Ahojte mamicky, moje dieta ma 9,5 mesiaca a nelozi ani neplazi sa. Ked ho posadim sedi, ale nie velmi dlho. Isla som s nim do sukromneho rehabilitacneho centra. 3 tyzdne s nim uz cvicim doma vojtove cviky co nam dala fyzioterapeutka a stale nic. Teraz sme boli v poradni a doktorka povedala, ze na to pride. Mate s tym skusenosti? Mam sa vypytat k neurologovi? Ako casto sa chodi s detmi na rehabilitacie. Ja som bola zatial 2x. Prvykrat nam dala 1 cvik, teraz dalsie dva. Tie uz cvicim tyzden. Dakujem
@saty.predaj ahoj. Moj syn zacal sam sediet ako 12 mesacny, stvornozkoval v 15 mesiacoch a chodit zacal v 18 mesiacoch. Detska lekarka ma do nicoho netlacila ale odporucila mi konzultaciu v rehebilitacnom centre a neurologa. Vsetci povedali ze je vsetko v poriadku. Ale bol zablokovany po ockovani tak ze nepouzival lavu stranu (ruka aj noha). Nebol paralyzovany, on koncatiny pouzival ale bal sa ich zatazit. Pretoze pri ockovani mu lekarka štrajchla aj nerv a on si to spajal s bolestou. Stacil 1 cvik aby pochopil ze ma pouzivat obe ruky a hned jeho mozog pochopil. Tym cvikom bol obycajny furik. Doktorka chytila nohy a brucho, ruky dala na podlozku a tak s nim robila furik. Od vtedy uz napredoval dnom za dnom. Skusila by som na tvojom mieste neurologa a este aj ine rehab centrum. Iny pohlad na vec ... aj ked poznam vela deticiek ako ma ty a ja. Proste su lenivejsie, pomalsie a ziaden iny problem v tom nie je
Veď 9,5m je v pohode. Dôležité je, aby bol často na zemi na brušku, motivovať s hračkami, aby snažil ísť do priestoru!! Čo najmenej pasívne sedieť!! Môj syn sa v 9,5m začal plaziť dozadu, v 10m sa pohupoval v kolienkach, loziť začal v 1 roku, sadol si tiež v 1 roku, v 14,5m sa postavil, odvtedy veľa 4nozkoval a chodil popri nábytku, v 18m a 1 deň spravil prvé kroky, teraz po necelých 2 týždňoch už poväčšine iba chodí, ide mu to krásne!! S cvikmi nemám moc skúsenosti, akurát asi mesiac sme cvičili kiedronovej cviky https://blog.evakiedronova.cz/2016/04/28/foto-s...
Ja pridam nasu skusenost... Syn na zaciatku 8 mesiaca nelozil,neplazil sa nesedel... Netlacila som ho do nicoho,ani nevodila za ruky,ziadne choditka ani nic... Odrazu sa zacal plazit a z plazenia stvornozkovat, no nacvicoval to cele dni. V 9. mes. sa postavil a chodil popri nabytku, v 11. mes. chodil bez pomoci uplne sam. Jasne,svokrovci stresovali,ze v pol roku este nelozi a podobne...ale verila som mu a dala cas. Myslim,ze kazde zdrave dietatko " dozreje" v spravny cas,ked bude pripravene ono, nie ked sa to hodi nam,lebo uz je cas. Drzte sa!
*** a len moja rada, je na Tebe, ako s nou nalozis... Ak ani nelozi, nedavaj ho sediet... Raz si sadne sam zo stvornozkovania... Tymto velmi predbiehas. Rada dobre mienena.
na vsetko toto je cas. a preco ho posadzas? to je jeden z dovodov preco deti nestvornozia a tuto fazu preskakuju...ale to ti urcite aj dr.povie, ze deti sa neposadzaju, nevodia za ruky, nedavaju do choditka...tieto casy su uz za nami nastastie.
@stellasweet
@luna11 ja ho nedavam sediet a hrat sa. To som sa asi zle vyjadrila. Niekedy ho proste posadim na chvilku, lebo aj v kociku alebo v jedalenskej stolicke sa pekne pritiahne a sedi. Viem ze sa nemaju davat do sedu 🙂 dakujem
@erinne cvicime 5x prvy cvik a tie nove uz 3x za den. Necvici holy. To by mal? Teraz je aj celkom zima
@minik5 ved ja ho motivujem ale ked sa niektl nechce pohnut sa proste za tou hrackou nepohne. Na ho nedavam sediet pasivne. Dakujem za link
@saty.predaj ahoj, moja mladsia dcera nikdy neliezla, sedela a potom sa zrazu postavila a uz sme ju nedonutili sadnut a liest, zacala chodit. Dr mi povedala, ze sice preskocila jeden vyvinovy krok, ale ze sa to moze stat. Ona hovorila ako 11 mesacna cele vety, cize bolo jasne, ze hlavu ma ok, akurat neliezla. Chodit zacala skoro ako 19 mesacna....teraz ma 8 r. a je vsetko ok, sportuje, super sa uci a jazyk sa jej nezastavi 🙂...cize ak dietatko inak napreduje, tak to este nie je taky vek, ze treba robit paniku, ze nelezie...
Moj sa začal plazit v 10.m., v 11.m. si sám sadol, v roku zacal 4kovat. V 13.m. sa postavil a od 18.m. behá sám. Teraz ma 2 roky a veľa behá pešo.
Držím palce!
@babatkoo dakujem tak dnes skusame furik ale na to asi nema 😀
Moja dcera vobec nestvorkovala. Proste sa v necelych 10 mesiacoch postavila a behala. Je to individualne!
Ahoj, ja by som neurologa urcite riesila a pytala by som sa do rehabilitacneho centra Tetis v Dunajskej Luznej.
Su tam odbornici v neurologii a aj na vojtovu metodu.
Drzim paste
@saty.predaj za máličko, dá sa obrátiť aj na fyziomamu, poradí, vysvetlí aj cez správu. No, pasívny sed je aj sed v jedálenskej stoličke, v kočíku, babke na kolenách.. to je jedno, že sa pritiahne sám do sedu..dieťa si zvykne, bude to už vyžadovať..dieta sa musí vedieť samo posadiť, to si osvojí, spevní, čo treba a potom sa už môže dávať sedieť aj do stoličky 😉 ťažko sa to dodržiava, ja viem, rodina tlačí, a robia to tak všetci, ale pasívny sed môže všetko iba spomaliť. 😐
@minik5 no kolko ludi tolko nazorov. Ortoped nam napriklad povedal ze kludne davat do kocika aj do stolicky do polosedu a zatazovat klby. Fyziomamu nepoznam 🙂 Posles mi nejale podrobnosti prosim.
@saty.predaj posadit sa ma sam, nie pritahnutim ale z polohy na styroch cez sikmy sed...najdolezitejsia je poloha na brusku, z tej to vsetko vychadza...chce to cas🙂
neurolog....zhodnoti, ci ide o individualnu odchylku motorického vyvoja, alebo je to zavaznejsie.
@saty.predaj nas sa nevedel v 9 mesiacoch ani otocit z chrbata na brucho... ao vravi doktorka on na to pride .. sadat by som ho nedavala.. nam vojtovka pomohla chodili sme cvicit tusim raz za 2 tyzdne ale mozno aj kazdy tyzden .. ked zosilnel uz nechcel cvicit ale uz nebolo treba bo zacal napredovat aj sam.. ja som teda ho nasilu cvicit nechcela vydz som ho nejako motivovala rozpravala sa s nim a tak sme cvicili .. bez placu.. neskorej sme chodili ked necvicil uz len na masaze :D... lebo dr predpisala 10 cviceni tak rehabilitacna sesrta to takto vyriesila - aby nemusela negovat doktorku ze uz netreba :D... malemu sa aj to pacilo aspon kukla rehabilitacna ako napreduje... nam to rychlo pomohlo aj ked neviem ci hned za 3 tyzdne to je asi dost skoro este mu daj cas... inak nas poslala aj k neurologicke a ta si len potukala na celo ze normalne dieta ze spravte si druhe nebudete tolko riesit :D... ale inak bola mila... asi je este na neurologa skoro... nas zacal plazit asi ako 10-11 mesacny lozit v roku aj sediet nejak tak - pametam ze na narodky prvy krat sedel v sedacke na papanie 🙂 -sedenie sa nema unahlovat ani sa davat posadzovat on na to pride sam... chodit zacal ked mal 1 a 4 mesiace... mladsi ten uz v pol roku stal pri nabytku a padal ako hruska bo bol este hlupy na to :D... nastastie zacal v 7 mesiacoch liest.. a chodit zacal ked mal rok a 3 mesiace aj tak... takze kazde dietko ma svoje tempo... niekto ta zbytocne vystrasil... ale tak nas poslali na rehabilitacie lebo sa neprepinal na nozky ze to ma dieta robit .. tusim od pol roka ze ked citi nieco pod nozkami ze sa podopre ako by chcelo stat (nie ze sa sam postavy ale nieco ako ze sa vspiera :D) to uz ty doktori vedia ako to funguje... a po tom ako toto zacal robit pomalinky zacal pekne napredovat... drzim palce nech vsetko pomali ide ako ma a menej stresu 🙂
@erinne ano malo by cvicit nahe miminko. Vojtova metoda je reflexna, laicky vlastne "stlacenim urciteho miesta vyvolavas a posilujes reflex", ktory je potrebny pre to, aby sa dietatko vedelo spravne pohybovat. Preto by si sa pri cviceni mala dotykat len tych urcitych miest, tzv.aktivacnych zon.
Este po cviceni par minut by dietatko malo volne lezat na podlozke, aby si nejak upevnilo ten prave nacviceny reflex.. tak nam vravela fyzioterapeutka.
@saty.predaj prepac som tam.seba oznacila omylom
Masáže každý deň robíte?
😔 pekne, nám povedal nerobiť s dieťaťom nič, do čoho sa nedostal sám. Na FB je ako fyziomama (Edita Vlčkova). Ak si samo nevie sadnúť, chrbátik ešte nie je dosť pevný na udržanie hlavičky, zbytočne sa zaťažuje chrbtica, môže sa to potom prejaviť neskôr. Keď už je všetko po fyzickej a psychickej stránke ok, sadne si samo 😉 (to isté platí pri postavení sa na nožičky, prvom kroku)..
@oskvarka ja mam starsieho. Ten nebol tiez nejaky rychly ale sa plazil ked mal 8 mesiacov. Z toho si klakol a postavil sa ked mal 10. Potom prislo sedenie a chodil ked mal 13. Toto sa mi uz zda extremne 🙂. Nas dr nikam neposlala ja som sla sama. Ake cviky ste cvicili? Mozem napisat? Dakujem
My sme na tom boli podobne, mozno horsie, v 9 mesiacoch este nelozila, nesedela sama, dokonca sa len v tom case zacala prevracat z brucha na chrbatik a naopak.....nam vojtovku neodporucali kvoli afektivnym zachvatom a inym zdr.problemom,ktore tiez mame, velmi nam vsak pomohlo.plavanie, s rehabilit.sestrickou, tak sa rozhybala,ze v 13.mesiacoch chodila a dobehla vsetko velmi.rychlo. My chodime sj na neurologiu, sinalgis na mileticovej ul.v BA. Odporucam. Drzim palce, chce to.trpezlivost 🙂
@saty.predaj to boldaky cudny ortoped, co vam kazal posadzovat dieta do pasivneho sedu. Ale co uz, aj lekari su dobri a..ti druhi.
@saty.predaj juj no tie cviky si moc nepametam uz bol to nejaky cvik k tomu aby sa sam dostal do toho sikmeho sedu z lahu .. nieco ako ze si pokrci jedno kolienko a vystre jednu ruku to som mu drzala zafixovane a nejako sme sa posuvali ale fakt si nepametam (ten sikmi sed to je nieco take ako ze len sa najskorej zdvihne na jednu ruku a podoprie tak doboku nieco taketo https://www.google.sk/search?q=sikmy+sed+dietat... )... ale viem ze som ho ciastocne zobliekala aby som ho mohla dzat za holatu nohu a ruku aby som citila ze je to spravne potom sme cvicili nevojtovku na fit lopte po leziacky na bruchu tusim ze prevazovanie nech dviha hlavicku na lopte a este mal taku malinku fitloptu a tam sme trenovali to klacanie na styroch ponad nu tak sa hojdal... + ked zacal plazit sme podporovali preliezanie prekazok robila som to tak ze som si s nim sadla do ohradky otvorila som taku zvukovu knizku co mal strasne rad a on cez moje nohy ku nej preliezal ked preliezol prelozila som ju na druhu stranu nastastie mal tu knizku velmi rat aj 10 razi bol ochotny za nou preliest... a bol kludne dietko nas druhy sa od 9 mesiacou pomali hadze o zem ked nieco chce - uz ho to teda dost preslo ale v tych 9 mesiacoch sme teda cumeli...msui to byt tazke mat to opacne tie deti ja si tiez stale vravim ze keby boli naopak stresujem viac ppre mna to bolo prve dieta nic ine som nevidela dovtedy aj ked svagrina ma deti je to ine ako vlastne ... rovnako aj mladsi napriklad cez den nespal skoro vobec vseci mi vraveli ze take babatko to stale len spi, tak som si len povedala ze si to uz asi nepametaju a ze to asi prehanaju... aj ked aj tak som dost stresovala aj s tym spankom... ale keby ich mam naopak kovie ci by som nestrsovala este viac lebo nas druhy je tabulkove dieta... spi papa a aj motoricky vsetko podla tabulky...
@saty.predaj inak ja by sm verila lekarom ak ta dr nikam neposlala a teda si jej povedala ako na tom dietko motoricky je co by si ona mala vyskusat vsetkoa le chapem ze niekedy je to ako na pase, tak asi je vsetko v poriedku len je trochu inak nastaveny pohybovo a pride to neskorej... vela zdaru zelam,.. a hlavne psychickej pohody ta je vzdy najdolezitejsia
Moja dcéra mala už rok pred piatimi dňami a nevie sa samo posadiť čiže ani postaviť až teraz sa začala dávať na štyri a kolísať sa dopredu a dozadu. Doktorka nás neposlala niekde No ja som chcela ísť a počuť nejaký iný odborný názor na to pretože naša lekárka Nám povedala že je len trošku lenivá podľa nej a potrebuje na to ona viac času. Šli sme k detskej fyzioterapeutka ktorá nám povedala že prečo sme prišli tak neskoro a ukázalo nám jeden Cvik ako spevniť chrbátik jasné vojtov cvik. Po tom všetkom som si tak urobila môj názor, že vojtove cvičenie je len o tom ako rýchlo dohnať to čo už mala vedieť v siedmom mesiaci ,tým nechcem povedať že je to zlé, Práve naopak, Len je to podľa mňa rýchle naučenie dieťaťa spevniť chrbát cvičením proti jeho vôli a že nie je tam ten priestor na to, aby na to dieťatko prišlo samo. Viem že ho to neboli ,len to vlastne dieťatko nechce robiť a je to proti jeho voli. Ja som si u mojej malej už dávno všimla že nám všetko trvá oveľa dlhšie hlavičku sme začali držať ako päťmesačné plaziť sme sa začali ako 10 mesačné ale viem že ona na to prichádza Ale pomaličky svojím tempom .Takže je asi všetko nahám na prírodu a na ňu nebudem ju nútiť do vojtovky keď vidím že ona napreduje aj sama len na to potrebujem oveľa viacej času. Možno ma teraz veľa maminiek odsúdi ale ja to chcem skúsiť nahať na ňu viem že jej týmto neublížim. Ešte ideme 10. Mája k neurológovi a som zvedavá Teda čo ona na to povie a čo povie na tento môj názor. A čo vravíte naň vy? Len ma prosím veľmi nesprdnite 😊
Nie je velmi dolezite ako casto chodite na rehab. Dolezite je, aby ste vy doma denne cvicili. 4x za den, idealne 5. Po cviceni dietatko hole nechat trosku na podlozke pokopkat😊
Treba trpezlivost. Ja som s malou cvicila prvy cvik snad 3mesiace, az potom dalsie.