5 mesačný chce sedieť

vinnienka
7. feb 2013

Ahojte,mam jednu otazku,moj maly ked si ho zoberiem na kolena ked sedim tak sa stale prehne dopredu a sedi,uz prisiel na to ako sa vysvihnut s hlavickou,nie a nie sa opriet,aj v kresielku ked sedi tak sa nadvihuje. A ked lezi na chrabtiku tak tiez si hlavicku dviha. Naa brusko sa este sam nepretaca,len ked mu trosku pomozem. Bojim sa aby si chrbticku neposkodil alebo pruh nedostal a zase cely den nemoze na chrbatiku lezat alebo byt na rukach, dakujem vopred za rady.

lejlla
7. feb 2013

Aj moj syncek to robi presne...ked sa zobudi v kociariku tak hned sa dviha do sedu a dr. povedal ked som mu to vravela ze sediet je este zavcasu.ale ked on nechce lezaaat...?

kvetinka211
7. feb 2013

@vinnienka mas pravdu, pasivne sedenie mu urcite neprospeje ... obcas moze byt na tvojich kolienkach v polosede oprety, ale mal by vela casu travit na decke (na brusku) aby zacal pekne lozit a sam prisiel na to ako si sadnut, to je najprirodzenejsi vyvoj. Tetky babky svokry zvyknu hovorit pravy opak, ale aj ich pekne bolia chrbaty 😀

neviem najst taky super clanok co som o tom mala, ale aj tento vyzera byt oki: http://www.mamaaja.sk/dieta/dojca/preco-niektor...

katy1979
7. feb 2013

@vinnienka preco by cely den nemohol lezat ci byt na rukach. ak ma aj brusko tak ho treba davat aj na brusko dat mu hracky pred seba a nech trenuje chlapec. posilnovanie svalov na brusku je asi to najlepsie co mozes pre neho urobit.
Ano oni sa v tomto veku nadvihuju ale sedenie nie je este vhodne. ja som si vzdy vylozila nohy na konferencny stol co hocikde kde bol troska vyvyseny polozila na nohy a vykecavali sme sa.

hradnapani
7. feb 2013

@kvetinka211 nemyslela si tento clanok? http://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejs...
@vinnienka tu sa dozvies vela o dolezitosti pobytu na brusku a pod. a vela dalsich dobrych info

kvetinka211
7. feb 2013

@hradnapani ano, presne ten 🙂

kkl82
7. feb 2013

kym sa sam nevie posadit, tak by v pasivnom sede nemal travit viac ako 5 minut. urcite mu tym nepomozes, ak ho nechas sediet... mozes ho ale skusit napolohovat viac do lahu, tak aby stale videl, co sa okolo neho deje, no nebude uplne sediet. najlepsie, ak aj so zdvihnutymi nozickami (ako keby do klbka)... aj ked ho zoberies na kolena, tak mu podsun tvoje ruky pod stehienka a nadvihni ich. zadocek mu trochu sklzne a v takejto polohe moze byt.

katka1981
7. feb 2013

Moja sedela bez opory od 5 mesiacov (sama sa vedela dat do sedu az neskor). Nebola ina moznost, lebo ona nezniesla byt na brusku do 9 mesiacov asi kvoli refluxu, proste akonahle bola na brusko, revala a pretocila sa, a hrala sa najprv v kresielku a potom som sedela na puzzle za nou a ona sedela tak ze keby padala dozadu, padne na mna. Tak sedela a hrala sa. Keby som ju tak nenechala, stale by revala a grcala, cize na vyber sme nemali.

katka1981
7. feb 2013

@katy1979, mozno tvoje dieta dokazalo lezat cely den, moja musela byt bud stale na rukach, alebo v kresielku a ako 5 mesacna stale chcela sediet sama. Ona do 15 mes. grcala z kazdeho placu a aj po lyszicke vody, cize my sme robili vsetko preto len aby negrcala, takze sa hrala takto. A ver, ze tabulky som mala pred ocami stale a vsetko som konzultovala s ortopedom, takze niekdy na vyber nemas.

kbeata
7. feb 2013

@vinnienka tak isto to robil maly,podoprela trebars vankusmi,nachvilku,potom zase ina poloha,na striedacku,hore dole 😉 ,uz som aj zabudla,ale urcite to netrvalo viac ako 10 minut 😉

katy1979
7. feb 2013

@katka1981 mam dve deti a garantujem ti ze ani jedno z mojich deti nechcelo len tak lezat. ak som nieco robila tak to boli vacsinou nosene deti. Vedeli sa obcas prehrat na deke pod hrazdickou ale vacsinou to tak nebolo. musela som sa im venovat zabavat ich motivovat. a ver tomu ze aj oni sa v tom veku tahali do sedu chceli sediet ci starsí v siestich mesiacoch nie ze sediet on sa tahal rovno nma nohy. bolo mu jedno coho sa chyti ale chytil sa hocicoho a vytiahol sa hore. Ja velmi dobre viem ze toto obdobie je narocne ale to pominie a potom pride ta ich samostatnost lozenia sedenia.
A vobec nejde o ziadne tabulky. Teda tie tabulky by som chcela niekedy vidiet. Lebo na konovi sa pernamentne o nejakych rozprava ale ja som v rukach nikdy ziadne nedrzala. Uplne staci ak mi vlastny rozum hovori ze to nie je spravne lebo by som im mohla ublizit. Samozrejme ze nemusela ale mohla. A nazor rehabilitacnych sestier tiez nie je na zahodenie.

vinnienka
autor
8. feb 2013

@hradnapani @kvetinka211 dakujem za clanky,idem to preluskat 🙂, drobcovi robim cely den program a striedam polohy,ale nevydrzi ani na brusku ani lezat dlho,na rukach tiez vymysla a najstastnejsi je ked sedi a proste mu nevysvetlis 🙂. Dakujem za rady a tipy.verim ze este chvilku a budeme lozit a potom to bude "lahsie" 🙂.

vinnienka
autor
8. feb 2013

@katy1979 to robim aj ja ze si ho dam zoci voci opriem nohy o stol a tak ale on si nadvihne hlavku a taha sa hore,ja tuto "pozu"milujem ale uz aj tak sa nadvihuje cize mozme takto zotrvat len chvilku.

vinnienka
autor
8. feb 2013

@kvetinka211 mam tetu ktora ho vzdy natahuje do sedu a sedi a vytahuje za rucky (chodi k nam raz za dva mesiace nastastie) a jej vnucata ani jedno nelozilo stvornozky,uz viem preco 🙂

kvetinka211
8. feb 2013

@vinnienka to si este uzijes ked sa ti ho vsetci budu div nie 8 mesacneho budu snazit vodit za rucicky aby sa akoze "ucil" chodit. To je tiez pekna hlupost, mala som co robit aby som ustriehla nech mi ho nikdo nevodi. Sice sa sam postavil uz v 7m, potom ale dlho chodil len okolo nabytku a sam sa pustil ked mal presne 12m. A bolo perfektne, ze hned chodil pekne .. vsetci ma strasili ake to bude tazke odbdobie a mam pocit ze to nakoniec ani nebolo take zle ... skor ta faza ked sa este len splhal po vsetkom bola o nervy. No a samozjreme medzitym sa vsade premiestnoval lozenim a to je pre deticky velmi dolezite ako si uz asi aj citala v tych clankoch.