5 ročné dieťa v zahraničí bez znalosti jazyka

sofi07
15. jan 2014

Ahojte. Pred dvoma tyzdnami sme sa docasne prestahovali do anglicky hovoriacej krajiny kvoli manzelovej praci. trapim sa kvoli starsej dcerke, deti (na ulici mame len chlapcov v jej veku), ju pri hre odstrkuju, nechcu sa s nou hrat, nerozumeju jej a ona im. dnes, ked som to videla, bolo mi do placu, neviem ako jej pomoct. Chcem sa spytat, tie ktore ste boli v podobnej situacii, ako sa dieta nauci cudziemu jazyku, tu ma vsetci ubezpecuju, ze dieta sa ho nauci same, pochyti ho od deti na ulici. chceli sme ju tu dat do skolky, no tam nam ju uz nezoberu.som z toho smutna ☹ , podotykam, moja anglictina je biedna

tenerifka
15. jan 2014

@sofi07 V zahranici chodia deti do skoly od troch rokov, preto je zvlastne, ze ju teraz nezoberu, v 5-ich rokch to este nie je ozajstne ucenie, skor formou hry, preto nevadi, ak by zacinala v polke rocnika. Najlepsie sa jazyk nauci medzi detmi, o tom nepochybuj. Bolo by dobre obehat skoly naokolo, mozno ju niekde zoberu. A ked uz spozna nove kamosky, obcas ich pozvat k vam na olovrant, pohraju sa a na malu sa anglictina nalepi ani nebudes vediet ako

eeffka
15. jan 2014

@sofi07 skolka a k ni eje mozne tak ihriska, centra... nalepi sa na nu aj na teba.Hanba / nehanba rozpravat

veronicka1901
15. jan 2014

Ak si to mozete dovolit, tak nejaky sukromny ucitel.

denisenko
15. jan 2014

nášmu synovi pomohla opatrovateľka....kedže hovorila len cudzou rečou a trávili spolu kopu času...naučil sa...a rýchlo......býval s nou cez víkendy....cez týžden v školke.....3 mesiace a rozprával...nie dokonalo, ale čo potreboval, vedel...a ja dodnes nechápem, ako pochopil správny význam slov....ale deti sú vnímavé a rýchlo sa učia...netreba to vzdávať ....moj preplakal v školke 2 celé týždne....ale nevzdali sme to.....

dai
15. jan 2014

@sofi07 urcite ju treba dat do kolektivu co najskor...
neviem, moja mala chodila do skolky kde nikomu nerozumela na zaciatku ale s komunikaciou a socializaciou nikdy problemy nemala - rukami nohami sa tie deti dohovorili... aj teraz ma spoluziaka ktory hovori len po anglicky a lazo plazo pohoda...

podla mna sa to na nu nalepi omnoho skor ako na teba... hlavne svoje pocity a obavy neprenasaj na nu, odstrkovali by ju na zaciatku aj v hornej dolnej na slovensku keby prisla ako nova ( alebo nie, zalezi od kolektivu... ) - myslim ze tu ani tak neide o to ze jej nerozumeju, ako skor ze je nova... zial novy si tymto musia prejst - skus u muza v praci najst nejakeho znameho s dietatom v podobnom veku, aby sa mohla zacat s 1dnou osobou stretavat a nadviazat nejaky blizsi kontakt, a teda hlavne tu skolku by som rychlo zvazovala - ver ze tam bude z nej do mesiaca anglicky najmenej rozumejuca osoba a do pol roka aj perfektne hovoriaca ( a nieco podobne by som zvazila aj pre seba😉 )

monika15
15. jan 2014

skuste chodit do centra kde su deti myslim nejake ESL>>>>
u nas su take centra, popripade v skolkach kde su pomocnice....

verim ti ze to mas tazke..... :(((( drz sa .....

dionyzka
15. jan 2014

@sofi07 ... ked Ti mam pravdu povedat, skor budes mat problemy Ty ako deti. Staci jedna fajn suseda, ktora sa jej prihovori, na ihrisku ju posmeli, zoznami s jej detmi a hotovo. Budu sa spolu hrat a blok je prec.
Naozaj si skor myslim, ze Ty to budes mat odplakane: problem dohovorit sa v skolke, s mamickami na ulici, v obchode, v skole. Presla som si tymto a pripadala som si ako uplny idiot, hlavne ked som pochopila nespravne :( Mne to bolo velmi neprijemne.

sisaka
15. jan 2014

@sofi07 nechcem vyzvedat, ale neviem si predstavit, ktora anglicky hovoriaca krajina nema skory nastup do skoly. V 5 rokoch sa predsa v anglicky hovoriacich krajinach uz chodi do skoly a nie skolky. Skolska dochadzka je povinna a nastupit sa moze uprostred roka, hocikedy. Taktiez skolky musia byt aj sukromne a tie, ked maju miesto tak ju zoberu hocikedy (ine je ked miesto nie je a maju cakaciu listinu) V anglicky hovoriacich krajinach taktiez existuju mimoskolske activity pre deti, casto aj zadarmo - napriklad v knizniciach, taktiez bezplatne stretnutia deti, ktorych anglictina nie je prvym jazykom a pod..... Jediny sposob ako sa dieta nauci je komunikacia - musi jazyk pocuvat - doma napriklad TV a chodit medzi deti. Chlapci sa s nou mozno nechcu hrat nielen preto, ze jej nerozumeju, ale preto, ze je dievca, syn ma 5 a teda nejak spolocnost dievcat nevyhladava ... Akonahle sa ti podari dat ju do nejakeho detskeho kolektivu ani sa nenazdas a bude po anglicky mlet 😉

sofi07
autor
15. jan 2014

dakujem vam za rady. mate pravdu, musim vziat niekde medzi ine deti - dievcatka, skusim nejaky park. ona je velmi priatelska, deti od mala zboznuje, aj za tymi chlapcami stale beha ako take psica...a oni len go away 😢
@sisaka ano, do skolky uz ju nezoberu, no skoly su preplnene. u susedov maju dve deti 8 a 6 rocne deti, su tu 3 tyzdne a stale su doma, nikde ich nechcu prijat. navyse, neviem, nemam s tymto skusenosti....myslela som, ze pri nastupe do skoly musi ovladat cudzi jazyk, no ona naozaj, okrem par slovicok, nevie nic...

sisaka
15. jan 2014

@sofi07 musite mat predsa nejaku spadovu skolu, kde deti musia byt prijate. To si ako myslis, ze si tam deti neplnia povinnu skolsku dochadzku, lebo ich skoly su preplnene? co to znamena, ze skoly ich nechcu prijat, to moze spravit len skola, ktora nie je spadova. Treba sa obratit na organ, ktory zastresuje a riadi fungovanie skol. Tento organ zhodnoti uroven jazyka, ktoru tvoja dcera ma a urci vam, kde bude chodit, taktiez je mozne, ze jej prideli asistenta, alebo bude mat inu pomoc. Treba sa pytat kompetentnych, ak nevies, aky je to urad, treba zajst na najblizsiu skolu, tam ti uz urcite vsetko radi vysvetlia. Aj ked ste tam len docasne treba vyuzit moznosti, ktore vam krajina ponuka a jednou z nich je aj moznost vzdelavania vasej dcerky v cudzom jazyku. Drzim vam palce, nech pre dcerku najdete dobru skolu, nemusis sa bat, v zahranici je skola hrou, takze si nepredstavuj pod tym klasicku slovensu skolu, moj syn ma tiez 5 rokov, uci sa citat, pisat, pocitat, tak ako ostatne deti v jeho veku, je to pre nich zabava a skolu a svojho ucitela zboznuje.

standu
15. jan 2014

moji rodicia sa tak prestahovali, ked mala sestra 5r. bolo to narocne, zacala hned do skolky chodit ale velmi sa z nej smiali. bola vsak s detmi denne, 8h tak sa naucila velmi rychlo. pojde to pomalsie, ked budete len doma, takze ak mate moznost nejakeho doucovania, alebo rychlo sa zoznamit s niekym, kto je ochotny a trpezlivy ucit sa s vami oboma...

sofi07
autor
16. jan 2014

@sisaka manzel prezisti v praci ake su moznosti, mal by to tam mat niekto na starosti, niekto to pomoze s hladanim skoly a umiestnenim dietata do skoly. sme v Dohe (Qatar). dnes som sa rozpravala so susedou srbkou a hovorila, ze ju treba do konca januara prihlasit na vybratu skolu, aby od septembra mohla nastupit. tak snad to bude ok. dakujem vam za podporu a pochopenie, vcera som z toho mala riadnu depku, ale uz som sa z toho trochu vyspala. nastastie dcerka je ok, chce sa ucit,snazi sa po detoch opakovat, dokonca spm pred chvilou pocula ako mladsej dcere (2 roky) hovori pri hre sit down 🙂

sofi07
autor
16. jan 2014

@dionyzka ja sa v podstate taike zakladne veci dohovrim, niekedy aj rukami - nohami, jazyk som sa na skole kedysi ucila, no nikdy som ho vlastne nevyuzivala, a hlavne, je to uz davno...snazim sa so susedkami rozpravat, snad sa to nejako rozbehne.mozno by bolo dobre, keby sme aj s manzelom na deti hovorili aspon nejake pokyny anglicky

dionyzka
16. jan 2014

@sofi07 ... presla som si tym, je to tazke ale zvladnut sa to da. V kazdom pripade sa doma musis ucit a rozpravat - i rukami, nohami. A hlavne, nebud smutna, sklamana, ked natrafis na suseda, ktory nema pristahovalcov rad a poriadne Ti to da pocitit. S tymto sa budes stretavat bezne - i na uradoch.
My sme komunikovali i odbornikmi na jazyk a bolo nam povedane, ze nech doma s detmi rozpravame materinskou recou, ktoru naozaj vieme a cudziu rec nech prenechame na skolku, skolu.