Ahojte, mam takúto dilemu. Chodíme k rehablitačnej sestre, ale malý je úplné zdravý. Začali sme tam chodiť ked mal 4 mesiace, zato ze si nedvihal hlavicku na brusku, ale tu si už bez problémov velmi davno dviha. Je úplne zdravé a živé dieťa, ked leží tak sa stále kotúľa, aj sa plazí, no nestvornozkuje. a podla rehalibitacnej sestry mal už daaavno stvornozkovat. Teraz chce aby som s nim cvicila vojtovou metodou, co si myslím ze mu netreba lebo nie je zaostaly a nie kazde dieta proste stvornozkuje. a vraj ho nemam davat ani sediet, lebo sa musi posadit sam. akoze nemam problem s nim cvicit, ale mi to pride ako tyranie. lebo to co robi malý pri tom tak to sa da prirovnat k ockovaniu. strasne place a minule sa zacal aj dusit od placu, proste strasne pri tom place a zvyja sa. a to je velmi dobre dieta a inokedy mi cely den ani nezaplace. Aky mate na toto nazor?
nechapem nazoru ako sa dieťa ktoré nevie čo je to sedieť môže naučiť samo posadiť. ved naše mami nas nechavali sedieť obklopených vankušmi tým padom sme si svaly aj spevnili a sedime a sme tu a nikomu sa z toho nič nestalo. moja neter sa napr. sama neposadila - asi z pohodlnosti ale ked sme ju dali sedieť sedela v pohode nepotrebovala žiadnu oporu a tak si svaly proste aj cvičila ved ako inak by ich spevnila kebylen ležala a čakali by sme kedy to urobí sama? to isté si myslím aj o choditkach - my sme sa učili chodiť v tom a sme tu a nikomu sa z toho nič nestalo. je vela deti ktorým tieto zručnosti ako sedieť chodiť štvornožkovať dlhšie trvajú alebo sa ich naučia v opačnom poradi určite by som to tak skoro vojtovou metodou neriešila ved to je zbytočné takto skoro ho trápiť
moja mala nestvornozkovala vobec...........je pohyb spocival v posuvani sa po zadocku, aj to az ked mala takmer 15 mesiacov.......
Ano je to normalne
@44janica44 nerozumies, ale je to pravda, dieta sa same casom posadi, pokial je s tych pohodlnejsich, tak je len potrebne ho spravne motivovat. sedenim skor ako je telo na to pripravene sa akurat dieta cele pokrivi a vobec si nespevnuje svaly. prave tymi ostatnymi pohybmi ako je pretacanie, nacahovanie, poloha na bruchu a neskor stvornozkovanie sa spevnuju svaly. clovek v sedavom zamestnani tiez nema pevne svaly, ale skor problemy s chrbticou(zjednodusene prirovnanie) 😉
@lennkka17 v zasade plati ze dieta do roka ma mat snahu o akykolvek pohyb...cize aj gulanie a plazenie je pohyb. Stvornozkovat moze kludne az na 12-13 mesiacov. Ked ho neobmedzujete v pohybe a nebyva casto v pasivnom sede, tak jeho vyvoj bude pokracovat v pohode 😉 😉 vyslovene ked nema nejaky fyzicky ci neurologicky problem, co asi nie.
ale to co tu niekto spominal ze sedenie vo vankusoch spevnuje chrbticu 😝 😝 😝 😝 😝 ech, ....tak toto nie je pravda. chrbtica sa spevnuje a pripravuje na chodzu PRAVE v polohe na brusku dvihanim hlavy, plazenim , stvornozkovanim ... Niektore deti nelozia, tym ze sa prilis skoro vytahuju do stoja a chodia o nabytok..ale ak boli dostatocne dlho na chrbatiku alebo aspon sa plazili, mozu byt OK. 😉 😉
@katpetdo bratrancov syn - tiež išli na to metodou nauč sa sam v takmer roku ked maly nevedel dokopy urobiť nič im doktor nakazal davať sedieť kupiť choditko a par mesiacov a malý všetko dobehol. viem že teraz je hit nechať sa deti učiť samé ale neviem ja som za tie pôvodné metody nemyslim si žeby sme my ako deti behali nejaký pokrivení alebo podobne
@44janica44 , máš úplne nesprávny názor, čo sa týka sedenia detí - pasívne sedenie vôbec neprispieva k spevneniu chrbtice - práve naopak. A to že to kedysi (a niektorí rodičia aj dnes) robili mamy a obkladali deti vankúšmi, neznamená, že je to správne. Prispieva to k budúcim problémom s chrbticou, akurát, že to už si málokto spojí, ak má dieťa v puberte ťažkú skoliózu a lordózu chrbtice a v 30. problémy s krížami 😝 .
najlepšie si dieťa spevní chrbticu a brušné svaly plazením a neskôr lozením, takisto ležaním na brušku, ležaním na chrbátiku bez plienky, kde má možnosť dvíhať si nôžky až ku hlavičke.
A k zakladateľke témy - ja si myslím, že je normálne, že 9 mesačné dieťa neštvornožkuje, kľudne to môže robiť aj o pár mesiacov neskôr a ešte to spadá do bežného vývinu zdravých detí. Z mojich 3 detí, 2 štvornožkovali až po 9. mesiaci a sú v poriadku 😉 .
@44janica44 nechapes ako sa moze dieta SAMO naucit sediet ?? 😉 😉 🙂 🙂
uplne normalne, u mojich 4 deti to prebiehalo takto... najprv same dvihali hlavicku, potom sa same smykali po zemi a pritahovali sa rukami, potom sa same dali na styri a stvornozkovali cca vo veku 7-8 mesiacov, z polohy na styroch same zdvihli rucky hore a same si sadli na zadok ... 😉 😉 😉 Doktorka nas chvalila ze mame ukazkovy vyvoj.. 😉
Vankuse na sedenie sme nepouzivali, ked sa prevratili, naucili sa davat pozor a pri pade zo sedu sa zachytavat o zem rukami.
tak úplne normálne to nie je 😉 , ale stáva sa to....moja dcéra začal štvornožkovať ke´d mala 13 mesiacov, chodiť až v 16,5 mes. Cvičili sme Vojtovu metódu, veľmi jej to pomohlo....a teraz je z nej taká šikovnica. Behá, lieta, vylezie na tak ťažké preliezačky, že až mi je zle...a to má len 2,5 roka. Je podstatne šikovnejšia ako iné dieti....Ke´ď sme chodili na tú Vojtovu metódu, a ja som sa tam strachovala, že čo jej je, či je v poriadku a tak, tak sa sestrička smiala a vravela- ve´d počkajte keď bude mať tri roky, bude šikovnejšia od iných detí, a veru mala pravdu.
Áno, to je pravda, sedieť ho nedávaj ak sa sám neposadí, môžeš mu veľmi poškodiť chrbticu.....Tej Vojtovej metódy sa ale neboj, my sme s ňou cvičili iba jeden cvik, veľmi jednoduchý ale zas účinný, nijako jej nevadil...Cvičili sme krátko asi 2 mesiace. S tým jedným cvikom sa naučila aj plaziť ( nevedela ani to ) potom štvornožkovať, sama sa dala krásne do sedu a potom pomaličky aj vstávať na nôžky. Inak sme tiež rehabilitovali od 4 mes.
Áno je to úplne normálne. Starší mi neštvorkoval vôbec, hneď sa staval na nohy a začal chodiť keď mal mesiacov. Dcérka má 9 mesiacov, sama sa ešte úplne neposadí - inak sedí v pohode a tiež nejak neštvorkuje, dá sa na 4 a hojdá sa hore-dole - dnes akurát trošku začala ale dozadu 😀.
môj syn tiež neštvornožkoval , on sa plazil, ale takou rýchlosťou, že keď som išla do kuchyne z obývačky tak na rohu ma vždy obehol - kam som sa pohla on so mnou. Naučil sa chodiť sám, teda chodil okolo nábytku, steny držať som ho nemohla lebo sa na to jedoval - iba sám , tak som chodila za ním keby niečo tak ho chytím. Od 12 mes. chodil sám, vozil sa na motorke...
Vôbec mu to švornožkovanie nechýbalo, sú aj deti ktoré túto etapu "preskočia".
@bodka70 nič proti názoru ale môj je, že na bolesti krížov, skoliozu a podobné zaležitoti pôsobi sedavé zamestnanie, práca za pásom, koniec koncov aj to sedenie v školských laviciach tiež nie je zdravé ked zoberieme do úvahy, že niektoré deti presedia skoro celý den v škole, nedotatok času na pohyb a to že deti sa v dnešnej dobe hýbu a chodia po vonku ovela menej a skôr sedia za tabletom a podobné záležitosti. automechanika určite nebolia kríže z toho že ako malý sedel s podporou vankušov ale z toho, že väčšinu dna prestojí skrčený pod kapotou 🙂
@44janica44 , ja netvrdím, že za chybnú chrbticu nezodpovedajú aj ďalšie veci,ako si spomenula. To je to isté, ako to, že za zdravím človeka je jeho stravovanie ako dieťatka ale samozrejme je dôležité ako sa stravuje aj naďalej, keď už je dospelé. 😉
Kostra malého dieťatka je ešte veľmi pružná, má oproti telíčku pomerne veľkú a ťažkú hlavu, svaly sa len formujú. V takomto veku veľmi ľahko dôjde vplyvom nesprávnych pohybových návykov ku deformitám chrbtice, ktoré sa v neskoršom veku len ťažko naprávajú.
Moj synček začal štvornožkovat ako 10.mes. a sam začal chodit ako 16mes.A pri štvornožkvani sa naučil aj sám posadit ale ked som ho dala sadnut bez opierky pekne a rovno sedel,najskor sa začal dávat sedat s chrbtu ako ked robiš brušaky,potom už pekne zo štyroch a na všetko prišiel sam.Občas som ho dala sadnut ale žiadne vankuše.
@lennkka17 ahoj, vojtova metoda tyranie nie je. len sa to cvici, aby dieta robilo spravne pohyby. ja som so synom cvicila dva roky. vrestal ako pavian a teraz je krasny. len rozdiel, mame kopec diagnoz.
Presne viem o com pisete.nas maly ma 9 a pol mesiace. Bolo mu v 4 mesiacoch diagnostikovane ze je hypotonicky, viac daval hlavicku doprava, ale nic extra vazne.Zacali sme cvicit vojtovku na rehabke.krasne sa mu spevnili svaly. Poctivo som s nim cvicila, aj ked plakal. To je prirodzene ze sa im to nepaci, ani mne to nerobilo extra velke potesenie, ale brala som to tak ze je to pre jeho dobro.este do minuleho tyzdne nestvornozkoval.a stale to vsetci riesili....na rehabke, neurologii...ze nestvornozkuje a vsade kam potrebuje sa doplazi a zacal sa stavat pri nabytku.Uz mi to liezlo na nervy to stale riesit dookola.uz asi mesiace vojtovku necvicime, len tak rehabilitujeme na fit lopte pod dohladom rehab.sestry.krasne usedi, ale sam sa do sedu netaha, naco aj ked sa ku vsetkemu doplazi co ho zaujme.no a prave dnes ma prekvapil ked sam zacal stvornozkovat.myslim si ze toto sa uz privelmi dnes riesi.vsetci musia byt podla tabuliek.my sme ale od 4 mesiaca zacali s malym chodit do kurzu plavania.tam sa krasne rozhybal a myslim ze to mu pomohlo najviac.ja osobne som zacala s malym cvicit vojtovku skorej z alibismu, aby som si potom nevycitala keby sa to nejako nelepsilo.ale mam pocit zeby sa do tohoto stadia dopracoval aj sam, len asi o nieco neskor.
@44janica44 ale ak sa ten automechanik dopracoval ku skolioze lebo mu rodicia k tomu dopomohli tym ze vytvarali nespravne zakrivenia chrbtice ked na to ta este nebola pripravena, tak je jasne ze krcenie sa pod kapotou auta bude tolerovat horsie ako chlap bez vyvin.skoliozy.lenze pred niekolkymi rokmi sa nevedelo ze dopomahat dietatku vankusmi a urychlovat sedenie je nespravne.
Moja malá má pomaly 10 mesiacov a neštvornožkuje, ba dokonca ledva sa plazí. Nemá to zapotrebu, lebo od 8. mesiacov začala robiť sama svoje prvé kroky, v 9 mesiacoch sa sama zo zeme postavila bez akejkoľvek opory a teraz už na 80% chodí. Od 6. mesiacov sedí sama bez opory a od 7.mesiacov sa z akejkoľvek polohy dokáže posadiť sama. Takže toľko k štvornožkovaniu 🙂
moja malinka sa naucila sama si sadnut uz v 7 mesiaci a tym padom nemala ziadnu snahu sa naucit lozit alebo stvornozkovat. Vzdy ked sme ju dali na brusko aby trenovala hned si sadla a bolo po treningu 🙂 tiez sme sa bali a nevedeli co robit lebo vsade sa pise ze musi stvornozkovat, ale nas lekar aj neurologicka nas ubezpecili ze je uplne v poriadku a ze mozno ani stvornozkovat nebude. Vraj je aj tak dost sikovna ze si vedela sama sadnut a mozno zacne hned az chodit. Tak sme to nechali tak, a na nase velke prekvapenie pred 2 tyzdnami (mala ma 10,5, m) zacala stvornozkovat sama z nicoho nic :D takze ak sa inak vyvija uplne v poriadku netrap ho asi len potrebuje cas. Kazde babo si samo najde cestu ako sa pohybovat, mozno nebude stvornozkovat ale urcite ti neostane lezat ale sa hned postavi ;)
moja dcera začala štvornožkovať až potom ako už vedela chodiť a to mala rok ... nejako sa aj predtym dostala všade kam chcela ale cestovala pozadku, alebo sa nejako doplazila... žiaden strach ....
@lennkka17 Ahoj, moja mala zacala stvorkovat ako 11 mesacna. Kazdy vravel ze je leniva a blaboly, nato som aj ja mala strach ako ty tak som si tiez citala o vojtovke a tak a videla som ako tie deticky trpia... Poviem ti tak. Kazdy je velice mudry. Ale kazde dieta ma svoj cas, svoje tempo! proste len este nedosiel na to ako to robit alebo sa mu proste nechce. Deti nie su cvicene opice narodene aby sa vyvijali podla tabuliek ktore su podla mna prehnane, Moja dcerka zacala chodit ako 15mesacna. Je ziva, zdrava, uplne v pohode. Nic nezameskala. Uvidis pride den a zacne veeeelmi rychlo byt akcny ! Takze moj nazor je netrapit ho vojtovkou ani nicim. a ty sa hlavne netrap , mrzi ma ze takto povie odbornik uz mal davno stvorkovat... ale to su ti "odbornici"
lennkka17 Ja si myslím že každé dieťa je úplne iné a nie vždy všetko sedí s tabulkami čo Dr. majú. Niektoré deti štvornožkovanie preskočia a hneď sa dávajú na nohy a poznám ich teda veľa.Takže že je písané že má v tom období štvornožkovať podľa mne ešte nič neznamená, každé dieťa má svoj čas a svoje tempo.Moju som do sedu nedávala, kým sa neposadila sama, iba som jej ked bola v lahu dala dva prsty a pritahovala sa za ne sama.
Ďakujem všetkým za príspevky. Rozhodla som sa, že cvičiť nebudeme, nakoľko má problém aj rehabilitačná sestra ho udržať a veľmi s nim bojuje, tak potom ako ho ma udržať ja? je to proste boj a neverim, že ho to aj neboli, lebo to bolelo aj mna ked mi pritlacila laket k jeho nozicke aby sa nevyšmykla. Tiež si myslím, že každé dieťa je individuálne a možno začne pozdejšie štvornožkovať a keď nie tak proste to preskočí. Keď tak veľmi všetci podporujú názor, že dieťa si musí samé sadnúť a samé sa aj postaviť tak prečo ho nútiť do štvornožkovania skôr ako je na to pripravene? toto nepochopím. asi toľko 😝
@lennkka17 moja skusenost: maly dost pohodak, sedel bez opory sice uz ako 6mesacny, ale pretacat z bruska na chrbat sa zacal asi ako 5mesacny (vraj tiez neskoro), stvornozkovat zacal ako 10mesacny (cca v tom case sa aj sam posadil), chodil ako 14mesacny 😉 . Ani ma nenapadlo riesit to, ma svoje tempo... 😉
@lennkka17 9 mesiacov je uplne v pohode, kazde dieta ma svoje tempo, vobec by som sa zatial neznepokojovala. Nasa dcerka nie je leniva, je dost aktivna uz od malicka, ma 8 a pol mesiaca a len teraz sa naucila plazit. Zistila som, ze velkou motivaciou su pre nu kukuricne chrumky, tu je jedno z nasich prvych plazeni spred par dni 🙂
Teraz sa plazi uz aj za hrackami, ale len za tymi ktore ju bavia.
Nasa starsia nestvornozkovala nikdy, plazila sa ako partizan a okolo 9 mes sa stavala popri nabytku, okolo 1 roku chodila sama a nic jej nechyba, ma 3,5 roka 🙂
my mame tiez taku skusenost ze sme chodili na rehabky, poslali nas tam lebo maly mal 3 mesiace a ked ho dala dr na brusko tak nedrzal hlavicku, len tam pocas tej jej kontroly , darmo som jej rozpravala ze drzi ze este nemal ani 2 mesiace a uz si pekne drzkal, no darmo...nedrzi tak sup na rehabky, chodili sme tam a vzdy bolo vsetko ok, len ked sa mu blizilo k roku tak sa rozhodla ze nam da cvicit vojtovku a to len pre istotu aby sa nestaval na spicky ked zacne chodit, ma islo vyrutit od zurivosti, ja som bol presvedcena ze mu to netreba, naco ho trapit takto ked pre to nebol ani ziadny vazny dovod a razne som to odmietla. vyradili nas vtedy odtial.maly zacal kratko na to krasne chodit a v zivote nestal na spickach...tu na SR sa dava Vojtovka cvicit aj len pre istotu, niektorym detickam nehovorim ze nepomaha ale ti co to naozaj nepotrebuju tak naco sa maju takto trapit? vysvetlovala mi ze placu nie pre to ze by ich to bolelo ale preto ze ich davame pri tom do polohy v ktorej nechcu byt, no neviem...nikdy nikto nedokazal ze ich to neboli len to vsetci tvrdia, ved ten plac hovori za vsetko....poznas svoie dietatko najlepsie no ale oni maju tabulky a neviem co a ked sa podla nich nejde, sup dame vojtovku, chory system
Ahoj. Ja pridám moju skusenost. Moj syn nestvornozkoval vobec a dokonca sa ani neplazil, len sa kotulal. Nedavala som sediet na odporucanie pediatricky, az ked sa sam posadil, co sa stalo cca v 10. tich mesiacoch.
Potom v 11.tich sa sam postavil v ohrade a uz v 12. tich zacal chodit. Cize vsedko dobehol ked na to podla mna dozrel. Zacali sme aj asi v 6. mes rehabilitaciu lebo sa neotacal ale reh.sestra povedala ze je to zbytocne
lebo nie vsetky deti sa vyvíjaju podla tabulky. Mimochodom dnes je uspesny sportovec 😉
@lennkka17 mala som podobne dieta, stvornozkovat zacal ako 13m, posadil sa sam ako 11m a chodit zacal v 17m. Na rehabilitacii vobec nespolupracoval, doma som trochu vojtovku sa pokusala, ale priznam sa, ze bojoval so mnou velmi. Je to na tebe. Moj je mierne hypotonicky, inak by si v zivote nepovedla, ze hrubou motorikou zaostaval. Teraz ma 2,5r. Na druhej strane jemnu motoriku mal vzdy ovela lepsiu ako prisluchalo jeho veku, kedze sa mu nechcelo hybat, tak sa zabaval s tym co slo 🙂 . Do sedu som inak nedavala, suhlasim v tomto smere s rehabilitacnymi, ze dieta ma robit vsetko same, elbo vtedy je na to pripravene. Je zbytocne nieco urychlovat.