Ahojte. Mám doma malú 8 ročnú slečnu, je to moja malá milovaná introvertka. Je to uzavreté dieťa, počet kamošiek 0, počet spolužiakov s ktorými sa rozpráva 0. Pre mňa je to nepochopiteľné, ale ona mi povie, že jej to vyhovuje 🤷♀️ tak mňa napadlo, či tu nie je nejaká mamička čo má takéto dieťa. Dievčatko cca 8 ročne. Mohli by si písať listy 🤔 mali by niekoho kto im nebude zasahovať do ich životného priestoru, ale budú sa mať komu zdôveriť... Keď je tu nejaká takáto mamička prosím 🙏 napíš mi ss
Listy vymyslela ona alebo ty?
Ja by som ju nenútila do ničoho, tiež som bola taka, vždy som veľa premýšľala, aj dodnes premýšľam inak ako väčšina ľudí, trvalo dlhšie kým som stretla niekoho alebo kamarátku, ktorá sa diva na svet podobne. Môže byť vyspelejsia ako iné dievčatá. Hlavne by som ju do nicoho nenútila, potom jej zbytočne vnutis pocit, že je s ňou niečo zlé, a ze taka nemá byť.
tiez som taka bola, v skôlke a neskôr v skole som kamosky sice mala ale vzdy velmi malo..mozno max 3 s ostatnymi dievcatami som si nikdy nerozumela. Vacsinu casu som bola vzdy ticho, lebo som sa nemala skym o com rozpravat 🙂 A ano nenutit, tiez som to ako dieta nemala rada..aj ked som to nepovedala ale bolo mi velmi tazko a smutno ked som bola do niecoho nutena. A tieto deticky introverti su vacsinou vyspelejsie preto si nerozumeju s rovesnikmi 🙂 aspon ja som to tak videla na sebe 🙂 inak su to skvele deti si myslim (co poznam z okolia take deticky), myslim ze su velmi rozumné.. len ich treba pochopit a nechat im svoj priestor 🙂
Ja mám takého syna (tiež 8r.). Bývame na dedine, keď za ním prídu decká v jeho veku tu z ulice, ujde na opačný koniec záhrady. Je taký od bábätka, v roku bol schopný pozorovať deti na ihrisku a keď sa nejaké priblížilo k nemu, schovával sa ku mne. Kamoší sa len so súrodencami a bratrancami / sesternicou. Jemu to vraj vyhovuje, ja to beriem, tiež som bola podobná, aj dodnes som.
S tým zdôverovaním - syn sa mne zdôveruje, nemám pocit, že by nemal s kým komunikovať. ALe nebavia ho témy, ktoré bavia jeho rovesníkov, ani ich spôsob komunikácie.
Ja by som ju nechala, možno sa to v puberte zmení. 🙂
@nicoleee a ešte ti chcem napísať jednu vec - môj syn sa vzdeláva doma. Nechodí do školy, učí sa doma, aj jeho sestra, plus menší súrodenec. Je takto spokojný. Ja občas mám stres, že sám sa k deťom nemá, a nestretáva sa s nimi ani "umelo", či mu niečo nechýba... ale ono to je tak, že keď chodí na krúžky, kde ho to baví, tam sa zapája, komunikuje s dospelými aj s deťmi. Keď je medzi deťmi, kde ho to nebaví, tak či tak sa nezapája, len je v totálnom strese, takže už som to vzdala, netlačím zbytočne na pílu a nechávam to na ňom. A on je spokojný.
A čo si budú písať v tých listoch? Nenut ju, iné by bolo, keby sama chcela kamarátku, že ti povie ze nevie si ju nájsť. Ale keď jej vyhovuje, že je sama, pochybujem, že bude šťastná keď jej neznáme dievča pošle list, ktorý jej nič nepovie a ona bude musieť mu odpísať.
Sú deti ktoré proste sú samotári. Tiež som taká bola, silou mocou sa ma snažili zapájať do hier ktoré ma nebavili, nútili rozprávať s deckami s akými som nemala si co povedať.Nikto nerozumel, že mne bolo lepšie samej si čítať, kresliť, písať poviedky, hrať sa.
Zlepšilo sa to na strednej. Daj dcére čas, Nenut ju mat kamarátky len preto, že máš pocit ze tak to. Musí byť
@nicoleee no,ono musíš ty popracovať na vzájomnej dôvere. Také deti skôr sa otvoria tak mimovoľne,pri nejakej činnosti,či výlete,či niečom,čo robíte spolu.
Môj syn je tiež skôr introvert a ešte ťažký férový typ,čo je na túto dobu nešťastná kombinácia.
Ale i napriek tomu verím,že mu to férovosť ostane.
@jaskolka budú si proste písať, čo zažili, čo bolo v škole... Ja ju nechcem nútiť, pýtala som sa jej, či by nechcela kamošku na písanie listov... Mali teraz v škole napísať niekomu pohľadnicu a ona proste nemala komu... Mne to došlo ľúto, tak mňa napadlo toto s tým písaním listov
@terezka1947 každý večer máme spoločnú hodinku. Sme len my a rozprávame sa... Čo bolo, hovorí len to čo chce... Vždy jej poviem, že som tu pre ňu, že mi môže dôverovať... Ja sa len bojím, aby to, že je, "iná" aby ju proste nezačali šikanovať, vysmievať sa jej. Minule mi povedala, že jej dievčatko nehovorí jej menom, ale kričí na ňu ryba
@nicoleee ja by som skôr sa snažila urobiť niečo s tým, že ani k tebe nemá dôveru.. Nie takými "pravidelnými"hodinkami, skôr spontánne, pri výlete, prechádzke a podobne. Vieš, ani mňa keby si posadila pravidelne večer a vyzvala, že ti môžem dôverovať tak ti nepoviem ani slovo lebo proste na také veci musí byť atmosféra, nie planovane. Dupľom u dieťaťa to nefunguje že "teraz je vecer, tak mi povedz, čo ťa trápi"
Môžte skúsiť tie listy, ale nemaj veľké očakávania, lebo ak ona ma problém nadviazať kontakt so živou osobou(teda nepotrebuje sa zdôverovať) tak listová kamarátka bude pre ňu ešte viac náročnejšia.
Možno by som radšej skúsila písať si denník. Lebo aby sa zdoverovala niekomu, koho v živote nevidela... No neviem, či to bude fungovať.
Aj ja som mala zo seba tento pocit. Potom prisiel pristup na internet. Puberta. A hop... Viem vyjst medzi ludi. 🙂 Chce ona kamosku alebo ty? xD
Kolegyna mala navlas rovnaku dcerku, bola presne takato uzavreta, ale aj doma medzi pribuznymi. Ked nieco chcela doma, posepkala to sestre, a ta to povedala nahlas. Psychologicka im poradila kupit psika s priatelskou povahou. Dievcatko ho s mamou chodilo von vencit, brali psika so sebou na vylety, turistiku, a prirodzene zacala komunikovat s inymi detmi, ludmi, pretoze vela ludi sa pristavovalo pri psikovi, rad sa nechal hladkat, miloval deti. A potom ho chodila uz vencit sama a naucila sa pri nom spontanne komunikovat, pretoze ozaj sa jej vela cudzich deti prihovorilo, a to spravanie sa velmi- velmi zlepsilo.
@nicoleee nesil to listami🙂moja je už teenegerka a tiež introvert jedna kamoška v škole a tá jej stačí.Von pomaly nos nevystrci.od detstva bola úplne iné dieťa.Myslela som, že pubertou sa otuka a roztiahne krídla zatiaľ nie...úplný opak mňa, takže som sa musela aj ja učiť a pochopiť jej zmýšľanie.
V kolektíve je obľúbená, nie je nejaká utiahnuta, aj porozpráva s chalanmi, ale...je vidieť, že nie je taká spontánna, neprihovori sa komukoľvek, odpovedá jednoslovne🙂)
v dobe internetu si bude pisat s niekym listy? az sama pociti potrebu s niekym komunikovat a niekomu sa zdoverovat, v dnesnej dobe nie je nic lahsie, ako najst si niekoho na chatovanie..
neries problemy, ktore nie su
Neviem si predstaviť, žeby som mala písať listy niekomu cudziemu.
A pravidelnú spoločnú hodinku 🙄
Myslíš, že aj keď by sa jej to nechcelo, bola by dosť silná na to odmietnuť?
Prepáč, neber to ako kritiku, vôbec ťa nepoznám. Môžem sa mýliť... Ale z toho, čo a ako píšeš, by som mala neskutočné mindráky z toho, že by som cítila, že niečo nie je so mnou v pohode.
@joesvk mám 3 deti, ona je najstaršia... Preto tá večerná spoločná hodinka, vtedy mám ten čas len pre ňu ❤️ hovoríme o všetkom a keď sa nám nechce hovoriť tak sa len túlime. Hovorím jej, že je dôležité aby bola šťastná a aby to jej všetko vyhovovalo, že ide o ňu, nie o mňa. Tú večernú hodinku zbožňujeme obe
@eva112014 genetika nie. Je taká od narodenia, keď som ju čakala zomrel mi dedko, bola som v 5tom mesiaci a strašne mňa to zobralo... Fakt neviem, tak rada by som jej videla do hlavy 🥺 je uzavretá, všetkého sa bojí, je precitlivená, ale pritom strašne zákerná na svoje sestry. Vždy keď príde zo školy a hneď bezdôvodne zaútočí na sestru, vták viem, že sa niečo stalo v škole a tú zlosť, bezmocnosť si vybije vždy na sestrách 🤷♀️
@nicoleee Tým, že máš 3 deti, máš toho viac než dosť! Tá komunikácia s ňou každý večer je super nápad. Čo robíš zle (to je môj názor), že jej zdôrazňuješ, že chceš, aby bola šťastná. Tak sa jej teda opýtaj, či vie, že čo to znamená. Nech ti to vysvetlí. Keď to vysveliť nevie, tak ani nechápe, že po nej čo vlastne chceš. Chápe možno iba to, že je zlé, keď nemá kamarátky. Ona nechápe, že prečo je to zlé. Preto ti odpovedá, že ona nepotrebuje kamarátky.
Zober medvedíka, bábiku do ruky. Zahrajte sa spolu, že idete pomáhať bábike. Nemá kamarátky a tá bábika je smutná. Spýtaj sa dcérky, že čo by tá bábika mala robiť? Akoby sa tá bábika mala správať? Čo by mala zmeniť? Kde robí tá bábika “chybu”?