo mne prišlo pre 4 ročné dieťa trošku divné vzhľadom na to, že všetko bolo pre neho nové a musel si jednoducho zvyknúť. 😅
Držím palce!
@kristinka86 a ty si musela do prace,? ci si bola doma s mladsou?
@mirkava a kde place v skolke ? alebo ked ho odnasate ?