6-ročný syn neposlúcha

6. dec 2022

Ahojte maminky, možno tu nájdem nejakú radu čo robiť na základe vašich skúseností. Ide o to, že môj 6 ročný syn ma vôbec neposlúcha, keď mu kážem napr. ísť si umyť zuby, obliecť sa, najesť sa atď. On si ľahne a leží a nič, nepomáha ani keď idem naňho pekne, potom to väčšinou skončí tak, že naňho kričím a potom ma to mrzí. Ráno je to čistá katastrofa. Už som skúšala aj povedať mu, nech si sleduje hodiny a keď bude veľká ručička napr. na 3ke že sa má ísť obliecť, keď bude na 5ke tak najesť, ale nič on proste sedí a nič nerobí. Príde mi, že skúša čo môže, veľakrát sa pri tom uškŕňa. Nemôžem ho nechať tak,lebo ráno chodí do školy. Takže potrebujem aby sa obliekol a najedol. Keď príde zo školy chcem s ním hneď spraviť úlohy, nechce sa mu nič a často má nervy a naschvál škaredo čmára do zošita. Viem, že na toto je nejaký fígeľ ako naňho, len neviem aký 🤦 najhoršie je že mladší po ňom začína všetko opakovať. Čo by ste poradili?

kacena4
6. dec 2022

vezmi elektroniku a ked neposluchne nedostane aj tyzden ked bude spolupracovat daj na vymedzeny cas vydiera ta nauc ho respektovat pravidla

sandra_kul
6. dec 2022

no tak ale tu asi nepomôže nijaká rada, si myslím, vidím to aj na sestriných deťoch. nepomohol rozhovor, ani capnutie po zadku. podľa mňa nastáva také to obdobie vzdoru, to treba len prečkať.

pribinak
6. dec 2022

Keď príde zo školy nechaj ho chvíľu pohrať, aby zrelaxoval a oddychol si. Pre deti obzvlášť malé je to veľmi dôležité

anjelicek26
6. dec 2022

Niektore deti rano "nefunguju", mladsia dcera je taka, rano ju obleciem ja, prebehnem jej zuby ja, zbalim veci ja, dam desiatu do tasky ja (nema to nic s lenivostou, ona proste kym zapne baterky proste potrebuje 45 minut), pocas dna je samoobsluzna a robi vsetko sama... vrieskanie ti tu nepomoze, potrebujes ho mat hotoveho a nie znicene nervy od rana. Nejake vychovne veci ries poobede, ked budete obaja funkcny a v klude a bez casoveho tlaku... Chodi do druziny? Kolko ma pauzu, kym sa ide ucit? Prvak, ktory kresli ciary a pismena z nadsenim, no takych je inak malo, toto tiez... nacmara to? Ved ucitelka mu povie svoje... upozorni ho na to, ze ucitelka nebude spokojna a vie to aj krajsie, ale tak zvysok je na nom.

Celkovo "neposlucha" je taky divny pojem, ked sa to berie takto pausalne...casto maju maminy taky ten "matersky monolog" a opakuju veci aj 10x jak verklik a urob toto, hento, tamto a potom to, ze dieta uz ma taky prieduch v hlave a pocit, ze nemoze robit nic podla seba... kolko casu ma sam pre seba? Bez maminy a bez surodencov? Dostava vreckove? Ma domace povinnosti? Ukazala si mu, ze je vlastne uz "velky"? Vela deti s mladsim surodencom doma padaju na jeho uroven, aby mali rovnaku pozornost...

sojorez
6. dec 2022

Nepride k ranajkam, pojde do skoly hladny. Neodnesie si z kuchyne do tasky desiatu a vodu - ostava hladny do obeda. Neoblecie sa? Spravi si pyzamovy den v skole - garantujem Ti, ze druhy krat si ho nebude chciet zopakovat (tento zazitok uz ma zo skolky). Ulohy ani moj nerobi rad hned po skole, ma cas na odreagovanie, obcas tiez s nervami, ale su to jeho ulohy - ak ich nespravi, vysvetli na druhy den pani ucitelke, preco ich nema. Napise skaredo? Tiez jeho vizitka.

pribinak
6. dec 2022

@anjelicek26 7 ročnú obliekas a umyvas jej zuby? To nie, dokedy to planujes robiť?
Autorka má ešte mladšie dieťa, to keď začne opakovať po staršom tak autorka si to môže hodiť

amiaja
6. dec 2022

@sojorez suhlasim.. nenaranajkuje sa? Pojde hladny.. neoblecie sa? Pojde v pyzame. Vyskusaj, na 99% si na druhy den rozmysli co bude robit.

janulik2008
6. dec 2022

@pribinak anjelicek má šípkovu Ruženku ;) a to sa nesmejem odkedy ju sledujem a to odkedy jej dcérka bola maličká tak je schopná zaspať kdekoľvek a akokoľvek 😀😀😀

anjelicek26
6. dec 2022

@pribinak rano ano, ona proste nefunguje...oci zavrete polo spanok 🙄 Cez den robi absolutne vseto sama, vratane uloh, prezliekania sa na treningy, upratovania izby, domacich prac... absolutne jej nemam co vytknut, len to, ze strasne tazko vstava (od narodenia proste robi svojmu menu vsetku cest...).

sense
6. dec 2022

Tiež sa prikláňam k tomu ze nie robiť to za dieťa ale ôk ne oblečie sa, ide do školy v pyžame. Nenaranajkuje sa, tak ide hladný. Moja keď si nevezme desiatu kt jej nachystám a položím vedľa okuliarov na stôl tak smola je bez desiaty. Pretože okuliare nezabudne nikdy ale desiatu vedľa už párkrát nevidela...
Co sa týka úloh, po skole nechať napr hodinku na oddych a potom úlohy
A ráno ak potrebuje čas tak zobudiť skôr o pol hodinu a nech teda sedí polhodinu

pribinak
6. dec 2022

@anjelicek26 sorry ale toto čo píšeš je čistý alibizmus. Proste jej z nejakého dôvodu nedokážeš zadať hranice

anjelicek26
6. dec 2022

@pribinak tak dakujem, ale ja som s tym uplne v pohode 😅 A to je asi to najdolezitejsie.

mon29
6. dec 2022

No, 6 rocne dieta uz ma byt v podstate"vychovane" a samostatne.. a suhlasim s vyssie pisanym, ak nechces jest nebudes, nevstanes,zmeskas,neumyjes sa bude ti pachnut z ust, neoblecies sa ides v pyzame.. toto zabere hadam na kazdeho.. moja to mala za sebou este v skolke

dankabetka
6. dec 2022

Ahoj, moj toto skusal na mna tiez ked mal 6, posledny mesiac v skolke, ze jemu sa nechce...sedel kukal bez pohnutia... oznamila som ze bude meskat a bude problem. Nic..tak som sa zdvihla obriadila seba, mladsieho a zavrela a zamkla vchodove dvere, jednoducho s vetou ja mam povinnosti a nemozem meskat a ked on chce byt doma nech aspon poupratuje a poodklada riad...to boli fofri a nariekania za dverami ....samozrejme som vonku na neho pockala, ten den siel neumyty a nenajedeny ale obleceny a viac to neurobil. U nas maloco prejde dohovorom...a krikom uz vobec nie...takze musim velmi inprovizovat 🙄😉

bolarazjedna
6. dec 2022

Ja ti poradiť neviem, ale nesúhlasím s tým, že na každé dieťa zaberie :keď sa ne oblečie, pôjde v pyžame, keď sa nenájde, pôjde hladný, atď.... A rýchlo sa to naučí, že nabudúce to spraví inak....
Môj synovec má 11, ma ľahký stupeň autizmu, ale je veľmi tvrdohlavý a lenivý, plus ma cukrovku 1.typu. Takže do toho dieťaťa jedlo musíš dostať, aj jedlo do školy pribaliť, nemôžeš počkať ze upadne do bezvedomia, lebo sa nenajedol... Taktiež s obliekaním..on je taky flákač, že jemu by nerobilo problém naozaj ísť v pyžame a neumytý do školy, a ešte by prišiel zo školy, že aka to bola sranda, a ani ďalšie dni by si nedal tu námahu prezliecť sa.

Napadlo ma, keď sme boli 1-4.rocnik so sestrou, často nás ráno strážila (milovaná) babka, rodičia boli v práci a veru babka sa s nami rovnako potrápila, miliónkrát upozorniť, pohnite sa už, obliekajte sa.... No bolo s nami ťažko.... A teda som ako dospelá poriadkumilovná, usilovná, takže neboj, je to s veľkou pravdepodobnosťou iba obdobie.

whatever1
6. dec 2022

@pribinak Ja len k tym zubom, detom do 8 rokov by rodicia praveze mali docistovat. Nie je to nic neobvykle.

pribinak
6. dec 2022

@whatever1 dočisťovať a umývať každý deň, lebo dieťa nie je ochotne vstávať je rozdiel

Ja som nedocistivala, od predškolskej triedy si umyval komplet sám (nemá žiadne kazy)

zuzanaete
6. dec 2022

Ak by som synovi nakazala robit si ulohy, tak to by bolo protestov. Ale v pohode fungujeme, ak si sam urci, kedy ich bude robit. Obcas trochu ten cas korigujem alebo skor mu dam otazky/argumenty, aby sam prisiel na to, ze to treba zmenit. Napr. niekedy na zaciatku povedal, ze si ich bude robit o 19tej. Tak sme sa rozpravali, ze to je uz neskoro - vsetci sme unaveni, treba uz zacat riesit vecerne veci - sprcha …

nwnw
6. dec 2022

Nemusi sa rano ani obliect ani najest. Normalme naloz do auta v pyzame hladneho a vyhod pred skolou. Iba raz uvidis! Ulohy si nemusi pisat hned, ale ked ich nena nepojde von. O absolutne vypnutej elektronike sa bavit ani nemusite. Odflakne ulohu? Kludne mu pridaj. Neupratane veci automaticky zmiznu u nas.

tehula2016
6. dec 2022

@anjelicek26 aj moj 7 rocny je taky..tiez takto fungujeme, su to mensie nervy ako ked ho neustale napominam uz xy rokov a vysledok ziaden..moj sa “preberie” az tesne pred zvonenim na 1. hodinu 🫣

anjelicek26
6. dec 2022

@tehula2016 keby viem, ze to robi naschval, ale ona proste nevie rano ani rozlepit oci 😅 Ziadna drama, poobliekame, zbalime a vysupneme ju pred dvere...v aute este obcas pospi, ale v skole je uz v pohode, aspon podla ucitelky sa aktivne zapaja cely cas 😅 Mojmu starsiemu synovi tiez vykladam rano veci, robim desiatu, pokladam telesnu pred dvere, aby nezabudol... pre mna uplne normalne veci 😅 Nevidim dovod si rano robit stresy akehokolvek druhu... to vie pokazit paradne vsetkym cely den.

sojorez
6. dec 2022

@bolarazjedna Ano, ak ma dieta autizmus, cukrovku, tam reagujes inak. Autorka ziadne dg neuvadza, okrem klasickeho "mamvprdelizmu", ktory decka zvlast v puberte dokazu vypilovat do dokonalosti.

bolarazjedna
6. dec 2022

@sojorez no ale co som uviedla ako príklad, že by odišiel do školy v pyžame, to je jeho salamizmus, a nemá nič spoločné s autizmom (ktorý bežný človek by si ani nevšimol, že má ).

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
weggie
6. dec 2022

Podla mna "zla vychova", ja to pocuvam od ludi casto, ze za vsetko mozu rodicia..Ale nie, rozim si srandu. To sa tu len casto pise na fore. Potom aj za vraha by mali ist sediet rodicia..
Teraz vazne. Mam 5 rocneho, asi podobny, aj ked rozumiem ze "kto nezazije, ten nepochopi" a na margo vychovy - moj je taky od prveho dna uz v porodnici "nedal pokoj", Tak aka vychova? Vvsetko ide tak extremne tazko, ako keby je gravitacia dvojnasobnej sily, ze, no skoda reci, kto nezazil, nepochopi..
TIe rady co tu citam, su ako z nejakeho zleho komunistickeho serialu, tie funguju na dieta ktore je "zdrave povahovo" (nie len autista moze byt narocny). Ak by tie rady fungovali, neboli by ani hadky na fore, asi ich zle vychovali rodicia, ked sa dospelaci hadaju na fore.. Politikov tiez zle vychovali, a vlastne vsetkych..

Autorka, mam otazku, co dokaze tvoj 6 rocny urobit sam? co dokaze urobit dobre hoci aj s pomocou? Dokaze by dobry, pekny, mily ? A este jedna - ak potrebuejs pomoc, ale naozaj pomoc, a on si uvedomi, ze potrebujes pomoc? Priklad akutnej pomoci je, aby ti nieco podal, lebo nedociahnes, ale on to ma po ruke, alebo ak sa zarezes pri krajani cibule s nozom a potrebujes naplast, dokaze ti ju podat, je ochotny? Je empaticky?

tehotna40
6. dec 2022

V prvom rade toto treba deti učiť od malička. Moja mladšia ma 2 roky, ráno vstane ,ide si zobrať veci ktoré ma nachystané na prezlecenie, vyzlieka pyžamo , potom uteka do kúpeľne umyť zuby a tak ďalej. Takže tieto ranné rutiny treba mať natrenovane pred nástupom do škôlky a školy. Ale áno, starší skúšal minulý rok ako 5 ročný, že "co to da" keď nebude pocuvat a bude ráno protestovať, keď išiel v novembri do skolky len v pyžame a v mikine, nehovoriac o tom ze deti sa smiali ako puky keď sme dorazili do škôlky, podala som učiteľke tašku s vecami, že keď sa princ zobudí nech sa oblečie a synovi som povedala ze na druhy deň tu tašku s vecami uz neberiem a bude tak ako sa nachysta cely deň, už to viac nespravil 😀

autor
8. dec 2022

@kacena4 tv pozerá len večer jednu dve rozprávky, a tablet má asi len raz za týždeň na hodinu, inú elektroniku nemá 🤷‍♀️

autor
8. dec 2022

@pribinak áno, keď prídeme zo školy tak ho nechám len tak hrať sa asi pol hodku, len potom musíme spraviť úlohy,lebo večer je už unavený

dzinka777
8. dec 2022

Tento istý problém som riešila ja cez letné prázdniny.nas je flegmaticky typ,takže ho nič nerozhádže.za neposluchnutie som mu dala trest ísť do izby,ale už som s tým stopla.teraz mu poviem,na týždeň máš zakázané hodinky+telku a hotovo.nech ti ani nehovorím,keď dostal 1,2,3x trest hneď vidno zlepšenie.uz vie,že zas dostane trest. Úplne sa zmenil.odvtedy doma ani nekricim.

autor
8. dec 2022

@anjelicek26 práveže snažím sa mu nechať priestor aj pre seba, nech sa hrá s čím chce, zavriem mu aj dvere aby ho brat nerušil, stále mu hovorím že už je veľký, dokonca ho posielam aj do obchodu je od nás kúsok asi 700 m, aby vedel že mu verím že to zvládne. Vreckové ešte nedostáva, ráno ho nechcem obliekať, chcem ho viesť k samostatnosti, len on vidí to že obliekam jeho bračeka,tak možno chce aby som aj jeho. V družine býva do 15, už som aj rozmýšľala že družinu zruším, aby som sa mu mohla viac venovať, kým mladší bude spať