ahojte, prosim vas moj chlapík bude mat o tyzden 7 mesiacov a este nesedi sam, ked ho posadim, natiahne rucky k nozickam cely sa k nim prehne a potom sa vyvrati na bok
je to problem? alebo indi vindi skor?
vacsina deti co pozeram fotky v jeho veku uz sedia same a pekne sa hrajkaju 🙂
dakujem za odpovede 🙂
Sedenie je u 6-7 mesačných skôr výnimočné, väčšina detičiek ešte nesedí (sed = že si samo dokáže sadnúť, posadzovať dieťa "nasilu", keď na to nie je ešte samé pripravené, sa z hľadiska zdravého vývinu neodporúča). To, že vidíš na fotkách sedieť deti v jeho veku je najskôr tým, že ak už nejaké dieťa sedieť vie, jeho mamička sa tým skôr pochváli na fotke než v prípade že dieťa ešte nesedí 😉)
Môj sa prvýkrát posadil v 10. mesiacoch, a to bol celkovo (mimo sedenia teda) motoricky napred v porovnaní s ostatnými deťmi. Najskôr sa plazil, štvornožkoval, sám sa postavil... a sadol si až nejaké dva mesiace na to ako sa naučil obchádzať nábytok 🙂 Aj to sa mu prvý sed vlastne podaril tak, že zo stoja padol na zadok 🙂
Väčšinou si dieťa prvýkrát sadne až po tom, ako sa naučí štvornožkovať. A ak sa mi správne marí, tuším aj v tabuľkách je norma 8. mesiacov. Takže netreba žiadnu paniku ani stres, ešte máte čas 🙂 A aj keby sa ani potom veľmi neponáhľal, netreba na neho tlačiť, každé dieťa má svoje tempo vývinu, niekto je rýchlejší v motorike, iný v rozvoji reči, ďalší si dáva vo všetkom načas...Každé dieťa je jedinečné 🙂
@sonickaopicka Zlata mamina, ktora by chcela vela- nie vsetky deticky sedia v tomto mesiaci.Prajem len to najlepsie a nerob si stres aj to pride...Narodil sa ti cloviecik a tak mu nechaj cas na sedenie, lozenie a komunikaciu, nie je dovod sa ponahlat. 🙂 🙂 🙂
Preco by mal preboha v 7.mesiacoch sediet?uz lozi?babatko si najcastejsie same sadne ked zacne lozit..nic nenahli,ved sa este nasedi dost..
Preco by to mal byt problem? Deticky v takom veku nezvyknu sediet. Teda , pokial neboli sediet naucene... Keby si dietatko prvykrat same sadno az v desiatom mesiaci, vzdy je to v norme. Keby bol sed tak strasne dolezity v tomto veku, tak sa aj doktorky na poradni pytaju, ci uz sedi. A nasa sa nic take nepytala, vzdy sa spyta, ci sa uz pretaca a co vsetko uz dokaze. Na sed sa ma este nikdy nepytala. Daj mu cas. Ked si nesada sam, zjevne na to este chrbatik nie je pripraveny.
Nas si prvykrat sam sadol den pred siesmym mesiacom, ale je to skor vynimka takto skoro sediet.
7 mesacne dieta by malo byt schopne udrzat si chrbatik rovny ked ho posadite (z lahu mu dvihnete rucky a posadite ho)
nie nie je to problém
nemusi sediet, sediet ma vediet az z lozenia, ked si sadne sam, nie ze ho ty posadis a nebude ho klatit 🙂 ma cas. a kaslat na take fotky ci chvalenie, co vsetko ine deti vedia. Tvoj je Tvoj a vsetko vie tak, ako ma vediet, keby bol vyslovene problem, doktorka ti urcite povie. Ale kazde dieta je ine, tak nech sa rozvija podla svojho tempa a hlavne zdravo. este sa nasedi v skole dost 🙂
No my sme mali sedem včera a tiež nesedíme no každý a ešte nesedí?
Neboj nic vsetko je v poradecku.ani nas sa neudrzal a dokonca sa jedoval ked sme si ho tak dali na nohy.v 7m zacal plazit kratko nato stavat popri nabytku a uz som ani nedufala ze zacne stvornozkovat lebo co poznam deti tym plazenie trval max.2tt a isli na styri.u nas skoro dva mesiace jak vojak plazil a zo dna na den sam zacal 4nozkovat a o par dni nato sam sedel.segrenka maju rovnako staru babu a ta bola odmala sikovnejsia.v pol roku sedela rovno ked j dali a teraz robi stale len to.ani neplazi ani sa nepostavi sama ani neposadi.zato ja uz musim mat oci aj na zadku.neboj kzde mimco ma svoje tempo.chdime na babycvicenia a je tam skoro 11m dievca co este len terax zacina plazit a donedavna sa ani nepretacala.hlavne nestresuj nepporovnavaj a necitaj super mudre knizky a hlavne prilis premudrele a dokonale maminky. Ja som tiez sama casom dosla na to ze mi to nerobi dobre 😉 uzivaj si drobca @sonickaopicka
moja mala 10 mesiacou ked sa sama posadila, takze nic sa nedeje... 🙂
Nie, nie je to problém....môj si sadol sám až teraz keď má 8,5 mesiaca....a to najprv lozil.....netreba nič urýchľovať a pasívne posádzanie ani nie je pre dieťa vhodné 🙂
7 mesačné dieťa si nevie ešte samé sadnúť. Najprv sa musí sám dať na štyri a pohupovať, potom lozenie aj to dozadu a potom dopredu a až potom sú začiatku samotného posadenia. Takže sa trápiť nemusíš, je všetko v poriadku. Ináč, pediatrička nemá v čakárni plagát s vývojom dieťatka do jedného roka. Tam je to krásne nakreslené a vysvetlené. Aj to treba samozrejme brať individuálne. Každé dieťatko je predsa iné.
mame 7 mesiacov, nesedime, nelozime, nevieme sa otocit z bruska na chrbat spat, vsetko ma svoj cas. dcerka mi v takom veku uz sedela sama, syn zatial nie.
dakujem vsetky maminkam za odpved 🙂
maly sa mi pretaca este ani nestihne byt na chrbtiku
v pavuku uz rajdze po celej izbe (ked daco potrebujem robit musim si nejako poradit v postielke nechce dlho byt sam)
ked ho postavim na nozky to akokeby ozil...ide ako pruzinka na nich
uz sa zacal pred mesiacom aj na posteli plazit hlavkou si pomaha a tak 🙂
viem ze na sed ho netreba vraj nutit, ale mam pocit ze zacne skor chodit ako sediet 😀
@sonickaopicka verim, ze v pavuku sa drobcovi paci a pre teba je to aspon chvila, kedy si mozez co to porobit, ale davat dietatko do pavuka (a este k tomu take male) nie je zdrave, to ti povie kazdy neurolog aj ortoped...tym, ze mu davas takuto moznost hybat sa s podporou, uplne ho brzdis vo vyvoji, kedze mu branis v prirodzenom pohybe...to, ze v pavuku pekne hybe nozickami neznamena, ze bude skor chodit, lebo na chodzu je najskor nutne postavit sa zo styroch a naucit sa udrzat rovnovahu a to sa v pavuku nenauci...
@sonickaopicka Deti sa obvykle samostatne (zdoraznujem, ze samostatne, bez cudzej pomoci) posadia az v 9. mesiaci, niektore az v 10. Dovtedy uz veselo lozia, niektore aj stoja (napr. moj syn aj obiehal postielku, pridrzal sa) a sediet zacnu ovela neskor. Sed je pomerne zlozity proces, takze to chce cas.
@sonickaopicka Prečo by to mal byť problém? Veď má len 7 mesiacov, nechaj mu čas....keď bude pripravený, tak si sadne aj sám. Hlavne neporovnávaj s inými deťúrencami, každé bábo je iné. Napr. moja staršia sedela keď mala 8 mesiacov, mladšia nemala ani 6 mesiacov....Daj mu čas 🙂
@sonickaopicka nie je to problem a hlavne ho do sedenia nenut a nepodopieraj ked pride jeho cas sa posadi, moja ma tiez sedem mesiacov ked ju posadim sice sedi sama bez podopierania ale samej sa jej to este nepodarilo tak naco ju do toho nutit....co sa jej podarilo pred ocami celej familie postavit sa a stvornozkuje tiez veselo
@sonickaopicka to je uplne ok.syn sa posadim v 7,5,dcera o dost neskor a stale bola v norme. On vie,kedy pride jeho cas,nesil to.
moja este tiez nesedela v 7m. posadila sa sama okolo 9teho mesiaca. teraz ma 11 a pol a uz sediet ani za svet, uz by sme iba vstavali a chodili
@sonickaopicka jej tak preto mozno nesedi este, moja bola tiez ako pruzina, skor stala ako sedela, ale ako nahle sa poriadne rozstvornozkovala, sadla si. ale ako pisem skor sme stali, dokonca neviem, ci aj skor nechodila sama za rucky, no to uz neviem.
7 mes. dieta je este male nato aby sedelo same a ked si sadne same tak je to sikulka, pretoze matky silia deticky ... a ked ich posadia ako bolo spominane tak hovoria sedi sedi... ale ako dievcata spominali sedi az vtedy ked sa posadi sam a nie ked ho posadi matka. tak nic si z toho nerob. a otazky co uz dokaze co uz vie, ci uz robi toto a tamto neriesim. ja mam osobne predcasniatko a absolutne ma netrapi co si myslia ostatni. moje dieta napreduje, ja to vidim a ked to bude robit ako 10 mesacne tak mi to je vcelku este jedno. pokial by to nebolo neviem ake strasne neskore tak vtedy sa tym zacnem zaoberat. uzivaj si ho teraz, neries co vedia ostatne a tes sa z kazdej novej udalosti, z akzdeho noveho pokroku. deticky su kazde ine a kazde originalne a jedinecne. drzim palce 🙂
@sonickaopicka juj len neporovnávaj s ostatnými deťmi 🙂, každé dieťatko je individuálne a každé je osobnosť a je jedinečné, možno to tvoje sa naučí skôr chodiť ako sedieť 🙂. Moja dcéra si sama sadla keď mala 10 mesiacov. V 10-tom mesiaci sa naučila aj loziť a aj sa sama postavila. Dovtedy sa len plazila ako had 🙂))), želám všetko dobré, držte sa
moj dcéra sedela až ked mala 8 mesiacov preč a vôbec jej nič nechýba ale nie to som ti chcela napísať. Našej obvod. dr som sa pítala čo robiť ked dieťa nevie ešte sedieť vtedy my poradila aby som ju častejšie pri hre dávala dole bruškom, tým sa posilňovali svaly chrbátika a pomohlo.A dieťa sa má samé posadiť nie byť niekým posadené.
@sonickaopicka nasa bude mat 8 a len teraz zacina sediet, takze v pohode, neboj, vsetko je ok, okrem toho kazde babatko napreduje inac, kazde ma svoje vlastne tempo
moja ma sedem prec a este si sama nesadne, aj ked sa uz v sede udrzi. davam ju nachvilku, ked ju krmim, ale ani nechce sama sediet, radsej sa plazi, teraz uz 50:50 s lozenim, aj sa sama postavi. ale nesadne 😉 uplne vpohode, nestresuj 🙂
@sonickaopicka Ma cas. Je uplne normalne, ze este nesedi.
dakujem krasne vsetkym maminkam 🙂
@sonickaopicka však má len 7 mesiacov ešte je mali takže nevady že ešte nesedí