Ahojte mamičky chcem sa opýtať moja dcera sa 6,5 mesiaci ešte nepretáča a ani netahá na nožičky povedala by som že je to také velmi kludné dieťa mate niekto s tým skúsenosť? Treba to riešiť,alebo ešte počkať.Dakujem za odpoved a rady
6,5 je uz dost, ja by som pre pokoj duse skocila neurologicke. Ak by bol problem,nech sa to cim skor podchyti. A ak nebude problem,tak aspon budes kludnejsia...
sla by som neurologicke, mozno ma slabe svaly a potrebuje trosku cvicit
treba to skontrolovat, lebo do roka je najrychlejsi rast dietata a najidealnejsi cas cvicit
Díky baby ved aj ja si myslím že to nieje normálne,u neurologičky som bola,ale ona kázala len masírovať chrbát tak neviem
@1257 "limit" na pretacanie je 6 mesiacov. My sme boli sledovani na rehabilitacii a neurologii a pamatam si, ze toto bol dolezity milnik. Ale ak ti dcerku skontrolovala neurologicka a tvrdi, ze neni hypotonicka, tak je mozno fakt len lenivejsia.
Ale ked mas taketo dieta, tak ja urcite odporucam plavanie. Nam velmi pomohlo.
@1257 a nema slabsi svalovy tonus?
Nasa mala, vsetko robila neskor. My sme trenovali aj zdvihanie hlavicky na fitlopte i masirovali. Ina sa sice pretocila v 3.m.,ale len 2x,nasledne pauza asi mesiac. Zas sa raz pretocila,zas nic.. Az tak okolo toho 6.m.sa zacala nejak pretacat. Mozno az 7.
Inak obe moje deti sa najskor plazili,az nasledne sa zacali pohupovat a lozit. Mala az okolo 10.m. stvornozkovala,ale nestala. Syn bol tabulkovy.
Neskusali ste plavanie? Keby som bola vedela,zacnem s tym skor,nie az v roku,nie ze by to veelmi pomohlo,ale trochu asi ano a najma nas to obe velmi bavilo. Mala tam uz rok a pol nechodi a doteraz to spomina.
my máme 8 mesiacov a pretáčame sa na bruško, ale iba dolava, doprava nie a ani na chrbátik nie. Chodíme cvičiť, ale nie vojtovku, také jemnejšie cvičenia. Pýtaj sa na pediatrii, pripadne si vypýtaj neurologické vyšetrenie. Tam ti povedia...
Ja som mala tak pohodlne dieta, ze dovidenia. Jednak bol aj buclatejsi, pretacat sa zacal ako 7.mes, plazit ako 9.mes, stvorkovat po roku a chodit az okolo 16mesiaca. Co sme sa my nachodili po vysetreniach, uz nikdy viac! Dieta je zdrave, lieta mi od rana do vecera, venuje sa sportom, je inteligentny. Proste bol len "moc pohodlny". 😄
Každé dieťatko ma svoje tempo.nam pediatricka povedala že má mala hypotonus ked mala mesiac,chcela nas poslať hneď cvičiť aby sa jej svalstvo spevnilo,ale poslala nas ešte na neurolog.tam nam povedali že cvičiť nemusime stači ju polohovat pri spinkaní ale už si ani nepamätam ze ako.Potom sme išli na kontrolu ani tak nas neposlali cvičiť ze to nie je také hrozne a ze možno nam neskôr začne sedieť,vstávať,chodiť.No ako 6,5 mesačná stála v postielke,ako 9,5 mes.uz behala bez pomoci.vobec sme nelozili-nepásli koniky.a chodiť sa naučila uplne sama popri stene,nabytku.nesmeli sme ju ani držať za ruky,vtedy si sadla a kým sme boli pri nej tak sa nepostavila.Uz sinepamätam kedy sa začala prevracat na chrbátik, mam taký dojem ze dost skoro ale dlho dlho sa vedela prevrátiť len do jednej strany,do druhej sme jej vždy museli pomôcť,
mala by sa v tomto veku ROZHODNE uz minimalne pretocit z bruska na chrbatik, lebo to je lahsie.. ako z chrbatika na brusko...tam by sa mala tiez pretocit v 6 mesiacoch...
Ak sa neotaca ani tak ani tak, co uz sa mala asi mesiac , tak to treba riesit, chodte na vysetrenie na neurologiu, ci nahodou nema znizeny, alebo zvyseny svalovy tonus...
Ale ked pises, ze si bola anic, skus aj inu, lebo nam jedna tiez tak povedala a druha tak.. radsej sme posluchli tu, co sa jej nieco nezdalo, ako tu, co len mavla rukou, ze OK....
Nasa bola mierne hypertonicka..
Tam staci mesiac - dva - tri cvicit a bude vsetko dobre...
v 8 mes sa potom krasne uz aj na nohy sama postavila v 10tich behala 🙂
a ked pises, ze ani hlavicku dvihat nechcela poriadne, tak to je jednoznacne priznak, ze svalstvo treba cvicenim podporit, tam len masaz nepomoze. Pytaj sa na rehabilitacie.. podobne je to ako VOjtovka, len jemnejsie...
urcite to treba riesit, moja ma 10,5 mesiaca a cvici od 3 mesiacov vojtovu metodu, mala torticolis, ten je uz prec, ale kedze je komotnejsia, treba jej vo vsetkom pomoct a ucit ju kazdy pohyb, vojtovky sa vobec nemusis bat deticky to neboli, deticky sa len hnevaju, ze je to pre ne neprirodzena poloha, preto tak placu pri cviceni chodili sme aj plavat, kedze ja som po operacii momentalne nemozem ale pomohlo jej aj to, takze tak teraz sa mi par krat postavi na styri pohupka sa mozno 2x a znovu na brusko, inak je vsetko ok len sa jej jednoducho nechce ale ak nahodou budete cvicit, tak to velmi pomoze, navyse moja je uz tak zvyknuta, ze ked ju dam na stol vie, ze ide cvicit doma pri tom absolutne neplace a to cvici 3x denne
moje dieťa vo vývoji niekoľko mesiacov zaostávalo, ale teraz má 20 m. a všetko dobehlo. ked malo 8 m., tak sa nepretáčalo, ledva sa zdvihlo do sedu, keď sme ho ťahali za ruky, nechcelo byť na bruchu, dvíhať hlavu, ale všetko postupne prišlo. len nie podľa tabuliek. neurologiu sme navštívili raz, povedali nám, že je o.k., tak sme viac neriešili, iba čakali. chodiť začalo až v 17. m.
@helenanovakova podobne je to u nas ...ma 8 a je to presne ako pises, je zdravy,stastny,spokojny, ked uzna za vhodne svihne sa za hrackou pretoci vezme pohra, jaci na brusku ked nema naladu, ked ma naladu pohra sa aj pol hodku, nesilim, nic neexistuje ze MUSI. cvicime hrame sa
@smatka presne tak,suhlasim nehaj hracky ani nezbadas kedy sa rozhybe...
@1257 urcite sa dajte pozriet u neurologa, no nestresuj, nie za kazdu cenu silit cvicit netrapit dieta...
Ahojky, naša mala 12 mesiacov a postielku najvyššie... ani sa nepretočila... ani neposadila.... 😉 v 13. mesiaci začala - posadila sa, štvornožkovala a na konci 13 - teho robila prvé krôčky.... v priebehu 2 týž. všetko dohnala 😀 Je naše druhé dieťa a prvé bolo tiež tak "lenivé" 😀 ale keď sa naučili chodiť - pomóóć 😀 😀 Neverila som vlastným očiam, keď som videla deti kamošiek, čo všetko dokážu ich ratolesti v 10. mesiaci..... moje len spali a papali. ale potom všetko dohnali - a zúbky? až po roku vychádzali 😀
@1257 mas na toto nervy? uf maminy ako to mozte, fakt nesilte nic ak je dieta inac zdrave a pediater to nepoklada za nutne...
moja dcera je teraz gymnastka,tanecnicka, nepretacala sa do 8 mes. no v 10mes. uz chodila za ruky, proste preskocila vyvoj a potom ked sa uz stavala zacala aj krasne sediet, aj sa pretacat,nikdy nelozila, proste fakt nemusia ist deti podla tabuliek. Syn je teraz detto ale v modrom.
Neprispievam do diskusií. No toto mi nedá .... mamina, neries, čo netreba U svojej dcérky. Kazde dieťa je iné. Nič nie je podľa tabuľky. Nie je predsa počítačový program . Môj Maximilián sa najprv dal na 4, peroval kolienka dopredu, dozadu. Potom začal 4nozkovat,postavil sa A až potom sa začal pretacat. Vôbec sa neplazil, nakoniec si sadol. Žiadneho neurologa neries. To by ťa určite už pediater odporučil A poslal. Nechaj ju, príde na to. uzivaj si každý moment S ňou. A nehľadaj to, čo netreba. Neber to ako urážku A rypanie. Len ako radu matky matke. ;)
@1257 ano, najneskor v 6 by sa mala pretocit. Starsia dcera bola hypotonicka. No od narodenia bola take nie velmi aktivne babo. A ked v troch mesiacoch este stale nevedela drzat poriadne hlavu, tak nas doktorka poslala na neurologiu a odtial na rehabilitaciu. Do roka sme cvicili vojtovku. Ja si uz presne nepamatam tie normy, ale my sme meskali pri kazdom jednom milniku, ale vojtovka nam pomohla.
A ked mala mala cca nieco po roku, tak nas aj z neurologie vyradili, ze pohybovo uz vsetko dobehla.
@margaretka preskocenie plazenia a stvornozkovania sa zial neprejavuje v motorickej oblasti, ale v inych a to o dost rokov neskor. je dolezite, aby sa urobilo vsetko preto, aby neboli preskocene...
a zial, tie tabulky pre nieco existuju, ludia, ktori sa tym zaoberaju ako fyzioterapeuti ci neurologovia by ti vedeli rozpravat. ked dieta nieco nerobi ked ma, v drvivej vacsine za tym nieco je, lebo ono to nerobi preto, lebo nechce, ale vacsinou preto, ze nemoze...
@vedorka ak mi vies odborne vysvetlit v akych INYCH? co znamena dost rokov neskor? Tiez nie som zastanca diskusii na urovni jedna babka povedala...rada si neham poradit,odporucit a aj vysvetlit ak ma niekto skusenost a aj realny argument.
dcera sa uci na same 1, je sikovna,zdrava, klby,chrbticu,vysku vahu, zdrava ...
@vedorka absolutny suhlas! my sme mali stastie na skvelu rehab. sestru, ktora nam vysvelovala, co je potrebne, aby sa dieta otocilo z chrbatika na brusko.... Z bruska sa otoci lahko, staci stratit rovnovahu jednej podoprenej ruky a spadne, otoci sa..
ale z chrbatika, musi zdvihnut a dat nohu ne bok a tak isto aj ruku... ak ma znizeny, alebo zvyseny svalovy tonus , tak to nespravi .. nemoze... preto sme cvicili presne cviky, kde sme malu drzali v polohe, kym napr. nevykopla 2-3x takto nozicku, alebo otvorila pastičku....
VArovny znak je , ak dieta zle drzi hlavicku..alebo sa prilis šponuje.. prisla taka divna moda, ze deti nemozu spat na brusku, lebo je to skodlive, hrozi zadusenie a neviem co..ale tym padom mamicky na brusku vseobecne malo davaju deti ( mimo spania) a zdovodnuju to casto tym, ze im sa ta poloha nepaci a placu...
No nech placu, ale cvicia sa tym, je to nesmierne dolezita poloha... pre dalsi vyvoj potrebuje dieta silnejsie chrbtove a brusne svaly, šiju, vsetko.. Ak toto nie je, tak je treba patrat po pricine a nie cakat, ze dieta si 10 -11 sadne, alebo v do roka sa nepretaca.... Obdivujem lahkost bytia tychto mamiciek, co sa chlacholia tym, ze ich dietatko je len kludnejsie...ze zaostava.... ved to dobehne...
Presne, tabulky pre nieco boli spravene a + - sedia a maju svoj vyznam.
o dolezitosti stvornozkovania a preskocenia jednotlivych faz je plny net, staci si ich do googla zadat klucove slova, kludne vyskusaj sama
napriklad:
http://babetko.rodinka.sk/starame-sa/vyvin-a-sp...
http://www.rodinka.sk/predskolak/predskolak/pre...
atd atd, neverim ze ti nic nevyhodi 🙂
Na stavanie ma este cas...co sa pretacania tyka z chrbatika na brusko sa prevratila ale naspat na chrbatik sa v 6.5 mesiaci prevratit nevedela...my sme neriesili a v 10 mes. Sa pustila sama chodit