6 mesačný syn má zaťaté pästičky a nechytá hračky

joanna
3. sep 2013

ahojte zienky, ja viem, ze o individualnosti deticiek a netabulkovani sa tu popisalo uz vela, ale aj tak som nenasla ziadnu taku, ktora by mala skusenost ako ja... maly ma 6 mesiacov a ma vacsinu dna zavrete pasticky... posledne 2 tyzdne sa to zlepsilo, ked je na brusku, tak chyta hracku, takze nema svaly nejako stiahnute - ale aj tak, je to podla mna hrozne neskoro... o tom, ze by udrzal nejaku hracku ani rec, o tom, ze by si prekladal z ruky do ruky sa mi ani nesniva.. co si o tom myslite? ak s tym ma nejaka maminka skusenost, cvicili ste nejake specialne cviky? pomohli? dakujem vsetkym za prispevok.

abbie
3. sep 2013

ja by som pre istotu sla na kontrolu k detskemu neurologovi
http://www.choredieta.sk/index.php/neurologicke...

michaelkanr
3. sep 2013

urcite by som sa poradila s pediatrickou, ak ma rucky napate, tak to nie je dobre-nas maly mava akoby zatate prsty na nohach. pytala som sa na to nasej dr a ta sa ma spytala ci ich ma napate. ak by mal, tak treba ist an vysetrenia-povedala. doteraz to nijak nekomentovala?

jaaty
3. sep 2013

... a čo na to tvoja pediatrička? Ak si to nevšimla alebo si jej to nespomenula, tak jej to povedz- určite Vás pošle na neurologické vyšetrenie. 6 mesačné dieťa by malo vedieť chytiť hračku, dať si do pusy cumlík, atď.... Neurologička ho vyšetrí a navrhne cvičenie či rehabilitáciu

jenny6
3. sep 2013

.. určite by som šla k neurologičke a asi vám odporúčia cvičiť Vojtovú metódu. Je lepšie začať čím skôr a motivovať bábetko k otváraniu rúčky, poprípade plávanie..

joanna
autor
3. sep 2013

idem az zajtra, po asi 6-7 tyzdnoch, vtedy sme to neriesili.. len ma zaujimali vase nazory a skusenosti.

kacena4
3. sep 2013

@joanna my sme na tom rovnako treba ist cez obvodaka (uz vas mal davnoposlat) k neurologovi a ten vas posle rehabilitovat. my cvicime vojtovku a uzasne zabera otvaraju sa nam rucicky a chyta podlozku ked je na brucku aj hracky 😵 😵 nedaj sa odradit treba cvicit aby neskor nemal problemy lebo bude neskoro

lauricka
3. sep 2013

chod k neurologovi radsej...drzim palce

zumeli
3. sep 2013

ja neviem, ci teraz napisem k veci, alebo nie, kedze tvoj maly ma uz pol roka, ale ja mam takuto skusenost - moj syn mal od narodenia asi 2-3 mesiace vacsinu dna zatate pasticky a aj prsteky na nohach, tak som sa informovala u doktorky aj po znamych a dostala som sa k baby masazam. jedna znama, co sa tym zaobera (bola napriklad aj v Telerane), mi povedala, ze to je nasledok stresu pri porode a ze sa s tym da pekne pracovat. a mozem teda povedat, ze u nas to pomohlo, chodila ku mne a ucila ma, ako masirovat babatko, aby sa uvolnilo a potom nasledne som to praktizovala vzdy pred kupanim a postupne som sledovala, ako sa mu tie pasticky krasne otvaraju. nie su to nijake drsne masaze v pravom slova zmysle, ale skor take hladkanie spravnym smerom a stimulovanie tych spravnych miest...mala som z toho dobry pocit a aj na malom bolo vidno, ze sa mu to paci...snad ma tu mamicky neukamenuju, nie som radikalna zastankyna kadejakych alternativnych pristupov, ale u nas to zafungovalo. ale samozrejme, ze co funguje na jedneho, nemusi na druheho...

kacarina
3. sep 2013

ahoj, moja vlastna skusenost s dcerkou, bola sledovana u neurologicky aj tak (kvoli predcasnemu narodeniu, inak je uplne zdrava, nastastie ziadne problemy si z toho neodniesla, ze sa aj s bratom "vyhrabali" prilis skoro na svet), ta nas poslala na rehabku, tam si ju sestricka, co sa specializuje na babätka, najprv "preklepla" a vysledok bol, ze sme vobec nemuseli Vojtovku cvicit, len take relaxacne a uvolnovacie cviky (rozne pohyby, jemne natahovacky, nenasilne polohovanie, valanie na velkej lopte roznymi smermi a spôsobmi) a malej sa to aj pacilo, aj jej to super pomohlo, ten babätkovsky reflex polavil, rucicky sa pekne postupne otvorili, aj ona sa celkovo skludnila, lebo 4. mesiac mala hrozne nervacky, ani spat nevedela, vela plakala ... vraj to sa nervovy system nejako postupne dovyvijal ... nam ta rehabka velmi pomohla k celkovej pohode 🙂

iwesska
3. sep 2013

Podla toho co pises to vyzera, ze tvoj maly je hypertonicky = ma tuhsie svalstvo, preto si nevie/nechce nic chytit. Tento reflex zatatych pasticiek by mal do 3m. vymiznut. My sme to mali tiez, od 4.mes. sme chodili rehabilitovat, ale prava pricina rehabilitacii bola zlezana hlavicka a skratene slachy na krku a tam nam zistili aj to ze je hypertonicky - tak sme trosku pocvicili, rozhybali svaly a po par tyznoch sa zacal aj pekne pretacat na brusko, co dovtedy tiez nerobil. Takze ak sa ti nieco nezda, treba kontaktovat najprv pediatra, ten vas odosle na neurologiu, alebo na rehabilitacie. Neboj, nie je to nic strasne 😉

aristka
3. sep 2013

@zumeli je to systém bazálnej stimulácie a nemajú ťa prečo ukamenovať lebo ono to fakt funguje a hladkaním dokáže mamička dieťatko ukľudnit alebo stimulovať,je to veľmi dobrá technika 😉

zumeli
4. sep 2013

@aristka ved ano, len ja uz som sa stretla s pochybovacnymi pohladmi a s mamickami, ktore sa hned ohanaju tazkymi diagnozami, tak len preto som to napisala 🙂

kikusa8
4. sep 2013

aj nas maly to mal...ale jemu to zistili hned po narodeni, volali to pastickovanie. Tiez to mohol mal za nasledok tazky porod... ach, mozem by rada ze mal len to. Vtedy mi povedala ze to nie je ziadne postihnutie, ale ze nebude mat dobru koordinaciu pohybov. Tzn. ze nebude z neho vrcholovy sportovec a pod. Ze niekedy sa to vobec nesledovalo a preto to moze mat hocikto a ani o tom nevie. Teraz ma 7r., pohybovo je ok, ale niektore veci sa musel doslovne naucit..nejde mu to automaticky. Napr. ked sa hral na preliezkach musela som ho naucit ako ma davat nohy a pod. zalezitosti. Sestranicina mala vysla na preliezku a vsetko jej islo automaticky. Su rovnako stary...tak som mohla adekvatne porovnavat. A ked spinka tak netrasie pastickami? Cvicili sme od narodenia do cca. 6mes. Radsej to ries a cvicte, to mu pomoze...
🙂

jarmila1990
4. sep 2013

ahoj @joanna ja mam tiez 6mesacneho syna, a tiez zle chyta do ruciciek hracky... uz sa to zlepsuje, ked mu nieco podavam tak si to chyti ale ked chce chitit nejaku malu vec (naprklad ma hracku motilika a chce chytit to tikadielko) tak mi pripada ako keby mal nejaky krc v ruke ale nema...len nema taku motoriku vyvinutu...aj ked sa staval v postielke, tak vela krat spadol lebo sa nechytil, ale ma prichytaval pästickami... ale za posledne dni pozorujem ze sa to podstatne zlepsilo...myslim ze to chce este chvilku cas... v niecom je az moc sikovny na 6 mesiacov a to co by uz mal davno vediet este nevie(to chytanie do ruk)... ja si myslim ze to pojde, asi s nim skusat trenovat viac podavanie veci... ale nic nedas za to ked sa na to opyta detskej doktorky

joanna
autor
4. sep 2013

tak som sa vratila z poradne... doktorka vravela, ze by sice mal uz chytat, ale nie je to tragicke, lebo rucky otvara a pravou sa uz nacahuje... on je taka nasa mala nakysnuta buchticka - 8800g - taky flegmosko, takze je to ciastocne sposobene aj tym, ale na neuro ma poslala... len ma objednali az na 25.9- mozno sa to dovtedy upravi samo... ale samozrejme dakujem vsetkym za povzbudenie do cvicenia 🙂

joanna
autor
4. sep 2013

@kacena4 ak sa mozem spytat - v com spociva podstata tych cviceni? ide mi o to, ze ked tak ratam, s navstevou u neuro a nasledne objednanie na rehabke to bude trvat min mesiac.. ze by som s nim trosku cvicila aj sama, ak by sa dalo... dik moc za info.

kacena4
4. sep 2013

@joanna nie to nezacvicis sama rehabilitacna sestra pozrie co mu nejde a presne na konkretny sval cvicime napr. my mame zaklon hlavicky tak sme cvicili aby sa nam skratili predne svalstvo a predlzili zadne skratene, alebo nepouzivali sme nozicky tak sme cvicili brusne svalstvo ktore ked dieta zatiahne do "seba" tak dvihne nozicky proste ako ked cvicis ale ukazuje mi vzdy presne ako ho mam drzat a kam zatlacit a co tahat nalavo a co napravo je to presne mierene na konkretne dieta a problem takze neda sa to len tak z "brucha" my sme sa objednali na hodinu aj tam aj tam sak pre dieta mesiac dva je velky casovy skok tam som to riskla a vrazila do toho korunky a uz je vidiet po mesiaci pokroky

cavert
6. nov 2013

Ja by som mu odporucil nieco co zaujme jeho pozornost a skusi rozvyjat jeho motoriku. V tomto obchode maju kopec krasnych drevenych hraciek zameranych na tvorivost a motoriku aj pre taketo male deti. www.tvorive-hracky.sk

ivahanna
1. jún 2015

@joanna ahoj, našla som tvoju diskusiu ohľadom zaťatých pästičiek z roku 2013, ako ste na tom s rúčkami teraz. vedel sa v tom čase zdvihnúť na brušku? Máme tiež problém s rúčkami a cvičíme na to už vojtovku, len hľadám podobné skúsenosti. Ďakujem 🙂

eli1302
24. júl 2016

@zumeli ahoj,viem,ze tema je uz je stara,ale mohla by si mi poradit par tych cvikov? Ako ste masirovali? Dakujem

zumeli
25. júl 2016

@eli1302 fuuu, no ja som to uz asi aj zabudla...ja som mala taku celu brozuru o tom, aj s cvikmi a bola ma parkrat lektorka doma ucit, ze ako sa to ma...ale nasla som video a tie cviky (je to take hladkanie) su velmi podobne

https://www.youtube.com/watch?v=X9PH2mt8Iys
eli1302
25. júl 2016

@zumeli dakujem🙂

janahu7
17. júl 2019

@ivahanna ahoj, zakladateľka ti neodpovedala, no ako ste dnes na tom vy?

ivushaaaa
15. apr 2022

@jarmila1990 dobry den prajem 🙂 podarilo sa Vám to nejak rozcvicit? My mame 6 mesačnú dcérku narodenú o mesiac skôr a tiež tak ako popisujete aj chce chytať hračky aj sa natiahne aj vezme ale ako keby krcovito…na neurologii sledovaná, ale tak zatial vsetko ok 🙂

jarmila1990
21. apr 2022

@ivushaaaa dobrý deň. Už si to presne nepamätám ako to prebiehalo ale viem ze som nebola u žiadnej doktorky s nim ani nič, normálne začal chytať len to dlhšie trvalo...teraz ma 9 a je to mocný chlap, všetko ok