9 a viac mesačné deti - výchova

3. okt 2021

Dobrý deň prajem, zaujimalo by ma ako ste vychovávali svoje 9 a viac mesačné deti, čo všetko už vedeli, či ste čítali knižky, keď niečo zlé urobili či ste zvýšili hlas so slovami "no, no, no!" Či ste vedeli aj capnúť po riti alebo po prstoch? Moje dieťa vie tlieskať, mávať, vie dať papa, vie ukázať no, no, vie ukázať aké je veľké, vie ako robí zajko, vie sa skrývať kde je? Tu jeee, vie povedať mama, baba, tata, dede, dada. Venujem sa jej, len už akosi mi dochádzajú inšpirácie čo učiť take dieťatko, prosim vás o vaše skúsenosti, niekedy mam pocit, ze sa nevenuje dostatocne samo sedi, stvornožkuje, stavia sa popri nabytku. Hladala som aj nejake videa na youtube akym štýlom vychovavat taketo dieta, aj knižku som hladala a nic. Vieyr mi niečo odppručiť?

elizabet173
3. okt 2021

capnúť určite nie, ani po ritke, ani po prstoch, ani nikdy. Povedať dôrazné no-no a pozerať sa mu priamo do očí, to áno, ak ti napr. vyhadzuje hlinu z črepníka. Je fajn, že sa mu venuješ, stále mu rozprávaj, komentuj, čo robíte, prezerajte si leporelá, hrajte sa, ale najmä ho nechaj skúmať svet samé. Nemusíš mu robiť od rána do večera animátora. Nechaj ho v tráve pozorovať lienku, mravca, upozorni na zvieratko, ak idete okolo, dávať rôzne predmety do nádoby a následne ich vysypať. Pozri si na youtube videá montessori, sú tam rozdelené podľa veku, nájdeš tam veľa námetov, ako ja na stránke montessori doma.

https://www.youtube.com/watch?v=5M1yUGeY6DM

https://www.youtube.com/watch?v=ZI28AAC7gsk
mariet24
3. okt 2021

Capnutia po prstoch či zadku neuznávam, môj starší má 7 rokov a raz v živote dostal po zadku. Ak nereaguje na nono, tak pri tom čo zakazujes aj chytiť rúčku a nedovoliť to spraviť. Po pár opakovaniach to pochopí a neskôr bude reagovať už aj na nono

esterba
3. okt 2021

Kazdy vie capnut po prstoch aj po zadku, ale ak ma co len trochu rozumu, tak to robit nebude. Okrem tohto, akokolvek sa mu budes venovat, bude to len plus.

domak2
3. okt 2021

Capnut po riti 9 mesacnemu mi nenapadlo. Max sa zamracit a povedať nie s pohľadom do očí, chytiť ruku.

hipuska
3. okt 2021

Skús knižku Kubko sa učí rozprávať. Bola som dosť skeptická voči nej ale okrem zvukov robíš na strane aj nejakú činnosť. Akoby 3d čítanie. Napr.ked je na strane klop-klop tak zabuchas na dvere...keď strihá nožničkami povieš smyk-smyk a aj prstami napodobnis nožnice...neviem to inak vysvetliť. A takéto dieťatko teba nechať veľa na zemi. Ono si svojím spôsobom potrebuje objavovat svet. Keď moje spalo, vždy som mu na ráno postavila buď vežu z kociek alebo plysakov nastavala....

marianarem
3. okt 2021

Mojho uz v tomto veku bavili knizky, dlho sa vedel pozerat na obrazky. A rad pocuval basnicky, pesnicky, riekanky. Tu knizku o Kubkovi mame aj my, no este radsej mal leporelo Rymovacky. Vela peknych obrazkov a slova, co sa rymuju. Ale vo vseobecnosti som mu v tomto veku skor vytvorila priestor, aby mohol objavovat a zabavit sa aj sam a aby hlavna zabava bola vlastne domacnost a bezny zivot. Preorganizovala som sufliky a skrinky, aby mal dost moznosti otvarat, vyberat, skumat predmety. Uz aj smeti ho v tomto veku bavili, tak som ho nechala, nech si vybera zo sackov ciste plastove a papierove odpadky a nech si ich prezera. To ho drzi este stale uz ma 22m 🙂 Brala som si ho aj k vareniu, normalne v kresielku sedel na linke, pozeral, ako varim, dostaval do ruky nastroje a suroviny. Vela som mu rozpravala a vsetko komentovala. Aj prechadzky vonku boli take rozpravacie a ukazovacie.