5 mesačný syn nedvíha hlavičku. Je to normálne?

anusik2
6. júl 2012

prosim o radu, moj syn ma oficialne 5 mes. ale narodil sa o 7 tyzdnov skor.. este nedviha hlavicku, z polohy na bruchu skoro vobec.. ked je na fitlopte alebo ak sedi, tak v pohode, ale na brusku nechce byt a cvicit vobec, co s tym? je to normalne?

cicimon
6. júl 2012

a dr si sa pytala?

anjelicek26
6. júl 2012

@anusik2 - uz by dvihat hlavicku veru mal, otazka je skor, preco sedi? Ked este hlavicku neudrzi? To fakt nie je dobre. Prvy krok je ukazat to pediatricke a ta vas ak to bude nutne posle na rehabilitacie alebo odporuci cvicit. 5 mesiacov je uz dlho a 7 tyzdnov skor - to uz mal dobehnut aspon na uroven 4 mesacneho dietata a tie uz hlavicku drzia dlho.

karap
6. júl 2012

daj mu este cas.Kazde dieta ma svoje vlastne tempo.Keby bolo nieco v neporiadku,pediatricka by si to vsimla.Moja mala je narodena v termine,no oproti rovesnikom je pozadu cca 2mesiace.Nevravim,ze ma to nestve,no davam jej cas......

hori
6. júl 2012

navrhni doktorke, nech ta s malym posle k nejakemu odbornikovi, ako predcasniatko predpokladam, ze je sledovany na neurologii, odtial by ho mali poslat na nejake rehabilitacie, ak by boli potrebne... tu ti nitko odborne neporadi, normalne to podla mna nie je, aj ked kazde dieta je ine... hlavne divne, ze uz sedi, hoci z bruska hlavu nedviha...

zuzka1008
6. júl 2012

ja by som sa hned lekarky pýtala

dionyzka
6. júl 2012

... dr. by som urcite na to upozornila a skusila nejake to cvicenie, plavanie - ziadnu brutalitu na zaciatok. Ja mam obe bambulky take pohybovo lenivejsie. Zacali sediet v 8 mesiacoch... chodit az v 18, 19 mesiacoch a je to v pohode. Ale pod lekarskym dozorom boli - chodili sme na neurologiu. Behaju, lozia, bicykluju - len ta starsia, ako male dracice. Ale sportovkyne s uzasnymi vysledkami asi z nich nebudu 🙂

ladytt
6. júl 2012

Tiež si myslím, že na preventívnych prehliadkach by si to mala doktorka všimnúť a poprípade sa môžeš spýtať, keď ťa to trápi. Ale sedieť by som určite nedávala, vôbec to nepomáha vývoju chrbátika, a hlavne keď sa ešte nezdvihne samo hlavičku a nemusí mať teda ešte úplne správne vyvinuté svalstvo.

timuss
6. júl 2012

ja tiež neviem, či to je ešte v rámci normálnej výchylky, ale azda ťa poteším, keď ti napíšem, že moja dcéra tiež nechcela ani za svet zodvihnúť hlavičku na brušku dlho, dlho, vlastne ani na bruško som ju nemohla dať, lebo revala ako zmyslov zbavená, proste sa to nedalo počúvať...a zrazu len zo dňa na deň sa to zmenilo, jeden deň som ju položila na bruško, ona zdvihla hlavičku a bolo 🙂 mala vtedy vyše 2 mesiacov, keď prvý krát zdvihla hlavu na chvíľu..... tak možno si to rozmyslí aj tvoj syn 🙂 každopádne, bolo by vhodné, aby ho videl detský neurológ, nech sa nič nepremešká...on najlepšie zhodnotí situáciu...držím palce, nech je všetko ok 🙂

poleva
6. júl 2012

polohuj,dávaj často na bruško,naznač to lekárke
u nás bol trošunku problém,ale sme polohovali,cvičili,hlavne na bruško sme dávali

zaza218
6. júl 2012

ty nechodis s malym na kontrolu ku neurologicke, moj syn sa tiez narodil skor o 8 tyzdnov ale chodime na pravidelne kontroly. teraz ma 4 mesiace, ale oficialne by mal mat 2, dnes som si vsak vsimla ze zacina uz viac dvihat hlavicku. Ale ja ho davam na brusko, aj ked sa mu to nepaci, ked je kludny vobec nedvihne hlavicku,ale ked je zly,hladny a place, vtedy vie aj pekne dvihnut hlavu.Netreba sa bat toho ze place. Ja som so starsou dcerou cvicila vojtovku a cviky si pamatam tak cvicim aj s nim

solinkarka
6. júl 2012

viacere tu nepochopili otazku...ona pise ze sa mu nechce nie ze to nevie 🙄 ani mojmu sa nechcelo vobec, 2x zdvihol a koniec, plac .. teraz ma pol roka prec a az teraz zacal dvihat a takisto aj s prevalovanim z bruska na chrbatik a spet...nie kazde dieta musi byt hned tabulkove...jednoducho sa mu nechce,vsak raz to musi prist... kazde dieta ma ine tempo

lili777
6. júl 2012

no ak sa narodil o takmer dva mesiace skôr, tak má korigované 3 mesiace. Čiže v tomto čase by to už mal dokázať. Ani môjmu sa nechcelo. POradiť sa s pediatričkou, s neurológom. POdľa inštrukcií cvičiť

dejka77
6. júl 2012

Viem, ze kazde dieta je ine, ale toto by uz vediet mal. Svagrov maly sa tiez narodil o 2mes. skor, ale bol velmi rad na brusku a napredoval rychlo. Dokonca predbehol aj moju malu, co je o 2mes. od neho starsia. A sediet ho nedavaj, na to je fakt skoro. My sme malu tak naucili a este stale mi nechodi a ja si vycitam ako som to pokazila. Pri druhom babu uz budem opatrnejsia.

lucka1987
6. júl 2012

pises ze drzi hlavicku ked sedi .. nejdem ti tu vypisaovat, ze to nie je dobre aby si namahalo chrbatik skor ako sam nevie sedkat. no ked ju drzat vie, myslim, ze problem nebude ziaden, niektore deticky su jednoducho lenivsie.. ale pre istotu sa spytaj lekarky...

abbie
6. júl 2012

a vasa pediatricka vas este neposlala k neurologovi? hlavicku by uz rozhodne mal vediet zdvihnut, ak je na brusku ... neurologa si uz mozes vyhladt sama, nepotrebujes na to listok od pediatra

sevi
9. júl 2012

ahoj.dcerku mam predcasne o 4tyzdne.ako 5mes nevedela dlho drzat hlavicku.dr nas okamzite poslala na neurologiu a odtial z vysledkom hypotonicka na rehabilitacie.cvicili sme dlho,kazde 3tyzdne v rhb centre a kazdy den doma 3x.vela trpezlivosti a hlavu hore.ale urcite na neurologiu chod.

tynamartina
9. júl 2012

Nečakaj, konzultuj s pediatričkou. Kamarátka sa spoliehala že keby niečo nebolo ok pediatrička si všimne pošle ju a malý má 16 mesiacov nechodí,neštvorkuje je na úrovni 7 mesačného dieťaťa a teraz majú čo dobiehať rehabilitácie, nekonečné cvičenia vojtovky. Račej sa pýtať ako potom ľutovať.

olifcek
9. júl 2012

moja mala sa narodila tiez skor, v 32tt... 5 mesiacov je uz dost na to, ze hlavicku nedviha... ja bych sla za pedkou a ak neporadi, sla za neuro.. podotykam, ze nepatrim k maminam, co sa riadia tabulkami... no sadat ho nedavaj ani omylom. posadit sa ma dietatko same, a nie za pomoci inych, ci nebodaj ho podopierat vankusmi, ked toto vidim, jezia sa mi chlpi na celom tele... neviem, kam sa vsetci ponahlate...

ajkuska
9. júl 2012

určite nečakaj a choď na neurológiu a potom na rehabilitáciu na vyšetrenie - ak je to v poriadku tak ti to povedia 🙂 a budeš pokojná a ak nie tak odporúčia na to cviky, ktoré pomáhajú. 😉

ivett1
9. júl 2012

ahoj, prikláňam sa k názoru, že by si to mala prebrať s pediatričkou...ona dieťatko odborne vyšetrí a rozhodne, či je to na jeho vek - korigovaný (po odrátaní tých 7 týždňov odo dňa narodenia) v norme...inak, predčasne narodené detičky dobehnú svojich "rovestníkov" cca do dvoch rokov ...(a rozdiel sa úplne stratí, keď vek začneme uvádzať v rokoch😀...)
inak, moje obe deti sa narodili o 21 dní skôr ako bol určený termín pôrodu...a prejavilo sa to akurát u mňa, že som sa stále u našej doktorky vypytovala, či je všetko ok...(asi som jej s tým aj liezla poriadne na nervy....🙂)

brumka111
9. júl 2012

ma sice 5 mesiacov, ale ma korigovany vek takmer o 2 mesiace, t.zn, ako key mala len 3 mesiace. Moja dcerka sa narodila o 4 tydzdne skor a tiez sme mali problem s drzanim hlavicky na brusku. Normalne si drzala pekne hlavicku, na rukach...ale na rusko jednoducho nechcela zdvihat hlavicku, dokonca na brusku vzdy plakala a nechcela tak byt. Lekarka nas poslala na rehabilitaciu, ale my sme s nou doma vobec necvicili, nechali sme ju tak, nechceli sme ju zbytocne trapit tymi cviceniami. No a po 2 mesiacoch necvicenia sa raz ejdneho pekneho dna rozhodla pekne celkom samadrzat hlavicku na brusku a od toho dna ma aj tuto polohu rada a uz na nej neplace :-}. a to sa stalo proste jedno pekne rano, ze dame dcerku an brusko, no a ona hop hlavicka hore, az uplne v zaklone, uplne ukazkovo. Len by som podotkla, ze jej sa toto podarilo uz raz ked sme ju mali na hrudi cca v jej 2 mesiacovch a odvtedy nic cele 2 mesiace. proste mala cas, zacala ju zdvihat v tedy ked ona chcela, bola skor narodena o mesiac, takze ma na to narok, takisto ako ta tvoja dcerka anrodena o 2 mesiace skor. Tieto deticky mozu niektore veci robit neskor ako ine deti, je to celkom normalne. A vobec nemam pocit , ze moja dcerka je pozadu oproti rovesnikom. Ma 5 emsiacov, ale niektore veci robi skor ako ine deti. Je velmi sikovna, len proste nechcelo sa jej zdvihat hlavicku na brusku. Kazde dietatko ma svoj cas. Samozrejme, su aj deticky, ktore maju ochorenia, vravim o tych, ktore su v poriadku, len vediet rozlisit kedy je tot ak alebo onak, to sa na dialku neda, dietatko musi vidiet lekar, pripadne hra velku rolu aj vnutorny hlas matky. Ako u nas, lekar tvrdil, ze treba s nou cvicit, ale my ze nie, to enni problem pre nu, len ma svoj cas v tomto...no a ona je fakt, ze sikovnica velka.

myya
9. júl 2012

upozorni pediatričku. No zatial by som to velmi tragicky nebrala. Malí mojej sestri hlavu nedržal do siedmich mesiacoch a sedieť začal až v deviatich. Teraz má jedenásť mesiacov a už krásne stojí. niektoré deti sú troška pohodlnejšie no všetko nakoniec zvládnu. No popros aj tak pediatra aby vás poslala neurologičke kedže je predčasniatko. Aby si si bola istá že to nieje nič vážne a mohli ste si bezstarostne užívať krásne chvíle

31majka12
11. júl 2012

suhlasim s anjelicek ze treba ist cim skor za pediatrickou a riesit to....
moj maly maL 3 mesiaciky a pekne dvihal hlavicku a aj ju krasne drzal...

anniera
11. júl 2012

Môj druhý syn nedržal hlavičku ako 5 mesačný, bol narodený v termíne - riadne donosený. Nemal kedy trénovať šijové svalstvo keďže spal 18-20 hodín denne. Potom nás už doktorka chcela poslať na neurológiu, tak som malého budila, nosili sme sa ako lietadielko, dávala som ho na bruško a za týždeň držal hlavičku ako husár....potom pokračoval vo svojom spánkovom režime takmer do 10.-tich mesiacov. Teraz má 2 roky a je úplne normálne šidlo ako ostatné deti, v ničom nezaostáva. Poraď sa s pediatrom.