chcela by som vediet ci mate podobnu skusenost s vasimi detmi? nas syn lozi po styroch, v postielke sa za mreze postavi na nohy ale sediet sa mu nechce.. ked je "na zabu" tak ho berie do stran 🙂 ..
mate este kopu casu, dieta si sadne same az ked ma dostatocne silne svaly na chrbte, na to je dobre lozenie, Moj lozil od 8 mesiacov ale sadol si sam az ked mal 9,5 mesiaca.
@zuzkamacken - ale ved to je tabulkovy vyvoj... pretocenie, plazenie, vytahovanie sa do stoja, stvornozkovanie, sedenie a chodenie... deti si sadnu AZ zo stvornozkovania. Tak je to spravne. Najprv si musi posilnit svaly.
@anjelicek26
ok, nam sa lekarka cudovala.. povedala ze najprv sed a potom lezenie.. tak neviem.. dakujem 🙂
@zuzkamacken a ako si ma podla nej sadnut??? z lahu priamo do sedu? 😀
vsetko ma svoj cas 🙂 u nas syn sa najprv plazil dozadu,potom pretacal, potom sedel, stvorkoval, plazil dopredu a nakoniec chodil..
jasne ze ma cas.. len chcem vediet.. kazdy je iny ale co pocuvam tak deti kamoskam sedia a o plazeni ci lozeni ani chyru..
@zuzkamacken urcite sa lekarka myli.... su aj deti ktore to tak maju, ze najskor sedia a potom lozia - moj syn napr. taky bol - ale on je hypotonicky, cize lozit zacal neskoro ( on sa dlho len plazil )... ale inak vaecsina deti sa posadi az z lozenia - lozenim posilnia dostatocne chrbatik a potom su schopne samostatneho sedu.
@zuzkamacken - kamosky deti posadzaju. To je rozdiel. Sam sa posadit je obrovsky motoricky pokrok, a to 7 mesacne dieta zvladne maaalokedy. Väcsinou az okolo 8-9 mesiacov. Nechaj ho, nech na to prijde sam.
@zuzkamacken existuju 2 typy sedu u deti:
Pasivny sed: to je ked dieta posadis a sedi, typicke je ze ma ohnuty chrbatik, toto je nesptavne, ak dieta este nevie same sediet nema dost silne svaly a moze dojst k nesptavnenu ohynaniu chrbtice neskorsej skolioze
Aktivny sed: To je sed do ktoreho si sadne dieta samo z polohy na 4, pripadne zo stoja, dieta ma chrbat vystrety a aj nohy (pripadne ma jednu ohnutu), rozdiel je v tom ze dieta sedi bez akejkolvek podpory a neprevaluje sa a dokaze vykonavat cinnost rukami.
Tvoje dieta ide ukazkovym vyvojom, nepokaz to tym ze ho budes davat sediet len koli tomu ze kamoskine deti uz sedia.
Takto vyzera pekny a spravny aktivny sed dietata.
Je to v poriadku. Moj starsi bol este iny pripad. V 7 mesiacoch sa postavil v postielke a potom uz len stal a zacal sa pohybovat popri nabytku. Neplazil sa vlastne vobec. Sediet zacal az po skoncenom 8mom mesiaci. Samostatne chodil v 9 mesiacoch. Kazde dieta je ine. 😉
@dai Ahoj nozem sa opytat, ze tvoje dieta, ked zacal neskor lozit aj chodit, ze ako chodil, ci padal stale a tak. Dakujem za odpoved
@stanulienkat ahoj. Ako som pisala moj maly ma centralny hypotonicky syndrom - je predcasniatko... Sediet sa naucil az v 10tich mesiacoch, chodenie nastupilo po faze lozenia pomerne rychlo na jeho diagnozu. Sam chodil uz v 14tich mesiacoch. Teraz ma 2roky a 4 mesiace a ano - na hrubej motorike badat tu hypotoniu - sice uz chodi sam hore dole po schodoch, aj strieda nozicky ale castejsie pada, nevie este znozmo vyskocit a podobne. Na jemnej motorike sa to neprejavuje absolutne - v nej je o viac ako rok popredu oproti priemeru😉
@dai dakujem
Ja prosim vas nechapem jednu vec, tak nech mi to niekto vysvetli, ked niekto napise, ze dieta najprv sedi a az potom lozi, mna strašne zaujima, ze ako sa do toho sedu dostane, pytam sa uplne vazne, moji obidvaja lozili od šiestich mesiacov a teda kym sa posadili trvalo to skoro tri mesiace, a to boli motoricky velmi šikovny, chodili uz v desiatich mesiacoch, ja to nechapem ako sa sa z inej polohy, nez na štyroch, dieťa same posadi 😅
@zuzkamacken pokial sa ti vytiahne a stoji sam,tak je to v pohode
urcite ho neber za ruky a ze chodit..
a sed pride,neboj,coskoro🙂
@gaby21 alebo ked lezi v hlbokom kociku a ma silnu motivaciu pozerat von, tak sa da na bok a chyti sa bocnice a tak sa rukami vytiahne do sedu... jasne, nevydrzi dlho... alebo este som videla jeden pripad, ale to neboli moje deti, ze lezalo na brusku, paslo konicky a rukami sa tak vedelo odtlacit od zeme, ze si vlastne sadlo tak, ze spravilo tzv. snuru, ci spagat, ci ako sa to vola, cize nozky malo roznozmo... podla mna ho to muselo aj boliet... 😀
@zuzkamacken Mas doma uplne normalne dieta. Skus si prestudovat vyvin dietata a zistis, ze ste v norme 🙂 Dieta najprv lozi a az potom sedi a moze trvat dost dlhy cas, kym si sadne.
@zuzkamacken Aj lekarke by som doporucila co-to nastudovat 😉
@hori moj maly si presne takym sposobom sadal 🙂 z lahu cez rozkrocene nohy sa vyruckoval vlastne do sedu - vyzeralo to strasne😀 ale vlastne jemu sa to darilo prave vdaka tej jeho diagnoze - hypotonii - to je vlastne oslabene napaetie v svaloch, su to take tie veeeelmi ohybne deti ( hadi ludia🙂 ) - nasa rehabilitacna aj pediatricka nam ale povedali ze sa musi naucit sadnut si zo styroch, ze toto nie je zdravy sposob🙂 v kazdom pripade ho to nebolelo a naucil sa to sam... akonahle ale zacal lozit tak si zacal sadat zo styroch😉
Tvoje dieťatko postupuje správne. Ak chceš kúp si knižku "Rozvíjej se deťátko od Evy Kiedroňovej" . Ja som s ňou veľmi spokojná, nie teda že by som všetko do bodky dodržiavala ako tam píšu 🙂, ale človek aspoň vie ako má dieťa postupovať a nie podľa toho čo mu kto povie, alebo čo už vedia detí kamarátok.
@zuzkamacken prestuduj si tento clanik, presne popisuje, lozenie, sedenie a chodenie
https://www.modrykonik.cz/blog/qitecek/article/...
niektore deti si sadnu az po tom, co zacnu sa stavat na nohy takze uz to prijde, neboj sa.....niektore deti vselico z vyvoja vynechaju, napriklad moj sa neplazil...4nozkuje a sedi ale neplazil sa...pockaj.🙂
ten sed pride, vsak ma este cas 🙂 za mreze sa pravdepodobne len vytiahne rukami 🙂