Môj malý mal 2.10 8-mesiacov. Je to šikovné dieťa - vie štvornožkovať, postaví sa, po postieľke chodí a drží sa postieľky (to isté v ohrádke) akurát, že stále nesedí. Pri štvornožkovaní si už dáva nožičku pod seba, akoby sa išiel sám posadiť ale keď už už je skoro v sede, tak sa dá naspäť na štyri. Keď ho dám ja do sedu, pozrie na mňa a padá do strán. Doktorka na minulotýždňovej poradni povedala, že je to normálne, že ešte nesedí, že príde jeho čas. Neporovnávam, že kamarátkyne dieťa už sedí a je o mesiac mladšia a pod. Každé dieťa je iné. Iba mi povedali na poradni na Antolskej (je o 6-týždňov skôr narodený, tak chodíme aj tam na poradňu), že on by nemal ešte vedieť štvornožkovať a stáť ale mal by už vedieť sedieť. Tak teraz nechápem. Vie niečo, čo by nemal vedieť a nevie niečo čo by mal vedieť. Kedy sedeli Vaše detičky? Osobne si celá moja rodina a najmä babky myslia, že on sedieť nebude ak sa naučil stáť. A podotýkam, že keď ho rehabilitačná sestra chytila za ruky, tak normálne chodil. Chodila s ním po ordinácii a povedala, že ANI TOTO BY EŠTE NEMAL VEDIEŤ :D Tak som teraz v pomykove, čo robiť. Jeden lekár povie, dávajte ho do sedu, aby zistil, že aj táto poloha existuje, druhý mi povie nedávať do sedu, lebo ešte nemá silný chrbátik a má ho okrúhly (dnes už ho mal napr. krásne rovný). ? Ďakujem za každý príspevok 🙂
ani môj ten len stojí.na sedenie nemá čas a ked ho posadím v zápätí je na štyroch.a bola som u neurologa a som sa ho pýtala že malý chodí popri nábytku a celý deň stojí či si tým neničí chrbticu a on že ak to robí sám je to ok.a potom som sa ho pýtala na to že ho nemôžem donútiť sadnúť a na to som dostala odpoveď ,že ak sa dieťa naučí stáť a chodiť sedieť už ho neudržím
nasa ma necelych 8 a 1x si sadla vred 2 dnami asi na 15sec a nasledne sa vyvratila 😀 jak drevo. netreba nic silit dieta ma robit to co samo zvlada, ziadne podkladania, nadrzania, a pride jeho cas posadi sa, postavi, rozbehne a budete sladko spominat na dni ked lezal a kukal 😲
Moja zacala sama sediet asi pred mesiacom, cize tak okolo 7,5 mesiaca. Ale po styroch nechodi, iba sa plazi. Moje deti nikdy nechodili po styroch, teda najprv sa naucili chodit, az potom chodit po styroch. Oni sa len plazili. Starsia dcera sa napriklad pohybovala tak ze ked sedela tak sa podopierala rukami a dvyhala zadocek. Sme sa cudovali ze ju z toho ruky nebolia, lebo pred zacatim chodenia, uz takto lietala rychlejsie ako keby chodila. 🙂 A co sa tyka chodenia, tak si myslim ze je to skoro. Moju dava obcas do chodaka, tak nohy pekne vypina, ale chodit este nevie. Niektore deti zacinuju chodit uz desatmesacne, ale pre osemmesacne si myslim ze je to velka zataz pre chrbticu. A stvornozkovanie je podla mna normalne, niektore deti uz zacinaju ako sestmesacne. A co sa tyka sedenia, este by som to nebrala tak tragicky, kedze je predcastne narodeny, tak mozno aj toto chce cas. Keby nesedel ked bude mat aspon desat mesiacov, tak by to uz bolo divne, ale kedze ma len osem tak by som to este neriesila, skor by som ho davala castejsie sediet, podopierat ho a hrat sa s nim. Kazde dieta je ine, nieje dobre porovnavat, zvlast, ked je predcastne narodeny. Daj mu cas. Drzim palce. 🙂
Nevidim v tom ziadny problem. A ze ak sa naucil stat, tak sa nenauci sediet??? Este som nevidela a ani nepocula o zdravom dietatku, ktore vie chodit a nevie sediet 🙂))) Neviem k akej doktorke to chodis, ale...Chodenie za ruky nie je samostatne chodenie, a ak za ruky drzite aj ovela mensie deticky, tak prekladaju nozkami automaticky. Neviem, co je v tomto "popredu".
Ak stvornozkuje, sediet sa urcite nauci. Ved sed v spravnom poradi nasleduje az po lozeni. Sed je posledny.
Takze (sice nie som odbornik, iba scitany laik) , podla mna ide vsetko tak ako ma ist, a sediet na 100% bude 🙂 nicoho sa neboj.
@lubjatqo ahoj vsak to vobec nevadi kazde babo je ine, nedavaj ho sediet on si sadne sam ked bude chciet..je super ze je taky sikovny moj syncek je presne taky isty..tiez vsetci hovoria hlavne stara generacia ze by nemal vediet kopu veci co uz vie 😀 nastastie mame dobru aj ked staru pediatricku a ta sa z neho tesi ze aky je sikovny..nas pribeh: hlavicku drzi od narodenia, dokazal byt aj v polohe na brusku s hlavou hore v 2m, v 3M sa uz plazil po koberci a hral na deke na hranie..v 4m sa pritiahol dosedu to sme boli akurat na pohotovosti a pan doktor skoro odpadol ze aky je sikovny 😀 v 7 m si v jeden den sadol no a vecer sa aj sam postavil odvedy len stal a chodil dookola ohrradky..nebavilo ho sediet ked vedel stat.. 😀 neboj vobec toto nevadi nikoho nepocuvaj, maleho sem tam do sedu pritiahni ale len ked bude chciet a nedavaj ho sediet..on sa nauci vsetko sam tak ako sa naucil aj postavit 😀
@lubjatqo to ze nesedi je uplne v pohodke, ved stvornochuje... 🙂)) moj maly zacal sa este len pretacat na brusko ked mal 6m 🙂) a sedeli sme tiez az v 8m 🙂 a stvornochovat sme zacali az 9-10m 🙂) neboj tak ako kazde dieta sa bude viac a viac osmelovat a posadi sa ze ani nebudes vediet ako a hlavne kedy to stihol 🙂))
@lubjatqo
Ahoj, to je super, ze stvornozkuje, a vobec nevadi, ze nesedi, este sa nasedi dost.
Precitaj si tento clanok:
http://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejs...
babenky,moj syncek zacal stvornozkovat,sediet ,staviat sa na nozky zaciatkom 11.mesiaca.spravil vsetky pokroky v priebehu 1 tyzdna.dovtedy nerobil nic,len sa tocil okolo svojej osy 🙂 nepohol sa ani za svet.teraz ma rok aj 2 tzdne,sice este nechodi,aale uz sa zacina pustat,po schodoch vybehne len sa tak zaprasi a stvornozkuje tiez rychlostou blesku. mala som uz strasne obavy,ved som sa snim tolko nacvicila /nie vojtovku/,nic nepomahalo..ale tak on bol tazky od malinka...ako 10 mesacny mal 12 kg.vsetko bude dobre,malinka vsetko dobehne
moj ma sedem mesiacov a tyzden a dnes sa prvykrat posadil, ale zasa nestvornozkuje, len sa plazi po zemi ako taka husenicka🙂
moja malá má dnes 8 mesiacov a ešte sa ani neplazí, ani neštvornožkuje a ani nesedí (iba s oporou, nie sama), iba sa pretáča z jednej strany na druhú a vie sa otočiť z brucha na chrbát (opačne to nevie). a najlepšie jej ide tlieskanie s nožičkami (lepšie než s rukami 🙂 ).
moj maly bude mat v utorok 8mesiacov,vie sa pretacat z bruska na chrbatik,z chrbatika na brusko,postavi sa na 4,ked je na brusku tak sa posuva dozadu kde chce 😀 a este nesedi 😉 chce to svoj cas,baabo vie kedy je na to pripravene,,kazde dietatko je ine a ma svoju rychlost vyvinu 😉
nechcem nikoho strasit,ale u nas to bolo tak,ze maly sa pretacal aj plazil,ale v 8 mesiacoch som ho doslova ucila sediet......sice sedlel po case ,ale sam sa neposadil.....v 22 mesiacoch znela diagnoza .......SVALOVA DYSTROFIA......nechcite vediet co som prezivala v tu chvilu.....uz to mame aj geneticky potvrdene.....ak sa dieta v 8 mesiacoch same neposadi,nieco nie je v poriadku......mam tri deti a viem to porovnat
p.s. pozor na chlapcov .....su to najrizikovejsie skupiny co sa tazkych diagnoz tyka... ☹ ....
@veve16 naša je podobná, čo vám na to povedal dr. , je to OK.
mam 10 mesacneho syna, sam sedi, ale neposadi sa sam, za ruky doslova uteka a plazit sa nevie a neurologicka povedala, ze je to ok, kazde dieta je ine
@lubjatqo Ahoj - chcem ta povzbudit, pretoze nas maly mal osem mesiacov a sediet nevedel ani nahodou, iba lezal a pretacal sa z chrbatika na brusko a naopak. Samozrejme, ze nas poslali na neurologiu, odtial na rehabilitacie k fyzioterapeutke a tam nam naordinovali Vojtovu metodu. Velmi to pomohlo, o mesiac a pol (mal nieco vyse 9 mesiacov)sa rozbehol na styroch, posadil a postavil, to vsetko v priebehu dvoch tyzdnov. Moja mama ma sice ukludnovala, ze ani ja som sediet nevedela, ale rovno stala a az potom sedela.Pediatricka tvrdila, ze niektore deti skratka niektore fazy maju v inom poradi. No on bol iny pripad, mne ako matke sa stale cosi nezdalo, videla som, ze je akysi slaby a potom sa to vlastne aj potvrdilo - mal skratka slaby svalovy tonus a bolo treba cvicit. Nastastie nam to velmi pomohlo, hoci nam fyzioterapeutka povedala, ze nas pediatricka poslala neskoro. Z rozhovorov s nou som pochopila, ze vela pediatrov nevie dobre posudit, ako na tom dietatko je, problem riesia niekedy neskoro, ked sa uz dieta nevojde do ich tabuliek. Vraj sa vela veci da zistit uz podla toho, akym sposobom dviha male babo hlavu, ked ho das na brusko. Myslim, ze ked budem mat druhe dieta, urcite navstivim fyzioterapeutku, nech sa nan pozrie. Aj tebe by som to radila, ak chces mat pokoj v dusi. Ale aj tak si myslim, ze u teba to je ine, tvoj maly uz je na styroch a je otazkou casu, kedy sa z nich da do sedu. Tak by to aj malo byt, dieta by sa nemalo davat sediet - vela ludi ma take tendencie - vsak uz ma pol roka, aha - sedi. No sedi, ale same si nesadlo a ako si to odskace jeho chrbtica, kt. na to este nebola pripravena... Drzim palce
@veve16 nechcem ta nejako strasit, ale to co popisujes, ze tvoje 8mesacne dietatko vie (resp. nevie) mi zavana hypertonusom 😕 odporucam ist sa poradit s neurologom..
@lubjatqo tvoj syncek sa sprava uplne standardne. Stvornozkovanie ma predchadzat sedeniu, dieta je pripravene na sedenie, ked si sadne same - najprv s oporou ruk a potom sedi same s rovnym chrbatikom. Mamicky, ktore budu rozpravat, ze ich dieta najprv chodilo a nelozilo, neumoznili svojmu dietatu prirodzeny vyvoj a davali ich stat oni a ucili deti chodit za rucky. Chcela by som vidiet dieta, ktore sa samo postavi bez toho, aby stvornozkovalo 😕 tvoje dieta ma korigovane 6,5 mesiaca ak to spravne citam, netrap sa, ze nesedi, aj to ze uz lozi je super. A uvidis, coskoro si uplne sam sadne (kedze lozi, uz to dlho nepotrva kym si sadne 🙂 ) to co ti povedali na poradni, ze stvornozkovat este nema vediet a ma vediet stat a sediet je totalna hlupost..hlavne ho prosim ta nedavaj stat, umozni mu pohyb po styroch..
my sme tiez nevedeli sediet este ani v 9 mesiacoch, ani mala nestvornozkovala. boli sme od narodenia sledovani neurologom a nasledne v rehabilitacnom centre. nasledovala vojtova metoda, dieta bolo hypotonicke ale nastastie sa nam podarilo pekne rozhybat, stvornozkovali sme, chodili popri nabytku a teraz uz nestiham za malou behat po byte🙂
@lubjatqo Urcite je lepsie to, ze vie stvornozkovat nez sediet. My sme dceru davali sediet co bola chyba. Sama sa naucila si sadnut okolo 10 mes. Stvornozkovat zacala ovela neskor, ale som rada, ze sa k tomu dopracovala. A az nedavno sa sama postavila a chodi okolo nabytku.
Myslim, ze sa nemusis vobec znepokojovat. Bud rada, ze sa vie postavit a stvornozkuje. Pokial viem, tak taky ma byt postup, az potom si ma sadnut.
@lubjatqo neboj sa,raz sa urcite posadi a sam 😉 nech si doktori hovoria,co chcu,kazde dieta je ine a nemusi byt vo vyvine presne podla tabuliek...urcite je v poriadku,ked lezie sam,asi sa mu to paci viac ako nejake sedenie alebo musia jeho svaly trosku spevniet lezenim,urcite sa posadi,ak bude chciet....
@lubjatqo tiez mam babo narodene o 6 tyznov skor. V 8.mesiacoch zacala lozit dozadu, o mesiac neskor (9) dopredu a ked mala 10.mesiacov sa posadila. Jasne ze to takto nebude platit u tvojho malinkeho - kedze, ako uz bolo spomenute, kazde babo je ine 🙂 . On musi prist na to, ako sa do sedu dostane, najprv bude skusat a potom to uz bude pre neho lahke a bezne.. Sadne si ked bude mat na to pripravene vsetky svaly - tie si trenuje a spevnuje prave stvornozkovanim.. Vsetko dobre prajem, vela trpezlivosti a radosti z malickeho 🙂
Podľa mňa je to v pohode, keď si už nožičku pri štvornožkovaní dáva pod seba, je to otázka pár týždňov kedy sa sám posadí. jemu sa postupne spevnia všetky svaly potrebné na sedenie. A keď stojí pri postieľke vie sa zo stoja dostať sám dole, myslím tým či si vie z toho kľaknúť, čupnúť atď...
@lubjatqo
určite je to v pohode, nám doktorka na rehabilitáciu povedala, že dieťa by malo sedieť až vtedy, keď sa dokáže samo dostať do sedu. To že štvornožkuje je super, lebo si posilňuje chrbátik. Nášho malého sme ako 7-mesačného dávali sedieť, nebol na to ešte pripravený a potom sme mesiace rehabilitovali. Inak môj malý sa začal prevaľovať na chrbát a na bruško až keď mal 8 mesiacov. Začali sme rehabilitovať a behom mesiaca sa postavil prvýkrát v postieľke, neskôr začal štvornožkovať a na 14 mesiacov začal chodiť. Teraz má 16 mesiacov a uteká a uteká 🙂 🙂 Takže nechaj to na dieťa, ono najlepšie vie, čo má robiť. My sme sa tiež veľmi báli a nakoniec sme nič nezmeškali.
@daniela242 sám zo stoja sa vie posadiť na riťku a potom sa dá dopredu alebo do boku a na štyri. taký je jeho postup, keď chce dolu zo stoja.
@lubjatqo tak potom je to úplne v pohode, dajte mu ešte trochu času, o chvíľu si bude vedieť sadnúť z každej polohy 🙂
taktiež sme cvičili Vojtu ale povedali mi na poradni pre nedonosené deti, že mám prestať cvičiť, lebo on už dohnal ten svoj korigovaný vek. čiže aby nebol po predu mám prestať s ním cvičiť. necvičíme už 3 mesiace, lebo v rehabilitačnom centre nám povedali, že to už po 5 mesiacoch netreba. takže som ostala z toho ako jeleň.
každopádne teraz keď sa mu podarí si sadnúť zo stoja tak krásne sedí s rovným chrbátikom, iba keď ma zbadá tak sa rozplače a padne na bok. vraj prežíva strach, že nie som pri ňom a nedržím ho. preto spustí taký hysterický plač. podľa dr. a minulý týždeň v stredu keď ho doktorka dala do sedu, tak mal okrúhly chrbátik, teraz ho má už rovný v sede, do ktorého sa dá sám zo stoja. 🙂 hádam to už čoskoro príde a zistí to čaro sedu 🙂
no vidis, moj bude mat 8 mesiacov o par dni a zacal teraz sediet, este sa pri tom dost kimaca, vcera padol na chrbatik dozadu, ale stihla som ho zachytit. plazi sa uz vyse 2 mesiacov. po stati este ani nechyruje a stvornozkovat tiez nehrozi. ja by som bola radsej, ak by najprv stvornozkoval, lebo vidim, ze ma este nie uplne pevny chrbatik. dr. nam tiez hovori, ze je popredu, ale podla mna len trochu, poznam deti, ktore toho vedia v jeho veku ovela viac.