8 mesačná dcérka nelozí, ale sa pekne drží na nožičkách

kaja14022
11. dec 2014

mile mamicky...mam dcerku bude mat osem mesiacikov koncom mesiaca......este nevie liezt po styroch ale velmi pekne sa drzi na voch nozkach.......su take deticky ktore hne zacnu chodit po dvoch a nie po styroch???????????......dakujem.....

bonaqa2013
11. dec 2014

Jéj krásne dievčatko. Buď rada ako to je, pretože jedno moje dieťa má DMO a to je ešte len trápenia....

kaja14022
autor
11. dec 2014

vsak som rada len ci je to normalne?
😕

kengurica
11. dec 2014

A postavi sa sama - vytiahne sa popri nabytku a postavi sa?...alebo ju drzis a stoji?

blankaj
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcelatje
11. dec 2014

@kaja14022 no podľa toho či po dvoch "chodí" sama, alebo ju tak "chodiš" ty. Vodenie detí za ruky a to akože chodenie normálne nie je, je to dokonca škodlivé. Ak to však zvláda sama, je na to pripravená, má vyvinuté a dostatočne pevné všetky svaly a súčasti pohybového ústrojenstva tak potom je to ok.

kaja14022
autor
11. dec 2014

@kengurica Postavim ju vedla postele a ona sama stoji...

kaja14022
autor
11. dec 2014

@blankaj tak sa nemam coho bat ze jej to uskodi?....

kaja14022
autor
11. dec 2014

@marcelatje ......ona vacsinou v bezke lieta.....teraz tak zacala ze aj sama by uz sla....

sophie32
11. dec 2014

@kaja14022 Tak je nedavaj ani do bezky, ani ju nestavaj a uvidis ako je na tom.... 🙂

siska53
11. dec 2014

@kaja14022 nestavaj ju ty. Musi to spravit ona sama. Ale su deti,co akoro zacinaju chodit. Pokial dieta danu vec spravi uplne samo,vtedy je na to pripravene.

kaja14022
autor
11. dec 2014

dakujem vam za odpovede a rady....

sunny170
11. dec 2014

Kamoska stavala malú od 7 mesiacov, chodila s ňou a mala ma nôžky strašne do O a na špičky naslapuje smerom do vnútra. Dosť zlé to vyzerá. Teraz ju to trápi malá má 14 mesiacov a sama začala aj tak chodiť až v 13 mesiacoch. Môjho som nechávala lozit samého, sám sa aj postavil, keď vládal a keď mu to nôžky dovolili, sám začal chodiť, mal presne 1 rok.. Bez chodaka, bez toho, aby som prišla o kríze. Môj názor je, že ich treba nechať prejsť samostatným vývojom a neponáhľat sa.

katka1981
11. dec 2014

@kaja14022, jasne ze je to normalne. Normalne je aj ked dieta zacne lozit 10 mesacne a chodit ako 14 mesacne. Netreba sa hned lakat 🙂

marcelatje
11. dec 2014

@kaja14022 keď bude chodiť sama - tým myslím že sa aj sama postaví - tak ju nechaj. Ale tá "bežka" ..... tam by som nedávala. Všetko má svoju postupnosť, ty tiež nevieš chodiť po lane bez predchádzajúceho cvičenia a prípravy. Dieťa musí spevnieť a nadobudnúť istotu. Netvrdím že neexistujú deti čo od 9 mesiacov chodia - určite áno - ale vedia sa samé posadiť aj postaviť. Je to o ich fyzickej pripravenosti. Nemáš sa kam ponáhľať a určite je lepšie ak dieťa začne samo chodiť neskôr ako by mu matka svojou prehnanou snaživosťou, alebo túžbou ukázať aké je jej dieťa šikovné mala privodiť skoliózu, alebo iné nežiadúce účinky predčasného "chodenia" nepripraveného dieťaťa ....

liebling98
11. dec 2014

@kaja14022 nedávaj ju do choditka. Najviac dieťaťu (zdravému samozrejme) pomôžeš vo vývoji tak, že mu nebudeš pomáhať. Deti všetko zvládnu sami, keď budú na to pripravené. Zdvihanie hlavičky, plazenie/lozenie, posadenie sa bez pomoci, vstávanie - to všetko je dôležité pre správny vývoj fyziologickych zakriveni chrbtice a posturalnych (vzpriamovacich) svalov. Teraz nemusí byť vidieť žiaden negatívny efekt, ale telo si zvykne na zlý postoj, zlé držanie a v budúcnosti máte zarobené na skoliozu, problémy s platničkami, bolesti chrbtice a pod.
Každé dieťa má svoje vlastné tempo. Nesnaž sa to urýchliť.

siska53
11. dec 2014

@sunny170 to s tym nemusi suvisiet..moj zacal sam chodit ako 11m.,od 9.msa vedel postavit a tlacil si taburetku.ale to chcel on.nie my. A vtacanie spiciek dovnutra je vraj normalne do 4r.,robi to aj moja mladsia,kt.sa naucila chodit az tyzden po 18.m. Chodime totiz na kontroly. A ak sa jej nenapravi vtacanie noziciek - vnutornej strany dnu (nie spiciek!),bude musiet nosit ortopedicke topanky.

d_anica
11. dec 2014

Podľa mňa treba v maximálnej miere podporovať lozenie. Aj keď mnohí tvrdia, že nie je, JE to dôležité a veľmi. Nie len pre správny vývoj chôdze, ale hlavne pre spevňovanie brušných a chrbtových svalov a dokonca pre vývoj mozgu (jemnej motoriky a reči). Odporúčam knihu: http://www.martinus.sk/?uItem=98777&gclid=CjwKE...

marhe
11. dec 2014

@d_anica áno, presne toto nás učili na výške odborníci, že je veľmi dôležité, aby dieťatko prešlo vývinovou fázou - najprv lozenie po štyroch a až potom chôdza. 🙂

katiehotmess
11. dec 2014

Ako pisu baby najlepsie jej pomozes, ked jej vobec pomahat nebudes. Ziadne pomahanie so stavanim na nohy, ziadne choditko, nedavat pasivne sediet (ak sa sama nevie posadit). A je fakt ze lozenie t.j stvornozkovanie je na chrbticu a vyvoj mozgu to naj. Bolo by dobre ju k tomu motivovat, nechat pekne na zemi vo volnom bezpecnom priestore a ona na to pride. Hlavne nestresovat a neporovnavat. Moja zacala liezt ako 9 mesacna, hrozne dlho sa plazila (od 5 a pol mesiaca) a teraz ako rocna obchadza nabytok.
Vobec neriesim, ze este nechodi a myslim, ze ani tak skoro nebude.
Jedine, co som velmi chcela, aby stvornozkovala kvoli zdraviu a v tom je uz profik.
Tvoje babo ma este cas na vsetko, hlavne nepomahaj a neponahlaj, bud pri nej ako psychicka opora a dohlad.

d_anica
11. dec 2014

@marhe som rada, že mi dávaš za pravdu. Ja na to školy nemám, ale snažila som sa čo-to naštudovať sama 🙂

maria.vinea
11. dec 2014

suhlasim s nazormi tu
skore stavanie sa a skore chodenie moze mat za nasledok ortopedicke problemy
nech dieta samo zacne rozhodne nesilit a ani nebranit nicomu vo vyvoji
vela deti nelozi ale rovno chodi a ci je to dobre ci nie tazko povedat

siska53
11. dec 2014

@d_anica lozenie je velmi dolezite.nam to povedala neuroloficka.mala ma slabsi svalovy tonus plus hypermobilitu a kazala okrem.plavania ci cvicenia pre babatka nechat ju co najviac lozit,nech nas netrapi,ze este nestoji,hoci uz mala rok prec. Takze ako sa oteplilo,sup na ihrisko,vypusta som dieta z kocika a pekne si tam stvornozkovala,ked uz zvladla sa sama postavit,tak sa uz stavala a teraz na nej vobec nevidno,ze zaostavala v hrubej motorike.
@kaja14022 a to je zaroven rozsirenie mojej predoslej odpovede. Syn bol sikovnejsi,ale tiez sme vsetko nechali na neho. Lenze on nema slabsi tonus a zda sa ani hypermobilitu.

evka_evka
11. dec 2014

@kaja14022 moja malá najprv zacalachodit po dvoch az potom po styroch a popri nabytku nechodila vobec..ma teraz 15 mesiacov a chodi pekne..obcaz ju este zamota ale to je normalne.

qtinka46
14. dec 2014

Nemyslim si ze je to nieco co by ta malo znepokojovat ak samozrejeme nevstavas malinku nasilu, pokial sa sama zdvihne a popehuje popri nabytku ze vyslovene si vsetko organizuje sama a ty si tam len nato aby nepadla tak je vsetko v poriadku, niektrore deti su pohybobo zdatnejsie a maju kopu sily 🙂 Napriklad ja a moji surodenici sme vobec nestvrnozkovali , hned sme sa stavali na nohy, naopak moja mala stvornozkovala od siestich mesiacov , takze je to uplne individualne 🙂