7 mesačné dieťa sa nepretáča

kamanima
15. okt 2014

dcéra má 7 mesiacov. ťahá sa do sedu, aj sama obsedí, ale nepretáča sa z chrbta na brucho, ani na opak. na bruchu obleží, podoprie sa. máte skúsenosti? komu sa deti začali takto neskoro pretáčať?

lucy125
15. okt 2014

Ahoj,mne sa maly pretocil z bruska na chrbat asi v 4-5 mes.ale z chrbatika na brusko az v 8 mich.lozit zacal v 10.mes.vtedy sa aj sam posadil a chodit v 15-16.mes. Takze klud 🙂

mandarinkadarinka
15. okt 2014

V 7 mesiacoch by mala sama sedieť podopierať sa rucickami.... Ale moze byt leniva. Ked sa ti nezdá, chod k lekárske, asi poradí najlepšie

luciacv
15. okt 2014

Náš malý až v 9. mesiacoch sa otočil vôbec prvýkrát sám. Ak je inak ok, nestresuj sa ;)

marjuk
15. okt 2014

Moja dcera sa prvykrat pretocila z chrbatika na brusko v 8.mesiacoch, bola strasne leniva. Najprv sa zacala plazit dozadu, potom dopredu a az na to sa zacala pretacat. A naopak z bruska na chrbat poriadne nevedela ak sa jej to podarilo tak si buchla hlavicku a zacala plakat. Takze neboj ona ked bude na to pripravena tak sa pretoci 😉

janikes
15. okt 2014

moj tiez zacal sa neskoro pretacat, sme mysleli, ze je to lenivost, ale pred mesiacom sme sli neurologicke a je hypotonicky...tak pripadne daj si preverit, ci je ok...a netreba podporit cvicenim. Po par dnoch, co sme zacali totiz cvicit, sa zacal pretacat...

alexmik
15. okt 2014

súhlasím s janikes, bábätká nie sú lenivé, a ak zaostávajú za tabuľkami s vývojom je problém zväčša inde..rozhodne treba konzultovať s lekárkou

jankaja
16. okt 2014

ja by som to skonzultovala s detskou lekárkou a nechala sa poslať na vyšetrenie k neurologičke. Radšej nejaké vyšetrenie zbytočne (že sa zistí, že o nič nejde), než niečo zanedbať.

domca2610
16. okt 2014

@ janikes Mozem sa opýtat to Vám doktorka ukázala ako cvičit ci ste chodili niekam ??Presne mame takýto istý problem.. Malá ma pomaly 7 mesiacov a vobec sa nepretočí sama ..Prehne sa ako luk na boku ale to je všetko ani sediet sa nechystá ked tak pozeram .Doktor ma stále presviedča že je to normálne. .

asfodelka
16. okt 2014

@kamanima
@domca2610 hraju sa Vase deti na posteli alebo na zemi na podlozke? prve co mi na neurologii povedala dr bolo aby som maleho nenechavala na posteli lebo tam sa mu dobre lezi, vraj ked bude na podlozke na zemi tak sa bude skor pretacat.
nas maly je predcasny a ked sa na jeden mesiac vyhrabal zo zltacky tak sme na neurologii zacali s vojtovkou ktoru som z duse nenavidela a nutili nas do nej 5mesiacov. ked sme ju skoncili vedel sa otacat. mal vtedy 6mesiacov. ja som zas mala s tabulkami problem opacny, hovorila som sestricke na vojtovke ze veci co od neho chce este nemusi vediet ale ona neustupila.
ak sa pojdete pytat na neurologiu tak najskor aj Vas poslu na vojtovku a to je ciste tyranie deti. vsak skuste youtube.

quaxi
16. okt 2014

@kamanima problem moze byt v tom, ze ju davas sediet. Dieta vobec nesmies davat sediet, kym sa do tejto polohy nedostane same, bez pomoci z uplneho lahu. Sed by malo dieta dosiahnut az z polohy na styroch vo veku okolo 9-10 mesiacov. Je velmi nevhodne, ak davas dieta sediet, narusa to cely vyvoj a vysledok moze byt presne taky, ako vo vasom pripade - spomalenie vyvoja, preskakovanie dolezitych faz.

domca2610
16. okt 2014

@asfodelka tak na hracej deke býva väčšinu času.. Tak skúšam jej pomáhať pretocit sa ale sama vôbec nič. Inak je živá stále sa vrti a tak..

janikes
17. okt 2014

@domca2610 moj, bol tiez stale na hracej deke a vkuse sa mrvil, ale pretacanie mu islo len na jednu stranu. Skoncili sme u neurologicky, a ta nas objednala na rehabilitacie a zacali sme s Vojtovkou. A veru pomohlo, uz o 3dni sa krasne pretocil aj cez druhu stranu a po tyzdni uz aj spat na chrbatik. Od vtedy ho to zacalo bavit a pretaca sa jedna radost. To cvicenie nie je take hrozne, dokonca sme cvicili takmer bez placu, som mu pustila pesnicky a obcas sa pojedoval a drzal dalej. Teraz po mesiaci sme zacali cvicit na plazenie a to sa mu nepaci, takze je to cvicienie so slzami, ale zasa po tyzdni ako cvicime sa zacal aspon trosku odrazat smerom dozadu, tak cakam kedy pojdeme dopredu 🙂. Na sedenie ma tvoja mala este cas, najprv sa musi dostat na 4 a potom si sadne sama, rehabilitacna nam povedala, ze vacsinou to je okolo 8,5M, a hlavne ziadne posadzovanie deti, ci choditka, skodi im to na chrbticu. A ked som sa jej pytala, ako ho skor naucim lozit, tak mi povedala, ze to treba nechat na neho, a to cvicenie je na stimulaciu. Ich to neboli, len sa detom nepaci, ze su fixovane v jednej polohe.. A este k tomu, ze sa ti vystiera ako luk, to nie je dobre, spravne by sa mala pretacat cez skrcene nozicky, a nie ako luk, moj to tiez zo zaciatku robil, ale uz sa toci ako nezmar 😀 . Tak drzim palce, aby ste sa aj vy cim skor rozbehli s pretacanim

stastenka42
24. okt 2014

@kamanima
@domca2610 aj nasa je velmi ziva ale tiez sa nechce pretacat, ked ju pretocim tak sa hra ale sama sa neotoci. ..boli sme u neurologicky a povedala ze vsetko ok, tak uvidim ci je naozaj leniva...

laurika25
22. dec 2014

@kamanima ahoj ako ste pokrocili?

katrin21
22. dec 2014

@asfodelka neviem ako mozes napisat, ze Vojtovka je tyranie deti.. ano, je to neprijemne, ale velmi to pomaha! neviem, co je lepsie, ci par mesiacov cvicit, uvolnovať spazmy, krce a stuhnutost svalov,alebo naopak ich spevnit a dieta ma sancu sa normalne vyvijat, alebo nechat tak a potom plakat, ze 3-4 rocne dieta chodi po špičkách, alebo nebeha, nesedi... alebo tak...
Tiez som s dcérou cvicila vojtovku 4 mesiace asi tak a nebolo to vôbec take strasne, zalezi od pripadu samozrejme, cviky su rozne, ale uplne v pohode, dieta sa skor jeduje, ako ze by ho to bolelo.. ale to opat zalezi od stavu dietata.. Nam vojtovka pomohla, neriskovala by som, ze mi dieta bude špičkovať a bude cely zivot neštastne.. radsej nech si trochu poplace....
Ved aj my dospelí, ked ideme na dobru masaž, uvolniť spazmy, tak kricime od bolesti,ale radsej chvilka bolesti ako cely zivot....

pivonecka
22. dec 2014

@janikes
@katrin21
tak tak... Aj mala zacala cvicit Vojtovu a robí neuveritelne pokroky. Nechapem, ako moze niekto tvrdit, ze ide o tyranie dietata. Deticky, s kt. sa cvici su inteligentnejsie, zrucnejsie a pohyblivejsie, ako tie, ktore rodicia nechavaju pasivne sediet podoprete vankusmi, alebo ich daju do choditka, len aby mali od nich pokoj. Nechapem, ved je plny internet, casopisy a aj TV o tom, ako su choditka skodlive a napr v Kanade je zakaz vobec ich predavat. Preco sa rodicia tak strasne ponahlaju, aby ich dieta uz uz vedelo sediet, uz uz stalo a chodilo? Nie som tabulkovy zastanca, ale ak sa dieta v 7m nepretaca, asi treba niečo s tým robit a vyhladat odbornika. Čím skor zacnete cvicit, tým skor skoncite.

kamanima
autor
22. dec 2014

@laurika25 pretáčame sa z bruška na chrbát, sedíme samostatne, len z chrbta na bruško sa nám nechce. a tým pádom ani žiadne iné pohybové aktivity vychádzajúce z polohy na brušku. boli sme u neurol., skonštatoval, že nakoľko je dieťa predčasne narodené, to čo momentálne dokáže je v poriadku. čo sa týka lekárov, napriek tomu, že som zdravotník, som z nich zhrozená. navzájom nad svojimi závermi prevracajú oči, človek nevie, čoho sa má držať. už nech skončia poradne, nech tam nemusím chodiť

cammille
22. dec 2014

Moja dcerka sa zacala pretacat ked mala 8,5mesiaca...dovtedy len lezala alebo sedela 😀 a potom v 10m zacala stvornozkovat, v 13chodit, je uplne ok, len bola leniva 😀

asfodelka
25. dec 2014

@katrin21 no mozem povedat co si myslim, a nemyslim si ze som daleko od pravdy. myslim si to aj preto lebo manzel ma v rodine epilepsiu (on a jeho mama) a deti s epilepsiou by nemali cvicit vojtovku. ked som to povedala sestricke na cviceni a aj neurologicke tak mi povedali ze ved maly nema epilepsiu. vojtovka meni mozog a jeho reakcie a ked sme konecne skoncili s vojtovkou tak sme boli 3tyzdne v nemocnici lebo malemu zacali zachvaty. a teraz chodime na 2neurologie. tak nam vojtovka pomohla.
prezili by sme aj bez nej lebo nasa obvodna lekarka mi sama povedala ze to maly nepotrebuje, len neurologicka ma tlacila. svojho casu som si zistovala vela informacii a vojtovku v mnohych statoch vobec neuznavaju a cvici sa hadam(ak sa nemylim lebo uz dlho to nesledujem) v 3 alebo 4 statoch na svete. zvysok sveta to riesi inak.
plus je rozdiel cvicit s mesacnym dietatom a stlacat mu body na tele, lebo netusi co od neho chcem - ako cvicit s 3rocnym dietatom ktoremu vysvetlis aby robilo urcity pohyb.

siska53
25. dec 2014

@kamanima moja robila vsetko na dolnej hranici,cize aj pretacanie sa prislo neskoro. Nakoniec v roku sme na nase naliehanie dostali vymenny listok a sli k neurologicke a aj k ortopedovi. Vysledok-slabsi svalovy tonus a hypermobilita,co bolo dovodom oneskorenej hrubej motoriky (jemnu mala ok). Odporucili nam plavat alebo chodit na nejake detske cvicenie. A kedze uz zacala v tom case pomaly lozit,tak sme ju mali co najviac nechat 4nozkovat.

siska53
25. dec 2014

Vojtovku cvicila moja tetka so sesternicou-predcasniatkom. Dnes uz dospela mlada slecna je uplne v pohode po vsetkych strankach a po rozumovej je elmi inteligentna,pali jej to perfektne,ma vrtulu v zadku,stale musi nieco robit nedokaze len tak necinne byt doma,prosto sa musi niekde realizovat(ale to ma po po svojej tetke zo strany jej mamy)

stastenka42
26. dec 2014

@kamanima ahoj, tak my sme nakoniec tiez isli na vysetrenie kedze mala mala uz 8mesiacov a stale sa nepretacala a odporucila nam dr cvicenie podla Bobatha. ..je to uplne super, malej sa to paci, je to formou hry a po dvoch cviceniach mala sa gula po celom byte 🙂 teraz sa ideme zameriat na plazenie a stvornozkovanie. ...co sa tyka Vojtovky, dr nam povedala ze sa cvici v tazsich pripadoch a nie pri lahkych svalovych tonusoch co sme mali aj my, tak som bola rada ze odporucaju a cvicia tuto metodu...drzim palce

katrin21
26. dec 2014

@asfodelka epilepsiu malemu urcite nespustila vojtovka, ale ma to zdedene, kedze to maju dalsi jeho pribuzní, ktori ani nikdy vojtovku necvicili... takze prepac, ale nesuhlasim... dnes je epilepsia velmi caste ochorenie a moze sa spustit kedykolvek, napr. moja neter mala okolo 18r par akoze epil. zachvatov, a odvtedy nic.... uz 5 rokov ma pokoj, neberie ani lieky... a vela dalsich znamych co poznam, tak deti v puberte a postpubertalnom obdobi mali zachvaty nejaky cas..... u kazdeho je to ine.ale tvrdit, ze ti u maleho vyvolala epilepsiu vojtovka, ked mate v rodine viac ludi s touto chorobou, je scestne a zavadzajuce...
inak malemu prajem vela zdravicka 🙂

ibo
26. dec 2014

Ahojte 🙂Moja mala sa zacala otacat najprv z chrbata na brusko a to uz v 5 mesiaci 🙂Naopak sa naucila az okolo 7 mesiaca.Stvornozkuje a sedi od 8 a teraz ma 11 a uz aj chodi 🙂Kazde dieta je individualne....Napriklad nasa nevedela zdvihnut hlavicku ked bola na brusku a to mala 4 mesiace a uz nas aj chceli poslat na cvicenie.Vsetko to ktasne dobehla a este aj niektorych predbehla 🙂

evinarat
27. dec 2014

Ženičky nestresujte - každé dieťa je iné.Nemusí byť hneď choré. Syn behal v 10 mesiacoch ale dcérka má 8 a je to bieda , otočí sa z chrbátika na bruško - ak sa jej chce.Syn sa v jej veku už aj sám v postielke postavil. Tinka má skoro 11 kg a také stehná,že sa jej ani nedá otočiť - takže zatiaľ som kľudná. Keď je na brušku tak sa pokúša dať na kolienka, cúva dozadu a sem - tam keď je v chodáku, tak v ňom lieta ako strela 🙂 Pohybovo je OK , len je ťažká a baculatá

asfodelka
30. dec 2014

@katrin21 ked sme boli na neurologii na izbe s nami bol chlapcek ktory nema v rodine epilepsiu a zachvaty dostal pri vojtovke, a mal ich horsie ako moj maly. ked si kupim krystalovu gulu tak budem naisto vediet ci by maly mal epi ak by sme vojtovku necvicili...ale tato tema je uplne o niecom inom 🙂

domciatko
16. mar 2015

@asfodelka .... súhlasím z vami alebo z tebou ja som tam raz bola z malým lebo sa v šiestom mesiaci neprevaľuje a môj názor na vojtovku je taký že nikdy viac ... nebudem predsa týrať nepriamo vlastne dieťa